Autor Wątek: Konsultacje w sprawie oświaty  (Przeczytany 493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Konsultacje w sprawie oświaty
« dnia: Pią, 07 Paź 2016, 08:35:29 »
Pod koniec przyjęto przyjęto pakiet ustaw regulujących kwestie oświaty i szkolnictwa wyższego (nacjonalizacja UB, ustawa o PSP, ustawa o systemie oświaty). Poza powołaniem rektora UB i rozpoczęciem reformy tej uczelni nie doszło niestety do aktywnych działań. Musimy to zmienić!

Czy są osoby zainteresowane działalnością w edukacji? Proszę się nie obawiać, chętnie pomogę i nie będę rzucał żadnych kłód pod nogi! Od zaraz mogę powołać kogoś na stanowisko Kuratora Oświaty. Zgodnie z ust. 2 art. 9 ustawy o systemie oświaty "Prezydent Republiki Bialeńskiej może powołać stanowisko Kuratora Oświaty. W takiej sytuacji Kurator miałby wszystkie uprawnienia i obowiązki Prezydenta Republiki Bialeńskiej oraz ministrów właściwych ds. oświaty i szkolnictwa wyższego, które zostały określone w tej ustawie, ustawie o nacjonalizacji Uniwersytetu Bialeńskiego oraz ustawie o Państwowej Szkole Powszechnej."

Trochę trudniej jest z powołaniem na dyrektora Państwowej Szkoły Powszechnej, ponieważ potrzeby jest tytuł magistra. Ale ja naprawdę serdecznie zachęcam do rozpoczęcia studiów. Uniwersytet czeka na studentów. Obecnie ja jestem Rektorem (chociaż w związku z prezydenturą mógłbym oddać tę funkcję komuś aktywnego i spełniającymi warunki) i zapewniam, że nie jest trudno. Studia to nie żaden problem, egzamin jest łatwy, a cała rzecz w tym, żeby napisać dobrą pracę dyplomową. Ale to przecież wszyscy tu obecni potrafią! :)

Zachęcam do zgłaszania swoich kandydatur, propozycji i koncepcji rozwoju oświaty w RB. :)

Offline Hewret Faradobus

Odp: Konsultacje w sprawie oświaty
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 09:11:19 »
Mogę dodatkowo zostać kuratorem.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 09:44:34 »
Świetnie! :) A jakie masz pomysły na aktywizację tego obszaru?

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 08 Paź 2016, 12:44:31 »
Przede wszystkim trzeba zacząć od stworzenia pierwszych struktur, podwalin pod tego typu działalność.
Następnie należałoby się zająć programem kształcenia oraz zachęcenie osób bez wykształcenia do podjęcia nauki.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 08 Paź 2016, 20:14:15 »
No to powołuję. :)

I ubolewam nad faktem, że obywatele bialeńscy nie są zainteresowani sprawą oświaty.