Autor Wątek: Gospodarka  (Przeczytany 3810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Albert von Metzer

• Niepraktykujący poszukiwacz przygód
  • Minister
  • Obserwator
  • **
  • : 30
    • NPE: BI16080100120
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Gospodarka
« Odpowiedź #25 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:12:47 »
Choć nie mam raczej wielkiej mocy sprawczej to zgadzam się w zupełności.
Zarządca wsi Weinhof, Wiceminister Spraw Zagranicznych

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:16:35 »
Myślę, że można by było wprowadzić możliwość przeliczania aktywności na forum do systemu gospodarczego.
Taka zachęta.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:35:09 »
A jakie kryteria należało by przyjąć?
Ktoś musiałby te dane wrzucić do systemu -> na tej podstawie i zdefiniowanych kryteriów system przygotował by "listę płac", która zostałaby po zatwierdzeniu wypłacona z konta ... na konta osób na tej liście.
Tak to sobie wyobrażam, i to dałoby się zrobić. Ewntualnie można by sie pokusić o zaimportowanie do systemu z pliku np w csv.
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
  • : 18
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:39:53 »
Gospodarka powinna być nieodłączną częścią funkcjonowania mikronacji. Decyzje polityków powinny na nią wpływać.

Nikt firmy nie musi zakładać ale każdy powinien być "zmuszony" do korzystania z tych wszystkich systemów. Najlepiej by było gdyby to odbywało się tu a nie na jakichś innych stronach - byłoby wygodniej. Niech te pieniądze się do czegoś przydadzą - o tym trzeba myśleć a nie o tym czy chrupki będzie się sprzedawało tu czy tam.

A jakie kryteria należało by przyjąć?
Ktoś musiałby te dane wrzucić do systemu -> na tej podstawie i zdefiniowanych kryteriów system przygotował by "listę płac", która zostałaby po zatwierdzeniu wypłacona z konta ... na konta osób na tej liście.
Tak to sobie wyobrażam, i to dałoby się zrobić. Ewntualnie można by sie pokusić o zaimportowanie do systemu z pliku np w csv.
Z bazy danych forum, na podstawie liczby postów. Nie róbmy takich rzeczy ręcznie bo nikt na dłuższą metę nie będzie tego wklepywał.
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

/-/ Król Hasselandu Kaspian Morsis

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:45:22 »
Naliczanie kasy wedle liczby postów jest przeważnie bardzo krzywdzące.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #30 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:46:35 »
Niech te pieniądze się do czegoś przydadzą - o tym trzeba myśleć a nie o tym czy chrupki będzie się sprzedawało tu czy tam.
Chrupki były tylko przykładem robienia tego, co się chce w tym systemie. ;)

Gospodarka powinna być nieodłączną częścią funkcjonowania mikronacji.
A jeśli kogoś interesują tylko dyskusje na forum?

Dokładnie. Spamerzy dostaną najwięcej kasy?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:48:41 »
Dokładnie. Spamerzy dostaną najwięcej kasy?
No właśnie, przecież Kamiński i Swarzewski żadną miarą na to nie zasłużyli.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 20:52:55 »

Wysokie kary za spam.
Poza tym jest system zgłaszania postów można użyć go do eliminowania przez społeczeństwo postów mało wartościowych. Minister jakiś by oceniał ale to, że ktoś napisze 1000 wyrazów nie oznacza, że taki post jest bardziej wartościowy niż post kogoś ko napisze jedno zdanie.

PS: Doskonale zrozumiałem, że to przykład. Celem mojej wypowiedzi było skierowanie dyskusji na inny tor. Rozmawiajmy abstrakcyjnie nie na przykładach znacznie lepiej się to sprawdzi.
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:04:49 »
Wartościowanie postów? To wtedy zamiast dominacji spamerów, którzy przynajmniej raz na jakiś czas coś mądrego nabazgrają, będziemy mieli dominację kółeczek towarzyskich.

Spoiler: pokaż
Ale to prawda, że abstrakcyjna dyskusja to co najwyżej przyjemna sztuka, a nie coś rokującego nadzieję na rozwiązywanie problemów.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #34 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:08:22 »
Pewnym wyznacznikiem koniunktury gospodarczej może być ilość napisanych postów danego dnia.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:11:01 »
Wartościowanie postów? To wtedy zamiast dominacji spamerów, którzy przynajmniej raz na jakiś czas coś mądrego nabazgrają, będziemy mieli dominację kółeczek towarzyskich.

Co Pan gadasz :P Jeśli ktoś napisze coś wartościowego to to nie jest spam a wtedy ten ktosiek w tym konkretnym przypadku nie jest spamerem. Co Pan rozumie przez kółka towarzyskie bo nie ogarniam.

Pewnym wyznacznikiem koniunktury gospodarczej może być ilość napisanych postów danego dnia.
Jeżeli będzie się płaciło za posty to jest to oczywiste.

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:18:00 »
Panowie mnie potrzeba konkretów a nie abstrakcji. A wydatki ... można wprowadzić np. system kar pieniężnych za ....
A to coby system był zintegrowany z forum to .... ja nie chce grzebać w skryptach forumowych, bo może wyjść "mały" zonk. Nie bedzie gospodarki a i forum padnie i trzeba będzie go stawiać od nowa. Nie lubię poprawiać cudzego softu... szybciej napisze się swój niż zastanawiać się jak autor rozwiązał problem i gdzie moje trzy grosze wstawię. Podstawowa zasada w informatyce -> jak zrobisz jedną poprawkę naprawiającą błąd przy okazji popsujesz to co do tej pory działało poprawnie (załatasz jedną dziurę, a przy okazji zrobisz parę dodatkowych -> patrz walka mikroshita z windą).
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:20:27 »
Co Pan gadasz  Jeśli ktoś napisze coś wartościowego to to nie jest spam a wtedy ten ktosiek w tym konkretnym przypadku nie jest spamerem. Co Pan rozumie przez kółka towarzyskie bo nie ogarniam.
Bez "Pana" poproszę.
Przez "kółeczka towarzyskie" rozumiem, że skończy się to tym, iż zarabiać na siebie będzie się popularnością/układami wśród tych, którzy oceniają posty, a nie jakimikolwiek konkretnymi działaniami. A chyba wszyscy się zgodzimy, że od gospodarki oczekujemy... działań?

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:26:08 »
Panowie mnie potrzeba konkretów a nie abstrakcji. A wydatki ... można wprowadzić np. system kar pieniężnych za ....
A to coby system był zintegrowany z forum to .... ja nie chce grzebać w skryptach forumowych, bo może wyjść "mały" zonk. Nie bedzie gospodarki a i forum padnie i trzeba będzie go stawiać od nowa. Nie lubię poprawiać cudzego softu... szybciej napisze się swój niż zastanawiać się jak autor rozwiązał problem i gdzie moje trzy grosze wstawię. Podstawowa zasada w informatyce -> jak zrobisz jedną poprawkę naprawiającą błąd przy okazji popsujesz to co do tej pory działało poprawnie (załatasz jedną dziurę, a przy okazji zrobisz parę dodatkowych -> patrz walka mikroshita z windą).

Jest Pan jedynym programistą jakiego znam który pracuje na konkretach a nie abstrakcji. Wrzuć pan do swoich skryptów na początku i końcu zmienne sesyjne ze skryptu forum i już gotowe między nimi rób se pan co chcesz nic się nie zepsuje. A mu prości użytkownicy gospodarki nie będziemy się logować w 100 miejscach. I tylko o to chodzi.

PS Nie zgrywaj pan informatyka ;) Uczysz się dopiero.

Co Pan gadasz  Jeśli ktoś napisze coś wartościowego to to nie jest spam a wtedy ten ktosiek w tym konkretnym przypadku nie jest spamerem. Co Pan rozumie przez kółka towarzyskie bo nie ogarniam.
Bez "Pana" poproszę.
Przez "kółeczka towarzyskie" rozumiem, że skończy się to tym, iż zarabiać na siebie będzie się popularnością/układami wśród tych, którzy oceniają posty, a nie jakimikolwiek konkretnymi działaniami. A chyba wszyscy się zgodzimy, że od gospodarki oczekujemy... działań?

Nie o ocenę każdego postu mi chodziło tylko o ocenę tych zgłoszonych przez społeczeństwo opcją "zgłoś". Od takiej oceny można by odwołać się do sądu. Kolesiostwa nigdy się nie wykorzeni.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #39 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:28:58 »
Wrzuć pan do swoich skryptów na początku i końcu zmienne sesyjne ze skryptu forum i już gotowe między nimi rób se pan co chcesz nic się nie zepsuje.

Nawet prościej:
http://wiki.simplemachines.org/smf/Category:SSI

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:30:14 »
PS Nie zgrywaj pan informatyka ;) Uczysz się dopiero.
Informatyką zajmuję się od 1988r.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:31:30 »
Nie o ocenę każdego postu mi chodziło tylko o ocenę tych zgłoszonych przez społeczeństwo opcją "zgłoś". Od takiej oceny można by odwołać się do sądu. Kolesiostwa nigdy się nie wykorzeni.
Aaa, to wiele tłumaczy.
Ale muszę szczerze powiedzieć, że raporty od społeczeństwa to albo nadinterpretacje przepisów, albo robienie autorowi postu na złość (Bóg wie czemu, skoro on i tak raportu nie zobaczy), albo zwyczajne nabijanie się. Narzekanie na spam odbywa się raczej na krzykopudle.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:37:30 »
Nie widać. EGO zostało prze zemnie shackowane i nie bez powodu pytałem o moje hasło do konta. Żaden administrator nie podałby użytkownikowi jego hasła bo go nie zna i nie ma możliwości znać gdy system jest bezpieczny. Hasła przechowuje się zaszyfrowane a nie jak użytkownik podał. Jak to zobaczyłem myślałem że z krzesła zlecę. Co jeśli ktoś ma do wszystkich swoich kont jednakowe hasło? A zapewnię jest wielu użytkowników którzy na forum bialeńskim mają to samo hasło co do ego i pewnie mejla a znając ludzi do realnego konta w banku. Pan w tym wypadku zna te hasła a tej wiedzy Pan nie powinien mieć. To się w głowie nie mieści.

Aaa, to wiele tłumaczy.
Ale muszę szczerze powiedzieć, że raporty od społeczeństwa to albo nadinterpretacje przepisów, albo robienie autorowi postu na złość (Bóg wie czemu, skoro on i tak raportu nie zobaczy), albo zwyczajne nabijanie się. Narzekanie na spam odbywa się raczej na krzykopudle.
Dlatego to oceniałby ktoś kompetentny komu nie zależy na robieniu na złość. Ponadto zgłoszenie to tylko zgłoszenie a nie wyrok.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:39:26 »
EGO zostało prze zemnie shackowane i nie bez powodu pytałem o moje hasło do konta.

A obecne forum SMF udałoby się shackować?

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:41:44 »
EGO zostało prze zemnie shackowane i nie bez powodu pytałem o moje hasło do konta.

A obecne forum SMF udałoby się shackować?

Ja bym nie potrafił.Ale na pewno jest wiele luk dlatego ciągłe aktualizacje. Nie mam aż takiej wiedzy i zdolności, prosty test bezpieczeństwa jedynie potrafię zrobić :P Poza tym nie pracowałem nigdy z tym silnikiem, nie podoba mi się i też okazji nie było.

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:42:02 »
Hasło podane zostało tymczasowe... użytkownik sam go zmienia... wszystkie hasła są szyfrowane i ja ich nie znam... moge je tylko zmienić a nie podejrzyć.
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:45:49 »
Hasło podane zostało tymczasowe... użytkownik sam go zmienia... wszystkie hasła są szyfrowane i ja ich nie znam... moge je tylko zmienić a nie podejrzyć.

Co pan do mnie mówisz :O Podałeś mi Pan hasło, które podałem przy rejestracji, to jak nie może Pan ich podejrzeć?

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Czw, 06 Paź 2016, 21:47:36 »
no comments
hrabia Bajtuś
Administrator system EGO

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 07:12:11 »
A zapewnię jest wielu użytkowników którzy na forum bialeńskim mają to samo hasło co do ego i pewnie mejla a znając ludzi do realnego konta w banku.
I na tym zaprzestańmy, bo hasło do konta bankowego to ciąg cyfr dawany przez bank znany tylko jednej lub dwóm osobom i bankowi.

I jestem przeciw naliczaniu pieniędzy według postów. Przecież będę najbogatszym Bialeńczykiem w kilka dni.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #49 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 08:16:04 »
I jestem przeciw naliczaniu pieniędzy według postów. Przecież będę najbogatszym Bialeńczykiem w kilka dni.
A w razie wyroku śmierci za spam przepiszesz swój majątek na rzecz Pałacu Prezydenckiego, prawda? :* <3