Pod koniec przyjęto przyjęto pakiet ustaw regulujących kwestie oświaty i szkolnictwa wyższego (nacjonalizacja UB, ustawa o PSP, ustawa o systemie oświaty). Poza powołaniem rektora UB i rozpoczęciem reformy tej uczelni nie doszło niestety do aktywnych działań. Musimy to zmienić!
Czy są osoby zainteresowane działalnością w edukacji? Proszę się nie obawiać, chętnie pomogę i nie będę rzucał żadnych kłód pod nogi! Od zaraz mogę powołać kogoś na stanowisko Kuratora Oświaty. Zgodnie z ust. 2 art. 9 ustawy o systemie oświaty
"Prezydent Republiki Bialeńskiej może powołać stanowisko Kuratora Oświaty. W takiej sytuacji Kurator miałby wszystkie uprawnienia i obowiązki Prezydenta Republiki Bialeńskiej oraz ministrów właściwych ds. oświaty i szkolnictwa wyższego, które zostały określone w tej ustawie, ustawie o nacjonalizacji Uniwersytetu Bialeńskiego oraz ustawie o Państwowej Szkole Powszechnej."Trochę trudniej jest z powołaniem na dyrektora Państwowej Szkoły Powszechnej, ponieważ potrzeby jest tytuł magistra. Ale ja naprawdę serdecznie zachęcam do rozpoczęcia studiów. Uniwersytet czeka na studentów. Obecnie ja jestem Rektorem (chociaż w związku z prezydenturą mógłbym oddać tę funkcję komuś aktywnego i spełniającymi warunki) i zapewniam, że nie jest trudno. Studia to nie żaden problem, egzamin jest łatwy, a cała rzecz w tym, żeby napisać dobrą pracę dyplomową. Ale to przecież wszyscy tu obecni potrafią!

Zachęcam do zgłaszania swoich kandydatur, propozycji i koncepcji rozwoju oświaty w RB.