Autor Wątek: Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstw - Tomasz Bagrat-Dostojewski  (Przeczytany 1643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
Uprzejmie zawiadamiam o możliwości popełnienia przez Tomasza Bagrata-Dostojewskiego przestępstw:
1) z art. 34. ust. 2. KK - w mojej ocenie podejrzany dąży do oderwania swojego lenna od terytorium RB proklamując na nim niepodległe państwo,
2) z art. 38. ust. 2. KK - znieważając Carstwo Brodryjskie,
3) z art. 51. KK - nawołując w wątku Odezwa do Narodu Brodryjskiego do detronizacji Cara i uznania żądań Tomasza,
4) z art. 52. KK - posługując się nienależnym tytułem p.o. Prezydenta Republiki Brodryjskiej,
5) z art. 54. KK - nawołując do nienawiści wobec Carstwa.

Zwracam się z prośbą o wszczęcie postępowania w tej sprawie.

Z wyrazami szacunku,
(-) Teddy Upperwood
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Ehh....następny.
Jako Brodryjczyk mam do tego prawo co wymieniłeś. Także możesz uznać swoje oskarżenia za banalne. Na przyszłość, proszę być na bieżąco ze wszystkimi wątkami zanim zacznie Pan kogokolwiek oskarżać o coś.

A co do tego :
 z art. 34. ust. 2. KK - w mojej ocenie podejrzany dąży do oderwania swojego lenna od terytorium RB proklamując na nim niepodległe państwo.

W którym miejscu i gdzie napisałem albo wspomniałem iż Lenno Lisendorff zostało oderwane od Republiki Bialeńskiej ?
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
Nikt nie ma prawa do secesji i ogłaszania niepodległości wyimaginowanych państw na terenie innych krajów, a tym bardziej, jeśli te wyimaginowane państwa miałyby dążyć do zbrojnej zmiany ustroju innego, istniejącego kraju - w tym przypadku Carstwa Brodryjskiego.

Uznanie, że ma Pan do tego prawo byłoby niebezpiecznym precedensem, który mógłby doprowadzić do powstania malutkich "państewek" na terenie lenn, a więc na terenie Bialenii. A to z kolei doprowadziłoby do poważnych problemów wewnętrznych w Republice.

Zresztą nikogo nie oskarżam. Złożyłem jedynie zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Nie przysługuje mi prawo do oskarżania Pana. Mam jednak nadzieję, że zajmie się tym p. Maciej Kamiński.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
I widzi Pan, państwa stowarzyszone nie są częścią Republiki Bialeńskiej, a Jej krajami stowarzyszeniowymi.
Ale na podstawie którego artykułu mam być sądzony ?
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
Ale ogłosił Pan niepodległość własnego "państwa"  na terenie Bialenii, a nie na terenie państwa stowarzyszonego.

Poza tym popełniając przestępstwo na terenie Bialenii podlega Pan prawu Bialenii.

W mojej ocenie popełnił Pan przestępstwa wymienione we wszystkich tych artykułach. Na podstawie wszystkich.
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Ale ogłosił Pan niepodległość własnego "państwa"  na terenie Bialenii, a nie na terenie państwa stowarzyszonego.

Na terenie Bialenii ? Ogłosiłem połączenie trzech regionów brodryjskich w Republikę Brodryjską.
Od kiedy Bałmucja , Noklezja czy Ruś Batawska są ziemiami leżącymi na terenie Republiki Bialeńskiej ?

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
Jednak o wszystkim informuje Pan w postach założonych w dziale Pana lenna, które znajduje się na terytorium Republiki.

Co więcej, w Odezwie... zawarł Pan następujące zdanie:

W dniu dzisiejszym , tj. 14 sierpnia 2016 roku , siedzibą władz Republiki Brodryjskiej staje się  miasto Lisendorff w Bialenii.

Skoro miasto Lisendorff jest siedzibą władz, sprawuje Pan stąd swoje "rządy". Popełnia Pan przestępstwo będąc na terytorium Republiki i podlega prawu bialeńskiemu. Wykorzystuje Pan także terytorium Bialenii, aby zrealizować swoje zamiary.
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
A który artykuł KK zabrania mi utworzenia rządu na uchodźstwie we własnym lennie ?
Rozwijam swoje lenno wg własnego uznania i mam do tego prawo.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
A co do tego :
 z art. 34. ust. 2. KK - w mojej ocenie podejrzany dąży do oderwania swojego lenna od terytorium RB proklamując na nim niepodległe państwo.

Odpowiadam dopiero teraz, bo nie zauważyłem, że edytował Pan post. 

Na terytorium miasta należącego do Bialenii ogłosił Pan niepodległość wyimaginowanego państwa, umieszczając tam jego "władze". Nikt nie udzielił tym "władzom" azylu, wobec czego można przypuszczać, że zajęły to miasto bezprawnie. Ponadto, skoro jest Pan zdolny do secesji, nie można wykluczyć, że umieszczenie w Lisendorff władz Pana państwa może w przyszłości doprowadzić do ogłoszenia również niepodległości tejże marchii. Jeśli rzeczywiście byłoby to zamiarem bądź przygotowaniem do popełnienia tego przestępstwa, należy temu zapobiec.

Skoro jest to rząd na uchodźstwie, powinien Pan uzyskać zgodę Prezydenta i Rządu bialeńskiego na umiejscowienie go w Lisendorff.
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Oderwanie Lisendorffu i przyłączenie go do Republiki Brodryjskiej ? Widział Pan mapę Nordaty ? Jeżeli tak, to powinien Pan wiedzieć że byłaby to totalna głupota.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
Co wciąż nie zmienia faktu, że na terenie Lisendorffu znajdują się nielegalnie władze Pana "kraju" (notabene, również nielegalne). Sprawują na nim władzę i rozporządzają nim, czyniąc go za swoją siedzibę. Ogranicza to w pewien sposób zależność marchii od Bialenii.

Powtórzę raz jeszcze: wymienione przestępstwa popełnił Pan tylko w mojej ocenie. O tym, czy faktycznie dopuścił się Pan tych czynów, orzeknie Sąd ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Nie Pan pierwszy i zapewne nie ostatni.

Offline Hewret Faradobus

Na terenie Bialenii ? Ogłosiłem połączenie trzech regionów brodryjskich w Republikę Brodryjską.
Od kiedy Bałmucja , Noklezja czy Ruś Batawska są ziemiami leżącymi na terenie Republiki Bialeńskiej ?

Według Konstytucji Republiki Bialeńskiej są to ziemie wchodzące w skład Republiki Bialeńskiej.

Republika Bialeńska jest państwem złożonym, w skład którego wchodzą samorządy centralne oraz państwa stowarzyszone na podstawie umów międzynarodowych.
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=3681.0

Jako tako potwierdza to wyrok sądowy, jednak nie uwzględniono w nim Konstytucji, a jedynie układ stowarzyszeniowy. Ale przyjmując argumentację Sądu Ludowego, zwłaszcza, "że normy prawa bialeńskiego obowiązują na terytorium państw stowarzyszonych w zakresie wskazanym w Układzie", a potem przytoczono przepisy karne, to jak najbardziej na podstawie tej interpretacji i tego wyroku sądowego można sądzić w Republice Bialeńskiej.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Jeżeli chcecie się mnie pozbyć to skończcie już tą zabawę i do dzieła.

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
Patrzcie no, zupełnie zapomniałem o tym przepisie (art. 1.4 Konstytucji), ale na pierwszy rzut oka wygląda na to, że jest on niezgodny z Układem Stowarzyszeniowym, więc bym się na niego nie powoływał, a i we wcześniejszych sprawach nic nie zmienia.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Hewret Faradobus

że jest on niezgodny z Układem Stowarzyszeniowym

Ano jest niezgodny, bo państwa stowarzyszeniowe nie są regionami Republiki Bialeńskiej.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
że jest on niezgodny z Układem Stowarzyszeniowym

Ano jest niezgodny, bo państwa stowarzyszeniowe nie są regionami Republiki Bialeńskiej.

Nie tylko nie są regionami, ale w ogóle nie wchodzą w skład RB. Więc w tej sprawie argumentem mogą być tylko wyroki, z których jasno wynika, że bialeńskie prawo karne, zgodnie z Układem Stowarzyszeniowym, obowiązuje w państwach stowarzyszonych, co zresztą jest niemal dosłownie napisane w samym Układzie. Na razie jednak Policja nie podjęła żadnych działań, więc szkoda spamować.

EDIT:

Jeżeli chcecie się mnie pozbyć to skończcie już tą zabawę i do dzieła.

Nikt się nie chce Pana pozbywać, z tego co widzę. Proszę po prostu przestać próbować obalać legalną władzę w Brodrii i tyle.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
    • Odznaczenia
Art 52 jest dla picu. Policja nie chce z niego ścigać. Możesz sobie tytuł jaki chcesz wymyślić.
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
Odp: Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstw
« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 15 Sie 2016, 08:34:08 »
Jestem na wyjeździe, ale w razie czego to akurat dysponuję dowodem, że Tomasz nigdy nie zamierzał w tej całej brodryjskiej awanturze odrywać jakiegokolwiek terenu od Bialenii (od Brodrii w jej obecnym kształcie politycznym może i tak, ale nie od Bialenii).

Jeśli Tomasz zechce to go ujawnię i będę występował jako świadek w Sądzie Ludowym.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
Dziękuję Marszałku.
Powtarzam po raz kolejny nigdy nie miałem złych zamiarów wobec Bialenii, moje działania w Brodrii nie mają z Bialenia nic wspólnego.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
1) z art. 34. ust. 2. KK - w mojej ocenie podejrzany dąży do oderwania swojego lenna od terytorium RB proklamując na nim niepodległe państwo,
A w mojej nie. Rządy na emigracji już przerabialiśmy.

2) z art. 38. ust. 2. KK - znieważając Carstwo Brodryjskie,
Carstwo Brodryjskie nie jest państwem sojuszniczym. Jedynym takowym jest NUPIA. Natomiast Brodryjczycy są narodem zaprzyjaźnionym, ale o nich nie było tu mowy. Tako postanowił niegdyś sąd.

3) z art. 51. KK - nawołując w wątku Odezwa do Narodu Brodryjskiego do detronizacji Cara i uznania żądań Tomasza,
A którego konkretnie przestępstwa?

4) z art. 52. KK - posługując się nienależnym tytułem p.o. Prezydenta Republiki Brodryjskiej,
To nie nienależny tytuł, tylko niepełniona funkcja - niemniej, ten artykuł dotyczy funkcji sprawowanych w Republice Bialeńskiej.

5) z art. 54. KK - nawołując do nienawiści wobec Carstwa.
Cytat poproszę.

Uznanie, że ma Pan do tego prawo byłoby niebezpiecznym precedensem, który mógłby doprowadzić do powstania malutkich "państewek" na terenie lenn, a więc na terenie Bialenii. A to z kolei doprowadziłoby do poważnych problemów wewnętrznych w Republice.
Zabawa w fikcję nie jest penalizowana... Dopóki władze oficjalnie nie uznają tego za terroryzm (co zapewne w końcu zrobią). Do tego czasu nie interweniuję, bo przewidziane w traktacie narzędzia ochrony państw stowarzyszonych nie zostały wprowadzone do prawa karnego.

Skoro miasto Lisendorff jest siedzibą władz, sprawuje Pan stąd swoje "rządy". Popełnia Pan przestępstwo będąc na terytorium Republiki i podlega prawu bialeńskiemu. Wykorzystuje Pan także terytorium Bialenii, aby zrealizować swoje zamiary.
Wykorzystywanie ziem bialeńskich nie jest zabronione... Patrz sprawa SHODAN.

Mam jednak nadzieję, że zajmie się tym p. Maciej Kamiński.
Bez "pana" poproszę.

wobec czego można przypuszczać, że zajęły to miasto bezprawnie
A... zajęły?

Ogranicza to w pewien sposób zależność marchii od Bialenii.
Marchia nie jest zależna od Bialenii - jest integralną częścią Bialenii, jedynie wydzierżawioną w wieczyste użytkowanie.

Więc w tej sprawie argumentem mogą być tylko wyroki, z których jasno wynika, że bialeńskie prawo karne, zgodnie z Układem Stowarzyszeniowym, obowiązuje w państwach stowarzyszonych, co zresztą jest niemal dosłownie napisane w samym Układzie. Na razie jednak Policja nie podjęła żadnych działań, więc szkoda spamować.
Zgadza się, obowiązuje. Czy gdzieś w tym prawie jest mowa o odrywaniu terenów od Brodrii?

Art 52 jest dla picu. Policja nie chce z niego ścigać. Możesz sobie tytuł jaki chcesz wymyślić.
Jeżeli nie jest to tytuł przewidziany w Bialenii, to tak - tak, możesz sobie go wymyślić.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
Rozumiem i dziękuję za wyłożenie mi prawa karnego :)
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
w tej sprawie argumentem mogą być tylko wyroki, z których jasno wynika, że bialeńskie prawo karne, zgodnie z Układem Stowarzyszeniowym, obowiązuje w państwach stowarzyszonych, co zresztą jest niemal dosłownie napisane w samym Układzie.

Prawo bialeńskie obowiązuje w ograniczonym zakresie. Co prawda:

Art. 5.
Na terytoriach Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego obowiązuje prawo Republiki Bialeńskiej w odniesieniu do spraw zastrzeżonych niniejszym Traktatem dla Republiki Bialeńskiej.

ale zastrzeżona jest tylko polityka zagraniczna, nic innego.

Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
w tej sprawie argumentem mogą być tylko wyroki, z których jasno wynika, że bialeńskie prawo karne, zgodnie z Układem Stowarzyszeniowym, obowiązuje w państwach stowarzyszonych, co zresztą jest niemal dosłownie napisane w samym Układzie.

Prawo bialeńskie obowiązuje w ograniczonym zakresie. Co prawda:

Art. 5.
Na terytoriach Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego obowiązuje prawo Republiki Bialeńskiej w odniesieniu do spraw zastrzeżonych niniejszym Traktatem dla Republiki Bialeńskiej.

ale zastrzeżona jest tylko polityka zagraniczna, nic innego.

Wasza Królewska Mość bardzo wybiórczo czyta Układ. Pod literą a w artykule 3 są jeszcze litery b i c. ;)

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Art. 3.
Republika Bialenii:
a) reprezentuje Królestwo Hasselandu i Carstwo Brodryjskie wobec państw trzecich i organizacji międzynarodowych;
b) roztacza opiekę nad suwerennością i dobrobytem Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego;
c) gwarantuje zewnętrzne i wewnętrzne bezpieczeństwo oraz stabilność Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego;

Nie czytam wybiórczo. W pkt. b i c nie ma niczego o prawie. B = "roztaczanie opieki", a więc ogólne wsparcie. C = "gwarancja bezpieczeństwa i stabilności", to coś nieokreślonego, może sugerować dbanie np. o forum i jego funkcjonalność, natomiast nie stosowanie prawa bialeńskiego.
Uznanie, że art. 3. pozwala na stosowanie prawa bialeńskiego w RB i KH byłoby skrajnie rozszerzającą wykładnią, na jaką nie było, nie ma i nie będzie zgody Królestwa Hasselandu.

edit: być może trzeba uściślić układ stowarzyszeniowy, bo te sformułowania są takie, jak by napisać: "Bialenia będzie dbać, by wszystko było dobrze"...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.