Autor Wątek: ORĘDZIE KRÓLEWSKIE  (Przeczytany 2480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
ORĘDZIE KRÓLEWSKIE
« dnia: Pon, 07 Lis 2016, 20:39:26 »
Drodzy Hasselandczycy,
Szanowni Bialeńczycy, Szanowni Brodryjczycy!

Naród Hasselandzki zadecydował w tajnym głosowaniu: nie będziemy kontynuować stowarzyszenia, chcemy pełnej niepodległości. Oznacza to, że w 2 miesiące po notyfikacji ustawy przyjętej w Hasselandzie, a dotyczącej wypowiedzenia układu stowarzyszeniowego, układ ten przestanie obowiązywać.
Myślę, że podstawowym powodem takiej decyzji jest zdumiewający wzrost nastrojów antyhasselandzkich w Bialenii. Mam wrażenie, że Hasselandczycy, obywatele Republiki Bialeńskiej - w tym ja sam - zachowali się nie tylko w pełni lojalnie wobec Republiki, ale czuli się Bialeńczykami i chcieli pracować dla Bialenii! Jak wielokrotnie podkreślałem, silna Bialenia była dla Hasselandu bardzo ważna. I teraz uważam, że razem mogliśmy zrobić naprawdę wiele.
Nie chciałbym, żeby teraz wybuchły jakieś wzajemne oskarżenia i pretensje. To byłoby bez sensu. Mamy wśród Bialeńczyków przyjaciół - i ci Bialeńczycy mają w nas swych przyjaciół. Jestem dumny, że byłem obywatelem Republiki Bialeńskiej, że byłem posłem do Parlamentu, że byłem ministrem - i podkreślam, tego mi nikt nie odbierze. Teraz nadchodzi czas rozstania, ale przecież możemy rozstać się w przyjaźni.
Proponuję podpisania umowy "przejściowej", w formie jaką zaproponowałem lub zbliżonej. Proponuję Republice Bialeńskiej zawarcie traktatu o stosunkach dyplomatycznych i specjalnych zasadach współpracy - bo warto zachować szczególnie bliską współpracę.
Oddzielne słowa kieruję do Brodryjczyków. Życzę Wam odrodzenia Waszej Ojczyzny. Żal, że też się żegnamy. Proponuję tak samo traktat o stosunkach dyplomatycznych i specjalnych zasadach współpracy, nawet, jeśli pozostaniecie stowarzyszeni z Bialenią i wykonanie traktatu będzie zawieszone.

Drodzy Współobywatele!

Hasseland czekają trudne dni. Ja mogę obiecać "pot i łzy" - bo niepodległość wymaga wysiłku. Ale będziemy sami decydować o swoim własnym losie. Nie wykluczam dalszych zmian - tak, jak proponuje Lord Szambelan powrotu do stowarzyszenia z Bialenią, albo też uprzywilejowanej współpracy z kimś innym.
Jesteśmy życzliwie nastawieni do wszystkich. Nawet do tych, którzy patrzą na nas podejrzliwie czy z niechęcią. Chcemy budować własny dom. Dom otwarty i przyjazny.
Także dla Was!

Piotr Paweł I
Rex Hasselandiae
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: ORĘDZIE KRÓLEWSKIE
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 20:43:09 »
Kości zostały rzucone.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 20:59:34 »
Ciężka droga przed Nami, ale damy radę!
(-) Iwan Pietrow

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:07:24 »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:16:17 »
Dziękuję Królestwu za tę, kilkunastomiesięczną, współpracę. Smutnym, że rozstajemy się w takich warunkach, bo to, co udało się nam stworzyć było fenomenem na skalę mikroświatową. Bez cienia ironii życzę Hasselandowi wszystkiego dobrego, ze swojej strony mogę powiedzieć, że, jeśli narodzi się pośród Was wola powrotu, to drzwi do Bialenii pozostaną otwarte. Ja, w każdym razie, będę je przytrzymywał.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:20:49 »
Szkoda. Z Waszym odejściem , odchodzi także część Bialenii. Włożyliście wiele wkładu w budowę i rozwój Naszej wspólnej ojczyzny. Wierzę iż przyjdzie taki czas ,że powrócicie . Życzę powodzenia i sukcesów w dalszym działaniu .
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Sheldon Anszlus Lovelace

• Sheldon Anszlus Lovelace
  • Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 3
    • NPE: KH15070500136
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:42:30 »
Owszem, ciężkie chwile przed Hasselandem, ale ten czas powinien połączyć Hasselandczyków jeszcze bardziej ze sobą aby wspólnie dbać o przyszłość narodu!
(-) Sheldon Anszlus Lovelace
平和と進歩
Pokój i Postęp

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:50:28 »
No cóż, współpraca była długa i owocna. Wkrótce 3-lecie Republiki Bialeńskiej. Te uroczystości będą świetną okazją do pożegnania. Będzie to ostatnie ważne wspólne święto.

A przed nami wiele pracy, wysiłku - czas działać, choćby od razu.

Offline Jurij Bołodin

• Przewodniczący 'Sprawiedliwej Brodrii'.
  • Obywatel
  • Sąsiad
  • **
  • : 16
  • Brodria federacyjna, republikańska, demokratyczna!
    • NPE: BI14043000135
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:54:35 »
Osobiście życzę Hasselandowi powodzenia na nowej drodze. Mam nadzieję, że dokonany wybór będzie dla Hasselandu drogą do dalszego rozwoju.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 07 Lis 2016, 21:56:01 »
Ubolewam nad decyzją, jednakże ją szanuję. Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Drzwi powrotu zawsze będą dla Was otwarte, Przyjaciele.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 08 Lis 2016, 20:59:30 »
Stowarzyszenie Królestwa Hasselandu z Republiką Bialeńską było w istocie fenomenem na skalę mikroświatową. Silny związek trzech państw, u którego podstaw leżały wspólne wartości, chęć współpracy, starania o dużą aktywność i przewodzenie polskiemu wirtualnemu światu, był wyjątkiem w dzielącym się środowisku polskich mikronacji. Cieszę się, że mogłem współpracować z Hasselandczykami we Wspólnocie Rozwoju, w Parlamencie, w poszczególnych Ministerstwach i nade wszystko - w Pałacu Prezydenckim, gdy najwyższy urząd sprawował Eddard Noqtern. Liczę na kontynuowanie wzajemnych dobrych relacji i mam nadzieję, że Królestwo będzie szło drogą suwerenności, niepodległości, ale również ścisłych kontaktów z Bialenią i Brodrią. Powodzenia!
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 10 Lis 2016, 23:07:43 »
Dziękujemy za te miłe słowa. Koniec stowarzyszenia to nie koniec naszej współpracy, która jak wierzę będzie owocnie kontynuowana.