Autor Wątek: Ronon Dex - kandydat do Parlamentu  (Przeczytany 416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Ronon Dex - kandydat do Parlamentu
« dnia: Śro, 17 Sie 2016, 10:47:54 »
Korzystając z prawa danego ustawą do ogłoszenia własnego (oprócz tego, który będzie ogłoszony przez Komitet Wyborczy BPD) programu wyborczego oraz z chęci również osobistego zwrócenia się do potencjalnych wyborców przedsatwiam mój program wyborczy na nadchodzącą kadencję.

Program Wyborczy
Kandydata na posła do Parlamentu XXIII Kadencji.

Szanowni Wyborcy!

Proszę Was o udzielenie mi poparcia na nadchodzących wyborach parlamentarnych do Parlamentu XXIII Kadencji.

Dotychczas pełniłem tę zaszczytną funkcję daną mi na mocy zaufania Obywateli Republiki Bialeńskiej, zarówno podczas poprzedniego pobytu w naszym pięknym kraju, jak i po moim powrocie z dalekiej podróży w głąb naszego systemu Słonecznego.

Jako poseł do Parlamentu XXII Kadencji działałem aktywnie składając parę  inicjatyw ustawodawczych, które zaowocowały korzystnymi dla Obywateli RB zmianami w naszym prawie. Między innymi doprowadziłem w ten sposób do zmian w ordynacji wyborczej, które ponownie dopuściły do startu w wyborach kandydatów niezrzeszonych w partiach politycznych oraz przywróciły głosowanie indywidualne na poszczególnych kandydatów, zamiast przydzielania mandatów na podstawie wyników komitetów wyborczych. Uważam to za osobisty sukces, odniesiony oczywiście przy pomocy Kolegów Parlamentarzystów – bo taka forma wyborów jest moim zdaniem najbardziej sprawiedliwa i dająca Wyborcom prawo do indywidualnego i swobodnego wyboru swoich reprezentantów w Parlamencie.

Złożyłem również inicjatywy ustawodawcze mające na celu lepszą ochronę obywateli przed nieprawidłościami ze strony władzy – jak choćby poprawki do ustawy o stowarzyszeniach. W trakcie XXII Kadencji Parlamentu pełniłem również obowiązki Marszałka Parlamentu, które starałem się wykonywać sumiennie i terminowo oraz próbowałem się poprawiać sprawność działania Parlamentu poprzez indywidualne informowanie posłów o głosowaniach i debatach. Mam nadzieję, że nie byłem najgorszym Marszałekiem Parlamentu w dziejach, choć robiłem to po raz pierwszy i w zasadzie z braku innych chętnych do tego kandydatów.

W nadchodzącej kadencji Parlamentu zamierzam dalej wsłuchiwać się w głosy społeczne i starać się dokonywać zmian w naszym prawie, z korzyścią dla Obywateli Republiki. Mam zamiar jako ewentualnie wybrany przez Was poseł kontynuować te działania i działać w kierunku:

- Zwiększenie roli Parlamentu w kierowaniu państwem, kierując się zasadą przechodzenia powoli od systemu prezydenckiego do systemu parlamentarnego – czyli takiego jaki był obecny w początkach rozwoju naszego kraju.

- Powołania instytucji bądź stowarzyszenia, które służyłyby pomocą nowym obywatelom – słabiej obeznanym z naszym prawem i zawiłościami funkcjonowania naszego v-państwa. Chciałbym by w tej inicjatywie wzięli udział doświadczeni obywatele, specjaliści różnych dziedzin, którzy w specjalnie utworzonym dziale udzielali by porad jak rozpocząć działania w RB, ale także pomagali bywającym rzadziej mieszkańcom w rozpoczynaniu różnej działalności w kraju.

- Dalej zamierzam starać się naprawiać nasze prawo w korzyścią dla Obywateli Republiki, z jednej strony reagując na wynikłe problemy, a z drugiej starając upraszczać zasady obowiązujące obywateli oraz wprowadzać takie zmiany by władze państwa musiały właściwie i terminowo reagować na obywatelskie wnioski i inicjatywy. Zasadą dla mnie powinno być, że o ile prawo musi być czasem z konieczności złożone to ta złożoność powinna dotyczyć strony władz, a nie obywatela. Czasem więc lepiej stworzyć akt prawny nakładający na stronę państwa zwiększone obowiązki, zdejmując część tych obowiązków z obywatela.
Startuję jako kandydat reprezentujący Bialeńską Partię Demoratyczną, jednego ze starszych i bardziej stabilnych ugrupowań politycznych Republiki – i oczywiście będę realizował linię polityczną tego ugrupowania, ale nie zamierzam na tym poprzestawać i będę działał również z własnej inicjatywy, wsłuchując się w głosy społeczeństwa Naszego Kraju.

Jeśli chodzi o poruszaną ostatnio kwestię "Układu Stowarzyszeniowego" to stoję na stanowisku, że powinien on być odpowiednio zmieniony, przede wszystkim tak, aby był czytelniejszy i nie zawierał tylu niejasności. Jednocześnie będąc Bialeńczykiem z v-urodzenia i z wewnętrznego przekonania (jeżeli mam lub miałem inne obywatelstwa - to w sumie tylko dlatego by ułatwić sobie jakąś działalność związaną z Republiką Bialeńską czy korzystną dla ogólnego dobra czy aktywności naszego kraju) będę starał się zwiększenie uprawnień Republiki Bialeńskiej w ramach wspomnianego układu trójstronnego.

Jednak z zachowaniem wewnętrznej niezależności państw stowarzyszonych w wielu sprawach... Uważam na przykład, że Bialenia nie powinna ingerować w ustrój w tych krajach, a umowa powinna być co prawda zawierana z państwem jako takim, a nie z jego obecnymi władzami czy systemem rządów. Oczywiście odnoszę to do niedawnego przykładu próby zmian ustrojowych w Brodrii... Dla mnie partnerem jest Brodria i jej obywatele, a nie Carstwo Brodryjskie w rozumieniu takiego, a nie innego ustroju politycznego. Układ moim zdaniem powinien być tak skonstruowany, by kwestie ustrojowe państwa stowarzyszonego były jego wewnętrzną sprawą i wolą jego obywateli. Czy jest to Carstwo czy Republika nie ma to dla mnie znaczenia w stowarzyszeniu z Bialenią. Jak dla mnie układ powinien być zawarty po prostu z Brodrią.

Zamierzam jednocześnie być bardziej aktywny (czemu sprzyja kończący się sezon urlopowo-letni) w innych ważnych sprawach i działaniach Republiki Bialeńskiej, które są bliskie mojemu sercu np. w Siłach Zbrojnych, w Rzeszy Bialeńskiej czy w badaniach v-kosmosu. W miarę możliwości wciągając w to jak najwięcej osób i rozwijając współpracę z Państwami Stowarzyszonymi. Bo największy sens (poza bezpieczeństwem informatycznym) tego stowarzyszenia to moim zdaniem możliwości działania na płaszczyźnie międzypaństwowej.

Kończąc zwracam się ponownie do Was z prośbą o udzielenie mi po raz kolejny kredytu zaufania i oddanie na mnie głosów w nadchodzących wyborach.

Ronon Dex
(-)
Kandydat do Parlamentu XXIII Kadencji

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.