Dziękuję.
Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo,
Ordynacja Wyborcza reguluje, że:
Artykuł 9.
Kandydatem na urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej może zostać osoba, która:
1. Posiada stałe obywatelstwo Republiki Bialeńskiej nieprzerwanie od 5 tygodni;
2. Nie pełni funkcji niepołączalnych z urzędem Prezydenta;
3. Zebrała podpisy stałych obywateli Republiki Bialeńskiej w przewidzianym terminie na zgłaszanie kandydatur w w zależności od ilości obywateli Republiki Bialeńskiej, stosując zasadę, że jeśli Republika Bialeńska posiada poniżej 12 obywateli to wymagane są 3 podpisy, jeśli posiada więcej obywateli, to po 3 podpisy plus po jednym dodatkowym podpisie na każdą kolejną rozpoczętą dziesiątkę, jednak nie więcej niż 9 podpisów.
4. Zaprezentowała publicznie Plan Pracy na czas trwania najbliższej kadencji, najpóźniej na 48 godzin przed terminem rozpoczęcia wyborów.
5. Nie pełni funkcji we władzach państwowych w innych mikronacjach, z wyjątkiem państw stowarzyszonych;
6. Nie posiada obywatelstwa innej mikronacji, z wyjątkiem państw stowarzyszonych.
natomiast proponowana poprawka do Konstytucji nadaje jej przepisowi następujące brzmienie:
3. Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej obowiązkowo powołuje Prezydent na drodze postanowienia. Wiceprezydent musi spełniać warunki niezbędne do pełnienia urzędu Prezydenta
Mam świadomość, że sam jestem autorem zmiany, która wprowadziła obowiązek spełnienia warunków kandydatów na Prezydenta dla Wiceprezydenta. Jednak zwróciłem teraz uwagę, że niektóre z tych wymogów nie pasują do Wiceprezydenta, a aktualnie Konstytucja i tak wymaga ich spełnienia (chyba że źle interpretuję ustawę zasadniczą). W cytowanym fragmencie Ordynacji pogrubiłem ustępy, które aktualnie Wiceprezydent powinien spełniać, choć jest to absolutnie bezmyślne.
W związku z tym proponuję, aby art. 21a. ust. 3. Konstytucji RB uzyskał brzmienie:
3. Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej obowiązkowo powołuje Prezydent na drodze postanowienia. Wiceprezydent musi spełniać warunki określone w ustawie.
a do Ordynacji Wyborczej został dopisany następujący przepis:
Artykuł 9a.
Na urząd Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej Prezydent może powołać osobę, która:
1. Posiada stałe obywatelstwo Republiki Bialeńskiej nieprzerwanie od 5 tygodni;
2. Nie pełni funkcji niepołączalnych z urzędem Wiceprezydenta;
3. Nie pełni funkcji we władzach państwowych w innych mikronacjach, z wyjątkiem państw stowarzyszonych;
4. Nie posiada obywatelstwa innej mikronacji, z wyjątkiem państw stowarzyszonych.