Autor Wątek: Stanowisko Wielkiego Księcia Broskiewskiego ws. konfliktu wewnętrznego w Brodrii  (Przeczytany 4682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Wasza Ekscelencjo Prezydencie Republiki Brodryjskiej,
Wasza Carska Mość,
Szanowni Brodryjczycy i obywatele państw stowarzyszonych z Brodrią!

Jako Wielki Książę Broskiewski i Car-Małżonek Brodrii chciałbym zająć oficjalne stanowisko ws. konfliktu wewnętrznego, który w ostatnim czasie wybuchł w Brodrii.
Brodria nie może sobie pozwolić na wewnętrzne podziały, jednakże respektowane musi być stanowisko wszystkich obywateli brodryjskich. Car bez obywateli jest nikim. Dlatego też apeluję o zwołanie wielkiego brodryjskiego wiecu narodowego. Musimy wspólnie odpowiedzieć na pytania stojące obecnie przez naszym narodem. Najważniejsze są dwie kwestie:
1) Ustrój Brodrii - jak widać, bardzo wielu Brodryjczyków jest niezadowolonych z samodzierżawia. Ja również wolałbym widzieć Brodrię w swoim pierwszym ustroju, jako demokratyczną republikę federalną. Jednakże jest to sprawa do wspólnego ustalenia.
2) Niepodległość Brodrii - jak pokazał niedawny wyrok sądowy, Brodria nie jest krajem wolnym. Nie możemy decydować o tym, kto ma prawo do działalności w naszym kraju, a kto jest go pozbawiony. Jesteśmy narażeni na wpływy bialeńskie i hasselandzkie, widać też traktowanie nas jako najmniej ważne z trzech państw stowarzyszonych. Na to zgody nie ma i być nie może. Uważam, że jeśli w nowym traktacie na linii Brodria-Bialenia-Hasseland nie zostanie uznana nasza suwerenność, to powinniśmy ogłosić niepodległość. Mamy olbrzymi potencjał, na wiosnę 2014 r. w Rankingu Demograficznym plasowaliśmy się na 7. miejscu, tylko jedno oczko za Bialenią! Jestem przekonany, że poradzimy sobie, jeśli Bialenia i Hasseland nie zechcą uznać naszej równorzędności i naszych praw. Poruszenie tej sprawy na narodowym wiecu jest niezbędne, aby spełnił on swoją rolę.

Oświadczam, że neutralna Broskwa jest gotowa do przyjęcia obu zwaśnionych stron oraz wszystkich chętnych do rozmów Brodryjczyków na Gremlu.

Offline Piotr Konstanty Pawłowicz

• Великий князь Руси Батавской
  • Obywatel
  • Osiedlowiec
  • : 7
  • "Niech powstanie Ruś Batawska!"
    • NPE: BI14111900121
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Wielki Książę, słowa uznania za wyciągnięcie rąk w obie strony, sądziłem że nie ma w Brodrii zdrowo myślących ludzi, a jednak znalazła się taka osoba. Mam nadzieję że wspólnie dojdziemy do tego czego chcemy. W Batawii był to samo, lecz pechem mego państwa była destabilizacja przez niejakiego "kuceła", a teraz jak widzimy Abachazja włączyła Batawię do siebie i zostałem pozbawiony mojego tytułu Króla Batawii. Mam nadzieję że Brodria tak samo nie rozpadnie się i nie zostanie inkorporowana, bądź podbita przez inne państwo.

Offline Jarosław Michnik

• Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 6
    • NPE: BI14081800124
    • Odznaczenia
To zdrada. Wniosę o odebranie obywatelstwa temu Panu.

Były Minister Spraw Wewnętrznych

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
Cieszę się Andrzeju że w końcu przemoeiłeś w tej sprawie.  W jedności Siła.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
    • Odznaczenia
bardzo wielu Brodryjczyków jest niezadowolonych z samodzierżawia.

Czy ma Wielki Książę na myśli tych mikronacyjnych wędrowców z Nordaty, którzy idą wszędzie tam, gdzie się pali, i którzy zawsze zasilają nowo powstałe yoyonacje? Jeżeli tak, to na pewno nie są to Brodryjczycy...

Ja mogę zacząć rozmawiać o Brodrii, ale z ludźmi, którzy działają w niej od dawna, którzy utożsamiają się z tym krajem. Niestety osoby, które były nieaktywne kilka miesięcy, i które powróciły niedawno, aby tylko niszczyć Brodrię, nie zasługują na moją uwagę.

Rozmawiać warto, wręcz należy to robić. Muszę mieć jednak gwarancję, iż obecne próby "odłączenia" regionów od Brodrii, zostaną zaprzestane. Bez tego nie ma sensu nawet rozpoczynać dyskusji.
(-) Iwan Pietrow

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Ja także popieram i deklaruję chęć przystąpienia do rozmów.
Iwanie,  zgodzisz się na referendum ustrojowe?
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Czy ma Wielki Książę na myśli tych mikronacyjnych wędrowców z Nordaty, którzy idą wszędzie tam, gdzie się pali, i którzy zawsze zasilają nowo powstałe yoyonacje? Jeżeli tak, to na pewno nie są to Brodryjczycy...
Wasza Carska Mość, w ten sposób rozmawiać nie można. Równie dobrze możemy powiedzieć, że WCM jest Hasselandczykiem, a ja Bialeńczykiem. Też na pewno nie jesteśmy Brodryjczykami? Wolałbym, żeby nasza narodowa debata nie przebiegała w ten sposób, o to tylko pogłębi nienawiść.

Ja mogę zacząć rozmawiać o Brodrii, ale z ludźmi, którzy działają w niej od dawna, którzy utożsamiają się z tym krajem. Niestety osoby, które były nieaktywne kilka miesięcy, i które powróciły niedawno, aby tylko niszczyć Brodrię, nie zasługują na moją uwagę.
No i znowu. WCM niedawno był Hasselandczykiem i tam działał. Jeszcze bardziej niedawno był WCM wiceprezydentem Bialenii. Republikanie mają z WCM nie podejmować rozmów? Może to WCM nie zasługuje na ich uwagę? Bo ich jest więcej, w każdej chwili mogą pójść na całość i zostanie WCM sam w tym kraju. To dobra wola Prezydenta Bagrata, że dotychczas chce doprowadzić do rozmów i zachować jedność Brodrii, proszę mieć to na uwadze. Ja staram się powstrzymać republikanów przed radykalnymi działaniami, ale jeśli WCM w dalszym ciągu nie będzie wyrażał chęci dyskusji, to przestanę to robić.

Rozmawiać warto, wręcz należy to robić. Muszę mieć jednak gwarancję, iż obecne próby "odłączenia" regionów od Brodrii, zostaną zaprzestane. Bez tego nie ma sensu nawet rozpoczynać dyskusji.
Celem Republiki Brodryjskiej nie jest podział Brodrii, lecz jej reforma. Myślę więc, że gwarancję taką mamy.

Czy obu stronom odpowiada wiec narodowy na Gremlu?

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Strona Republikańska przyjmuje zaproszenie. 

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
    • Odznaczenia
Wasza Carska Mość, w ten sposób rozmawiać nie można. Równie dobrze możemy powiedzieć, że WCM jest Hasselandczykiem, a ja Bialeńczykiem. Też na pewno nie jesteśmy Brodryjczykami? Wolałbym, żeby nasza narodowa debata nie przebiegała w ten sposób, o to tylko pogłębi nienawiść.

Bardziej chodziło mi o to, iż ci "wędrowcy" są mocno niestabilni i co chwila zmieniają miejsce swego przebywania. My działamy w ramach Państw Stowarzyszonych i wiemy, co chcemy i dla kogo działamy. Jestem tego pewien, że jeżeli powstanie demokratyczna Brodria, to po jakimś czasie aktywności, "wędrowcy" sobie pójdą, a my zostaniemy z nadmiernie rozbudowanym, posiadającym słabe prawo i niedziałającym państwem.

Republikanie mają z WCM nie podejmować rozmów? Może to WCM nie zasługuje na ich uwagę? Bo ich jest więcej, w każdej chwili mogą pójść na całość i zostanie WCM sam w tym kraju. To dobra wola Prezydenta Bagrata, że dotychczas chce doprowadzić do rozmów i zachować jedność Brodrii, proszę mieć to na uwadze. Ja staram się powstrzymać republikanów przed radykalnymi działaniami, ale jeśli WCM w dalszym ciągu nie będzie wyrażał chęci dyskusji, to przestanę to robić.

W środowisku "republikanów" znajduje się tylko jedna osoba, która posiada obywatelstwo brodryjskie. Jeżeli do tego środowiska zaliczymy także Waszą Książęcą Mość, to będą wtedy dwie osoby. Reszta obywatelstwa słusznie nie posiada (są to dwie osoby), bo w Brodrii nie była aktywna od kilku miesięcy.

Proszę zatem nie mówić, iż "republikanów" jest więcej. Jest to kłamstwo. Proszę także pamiętać, iż to nie ja postanowiłem zrobić bunt i to nie ja podzieliłem Brodrię.

Ja mogę zgodzić się na wiec, jeżeli buntownicy przestaną destabilizować Carstwo i przeproszą za swe czyny.
(-) Iwan Pietrow

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Nie będę za nic przepraszał. Iwanie, siądziesz do rozmów czy nie ?
« Ostatnia zmiana: Śro, 10 Sie 2016, 15:55:30 wysłana przez Tomasz Bagrat-Dostojewski »

Bardziej chodziło mi o to, iż ci "wędrowcy" są mocno niestabilni i co chwila zmieniają miejsce swego przebywania. My działamy w ramach Państw Stowarzyszonych i wiemy, co chcemy i dla kogo działamy. Jestem tego pewien, że jeżeli powstanie demokratyczna Brodria, to po jakimś czasie aktywności, "wędrowcy" sobie pójdą, a my zostaniemy z nadmiernie rozbudowanym, posiadającym słabe prawo i niedziałającym państwem.
No to dokładnie tak samo, jak Wasza Carska Mość. Bialenia, Hasseland, Brodria, Wandystan, Osteria. Do wyboru, do koloru. Mam WCM zamiar dalej się licytować?
Różne państwa stowarzyszone mają różne interesy, nie ma pomiędzy nimi znaku równości.
Poprzednio demokratyczna Brodria świetnie się rozwijała, była regionalnym mocarstwem. Potem sprawa się skomplikowała ze względu na kloning Grutina, jednakże jestem przekonany, że tym razem ten błąd nie zostanie powtórzony.

Reszta obywatelstwa słusznie nie posiada (są to dwie osoby), bo w Brodrii nie była aktywna od kilku miesięcy.
Jedna z tych osób ze względu na to, że państwo stowarzyszone uniemożliwiło tej osobie działanie.

Proszę zatem nie mówić, iż "republikanów" jest więcej. Jest to kłamstwo. Proszę także pamiętać, iż to nie ja postanowiłem zrobić bunt i to nie ja podzieliłem Brodrię.
A więc:

1. AndrzejSwarzewski - republikanin niezwiązany z separatystyczną republiką.
2. Bajtuś - zdaje się, że stronnik WCM.
3. Kamil Maciejewski - nieaktywny
4. Iwan Pietrow-Dostojewski - Car
5. Konstanty Jerzy Michalski - nie wiem w jaki sposób nie utracił obywatelstwa brodryjskiego.
6. Markus Wettin - nieaktywny w Brodrii
7. Mikołaj Patryk Dostojewski - stronnik WCM, ale - uwaga, uwaga - car Abachazji.
8. Tomasz  Bagrat-Dostojewski - Prezydent Republiki

Do tego dochodzi republikanin Fiodor, któremu Bialenia uniemożliwiła działanie w Brodrii oraz republikanin Piotr Konstanty Dostojewski, który dopiero 19 lipca utracił obywatelstwo. Życzę powodzenia w tworzeniu trzyosobowej Brodrii, z zaangażowanym w Hasseland Bajtusiem oraz Carem Abachazji Mikołajem.

Chce WCM podjąć rozmowy, czy nie? Proszę o męską decyzję.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Moim zdaniem JCM Iwan Szalony nie powinien podejmować rozmów z separatystami łamiącymi prawo i zasady panujące w danym państwie. "Republikanie" nielegalnie zaplanowali pucz wojskowym i odłączyli regiony od państwa wywołując spory. Po czym oczekują, że Car usiądzie z nimi do rozmów? Jeżeli chcą zmian, dlaczego nie zaproponują ich w brodryjskim parlamencie?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

A Pan akurat ma w sprawie brodryjskiej najmniej do powiedzenia.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
A Pan akurat ma w sprawie brodryjskiej najmniej do powiedzenia.
Czy Brodryjczycy zamknięci są na komentarze osób zza granicy?

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Widocznie w Hasselandzie zbyt mało się dzieje skoro interesują się Brodią.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
Widocznie w Hasselandzie zbyt mało się dzieje skoro interesują się Brodią.
Czy zainteresowanie kluczowymi sojusznikami to zły syndrom? Według mnie raczej zdecydowanie pozytywny. Raczej to zamknięcie się tylko w swoich sprawach byłoby negatywne.

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Gdyby Iwan wygrał elekcję w Hasselandzie , zrozumiałbyś o co chodzi.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
Gdyby Iwan wygrał elekcję w Hasselandzie , zrozumiałbyś o co chodzi.
Dlaczego w takim razie głosowałeś za przyjęciem zwodu praw kardynalnych, skoro przyznawał on JCM władzę absolutną?

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Iwan był władcą wtedy, miał już w tedy ogrom władzy . Nie miałem innego wyjścia . Chciałem rozwijać Brodrię, i robiłem to. Wojsko, Sport Agencja Kosmiczna, wszystko to powstało dzięki mojej pracy , zaglosowałem za przyjęciem tych Praw bo zależało mi na dalszej pracy. Wprowadzenie ich było jednak poważnym błędem i teraz tego żałuję.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
W takim razie dlaczego zamiast zaproponować zmiany w parlamencie i na spokój od razu zdecydowaliście się na bunt i rozłamy?

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
W jakim parlamencie ? Przecież Iwan rozwiązał Dumę Bojarów, a dopiero po powstaniu Republiki Brodryjskiej powołał Radę Państwa. Zresztą , wszystkie Ustawy i Uchwały mogą zostać zawetowane przez Wszechwładnego. Po co za tem mamy debatować skoro projekty i tak mogą trafiać do kosza od widzi mi się Cara ?

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
Być może system polityczny i prawny zostały w Carstwie Brodryjskim źle zbudowane i nie mogą w tej chwili zapewniać mieszkańcom i obywatelom spokoju oraz gwarantować wolność oraz możliwość wpływania na decyzje najwyższych władz państwowych. Problem z Brodrią pojawił się właściwie wtedy, gdy na forum Bialenii zaczęły się toczyć dyskusje o celowości zaangażowania Brodrii w kolejną umowę stowarzyszeniową, gdyby takowa powstała. Pucz wojskowy i secesja nie są dobrymi rozwiązaniami - są ostatecznymi rozwiązaniami. Trudno mi określić, bo nie byłem i nie jestem Brodryjczykiem, czy były to faktycznie ostateczności. Nie zważając na te wszystkie sprawy, przedstawiciele obu zwaśnionych stron powinni jak najszybciej usiąść do stołu i ustalić, co dalej. Republika Brodryjska powinna jasno zadeklarować, jakie ma cele i jakie zmiany jej członkowie chcieliby wprowadzić w Carstwie, zaś od Cara Iwana wymagałoby się więcej woli rozmowy, kompromisu i woli wprowadzenia istotnych zmian, zaproponowanych przez republikanów, jeśli będą one zgodne z brodryjską racją stanu.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Iwan odrzuci wszystkie nasze postulaty. Nie zgodzi się ani na referendum ustrojowe ani na zmniejszenie swojej władzy.

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
Iwan odrzuci wszystkie nasze postulaty. Nie zgodzi się ani na referendum ustrojowe ani na zmniejszenie swojej władzy.

Dopóki nie spróbujecie, to się nie przekonacie. Zasiadanie do negocjacji z tezą i tzw. klapkami na oczach (kieruję to do obydwu Stron sporu) lub odmowa ich podjęcia z powodu tejże tezy i wąskich horyzontów jeszcze nie rozwiązała żadnego konfliktu.

Waszym problemem (mam wrażenie, że ktoś wreszcie musi to jasno wyartykułować i ta niewdzięczna rola jakimś cudem przypadła mnie) jest, że protestujący mieszkańcy/obywatele nie mają żadnego zaplecza technicznego ani, jak widzę, konkretnego pomysłu na przyszłość (nie licząc paru nic nieznaczących haseł), natomiast dla Cara problem stanowi fakt, że zostanie w Brodrii po prostu sam. Tak czy inaczej skończy się to niechybnym upadkiem Waszego kraju. Nie wiem czy tego właśnie chcecie.

A propos tezy i wstępnych żądań przed mediacjami, pamiętam jak prowadziłem negocjacje pomiędzy Hasselandem i Cyberią. Co do ich szczegółowego przebiegu jestem związany tajemnicą, ale mogę powiedzieć tylko tyle, że przez stawianie wstępnych żądań przez obie Strony negocjacje prawie skończyły się nim zdążyły się zacząć, całe szczęście udało się to przezwyciężyć i mediacja zakończyła się względnym i pośrednim sukcesem.

Życzę Wam, by w tym przypadku także jednak doszło do negocjacji i by skończyły się one pomyślnie. Tyle ode mnie w tej sprawie.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Jak można spróbować kiedy druga strona niechce?