Ten projekt jest sprzeczny z innym projektem (zmiany się na siebie nakładają):
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php/topic,6450.0.htmlMożna by to po prostu zgłosić poprawkę do poprzedniego projektu.
Ach, czasami mam wrażenie, że niektórzy tylko przeglądają forum, zamiast je czytać.
Tak poza tym, dlaczego ten obowiązek nakłada się wyłącznie na MSZ? Myślę, że można by to rozszerzyć na cały Rząd i Prezydenta, aby ci w wyznaczonym terminie odpowiadali na poselskie interpelacje - tu też jestem przeciwnym regularnym raportom, bo okresy są różne - jedne bardziej obfite w działania, a inne nie. Tak jak obecnie Konstytucja stanowi - Parlament kontroluje pracę Rządu i Prezydenta, i myślę, że stosowanie interpelacji będzie wystarczającym narzędziem do kontrolowania.
Jeśli Prezydent, bądź członek Rządu nie odpowie na interpelację poselską, np: w ciągu 7 dni - Parlament może ogłosić wotum nieufności wobec członka Rządu, całego Rządu lub Prezydenta.
Akurat to narzędzie, tj. "wotum nieufności" przewidziałem w swoim projekcie, już wspomnianym powyżej. Wspólnota Rozwoju może zgłosić swoją poprawkę do tego projektu. Przeszkód nie widzę, a osobiście popieram takie narzędzie kontroli.