Autor Wątek: I Założycielski Zjazd Zjednoczonej Socjalistycznej Partii Bialenii  (Przeczytany 2853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia

W gmachu Pałacu Ludów, w samym centrum Wolnogradu, rozpoczyna się I Zjazd ZSPB. Zjazd historyczny i jedyny w swoim rodzaju, bo założycielski. Na ogromnej sali posiedzeń zasiedli wszyscy sympatycy i członkowie jedynej socjalistycznej partii na terenie Republiki Bialeńskiej. Tłum prostych ludzi, chcących pozytywnego rozwoju dla swej Ojczyzny. Wśród nich założyciele: Iwan Pietrow i Albert von Metzer. Kiedy wszyscy zajęli swe miejsca, tow. Pietrow, ubrany w prosty proletariacki garnitur, podszedł do mównicy i po krótkich owacjach, zabrał głos.

Towarzysze!

W końcu, po opóźnieniu spowodowanym przez realiozę i problemy techniczne, zyskaliśmy możliwość zebrania się w tym wspaniałym miejscu. Od długiego czasu na terenie Bialenii różne partie ścierają się ze sobą i dążą do uzyskania jak najlepszych wyników w wyborach do parlamentu. Wystawiają także swych kandydatów na post Prezydenta. Czy to jednak coś daje? Czy możemy powiedzieć, że Bialenia coś na tym zyskuje? Z przykrością muszę oświadczyć, iż nie zyskuje wiele. Bezbarwne partie nie oferują ciekawych rozwiązań. Tworzą zawiłe i niepotrzebne prawo, które na nic się nie przydaje. Żyjemy przez to w państwie, które tak naprawdę funkcjonuje jedynie z nudnej polityki i wojska. Oprócz tego są jeszcze państwa stowarzyszone, a właściwie obecnie, państwo stowarzyszone, które jako tako urozmaica Bialenię pod względem fabularyzacji i kultury. Bialenia nie ma własnych regionów, nie ma opisanych miast, jest bezbarwna. Czy tak powinno wyglądać jedno z silniejszych państw mikroświata? Moim zdaniem nie. I dlatego zebraliśmy się tutaj, na zjeździe założycielskim ZSPB, aby próbować zmienić obecny układ, aby stworzyć twórczą ideologię, która będzie wyraźną alternatywą dla reszty. Socjalizm bialeński będzie opierać się o ciężką pracę na rzecz Republiki Bialeńskiej. Ciężką pracę, która wspólnymi rękoma będzie wykuwać potężną Bialenię. Towarzysze, przed nami długi marsz do zwycięstwa. My się jednak nie poddamy i z czerwonym sztandarem pracy w rękach, będziemy maszerować po zwycięstwo, będziemy dążyć do ostatecznej wygranej!

Musimy jednak pamiętać, że wpierw należy utwardzić fundamenty naszej partii. Należy przyjąć statut, będący dziełem moim i tow. von Metzera. Statut ustala demokratyczne zasady funkcjonowania ZSPB. Określa także podstawowe stanowiska i tworzy zasady, którymi każdy członek powinien się kierować. Myślę, że nie powinniśmy zwlekać dłużej. Przyjmijmy go wspólnie dla dobra Ojczyzny i Zjednoczonej Socjalistycznej Partii Bialenii!

Statut
Zjednoczonej Socjalistycznej Partii Bialenii

Kolektywne dzieło dnia 9 września 2016 roku wydane

Niniejszy statut jest wyrazem postępowych dążeń Narodu Bialeńskiego do ustanowienia w Republice Bialeńskiej socjalistycznego ustroju, opartego na sprawiedliwości społecznej, poszanowaniu poglądów drugiego człowieka i działaniach dla dobra ogółu i państwa. Ów statut tworzy także zwarte i solidne podstawy jedynej socjalistycznej partii bialeńskiej - Zjednoczonej Socjalistycznej Partii Bialenii. Założenia zawarte w niniejszym akcie prawnym, tworzą z ZSPB partię, kierującą się zasadami kolektywnej współpracy i podziału obowiązków. Tworzą z niej niezdolną do skruszenia ostoję, na której złotymi zgłoskami zapisane są słowa: trud, sprawiedliwość, prawo, porządek. Statut ZSPB jest dziełem wspólnym, stworzonym przez twórcze i postępowe jednostki, chcące rozwoju Ojczyzny Wolnych Ludzi - Republiki Bialeńskiej.

I

Członkowie Partii,
Ich Obowiązki i Prawa

1. Członkiem partii może być każdy obywatel bialeński, który uznaje zasady ideowe i Statut partii.
2. Zainteresowany dołączeniem do partii, musi złożyć umotywowany wniosek o dołączenie, który zostanie jawnie przyjęty, bądź odrzucony przez kolektyw partyjny.
3. Wykreślenie z listy członków partii następuje w przypadku:
a) rezygnacji z członkostwa;
b) utraty obywatelstwa Republiki Bialeńskiej;
c) przyjęcia przez Komitet Centralny uchwały o wydaleniu członka z szeregów partyjnych.
4. Członek partii winien być świadomy swoich obowiązków wobec partii i sumiennie je wykonywać. Obowiązkiem członka partii jest:
a) sumiennie pracować na rzecz partii, Narodu Bialeńskiego i Państwa Bialeńskiego, propagować idee wyznawane przez partyjny kolektyw, być wiernym zasadom socjalistycznego internacjonalizmu;
b) brać czynny udział w życiu politycznym Państwa Bialeńskiego, uczestniczyć w zjazdach partii, przyczyniać się w swoim miejscu pracy do urzeczywistnienia polityki partii, wykonywać uchwały partyjne i walczyć o wcielenie ich w życie;
c) strzec ideowej i organizacyjnej jedności partii jako nieodzownego warunku jej siły i zdolności bojowej;
d) przestrzegać dyscypliny partyjnej, obowiązującej w równym stopniu wszystkich członków partii;
e) dbać o wysoki poziom moralny, być skromnym, szczerym i uczciwym wobec partii i społeczeństwa;
f) strzec szeregów partyjnych przed przenikaniem ideowo obcych, karierowiczów i nieuczciwych;
g) pracować nad podniesieniem swej wiedzy i kwalifikacji zawodowych;
h) rzetelnie wykonywać swą pracę zawodową, swą postawą i oddaniem pobudzać innych do ciężkiej pracy i uczciwego działania na rzecz Państwa Bialeńskiego.
5. Członek partii ma prawo:
a) wypowiadać się na zjazdach partyjnych;
b) omawiać i krytykować na zjazdach partyjnych pracę lub postępowanie każdego członka i działacza partii;
c) brać czynny udział w wyborach i być wybieranym do władz partyjnych.

II

Struktura
Organizacyjna
Partii

5. Zjednoczona Socjalistyczna Partia Bialenii składa się z komitetów regionalnych i władz centralnych.
6. Najwyższą władzą partii jest zjazd, zaś w okresie między zjazdami - Komitet Centralny.
7. Pracą całej partii kieruje Komitet Centralny wybrany przez zjazd.
8. Wybory do centralnych władz partyjnych są jawne. Głosowanie odbywa się na poszczególne kandydatury, przy czym wszyscy członkowie partii mają prawo zgłaszania kandydatur, a także prawo wysuwania sprzeciwów i zarzutów w stosunku do zgłoszonych kandydatów.

III

Najwyższe
Władze Partii

9. Najwyższą władzą partii jest zjazd. Zwyczajny zjazd partii zwoływany jest przez Komitet Centralny co dwa miesiące. Termin zjazdu i jego porządek dzienny ogłasza Komitet Centralny w specjalnym ogłoszeniu, zamieszczonym w odpowiednim dziale partyjnym nie później niż na dwa tygodnie przed otwarciem zjazdu. Nie później niż na dwa tygodnie przed otwarciem zjazdu rozpoczyna się ogólnopartyjna dyskusja nad tezami zjazdowymi ogłoszonymi przez Komitet Centralny. W zjeździe biorą udział wszyscy członkowie partii.
10. Komitet Centralny może zwołać zjazd nadzwyczajny. Zjazd nadzwyczajny może być także zwołany na żądanie 1/3 ogólnej liczby członków partii.
11. Zjazd:
a) uchwala program i Statut partii;
b) ustala linię polityczną partii;
c) wybiera w głosowaniu jawnym Komitet Centralny, przy czym ustala każdorazowo liczbę członków Komitetu Centralnego;
d) może podejmować decyzje w każdej innej sprawie.
12.W okresie między zjazdami Komitet Centralny zwołuje w razie potrzeby krajową konferencję partyjną w celu omówienia aktualnych zagadnień polityki partii. W konferencji mogą wziąć udział wszyscy członkowie partii.
13. W okresie między zjazdami najwyższą władzą partyjną jest Komitet Centralny, który kieruje całokształtem pracy partii. Plenarne posiedzenia Komitetu Centralnego odbywają się w miarę potrzeby, nie rzadziej jednak niż raz na 3 miesiące.

IV

Komitety
Regionalne

14. Komitety regionalne pełnią rolę komórek partyjnych w państwach stowarzyszonych.
15. Władzą komitetu regionalnego jest zebranie zwoływane co 2 miesiące, a w okresie między zebraniami - Przewodniczący Komitetu, mianowany i odwoływany przez Komitet Centralny. W sytuacji, gdy w komitecie regionalnym zarejestrowana jest tylko jedna osoba, zebrania nie odbywają się.
16. Komitety regionalne propagują idee wyznawane przez partyjny kolektyw i realizują politykę partii w państwach stowarzyszonych.

Uroczyście podpisuję jako pierwszy.

/-/ Iwan Pietrow
(-) Iwan Pietrow

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Odp: I Założycielski Zjazd Zjednoczonej Socjalistycznej Partii Bialenii
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 20 Wrz 2016, 23:05:35 »
/-/ Markus Wettin

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Albert von Metzer

• Niepraktykujący poszukiwacz przygód
  • Minister
  • Obserwator
  • **
  • : 30
    • NPE: BI16080100120
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 21 Wrz 2016, 19:14:22 »
/-/ Albert von Metzer
Nic nie mam do dodania, więc myślę, że możemy przejść dalej.
Zarządca wsi Weinhof, Wiceminister Spraw Zagranicznych

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 21 Wrz 2016, 19:44:13 »
/-/ Hewret Faradobus
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 21 Wrz 2016, 21:10:18 »
Towarzysze!

Dziękuję za złożone podpisy. Stwierdzam, iż statut ZSPB został przyjęty.

Czas najwyższy skierować swój wzrok na wybory składu Komitetu Centralnego. Jako Zjazd, musimy to uczynić. Musimy utworzyć awangardę naszej partii, która jako ten potężny żagiel, będzie nadawała tempa całemu partyjnemu kolektywowi. Pozwolą Towarzysze, że przejdę od razu do sedna i zaprezentuję swoją wizję KC:

I Sekretarz - Iwan Pietrow
Zastępca I Sekretarza - Albert von Metzer
członek zwykły KC - Markus Wettin
członek zwykły KC - Hewret Faradobus

Jednocześnie, po wspólnym ustaleniu składu KC, przystąpimy do wydania uchwały zjazdu, która określi zakres obowiązków każdego z członków Komitetu Centralnego.
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 21 Wrz 2016, 22:10:14 »
Nie mam nic przeciw zaprezentowanej formie, aczkolwiek warto zrewidować Komitet także pod względem stażu w polityce bialeńskiej i ogólnej długości życia w kraju. Nie jestem przekonany, czy ja, urągający większości, jeśli nie wszystkim wiekiem, a więc i doświadczeniem podołam funkcji Zastępcy Sekretarza Partii. Choć, jeśli uznajecie mnie za godnego nie omieszkam się tytułu przyjąć.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 22 Wrz 2016, 18:18:24 »
Nie jestem przekonany, czy ja, urągający większości, jeśli nie wszystkim wiekiem, a więc i doświadczeniem podołam funkcji Zastępcy Sekretarza Partii. Choć, jeśli uznajecie mnie za godnego nie omieszkam się tytułu przyjąć.

Towarzyszu, jestem pewien, że podołacie! Jesteście poniekąd twórcą ZSPB, a zatem należy się Wam funkcja zastępcy.

Czy reszta zgadza się na zaprezentowany skład?
(-) Iwan Pietrow

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 22 Wrz 2016, 19:10:17 »
Tak.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 23 Wrz 2016, 00:20:24 »
Znakomicie. Poniżej przedstawiam projekt uchwały zjazdu.

Uchwała Zjazdu
z dnia xx września 2016 roku
ws. powołania i określenia obowiązków członków Komitetu Centralnego

§ 1. Niniejsza uchwała określa ilość członków Komitetu Centralnego i zakres kompetencji poszczególnych członków.

§ 2. W skład Komitetu Centralnego powołuje się następujące osoby:
1) Iwana Pietrowa jako I Sekretarza Komitetu Centralnego;
2) Alberta von Metzera jako Zastępcę I Sekretarza Komitetu Centralnego;
3) Hewreta Faradobusa jako członka zwykłego Komitetu Centralnego;
4) Markusa Wettina jako członka zwykłego Komitetu Centralnego.

§ 3. Członkowie Komitetu Centralnego działają na podstawie upoważnień nadanych przez Zjazd.

1) Do kompetencji I Sekretarza Komitetu Centralnego należy:
a) kierowanie pracami Komitetu Centralnego;
b) zwoływanie posiedzeń plenarnych Komitetu Centralnego;
c) reprezentowanie partii na zewnątrz;

2) Do kompetencji Zastępcy I Sekretarza Komitetu Centralnego należy:
a) pełnienie obowiązków I Sekretarza w przypadku zapowiedzianej, bądź niezapowiedzianej nieobecności I Sekretarza, trwającej dłużej niż 3 dni.
b) wspieranie I Sekretarza w kierowaniu pracami Komitetu Centralnego.

3) Do kompetencji członka zwykłego Komitetu Centralnego należy:
a) wykonywanie zadań określonych przez I Sekretarza w stosownym rozporządzeniu.

§ 4. Uchwała wchodzi w życie w momencie ogłoszenia.

Czy Towarzysze mają jakieś zastrzeżenia?
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 23 Wrz 2016, 07:15:39 »
Ja nie mam żadnych.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pią, 23 Wrz 2016, 23:04:37 »
Nie widzę sprzeciwów. Przechodzimy zatem do głosowania nad uchwałą.

Jestem ZA.
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 24 Wrz 2016, 06:59:03 »
Jak najbardziej ZA

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 24 Wrz 2016, 11:31:46 »
ZA

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 24 Wrz 2016, 21:46:43 »
Doszły mnie słuchy, że tow. Wettin ponownie zachorował na realiozę. Miejmy nadzieję, że szybko wyzdrowieje.

Cóż, niemniej jednak większość zagłosowała za przyjęciem projektu. Stwierdzam zatem, iż zjazd przyjął uchwałę.
(-) Iwan Pietrow

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 01 Paź 2016, 14:41:29 »
Pozwoliłem sobie napisać co nieco o założeniach socjalizmu bialeńskiego. Proszę Towarzyszy o komentarz. Czy coś jeszcze powinno się tu znaleźć? Czy coś powinno zostać zmienione?

Wstęp

Spisuję swe przemyślenia, próbując jednocześnie utworzyć konstrukcję ideologii socjalizmu bialeńskiego. Długo czekałem na odpowiedni moment, nie wiedziałem, jak dokładnie stworzyć wstęp do bialeńskiego socjalizmu. Ostatecznie jednak uznałem, że będzie to po prostu zbiór wolnych przemyśleń i opinii, które podam w formie surowej członkom ZSPB.

Moja słowa zawarte poniżej, wynikają z ponad dwuletniej aktywności w mikroświecie. W trakcie swego v-życia działałem w wielu mikronacjach, często przez krótki okres, poznając i odkrywając różne twarze v-świata. Pełniłem różne funkcje - od wojskowego po Króla. Kilka razy zmieniałem swoje v-poglądy. Moja działalność może przypominać chaotyczny taniec, w trakcie którego uczestnicy przybierają różne i zmienne pozy. Nie wiem, jak wygląda to z zewnątrz, ale wewnątrz siebie czuję, że przyszła pora, aby spróbować się ustatkować. Aby wybrać jedną drogę, po której będzie się szło już, mam nadzieję, nieprzerwanie. A zatem niniejsze przemyślenia są próbą wkopania się głębiej w mikronacyjny grunt poglądów i ogólnego funkcjonowania w v-państwach.

Już dwa razy w życiu zakładałem partię o zabarwieniu lewicowym - po raz pierwszy w Hasselandzie, po raz drugi w Bialenii. Obecna inicjatywa jest zatem trzecią próbą utworzenia partii, emanującej czerwonością. Kiedy zakładałem Partię Pracy Bialenii, kraj ten różnił się znacznie od tego, co mamy dzisiaj. Przede wszystkim funkcjonowało wtedy zupełnie inne prawodawstwo. Partię można było utworzyć od tak i nikt nie miał nic przeciwko. Tworząc zatem PPB, nie musiałem spełniać specjalnych wymogów, nie musiałem zbytnio się wysilać. Byłem też wtedy mniej obeznany z Bialenią, co miało swój wpływ na prezentowane (krótko, ale jednak) postulaty i idee. W ogólnej ocenie mogę śmiało stwierdzić, że PPB była tworem prezentującym słabą jakość i wartość. Istniała też krótko, bo niedługo po powstaniu, zakończyła swą działalność (po słynnych słowach Markusa Wettina - "Sztandar partii wyprowadzić!").

Tworząc ZSPB chcę, aby partia ta utrzymała się dłużej. Nie można jednak normalnie funkcjonować bez określonych celów. ZSPB potrzebny jest program, ale także ideologia, która będzie jej spoiwem. Myślę tu oczywiście o socjalizmie bialeńskim. Często już o nim wspominałem. Zawsze, nawet nie ogólnikowo, ale ot tak, po prostu, określając go, jako nową ideologię w Republice Bialeńskiej. W końcu przyszedł czas, aby spróbować spisać to, co ma się w głowie.

Przy tworzeniu ideologii chciałem przede wszystkim skupić się na dostosowaniu jej do pewnych warunków, do wpasowania jej w bialeńskie ramy. Wiadome jest to, że silnik benzynowy raczej ciężko odpali po dolaniu mu paliwa od silnika diesela. Podobnie jest również z założeniami, które chce się wprowadzić w danym kraju. Niektóre działają, niektóre nie. Trzeba zatem wszystko sformułować tak, aby całość miała sens i dała się wprowadzić.

Państwo

Republika Bialeńska jest krajem, w którym bardzo dba się o utrzymanie republikańskich standardów. Demokracja jest domeną Bialenii. To jednostki tworzą ten kraj, to jednostki, poprzez różne inicjatywy, potrafią go zmieniać. Trzeba jednak pamiętać, że to jednostki składają się na całość, na społeczeństwo. I to właśnie społeczeństwo decyduje, w którym kierunku pójdzie Bialenia. Jednostka jest jednak impulsem, który porusza społeczeństwo. W socjalizmie bialeńskim, pojęcie jednostki, oprócz zwykłego znaczenia, musi zyskać także drugie znaczenie. Jednostką musi być partia, która poprzez różnego rodzaju impulsy będzie pobudzać społeczeństwo. Członkowie partii muszą przez to wyrzec się pewnych jednostkowych ambicji i powinni działać dobrowolnie w ramach ogólnopartyjnego kolektywu. W ten sposób "jednostka partyjna" będzie silniejsza od zwykłej jednostki i dzięki temu będzie w stanie zdziałać więcej.

Silna władza prezydenta jest w pewnym sensie symbolem Bialenii. Jednakże ustrój bialeński wymaga nieznacznych modyfikacji, wymaga zwiększenia roli całego społeczeństwa w kształtowaniu kraju. To przede wszystkim zwykli obywatele, nie-parlamentarzyści powinni mieć większy wpływ na wygląd Bialenii, powinni mieć możliwość decydowania o wprowadzeniu aktów prawnych, i to nie tylko tych najważniejszych, ale także mniej ważnych. Parlament, czyli reprezentacja społeczeństwa, powinien pracować pod ciągłą presją, powinien ściśle współdziałać z resztą obywateli.

Brak gospodarki, a zatem brak kapitału pieniężnego, brak zależności gospodarczych pomiędzy ludźmi, nie pozwala na wytworzenie się klas społecznych w ujęciu ekonomicznym. W Bialenii nie możemy mówić o uciskanym proletariacie i uciskającej burżuazji. Nie zachodzi w tym przypadku marksistowska odwieczna walka klas. Społeczeństwo bialeńskie jest zatem równe pod względem ekonomicznym i w związku z tym nie ma w Bialenii warunków do przeprowadzenia rewolucji proletariackiej, która obali system burżuazyjny i wyprowadzi klasę robotniczą na wyżyny władzy. Ogranicza to zatem znacznie główne założenia socjalizmu. Wytwarza to potrzebę stworzenia mikronacyjnych założeń socjalizmu, które będą odnosić się do innych dziedzin życia.

I tak właśnie socjalizm bialeński (do czasu powstania systemu gospodarczego z prawdziwego zdarzenia), musi skupić się na działaniach twórczych poszczególnych jednostek i całego społeczeństwa. Tak jak było powiedziane wcześniej - jednostka stanowi impuls w społeczeństwie mikronacyjnym. To często od jednostki zależą poszczególne działania ogółu. Jednakże to ogół, społeczeństwo, ma największy wpływ na mikronację.Rządzący, czyli w systemie bez gospodarki klasa wyższa i rządzeni - klasa niższa, będą musieli oddziaływać na siebie. To w głównej mierze od rządzonych, będących w większości, powinien zależeć kierunek, jaki obierze państwo. Rządzeni, czyli w systemie demokratycznym, reprezentacja rządzonych, nieposiadająca monopolu na władzę, powinna być przez rządzonych kontrolowana. W realiach bialeńskich odzwierciedlałoby się to w ogólnonarodowych referendach, a najlepiej - w upowszechnieniu parlamentu. Tym sposobem, rządzeni staliby sie rządzącymi. Ujednolicenie w ten sposób klas, byłoby drogą do lepszej i sprawiedliwszej Bialenii.

Bialenia potrzebuje jednak głównego przedstawiciela, sternika, który będzie prowadził ją do osiągania coraz to nowych zwycięstw. Przedstawiciel Narodu - Prezydent Bialenii, jako osoba obdarzona największym zaufaniem społecznym, powinien wypełniać wolę ludu. To właśnie do niego obywatele powinni zwracać się w przypadku wszelkich problemów, to właśnie Prezydent, jako Ojciec, powinien dążyć ze wszystkich sił do polepszenia bytu wszystkich obywateli. Relacja na linii Prezydent - Naród, powinna wyglądać tak samo jak relacja Ojciec - Dzieci.

Państwa stowarzyszone

Bialenia, to nie tylko jeden kraj. Bialenia to wspólnota, która zrzesza także dwa inne v-państwa - Hasseland i Brodrię. Stosunek socjalistów do tych dwóch krajów powinien być jednakowy, tzn. również w nich powinno się podejmować próby wprowadzenia założeń socjalizmu bialeńskiego. Jednakże ewolucyjnie, bez działań siłowych i negatywnych.

Działając w ten sposób, budowa podstaw socjalistycznych w tych krajach byłaby dobrze zorganizowana i przyniosłaby w przyszłości duże korzyści. Wraz z ujednoliceniem ustrojów, można by podjąć inicjatywy związane z pełnym zjednoczeniem z Bialenią.

Warto być także otwartym na inne państwa, które chciałyby stowarzyszenia z Bialenią.
(-) Iwan Pietrow

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Sob, 01 Paź 2016, 20:46:47 »
Towarzyszu, osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń. Myślę, że warto byłoby również zająć się spisaniem katechizmu rewolucjonisty, jak się zapatrujecie na ten pomysł?

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Sob, 01 Paź 2016, 21:10:15 »
Katechizm rewolucjonisty jest ciekawym pomysłem. Czy chce Towarzysz zająć się tą sprawą?
(-) Iwan Pietrow

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Sob, 01 Paź 2016, 21:13:21 »
Tak, to zaszczyt móc zrealizować tę ideę ku chwale partii.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Sob, 01 Paź 2016, 21:15:04 »
Wspaniale, a zatem do dzieła!

Czekam jednocześnie na komentarze innych członków w sprawie przedstawionych powyżej założeń.
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 11:17:47 »
Myślę, że powinniśmy stworzyć system gospodarczy, wprowadzić go do powszechnego użytku, a następnie obalić i zniszczyć.
Potem możemy podzielić kraj na Socjalistyczne Republiki: Bialenii, Hasselandu, Brodii i Autonomiczny Okręg Anatolijski, znieść jedyny symbol różnic klasowych, czyli tytuły szlacheckie, wprowadzić zamiast lenn dzierżawę ziemi, aby można było budować tam kołchozy, apotem się coś wymyśli.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 14:43:43 »
Myślę, że powinniśmy stworzyć system gospodarczy, wprowadzić go do powszechnego użytku, a następnie obalić i zniszczyć.
Potem możemy podzielić kraj na Socjalistyczne Republiki: Bialenii, Hasselandu, Brodii i Autonomiczny Okręg Anatolijski, znieść jedyny symbol różnic klasowych, czyli tytuły szlacheckie, wprowadzić zamiast lenn dzierżawę ziemi, aby można było budować tam kołchozy, apotem się coś wymyśli.

Towarzyszu, proszę usunąć z nazwiska to obrzydliwe i feudalne von.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 15:23:33 »

Co Towarzysz przez to rozumie? Po cóż mielibyśmy niszczyć coś, co stworzyliśmy?

Również opowiadam się za zniesieniem tytułów i wprowadzeniem nieco bardziej oryginalnych, prawdziwie proletariackich nagród. Dopóki nie uda nam się objąć władzy, będziemy musieli walczyć przynajmniej o wykluczenie w wyborach zasady "kto ma więcej folwarków, ten jest lepszy".
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 18:49:27 »
Towarzyszu, proszę usunąć z nazwiska to obrzydliwe i feudalne von.
"von" noszę na znak mojego braku poszanowania dla tytulatury szlacheckiej. Jeżeli owa tytulatura może zostać przez każdego przyjęta jaki jest sens ogólnej idei szlachectwa? Korzystanie z takich symboli podoba się przecież burżuazji, która woli ukrywać się za swoimi tarczami herbowymi i rodowymi powiedzeniami, niż stawić czoła faktowi o wzajemnej różności. Bo przecież, gdybyśmy wszyscy stali się szlachcicami, czy nie byłoby równości? Przynajmniej w sensie tytularnym, nieobejmującym obowiązku pracy i pożyteczności dla społeczeństwa, bo tu od wieków górował proletariat.
Co Towarzysz przez to rozumie? Po cóż mielibyśmy niszczyć coś, co stworzyliśmy?
Aby pokazać jak łatwo jest zniszczyć coś tak niestabilnego jak kapitalistyczna gospodarka. Coś w rodzaju performance'u Wielkiego Kryzysu, który uświadomiłby ludziom znaczenie równości i antykapitalistycznej, socjalistycznej gospodarki państwowej.

Offline Iwan Pietrow

• Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 20:42:04 »
Aby pokazać jak łatwo jest zniszczyć coś tak niestabilnego jak kapitalistyczna gospodarka. Coś w rodzaju performance'u Wielkiego Kryzysu, który uświadomiłby ludziom znaczenie równości i antykapitalistycznej, socjalistycznej gospodarki państwowej.

Cóż mogę powiedzieć. To są długofalowe plany. Czy chce Towarzysz spróbować zająć się kwestią utworzenia zasad przyszłej gospodarki bialeńskiej?

Towarzysze,

krótko na temat naszego partyjnego manifestu. Czy w takiej formie Wam odpowiada? Jeżeli tak, to go przyjmijmy.

P.S. Dopuszczam, że w przyszłości i tak będziemy wprowadzać poprawki do manifestu.
(-) Iwan Pietrow

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Nie, 02 Paź 2016, 20:44:35 »
Jak dla mnie jest dobrze, ale widzę to raczej jako część niż jako całość i trzeba będzie to progresywnie uzupełniać.