Autor Wątek: Konsultacje w sprawie promocji Republiki Bialeńskiej  (Przeczytany 1698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: Konsultacje w sprawie promocji Republiki Bialeńskiej
« Odpowiedź #25 dnia: Pon, 05 Wrz 2016, 15:59:19 »
Bialenia może przyciągać swą różnorodnością, bo jest republikańska, ale państwa stowarzyszone to monarchie. Ale to jest drugorzędna sprawa. Pierwszorzędna: jak dotrzeć do potencjalnych zainteresowanych, jeśli nie mamy wejść do TV (to najskuteczniejszy sposób!), radia (mniej skuteczny, ale jednak) i dużych portali (też skuteczny). I jeśli nie mamy dużych ani nawet średnich pieniędzy do wydania (dziesiątki tysięcy złotych!). Ja mam b. dobry kontakt do jednego dziennika i już próbowałem tam pisać, bez większego efektu. Ale spróbuję jeszcze.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Pon, 05 Wrz 2016, 16:13:47 »
Pierwszorzędna: jak dotrzeć do potencjalnych zainteresowanych, jeśli nie mamy wejść do TV (to najskuteczniejszy sposób!), radia (mniej skuteczny, ale jednak) i dużych portali (też skuteczny). I jeśli nie mamy dużych ani nawet średnich pieniędzy do wydania (dziesiątki tysięcy złotych!). Ja mam b. dobry kontakt do jednego dziennika i już próbowałem tam pisać, bez większego efektu. Ale spróbuję jeszcze.

O, wreszcie coś, co daje jakiekolwiek szanse. Media, które mają ogólnopolskie zasięg. I tutaj chyba jedynie Wasza Królewska Mość, jako nieco związany z tymi środowiskami (heh, dziś nawet czytałem artykuł Waszego Majestatu w "Plusie Minusie"), mógłby coś zdziałać. Jak dla mnie taki artykulik (jeśli nie przyjmie formy nachalnej reklamy), dajmy na to w "Rzepie", mógłby wiele dać. W każdym razie mielibyśmy pewność, że trafił bezpośrednio do szerokich mas. A nuż, może ktoś się zainteresuje?

@EDIT: udało mi się znaleźć dwa artykuł, traktujące o mikronacjach. Jeden z 2009 roku, a drugi sprzed trzech lat. Nie wiem, czy przyniosły one jakiś oddźwięk, zwłaszcza ten drugi, który wygląda na swoistą promocję, ale myślę, że raczej w tym kierunku wypadałoby iść. Inna sprawa, że można by się  bardziej przygotować do tego typu przedsięwzięć, nie ograniczać się do opisu jednego państwa.
« Ostatnia zmiana: Pon, 05 Wrz 2016, 17:02:11 wysłana przez Alberto de Medici »
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 13:08:09 »
Jest szansa na opublikowanie czegoś w ROL, czyli "Rz" online. W papierze raczej czarno to widzę (prawda jest brutalna: wierszówki są małe, więc wydawanie ich na autora zewnętrznego jest marnotrawstwem, a ROL i tak praktycznie nie płaci w ogóle). Boję się jednak, że oddźwięk będzie hmmmm skromny. Ale myślmy co robić...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 14:49:26 »
W papierze raczej czarno to widzę (prawda jest brutalna: wierszówki są małe, więc wydawanie ich na autora zewnętrznego jest marnotrawstwem, a ROL i tak praktycznie nie płaci w ogóle). Boję się jednak, że oddźwięk będzie hmmmm skromny.

My byśmy od nich pieniędzy nie wzięli, moglibyśmy nawet dopłacić. xD

Jest szansa na opublikowanie czegoś w ROL, czyli "Rz" online.

Ja bym był za tym, żeby spróbować. A nuż się ktoś zainteresuje?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 14:52:15 »
My byśmy od nich pieniędzy nie wzięli, moglibyśmy nawet dopłacić. xD

Nie o to chodzi. Artykuł zajmuje miejsce - na resztę strony pozostaje mniej wierszówki dla własnych autorów...
A jakbyśmy chcieli płacić jak za ogłoszenie, to byśmy hmmmmm musieli znaleźć bogatych sponsorów...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 15:55:05 »
A może jakieś inne pismo zgodziło by się na tego typu artykuł?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Czw, 08 Wrz 2016, 09:54:34 »
Może by się zgodziło, ale trzeba jednak kogoś z redakcji znać - wysłanie tekstu mailem spowoduje zapewne, że trafi do kosza...
Ale może taka propozycja, która wcale nie jest nowa, ale nigdy nie udało się jej zrealizować. Mamy tu osoby realnie mieszkające w różnych miastach (a może i wsiach...) Polski. Możemy zrobić tak:
załóżmy, że słynny Bialeńczyk Grzegorz Brzęczyszczykiewicz mieszka realnie w Chrząszczyrzewoszycach, powiat Łękołody. W Łękołodach wychodzi "Głos Łękołodów", a w Chrząszczyrzewoszycach jest nawet lokalna "Telewizja Kablowa Chrząszczyrzewoszyce". Proszę o info na PW - realne nazwisko i imię + mail/telefon, nazwa redakcji + adres mailowy. Napiszę do nich nie jako Król Hasselandu ani nawet poseł do Parlamentu Republiki Bialeńskiej, tylko przedstawiciel realowego Stowarzyszenia Polskich Mikronacji, a więc organizacji istniejącej, zaewidencjonowanej przez Prezydenta m.st. Warszawy i posiadającej nawet stronę na Facebooku. Zaproponuję im, by skontaktowali się z Grzegorzem i zrobili materiał o tym, jak Chrząszczyrzewoszyczanin działa w mikronacjach!
Czekam na zgłoszenia :)
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Sob, 10 Wrz 2016, 20:17:03 »
Wpadłem na jeszcze inny pomysł reklamy Bialenii, ale nie jestem pewien, o ile coś takiego mogłoby być w ogóle zorganizowane - miesiąc w mikroświecie to za krótko, żebym miał wystarczające rozeznanie w tej kwestii.

Czy istnieje możliwość, aby utworzyć państwo, które stowarzyszymy z Republiką? Będzie założone w całości przez nas, ale będzie się czymś na tyle wyróżniać na tle innych mikronacji i w ogóle jakichś PBFów, RPG przez Internet etc, że wiele osób zechce się tam zarejestrować.

Zresztą można chyba uderzyć w reklamę gdzieś na forach dla miłośników takich gier forumowych typu RPG ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Sob, 10 Wrz 2016, 20:50:20 »
Myślę, że to dobry pomysł, jeżeli chcemy wywołać międzynarodowy skandal.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Sob, 10 Wrz 2016, 21:03:55 »
Mnie się to podoba. Oferuję swoją osobę na Cesarza tego państwa. Choćby tylko tytularnego, bez żadnej władzy. Żebym tylko siedział na tronie i się uśmiechał. :)
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Sob, 10 Wrz 2016, 21:34:44 »
Problem polega na tym, że mikronacje mamy naprawdę zróżnicowane - nie wiem, musielibyśmy chyba założyć coś superoryginalnego, np. wzorujące się na Włoszech Mussoliniego (bo ehm Hitler z rozmaitych powodów jest jednak wykluczony)...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 00:01:50 »
Ja myślę, że nie trzeba nic zakładać, tylko jeszcze bardziej przekształcić Republikę Bialeńską w stronę amerykańskiego prezydencjalizmu - najlepszego ustroju na świecie.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 13:16:54 »
Problem polega na tym, że mikronacje mamy naprawdę zróżnicowane - nie wiem, musielibyśmy chyba założyć coś superoryginalnego, np. wzorujące się na Włoszech Mussoliniego (bo ehm Hitler z rozmaitych powodów jest jednak wykluczony)...

Myślałem o Starożytnym Rzymie, jakimś państwie futurystycznym albo tematycznym z wieloma elementami RPG - żeby zachęcić wielbicieli PBFów.

Myślę, że to dobry pomysł, jeżeli chcemy wywołać międzynarodowy skandal.

Czemu miałoby być to aż tak źle widziane? Pytam z ciekawości, dlaczego inne mikronacje miałyby mieć o takie działania pretensje.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 13:23:20 »
(...) jakimś państwie futurystycznym albo tematycznym z wieloma elementami RPG (...)

Zapraszam do Wicekrólestwa Vienbien w Hasselandzie. Futurystyczne miasto już mamy, można myśleć dalej w tym kierunku i to rozwijać. Zamiast tworzyć, lepiej budować i rozwijać to co mamy.  ;)
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 13:35:57 »
Czemu miałoby być to aż tak źle widziane? Pytam z ciekawości, dlaczego inne mikronacje miałyby mieć o takie działania pretensje.
Ponieważ zakładanie państwa tylko po to, żeby zaraz je stowarzyszyć, zostanie uznane za sztuczne dołączanie pikseli.

Myślałem o Starożytnym Rzymie,
Przerabialiśmy, Pryncypat Lahazydii się nazywało.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 19:02:58 »
Teddy... na szybko bo z telefonu na plaży. Planowana jest wyprawa w v-kosmos i "odkrycie" cywilizacji właśnie na etapie starożytnego Rzymu oraz przeciwnie inne rozwinięte w świat SW i ST... Planowane to jest na październik - jak masz ochotę to zapraszam. Wyprawa BPK przyjmuje wszystkich chętnych...
« Ostatnia zmiana: Pon, 12 Wrz 2016, 02:55:35 wysłana przez Ronon Dex »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 19:22:00 »
"Andrzej Swarzewski" przyjmie chętnych kosmicznych turystów. SW to super klimaty.