Autor Wątek: Wyprawa Geologiczna na Anatolię  (Przeczytany 1204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Albert von Metzer

• Niepraktykujący poszukiwacz przygód
  • Minister
  • Obserwator
  • **
  • : 30
    • NPE: BI16080100120
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Wyprawa Geologiczna na Anatolię
« dnia: Pią, 05 Sie 2016, 08:59:52 »
Aby uciec przed panującym obecnie w stolicy zamieszaniem, którego jako prosty w gruncie rzeczy obywatel nie ogarniam (i nie mam zamiaru tego uczynić), wyruszyłem w trybie przyspieszonym na Anatolię. Póki co udało mi się przemierzyć trasę z Wolnogradu do Apfelbaumstadt, gdzie będę oczekiwał na najbliższy okręt patrolowy lub kuter rybacki płynący mniej więcej w tym samym kierunku co ja.
Tutaj moją podróż pokazywał będę raczej opisowo, a bezpośrednie wyniki badań opublikuję w stosownym miejscu przekazując wiedzę osobom odpowiedzialnym za posiadanie jej.
Jeśli ktoś chciałby mi jeszcze przed podróżą zażyczyć jak najlepszych wyników, czy też ofiarować jakiś bardziej lub mniej przydatny przedmiot to nie widzę przeszkód, a słowa wsparcia z pewnością mi się na tej niełatwej podróży przydadzą.
Zarządca wsi Weinhof, Wiceminister Spraw Zagranicznych

Offline RCA

• Kaizer-Senior Cesarstwa Valhalli
  • Przechodzień
  • *
  • : 5
    • Odznaczenia
Odp: Wyprawa Geologiczna na Anatolię
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 09:18:28 »
Pragnę zauważyć, że prawidłowa nazwa tej wyspy to Valhalla Wschodnia, nie jakaś tam Anatolia.
prof. net. Robert Janusz v-hr. von Thorn
Fryderyk I von Thorn

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 09:19:39 »
Pragnę zauważyć, że prawidłowa nazwa tej wyspy to Valhalla Wschodnia, nie jakaś tam Anatolia.
Korzystam z ogólnie przyjętych nazw Bialeńskich, bo i obywatelem tejże jestem.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 09:20:32 »
Valhalla Wschodnia - jest nazwą historyczną i bynajmniej u nas nie zapomnianą. Jednak w Republice Bialeńskiej nazwaliśmy ją Anatolią i dlatego nazywa się obecnie właśnie Anatolią.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 12:09:41 »
Po przyjacielskich rozmowach z dowództwem Bielańskiej Marynarki Wojennej udało mi się uzyskać stopień podporucznika i objąć dowodzenie nad statkiem hydrograficznym "Krab". Przekroczyło to moje najśmielsze oczekiwania odnośnie podróży, choć teraz moje obowiązki będą nieco cięższe. Okręt najnowocześniejszym nie jest, ale jak na mało doświadczonego kapitana którym jestem, będzie idealny.
Po krótkich przygotowaniach, ustawieniu potrzebnego sprzętu i przygotowaniu załogi wyruszyłem z Apfelbaumstadtu w kierunku Cieśniny Bialeńskiej, przy okazji dokonując odczytów dna morskiego, które po dokładnej interpretacji i naniesieniu na mapę zostaną przekazane władzom.
(na zdjęciu: "Krab"na pełnym morzu)
PS Morze między Anatolią, a Bialenią nie zostało opisane na oficjalnej mapie. Czy posiada jakąś nazwę?

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 12:20:29 »
i objąć dowodzenie nad statkiem hydrograficznym "Krab".
Okrętem Panie Poruczniku, OKRĘTEM! Nawet ma przed nazwą oznaczenie "ORB" czyli "Okręt Republiki Bialeńskiej".

Statek to jest w marynarce handlowej... Jednostka morska Marynarki Wojennej choćby była tylko zwyczajnym nieuzbrojonym statkiem handlowym, na którym (nawet czasowo) wywieszono banderę Marynarki Wojennej nazywać się zaczyna "okrętem".

Morze między Anatolią, a Bialenią nie zostało opisane na oficjalnej mapie. Czy posiada jakąś nazwę?
Ten akwen pomiędzy bliskimi brzegami Bialenii i Anatolii nazywa się "Cieśniną Bialeńską", natomiast większy akwen pomiędzy Bialenią, a Anatolią (tam gdzie leżą wyspy Fjara i Ahara - należące do NUPIA) nie ma nazwy... jeszcze.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 12:25:39 »
Okrętem Panie Poruczniku, OKRĘTEM! Nawet ma przed nazwą oznaczenie "ORB" czyli "Okręt Republiki Bialeńskiej".
Statek to jest w marynarce handlowej... Jednostka morska Marynarki Wojennej choćby była tylko zwyczajnym nieuzbrojonym statkiem handlowym, na którym (nawet czasowo) wywieszono banderę Marynarki Wojennej nazywać się zaczyna "okrętem".
Proszę wybaczyć, następnym razem będę wiedział i nie popełnię już tego błędu.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 05 Sie 2016, 21:54:05 »
...
Czy przypadkiem nie kłóciliśmy się parę miesięcy temu, wyjątkowo emocjonalnie, że to dwie różne wyspy, ponieważ m. in. RB nie korzysta oficjalnie z map Valhalli?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 07 Sie 2016, 08:37:23 »
Pragnąc znaleźć się jak najdalej od festiwalu absurdu odbywającego się na głównej wyspie udałem się statkiem w rejs wokół Anatolii, by zgodnie z zaleceniami dokonać badań okolicznych wód. Dokonując dokładnego sondażu dna udało mi się odkryć swoiste bogactwa już w nienazwanym morzu pomiędzy Bielanią, a Anatolią, konkretnie mowa tu o ropie naftowej. Ponieważ nie chcę zdradzać jej dokładnego położenia dopóki nie jestem do tego zobligowany uczynię to przy innej okazji.
Równie ciekawe rezultaty przyniósł sondaż dna południowego. O ile złoża ropy są tam obecne to prawdziwym skarbem południowo zachodniego wybrzeża okazał się gaz ziemny, którego złoża wystarczyłyby na zasilenie niejednej mikronacji (o ile któraś zdecydowałaby się na jego wydobycie). Po tych odkryciach udałem się do Anatolii Brodyjskiej, aby uzupełnić mapę i zapasy żywności i paliwa oraz nadać tą wiadomość.

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 08 Sie 2016, 17:34:40 »
Z racji na narastające napięcie w Brodii w której się do niedawna znajdowałem wraz z moim statkiem, postanowiłem wyruszyć w poszukiwaniu złóż podmorskich zanim zostanę uznany za obcego agenta i wywieziony do jakieś prowincji północnej (jeżeli stanie się tak kiedykolwiek to prosiłbym, aby przydzielono mi obóz gdzieś w Anatolii, bo wyspa ta wyjątkowo dobrze znosi zawirowania polityczne).
Po wypłynięciu byłem przez długi czas zawiedziony, ponieważ przez cały dzień na żadne złoże nie natrafiłem. Dopiero pod wieczór udało się zlokalizować średniej wielkości podmorskie złoże ropy naftowej na północnych brzegach wyspy.
Tak też zakończyły się moje podróże morskie (przynajmniej ich ciekawa część), bo na żadne inne złoże już nie natrafiłem. Co prawda poszerzę zasoby Uniwersytetu Bialeńskiego o nowe okazy Sprattus anatolicus, czyli sardynki anatolijskiej, ale nie jest to raczej porównywalne z moimi poprzednimi odkryciami.
Zapewne udam się teraz do portu Arthurberg, by rozprostować nieco nogi przed wspinaczką na Góry Srebrne.

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pią, 12 Sie 2016, 08:08:58 »
Jak można się pewnie domyślić, wycieczka na góry srebrne nie była ani łatwa, ani krótka, ale też nie bezowocna.
Odkrycia rozpoczęły się wraz z wejściem na przełęcz między szczytami Michalskiego i Maciejewskiego. Ma stoku szczytu Maciejewskiego napotkałem średniej wielkości złoże żelaza, natomiast po głębszym wkopaniu się w ziemię pod szczytem Michalskiego udało mi się odkryć sporych rozmiarów złoże węgla, prawdopodobnie większe od bialeńskiego. Wspinając się wyżej napotkałem na cenniejsze zasoby, czyli srebro. Nie było go dużo, ale ilość pozwalała na opłacalną eksploatację. Jeszcze wyżej czekało na mnie kolejne złoże żelaza.
Po chwili odpoczynku ruszyłem dalej, okrążając lodowiec w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Pod szczytem Kaniewskiego znajdowało się kolejne umiarkowanie wielkie złoże srebra, a podążając w kierunku szczytu Primisza udało mi się odnaleźć złoża żelaza, oraz miedzi. Kolejne złoże jakże potrzebnego metalu w kolorze szarym napotkałem pod szczytami Primisza i Sapiehy.
Moja łatwość poszukiwań w tamtym rejonie wynikała z faktu, że większość zasobów przykryta jest jedynie niewielką warstwą skalną, a część dosłownie leży sobie w jaskiniach nie będąc niepokojonym przez zachłannych górników.
Swoje okrążenie chciałem zakończyć w dolinie rzek Grutinki i Bieły, między szczytami Kamińskiego, Razorblade'a i Rabotowicza, gdzie odnalazłem imponujące złoża węgla, a nawet złota, towaru raczej deficytowego, ale docierając do Lodowego Pałacu zainteresowałem się możliwością wyruszenia na Lodowiec Andrzeja Swarzewskiego.
Wyruszyłem z kilkoma zaprawionymi w niskich temperaturach Anatolijczykami, których zwerbowałem w sposób niezbyt profesjonalny. bo zakładając się z nimi kto wypije więcej, gdzie gdybym przegrał straciłbym podwójny wełniany płaszcz i nóż z hartowanej stali. Wracając jednak do podróży na lodowiec, nie była ona przyjemna, a i prowadzenie badań było mocno utrudnione, ale udało mi się wrócić cały, dodatkowo ustalając, że pod lodowcem (niestety za głęboko, by się tam dowiercić bezproblemowo) znajduje się ropa naftowa.
Uszczęśliwiony kompletem bardzo cennych, zarówno pod względem naukowym, jak i materialnym powróciłem na niziny, a następnie do portu Arthursberg, gdzie po udaniu się na statek wysłałem tąże wiadomość i ruszyłem ku końcowi mojej wyprawy (choć nie będzie to bynajmniej koniec mojej przygody z Anatolią).