Autor Wątek: Zmiana Konstytucji - rozporządzenia i postanowienia  (Przeczytany 515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Zmiana Konstytucji - rozporządzenia i postanowienia
« dnia: Nie, 21 Sie 2016, 19:16:44 »

USTAWA O ZMIANIE KONSTYTUCJI
z dnia ... sierpnia 2016 r.

Artykuł 1.

Artykuł 16 Konstytucji Republiki Bialeńskiej przyjmuje brzmienie:

Artykuł 16.
[O Rządzie]

1. Rząd Republiki Bialeńskiej to kolegialny organ władzy wykonawczej, który prowadzi politykę wewnętrzną i zewnętrzną państwa, zajmuje się zadaniami niezastrzeżonymi dla innych organów państwowych oraz sprawuje nadzór nad instytucjami publicznymi.
2. Rząd jest tworzony przez Prezydenta na podstawie rozporządzenia, w którym to głowa państwa ustala zakres obowiązków i kompetencji poszczególnych resortów.
3. Rząd Republiki Bialeńskiej jest niekadencyjny.
4. Ministrowie realizują swoje zadania za pomocą aktów wykonawczych na podstawie upoważnienia zawartego w ustawie lub innym akcie wyższego rzędu.

Artykuł 2.

Do Konstytucji Republiki Bialeńskiej dodaje się artykuł o brzmieniu:

Artykuł 16a.
[Członkowie Rządu]

1. Rząd składa się z Ministrów, Wiceprezydenta oraz z Prezydenta, który przewodniczy Rządowi.
2. Ministrowie powoływani i odwoływani są przez Prezydenta na drodze postanowienia, w którym to przydziela się im resort.
3. Członkiem Rządu może być wyłącznie osoba posiadająca obywatelstwo bialeńskie.
4. Parlament Republiki Bialeńskiej może odwołać poszczególnego Ministra poprzez wyrażenie wotum nieufności w postaci uchwały większością kwalifikowaną 3/5 głosów, jeśli ten godzi w interesy Republiki Bialeńskiej, bądź zagraża bezpieczeństwu wewnętrznemu.
5. Osoba, wobec której wyrażono wotum nieufności nie może zostać ponownie członkiem Rządu do końca kadencji Prezydenta.

Artykuł 3.

Artykuł 20, ustęp 5 Konstytucji Republiki Bialeńskiej przyjmuje brzmienie:

5. Prezydent wypełnia obowiązki nałożone na niego przez obowiązujące przepisy prawa za pomocą rozporządzeń i postanowień.

Artykuł 4.

Ustawa wchodzi w życie po 7 dniach od chwili ogłoszenia referendum ws. zmiany konstytucji za wiążące.

Oto moja poprawka do konstytucji, o której mówiłem już od dłuższego czasu.

Wiem, że "postanowienie" powinno nazywać się "zarządzeniem", ale zamiana słowa z "postanowienie" na "zarządzenie" w wielu (do tego nowych ustawach) byłoby zbyt praco- i czasochłonne.

Przyjmijmy, że w Republice Bialeńskiej organy wydają postanowienia, a nie zarządzenia.

+ do tego będzie ustawa o aktach wykonawczych (jeśli obywatele przyjmą tę poprawkę w referendum).

Przy okazji dodałem nowe narzędzie dla Parlamentu - wotum nieufności.
« Ostatnia zmiana: Nie, 21 Sie 2016, 19:30:21 wysłana przez Hewret Faradobus »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Zmiana Konstytucji - rozporządzenia i postanowienia
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 21 Sie 2016, 19:19:24 »
Przy okazji dodałem nowe narzędzie dla Parlamentu - wotum nieufności.
Bardzo ciekawe i moim zdaniem pożądane narzędzie... zwiększające rolę Parlamentu, co jest bliskie mojemu sercu.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 21 Sie 2016, 19:24:59 »
Ja natomiast jestem przeciwny wotum nieufności. Proponuję zachować większy oddział władzy ustawodawczej od wykonawczej - tym bardziej, kiedy wielu Ministrów jest także posłami. Jeśli wotum miałoby zostać zachowane, według mnie należałoby dać je obywatelom: niech odwołują sobie Ministrów w referendum większością 2/3 głosów.

Poza tym wydaje mi się, że poprawka o Rządzie i poprawka o Wiceprezydencie dotyczą praktycznie tego samego i chyba prościej będzie zawrzeć je w jednym referendum :)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 21 Sie 2016, 19:26:25 »
chyba prościej będzie zawrzeć je w jednym referendum

Można.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 21 Sie 2016, 20:10:01 »
@Karol Medycejski drogą prywatną wyraził pochwałę mojego projektu.

A sam projekt został połączony z innym:
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=6322.msg56782#msg56782