Autor Wątek: Sprawy międzynarodowe  (Przeczytany 164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Sprawy międzynarodowe
« dnia: Śro, 27 Lip 2016, 13:03:21 »
Wysoka Izbo!

Zgodnie z umową stowarzyszeniową, za współpracę międzynarodową odpowiada Republika Bialeńska. Nie oznacza to jednak, że nie możemy mieć własnych preferencji i działań, w uzgodnieniu z kompetentnymi władzami RB rzecz jasna.
Generalnie, jestem zdania, że we wszystkich naszych wystąpieniach i we wszelkiej aktywności podkreślać należy nasze pokojowe i przyjazne zamiary. Nie jesteśmy nastawieni wrogo do żadnej mikronacji.
Jest oczywiste, że na pierwszym miejscu stawiać musimy współpracę z Republiką Bialeńska i Carstwem Brodryjskim. Tak się ta współpraca rozwija, że nabrała szczególnego charakteru - nie ma wymiaru międzynarodowego, a przyjacielskiej, ścisłej współpracy.
Skupię się więc na innych sprawach. Moim zdaniem, Hasseland powinien wyciągnąć przyjazną dłoń w pierwszej kolejności do tych państw, z którymi był w przeszłości szczególnie związany: Sarmacji i Surmenii. Sarmacja przygarnęła nas po rozpadzie I Hasselandu, Surmenia pomogła nam się odrodzić. Byłoby wspaniale mieć z tymi mikronacjami trwałe kontakty. Będę sugerował władzom Bialenii, by rozmawiać z tymi państwami w sprawie wymiany misji kulturalno-naukowych.
Wobec wielkiego szacunku dla jednej z najstarszych mikronacji, jaką jest Dreamland, także do tego państwa skierowałbym propozycje wymiany naukowej i kulturalnej. Z kolei Wandystan jest dla mnie bardzo odległy ideologicznie, ale tym bardziej skierowałbym do niego propozycję wymiany naukowej i prowadzenia debat politycznych.
Za cel godny uwagi stawiałbym rozpoczęcie dialogu z Pustkowiem Winków, które jest wobec nas nastawione negatywnie. Spróbujmy rozwiać wzajemne uprzedzenia i wyjaśnić nieporozumienia!
W sumie to mógłbym zacytować listę państw, uznawanych przez Bialenię. Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu, które darzymy wielką sympatią, czy Trizondal, to mikronacje z którymi na pewno warto i trzeba utrzymywać kontakty. Niech nikt nie poczuje się urażony, że jego mikronacji nie wymieniłem; Ekscelencje, ta lista; http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=4215.msg52415#new jest naszym przewodnikiem.
Wiem, że nie wszyscy zechcą odpowiedziec na naszą ofertę. My zawsze pozostaniemy otwarci. Możemy się spierać, ale współpracujmy tam, gdzie jest to wzajemnie korzystne!
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.