Autor Wątek: Debata - Gospodarka KH.  (Przeczytany 2153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Debata - Gospodarka KH.
« dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 19:28:37 »
Gospodarka KH

Jak ma wyglądać?
Na czym powinien opierać się system?
Jakie i czy wygrodzenia chcemy wprowadzić?

Zapraszam wszystkich chętnych do rozpoczęcia dyskusji.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
Odp: Debata - Gospodarka KH.
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 20:13:52 »
Wynagrodzenia - maksymalnie uproszczona obsługa naliczania, wypłacania wynagrodzeń oraz opłacanie podatków (można byłobu zautomatyzować płacenie podatku -> naliczanie wynagrodzeń, i wypłata z potrąceniem podatku -> ale to wg mnie mija się z celem, bo wtedy jedna osoba sie w to bawi (obsługa systemu), a reszta ma to głęboko gdzieś ...
Obsługa firm - tu nie mam pomysłu -> myślałem o systemie składania zamówień, wykonywanie zamówień, płatności za wykonaną pracę, ale brak mi tutaj konkretów (jak to ma wyglądać).
Natomiast jestem przeciwny zabawy z płatnościami i bankiem w wersji forumowej -> przykład RB  jeszcze na starym forum i aktualny IA (tam zrezygnowano z sytemu informatycznego na rzecz ręcznego i po paru dniach wszystko stanęło).
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 21:22:13 »
No to może zacznijmy chociaż o tej najprostszej wersji tj: każdy otrzymuje wynagrodzenie za pracę i musi zapłacić z tego podatek. Obywałoby się to w cyklu tygodniowym? Przywrócić do życia Bank Centralny KH.

Proponuję takie wynagrodzenia:
Król - 150 HDT
Lord Szambelan, Lord Protektror, Prezes SN - 120 HDT
Lord Steward,  Marszałek ZO, Naczelny Inspektor  KAH - 100 HDT
Lord Kontabl, Lord Tajnej Pieczęci,Mer Hrabstwa Miejskiego, Wicekról Vienbien,  Sędzia SN, Inspektor Rodzajów KAH - 80 HDT
Lord Sekretarz, Prezes RAHURIH, Prezes FPH, Z-ca Mera, Minister Stanu Vienbien, Oficerowie i podoficerowie - 60 HDT
Członek RAZURIH, Burmistrz Dzielnicy, Wiceminister Stanu Vienbien, Szeregowy - 50 HDT

Stawka podatku - proponuje 10%.

Jeżeli to się uda moglibyśmy rozbudowywać system o możliwość zakupu przedsiębiorstwa/nieruchomości/towaru.

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 22:02:38 »
Bank cały czas działa.
Wprowadzę stanowiska i stawki.
Poszukam przydziały stanowisk.
Co niektórzy powinni założyć konta w HBK.
Podatek ma sie sam potrącać?
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 22:11:01 »
Natomiast jestem przeciwny zabawy z płatnościami i bankiem w wersji forumowej -> przykład RB  jeszcze na starym forum i aktualny IA (tam zrezygnowano z sytemu informatycznego na rzecz ręcznego i po paru dniach wszystko stanęło).

Ale że ręczna czy zintegrowana z forum?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 22:26:12 »
Podatek ma sie sam potrącać?

A jak uważa Lord?

Co niektórzy powinni założyć konta w HBK.

Może warto by im wysłać PW.

Co do banku - proponuje zrobić reset kont. Tak, żeby wszyscy zaczynali od 0.

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 22:29:26 »
Ale że ręczna czy zintegrowana z forum?
Ręczna na forum tak jak kiedyś było w RB.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 12 Wrz 2016, 22:30:51 »
Może warto by im wysłać PW.

Co do banku - proponuje zrobić reset kont. Tak, żeby wszyscy zaczynali od 0.
To się da zrobić. System potrafi wysłać e-mail o ile podano adres w danych konta.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
  • : 18
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 08:32:11 »
Dlaczego reset kont? Dlaczego wszyscy mają zaczynać od zera? Ktoś zarobił te pieniądze i nie ma powody by państwo je odbierało. Do podjęcia tych wszystkich działań według mnie potrzebna jest formalna decyzja w formie ustawy.

Rozmawiamy w dalszym ciągu o niczym.

1. Skąd biorą się pieniądze na pensje? Nie wyobrażam sobie by z nieba spadały.
2. Po co komu te pieniądze skoro nie można z nimi nic robić? Trzeba wymyślić wartościowe rzeczy które można kupić nim zaczniemy mówić o tym kto ile zarabia. Uważam że bardzo dobrym pomysłem jest to by podzielić KH na działki i je sprzedawać do tego mój pomysł z opłatami administracyjnymi i już coś mamy.
3. Jeśli chodzi o pieniądze to byłbym za tym by raz w tygodniu publikować raport o tym ile pieniędzy przybyło.
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

/-/ Król Hasselandu Kaspian Morsis

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 09:17:21 »
Dawniejsza gospodarka RB polegała na tym, że chcąc co zrobić (zbudować, posiadać itd.) trzeba było to kupić...  W v-firmach i dotyczyło to także działań państwa (np. armia musiała sprzęt kupować u producenta). Obywatele i firmy płaciły podatki, pełniącym funkcje państwowe wypłacano pensje itd.

Grobem tamtego systemu nie było to, że był zły... po paru zmianach (jak zawsze teorie sprawdzają się w praktyce lub nie) funkcjonował nawet całkiem dobrze i logicznie. Problemem była konieczność prowadzenia księgowości i robienie przelewów oraz matematyki na kontach całkowicie ręcznie... za pomocą kolejnych postów, co wymagało kilku często kolejnych postów na jedną transakcję. Było to upierdliwe... I w końcu zostało nas dwóch: Maciej (księgowy RB) i ja (jedyny czynny przedsiębiorca)... straciło to sens.

Oczywiście przy próbie stworzenia gospodarki trzeba przyjąć pewne kwoty początkowe... i dla obywatela, i dla firm oraz dla budżetu państwa - bo inaczej zacznie się od stagnacji i padnie to zanim się zacznie

Ale sądzę, że to do opracowania... Tak tylko wstępnie sugeruję, bo z telefonu na urlopie raczej nic nie ogarnę. Ale po niedzieli można spróbować opracować taki system.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 09:43:23 »
Jeszcze jedno... Bajtusiu może w wolnej chwili zajrzysz do starych ustaw gospodarczych RB i zobaczysz co z tych różnych zależności czy zasad da się prowadzić automatycznie? Bo ideą systemu gospodarczego powinna być prostota obsługi i możliwie nieobciążanie obywatela nadmiarem czynności (to się nie sprawdziło). Potem na podstawie tego co się da zrobić można opracować jakiś system gospodarczy.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 10:11:47 »
W niedzielę przedstawię gotowe rozwiązanie na pozyskiwanie pieniędzy. Logiczne by nie było tak, że biorą się one z nieba.

Kwestia księgowości jest do rozwiązania przez skrypt i nie jest to żaden problem aby taką księgowość zbudować. Zgadzam się, że sprawy takie jak np pobór podatków, prowadzenie konta bankowego, wydobycie surowców musi być automatyczne. Wszystko co można trzeba zlecić maszynie :) 
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 10:14:42 »
Dlaczego reset kont? Dlaczego wszyscy mają zaczynać od zera? Ktoś zarobił te pieniądze i nie ma powody by państwo je odbierało. Do podjęcia tych wszystkich działań według mnie potrzebna jest formalna decyzja w formie ustawy.

Właściwie to te pieniądze co teraz są, to nie wiadomo skąd się wzięły, ale na pewno nie był to określony ustawą system gospodarczy. Jeżeli już ruszymy z jakąś gospodarką proponuję przyznać pensję za staż w KH - np. 100 DHT/miesiąc - wtedy za 3 lata działalności dostałbym 3600 DHT. To wydawałobymi się bardziej sprawiedliwym rozwiązaniem.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 10:34:00 »
Zgadzam się z Eddardem... Stan początkowy kont obywateli powinien uwzględnić staż oraz może też pełnione funkcje, które zwiększałyby majątek osobisty (gdyby system istniał wcześniej). Podobnie z firmami... Należało by uwzględnić wcześniejsze działania narracyjne danej firmy i na tej podstawie przyznać pewien kapitał początkowy, podobnie z instytucjami państwa.

Swego czasu gdy ruszał system gospodarczy w RB to wyraźnie na niektórych przedsiębiorstwach odbił się brak takiego kapitału - nie mogły ruszyć i dawać zarabiać innym bo nie miały za co... Jak pamiętam problemem była budowa lotnisk na Anatolii, przedsiębiorstwo BPL nie miało kasy i stąd nieco na siłę udział RAT w budowie jednego z nich, a także prywatna moja pożyczka (nigdy nie spłacona zresztą... bo i tak na to liczyłem), by BPL mogły działać.

Firmy, przedsiębiorstwa i instytucje muszą mieć kapitał na start - inaczej to nie zafunkcjonuje.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 11:25:15 »
"Pierwsze pieniądze" powinny być wypłacone w formie kredytu z budżetu. Oprocentowany kredyt, który trzeba będzie spłacać zmotywuje do pracy mieszkańców.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 15:50:50 »
Tak by mogło być gdyby gospodarka zaczynała się u zarania państwa... Trudno, aby np. firma, która dotychczas wyposażyła w uzbrojenie (w tym ciężki i kosztowny sprzęt pancerny) 1/2 KAH (jedną z dwóch dywizji) czy firma, która dostarczyła 1/2 sprzętu dla lotnictwa wojsk lądowych miała zaczynać od zera, albo "jeszcze lepiej" z kredytem (na równi z czymś co się otworzy w chwili rozruchu gospodarki). Przyznam, że ja taką gospodarkę, która na starcie nie uwzględni narracyjnego wkładu w KH osobiście mam gdzieś i zamykam "teatrzyk".

Jak coś istnieje, działa to trzeba przy starcie chociaż z grubsza ustalić wartość i przyznać kapitał początkowy. Inaczej to nie ma sensu... chyba, że chodzi właśnie o eliminację istniejących na narracyjnym rynku.

Offline Paulus Buddus

• Hrabia Księstwa Sarmacji, Baron Królestwa Hasselandu
  • Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 2
  • Baron
    • NPE: KH16082700129
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 22:00:31 »

Rozmawiamy w dalszym ciągu o niczym.

1. Skąd biorą się pieniądze na pensje? Nie wyobrażam sobie by z nieba spadały.
2. Po co komu te pieniądze skoro nie można z nimi nic robić? Trzeba wymyślić wartościowe rzeczy które można kupić nim zaczniemy mówić o tym kto ile zarabia. Uważam że bardzo dobrym pomysłem jest to by podzielić KH na działki i je sprzedawać do tego mój pomysł z opłatami administracyjnymi i już coś mamy.
3. Jeśli chodzi o pieniądze to byłbym za tym by raz w tygodniu publikować raport o tym ile pieniędzy przybyło.

Bardzo dobre pytania! Szczególnie pytanie nr 2! Zanim wyznaczymy wynagrodzenie to musimy na coś wdawać pieniądze - gdym był programistą a tak mam tylko wizję.... Chodzi o to, że Król nadaje nam Ziemie Lenną w jakieś jednostce miary/ lub nazwa nie wiem Wieś Lenna. I w takiej Wsi Lennej/Ziemi Lennej produkuje się np zboże w drugiej drewno albo jak ktoś będzie miał ich kilak będzie mógł sobie wybrać ile Wzi/Ziemi co produkuje. I takie rzeczy można sprzedawać do głownych miast Hasselandu. W innym mieście inan cena oczywiście zmienan co jakis czas, żeby zasiedlić wszystkie miasta. Po wtóre można rozbudować za zarobione pieniądze te Wsie/Zimiee w sensie takim, że można oprócz zboża robić mąkę i też tylko że za drożej ją sprzedać do miasta danego, oprócz drewna można rozbudować tartak i deski sprzedawać i tak im ktoś bardozej aktywny czy coś to pasek rośnięcia zboża/drzew rośnie szybciej itd. No i oczywiście od tego wszystkiego podatek... Ale to tylko wizja nie umiem jej wcielić w życie :P bo nie jestem programistą

I wtedy jak będzie podatek od sprzedaży od produkcji itd to się pieniądze znajdą w Skarbcu... Podatek od dochodów można wprowadzić itd

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 22:22:26 »
Ale to tylko wizja nie umiem jej wcielić w życie :P bo nie jestem programistą
Ja jestem programistą i do wykonania pracy potrzebuję właśnie takich wizji. Program (aplikacja) nie bierze sie ot tak. Do tego potrzebne są dobre założenie (Właśnie takie wizje), które można zamienić na poprawnie działającą aplikację.
I właśnie tego potrzebuję najbardziej -> tych wizji i na ich podstawie mogę stwierdzić czy się da i jak opisać to językiem informatycznym.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Paulus Buddus

• Hrabia Księstwa Sarmacji, Baron Królestwa Hasselandu
  • Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 2
  • Baron
    • NPE: KH16082700129
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 22:23:22 »
Ale to tylko wizja nie umiem jej wcielić w życie :P bo nie jestem programistą
Ja jestem programistą i do wykonania pracy potrzebuję właśnie takich wizji. Program (aplikacja) nie bierze sie ot tak. Do tego potrzebne są dobre założenie (Właśnie takie wizje), które można zamienić na poprawnie działającą aplikację.
I właśnie tego potrzebuję najbardziej -> tych wizji i na ich podstawie mogę stwierdzić czy się da i jak opisać to językiem informatycznym.

To ja mam taką wizję :D damy radę? :D

Offline Bajtuś

• Moderator
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 22:25:56 »
Trochę to skomplikowane, ale powinno się udać ... ale to pod koniec września -> realioza.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 13 Wrz 2016, 23:14:53 »
Kwestę przedsiębiorstw w RB swego czasu opracowałem i nawet to działało... problem był brak automatyzmu. Ale automatyzm jak czytam da się wykonać to i powinno to zadziałać. Koniec września... mi to pasuje bo i tak na razie urlopuję i z telefonu działam.

Przy czym uważam, że należy stworzyć jeden system dla całej naszej"unii" - tylko w grupie to ma szanse zadziałać... Weźmy pod uwagę, że tylko pewien procent osób będzie tym zainteresowane.