Autor Wątek: Wypowiedzenie traktatu.  (Przeczytany 698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
  • : 18
    • Odznaczenia
Wypowiedzenie traktatu.
« dnia: Sob, 05 Lis 2016, 09:01:14 »
Witam serdecznie Pana Prezydenta, pragnę z przykrością poinformować, że Królestwo Hasselandu wypowiada traktat stowarzyszeniowy. Powodem tej decyzji jest niemożność dogadania się naszych państw w kwestiach, które powinny nas łączyć oraz próba zawłaszczenia przez RB władzy nad państwami stowarzyszonymi. Jednocześnie pragnę poinformować Pana o dobiegających końca pracach budowy systemu informatycznego Hasselandu. Niedługo instytucje państwa Hasselandzkiego się tam przeniosą.

Z wyrazami szacunku
Kaspian Morsis
Król
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

/-/ Król Hasselandu Kaspian Morsis

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Wypowiedzenie traktatu.
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:05:52 »
Wasza Królewska Mość, informacja o wypowiedzeniu traktatu już do mnie dotarła.
Chcąc, aby współpraca między naszymi krajami przebiega w sposób właściwy i w celu uniknięcia konfliktów, czy mógłbym prosić, aby WKM przedstawił swoją legitymację do sprawowania władzy?
Chciałbym również zaprosić Pana do rozmów o ewentualnej kontynuacji stowarzyszenia. Zapewniam, że z mojej stronie nie ma chęci zawłaszczenia władzy nad państwami stowarzyszonymi, wręcz przeciwnie, chciałbym, aby współpraca przebiegała harmonijnie i wierzę, że rozsądne władze po obu stronach są w stanie do tego doprowadzić.

Łączę wyrazy szacunku,
Andrzej Swarzewski, Prezydent Bialenii.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:44:16 »
Szanowny Panie Prezydencie,

rozstańmy się w pokoju a potem rozmawiajmy o naszej współpracy. Nie ukrywam, że sposób w jaki nasze kraje zakończą układ stowarzyszeniowy będzie determinował nasze dalsze stosunki, które muszą opierać się na partnerstwie nie zaś na próbie zawłaszczania władzy przez jedną bądź drugą stronę. Współpraca naszych krajów jest bardzo ważna i potrzebna ale nie w dotychczasowej formie. Nigdy nie dopuszczę aby jakakolwiek władza nad narodem Hasselandu była sprawowana przez obce mocarstwa.

Hasseland dotychczas był kierowany przez nieudolne władze między innymi przez Piotra Pawła Dewastatora, który jest sprawcą tej sytuacji. Poprzedni Król ze swoim Dworem zdewastował Hasseland i dopuścił się wielu haniebnych czynów. Mieszkańcy mieli dość i obalili dewastatora wraz z dworem. Niebawem zapewne usłyszy Pan Prezydent jazgot obalonej władzy jednak zwracam się z prośbą o niereagowanie na poczynania tych ludzi gdyż są one bez znaczenia i nie są stanowiskiem władz Hasselandu.

Zależy mi na dobrych stosunkach z RB jednak nie za wszelką cenę Panie Prezydencie.

Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:52:11 »
Wasza Królewska Mość,
Wygląda na to, że nasze poglądy mają pewne punkty wspólne. Również nie chciałbym, aby nad narodem Bialenii była sprawowana władza obcego mocarstwa. Uważam jednak, iż w obecnej sytuacji naszych państw i całego mikroświata pewna integracja jest potrzebna i korzystna. Proszę zauważyć, iż sytuacja w naszych krajach poprawiła się od czasu zawarcia stowarzyszenia. Szkoda byłoby to niszczyć, gdy możliwa jest po prostu reforma niekorzystnych przepisów dotychczasowego traktatu.

Nie mi oceniać władze Hasselandu, byłaby to zbytnia ingerencja w Waszą suwerenność. Na chwilę obecną nie mogę zająć stanowiska w kwestii tego, którzy rząd Królestwa jest legalny. Potrzebna jest mi opinia prawników oraz społeczeństwa hasselandzkiego. Chciałbym jednak zauważyć, że dzielenie i tak niewielkiego społeczeństwa hasselandzkiego może mieć pewne negatywne skutki. Zwłaszcza w obliczu proponowanego przez WKM opuszczenia wspólnego forum.

Rozumiem stanowisko Waszej Królewskiej Mości i w pełni je szanuję.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 11:15:21 »
Integracja, prowadzenie wspólnej polityki tak jednak z zachowaniem pełnej suwerenności każdego państwa przyszłego układu. I nie mam na myśli tylko 3 państw tworzących obecne stowarzyszenie ale i inne państwa, które zechcą dołączyć do unii jeżeli będzie ona sensowna i rozwijająca a nie będzie próbą zawłaszczenia władzy przez któreś mocarstwo.

Odcinam się całkowicie od działań poprzedniego króla i dworu, niech Ci dewastatorzy dalej tak postępują a ja będę budował suwerenny Hasselandu.  Suwerenność w warunkach internetowych wiąże się z całkowitą kontrolą serwera państwowego przez jego rząd jaki by nie był i to jest podstawą do rozwiązania tego problemu.

Przypatruję się dyskusji o "reformie układu" i przyznam, że niektóre propozycje są sensowne.