Towarzysze!
Oglądając tę szopkę, która ma miejsce w Pałacu Michajłowskim, zbiera mi się dosłownie na wymioty. Wybór Bagrata będzie najgorszą możliwą decyzją, jaką kiedykolwiek podjęto w tym kraju. Jako obywatel brodryjski, nie mam zamiaru padać przed człowiekiem, który doprowadził Abachazję na skraj upadku. Era Bagrata będzie dla Brodrii erą powolnego staczania się w przepaść. Dlatego stanowczo protestuję i zapowiadam, że podejmę zdecydowane kroki, aby jak najszybciej wyprowadzić ten kraj z nadchodzącej ciemnoty i głupoty. Będę walczył o lepszą przyszłość dla Brodrii!
Wiem, że są jeszcze w tym państwie osoby, które patrzą trzeźwo na całą sytuację. Jeszcze jest czas i pora, aby odsunąć Bagrata od tronu. Jeszcze jest czas, aby nie dopuścić do katastrofy. Towarzysze, czas Carstwa dobiegł końca. Brodria z tym ustrojem nie ma już racji bytu. Musimy rozpocząć zdecydowane reformy, które wprowadzą tu demokrację i rządy ludu.
Ogłaszam zatem utworzenie Komitetu Wolności, który będzie dążył do zdemokratyzowania Brodrii. I to nie za chwilę, ale od zaraz. Trzeba od tej chwili działać dla kraju, dla lepszej przyszłości Brodrii!