Panie Marszałku,
Wysoka Izbo!Mamy kryzys. Konstatuję to ze smutkiem, gdyż jak na razie ten kryzys Bialenii nie sprzyja. Bo różnorakie mogą być skutki podobnych wydarzeń: negatywne i pozytywne. My mamy negatywne. Trzeba więc działać tak, by odwrócić niekorzystny trend.
Spodziewam się wzajemnego obwiniania, więc pominę analizę tego, co się stało. Teraz czekamy na wyrok Sądu Ludowego jak na zbawienie - i to czekanie odbywa się w ogólnym bezruchu (poza godną uwagi inicjatywą regat mikronacyjnych, ale to zupełnie inna kategoria spraw). Apeluję więc o działanie do Parlamentarzystów oraz do tych wszystkich urzędników państwowych, których powołanie jest bezdyskusyjne niezależnie od wyroku Sądu. Ja jako Prezes Biura Promocji będę dalej aktywnie działał.
Proponuję dokonanie przeglądu prawa i usunięcie rzeczy zbędnych - albo dodanie rzeczy przydatnych. Stąd mój wniosek o zmianę Ordynacji wyborczej. Ja wiem, że zapewne każdy kandydat na Prezydenta będzie doskonale pamiętał, gdzie po wyborze ma złożyć przysięgę, ale może to będzie jakiś symboliczny gest ułatwienia działań Prezydenta-elekta.
Wnoszę więc o dodanie w Art. 10. pkt 3., po słowach "Kadencja nowo wybranego Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozpoczyna się z chwilą złożenia wygłoszenia przysięgi w Parlamencie Republiki Bialeńskiej" słów "lub, przy obecności posłów do Parlamentu, w Pałacu Prezydenckim".
Ostateczna wersja tego artykuły wyglądałaby więc tak:
Artykuł 10.
1. Prezydentem zostaje kandydat na ten urząd, który uzyska największa liczbę głosów. Jeżeli żaden z kandydatów nie zdobędzie ponad połowy głosów, zarządza się drugą turę wyborów nie dłużej niż 10 dni po zakończeniu się poprzedniej. Do drugiej tury wyborów przechodzą dwaj kandydaci, którzy w pierwszym głosowaniu otrzymali kolejno największą liczbę głosów. W przypadku, gdy dwóch lub więcej kandydatów ma tyle samo głosów, decyduje miejsce na liście na zasadzie, że przechodzi ten kandydat, który jest nań wyżej.
2. Drugiej tury wyborów nie zarządza się w przypadku, kiedy w wyborach prezydenckich startuje tylko dwoje kandydatów.
3. Kadencja nowo wybranego Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozpoczyna się z chwilą złożenia wygłoszenia przysięgi w Parlamencie Republiki Bialeńskiej lub, przy obecności posłów do Parlamentu, w Pałacu Prezydenckim, w brzmieniu:
"Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Narodów Bialenii, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodów i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie", do którego można dołączyć formułę religijną.
4. Niezłożenie przysięgi w terminie 72 godzin od chwili opublikowania wyników wyborów jest równoznaczne ze zrzeczeniem się stanowiska Prezydenta i powoduje powtórzenie wyborów.