Autor Wątek: Debata  (Przeczytany 1348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Debata
« dnia: Nie, 11 Maj 2014, 22:33:06 »
Proponuje przeprowadzić debatę kandydatów na prezydenta. Moja propozycja wygląda tak:
- prezentacja kandydatów,
- 5 pytań od kontrkandydata,
- 5 pytań od ludzi,
- podsumowanie debaty.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
Re: Debata
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 11 Maj 2014, 22:34:30 »
Wspanialy pomysł, zatem przedstawiajcie się kandydaci. :)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 11 Maj 2014, 22:35:12 »
Jestem Andrzej. Jestem kandydatem na Miss Bialenii. Marzę o pokoju w mikroświecie.
Każdy lajk mojej kandydatury, to 10 litrów wody dla Samundy.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 11 Maj 2014, 22:37:23 »
Jestem Tomasz Rabotowicz. Chce uratować ten kraj przed agentem/dyktatorem (niepotrzebne skreśl) Andrzejem Swarzewskim. Każdy głos to jeden uśmieszek na mojej twarzy. :)

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 11 Maj 2014, 22:38:49 »
Wiktor Fedorowycz Swarzewski- krwawy zbrodniarz na ludności cywilnej. Pachołek Armina i komunista.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 09:39:18 »
A doczekamy się merytorycznej debaty czy tylko tej wymiany pseudodowcipnych "uprzejmości"?

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 10:31:08 »
Cytat: "Krzysztof Razorblade"
A doczekamy się merytorycznej debaty czy tylko tej wymiany pseudodowcipnych "uprzejmości"?

Nie mamy poważnego drugiego kandydata, Pan Tomasz nie ukrywa, że startuje tylko po to aby Andrzej miał konkurencję,  więc poważnej debaty chyba też, niestety, nie osiągniemy.
Maria von Primisz

Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 13:09:12 »
Moje pytania:
- Jakie masz pomysły na politykę międzynarodową?
- Co myślisz o autonomii Regionów?
- Czy poprzesz pomysły walki z ustrojem ziemskim?
- Masz pomysł na rząd?
- Jakie zmiany widział byś w ordynacji wyborczej?

« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 16:03:43 »
Cytat: "Tomasz Rabotowicz"
W kwestiach zagranicznych powinniśmy prowadzić realpolitik, a nie politykę opartą na wishful thinking. Nie jesteśmy imperium, pomimo tego, że jesteśmy dużym i dobrze rozwiniętym krajem. Dlatego też jestem przeciwnikiem geopolitycznych wizji Jerzego Lwie Serce i podejścia nordato-sceptycznego.
Powinniśmy rozwijać nasze stosunki i podpisywać nowe sojusze, jeśli tylko będzie taka możliwość. Natomiast naszymi naturalnymi sojusznikami jest Brodria i NUPIA. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy ich zdradzać. Doskonale z lekcji historii znamy historię państw, które zdradziły swoich sojuszników w imię iluzorycznych sojuszów z obcymi imperiami. Dla jednego z tych państw sytuacja taka skończyła się śmiercią 16% obywateli, więc błędu takiego powtarzać nie możemy. :)

- Co myślisz o autonomii Regionów?
Jestem zwolennikiem. Decentralizacja działa na korzyść aktywności, o ile w danym regionie rzeczywiście są osoby chętne do pracy i istnieje poczucie regionalnej odrębności.
Chętnie widziałbym aktywne regiony walczące o swoją autonomię.
- Czy poprzesz pomysły walki z ustrojem ziemskim?
W Bialenii nie ma czegoś takiego, jak ustrój ziemski. Natomiast z nadaniami lennymi i majątkami lennymi walczyć nie będę, ponieważ są to nagrody za aktywną pracę i nic więcej.

- Masz pomysł na rząd?
Oczywiście. Skład rządu jest już praktycznie przygotowany.
- Jakie zmiany widział byś w ordynacji wyborczej?
Na chwilę obecną żadne. Sam tą orientację pisałem. ;-)

« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 17:03:16 »
No i zadaję pytania:
- Czy masz jakiś plan na utworzenie rządu?
- Czy uważasz, że mógłbyś wprowadzić jakieś konkretne reformy przy mniejszości parlamentarnej?
- Czy dążyłbyś do szybkiego zakończenia kadencji i rozpisania nowych wyborów?
+ te pytania, które mi zadałeś. :)

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 17:52:40 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
No i zadaję pytania:
- Czy masz jakiś plan na utworzenie rządu?
Oczywiście mam, będzie się on składał z ekspertów w konkretnych sprawach przesz co nie zbędne będą osoby z poza ND.
- Czy uważasz, że mógłbyś wprowadzić jakieś konkretne reformy przy mniejszości parlamentarnej?
Myślę, że mamy odpowiedzialnych posłów i jeśli zobaczą korzyści z reform poprą je.
- Czy dążyłbyś do szybkiego zakończenia kadencji i rozpisania nowych wyborów?
Wyborcy wybrali i zgodnie z ideami Republikańskimi powiniśmy uszanować ich wybór. Jeśli nastąpi jednak sytuacja kiedy to będzie trzeba tak postąpić poprę przyśpieszone wybory.
Oczywiście powinniśmy szukać nowych sojuszników ale musimy mieć dla nich zaufanie. Brodria nasze zaufanie zawiodła, aktualnie władze tej mikronacji nie są poważni w sprawach międzynarodowych. Musimy popierać Demokratyczne ruchy w tym państwie. Grutiin bawi się w Putin o czym każdy wie, nie szanuje nawet własnego prawa. Nie jest to kandydat na sojusznika. NUPIA mimo iż nie jest tak liczna jak Brodiria zdobyła dzięki długiej wspólnej historii nasze zaufanie. Wspierała nas w trudnych chwilach i pokazała, że są godni by nazywać ich sojusznikami.

« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 17:55:05 »
Oczywiście powinniśmy szukać nowych sojuszników ale musimy mieć dla nich zaufanie. Brodria nasze zaufanie zawiodła, aktualnie władze tej mikronacji nie są poważni w sprawach międzynarodowych. Musimy popierać Demokratyczne ruchy w tym państwie. Grutiin bawi się w Putin o czym każdy wie, nie szanuje nawet własnego prawa. Nie jest to kandydat na sojusznika. NUPIA mimo iż nie jest tak liczna jak Brodiria zdobyła dzięki długiej wspólnej historii nasze zaufanie. Wspierała nas w trudnych chwilach i pokazała, że są godni by nazywać ich sojusznikami.
Nie uważam, żeby Brodria zawiodła nasze zaufanie.
Natomiast co do sytuacji wewnętrznej, to także nie miałbym nic przeciwko temu, żeby Blok "Ojczyzna" przejął władzę w kraju. Jest to partia nam sprzyjająca.
Ale jakby to Grutin dalej rządził, to też nic przeciwko temu bym nie miał.

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 18:06:14 »
Moje pytania do kandydatów:

1) Jak będzie wyglądać Twoja aktywność przy ewentualnej wygranej ?

2) Czy zamierzasz aktywnie działać w regionach ? W jaki sposób ?

3) Jak się zapatrujesz na organizacje imprez integracyjnych ?  

4) Czy stworzysz mapę Nordaty z aktualnymi granicami ?

5) Jak minął dzień ?
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 18:31:58 »
Cytat: "Jan Sapieha"
Prawdopodobnie bez zmian. Pięć kadencji już byłem prezydentem i moja aktywność jest dostosowana do tego urzędu, taka jak każdy widzi.
We Wschodnim Regionie Przemysłowym dalej będę co jakiś czas coś pisać itd.
No np. 15 maja odbędzie się Półrocznica Bialenii, a potem też będzie można co jakiś czas coś organizować.
Nie, gdyż nie potrafię.
5) Jak minął dzień ?
Dopż.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 19:14:35 »
Postaram się aktywnie działać poza Bialenią szukając nowych sojuszników dla narodu. Chce też przypomnieć mieszkańcom idee powstańce oraz historie (nie tą wymyśloną ;) ) narodu. Chce też działać na rzecz Republikanizacji (wymyśliłem te słowo) życia publicznego.

Należy zwiększyć aktywność regionów. Autonomia daje regionom duże szanse na rozwój, uaktywni się polityka samorządowa, inicjatywy regionalne oraz odrębność kulturowa części Mikronacji.

Myślę, że jest to bardzo dobry pomysł z organizacją takich imprez. Zwiększają one aktywność i dają możliwość pogadać z innymi mieszkańcami. Często też jest śmiesznie i humor się człowiekowi poprawia.  Myślę, że należy tworzyć święta (mniejszej rangi) które by dawały powody dla takich wydarzeń np. Św. Policjanta, Św. Posła, Św Regionów itd.

Nie jestem prezydentem Nordady. :p

5) Jak minął dzień ?
A bardzo miło, dziś posłucham sobie audycji w radiu. Zjadłem smaczny obiad, byłem w szkole oraz poglądałem ulubiony serial. :)

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 19:42:24 »
1) Jaki jest ulubiony serial kandydatów?

2) Co kandydaci myślą o wprowadzeniu bezpośrednich wyborów prezydenckich?

3) Jaki jest największy cel kandydatów na przyszłą kadencję?
Maria von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 19:59:18 »
Cytat: "MvP"
Profilowe podpowiada. ;) Przyjaźń to magia! Rzygam tęczą itp. :P
Pomysł dobry.
To obalenie Andrzeja nie starcza? Zwiększenie znaczenia regionów.

Offline Zuzanna Ossolińska

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 20:07:57 »
Witam a oto moje pytania  :)

1) Uważasz że jesteś dobrym kandydatem? Dlaczego??
2) Co jest dla Ciebie priorytetem po wygranych wyborach?
3) Jakie konkretne cele podejmiesz po ewentualnej wygranej w celu polepszenia zażyłości pomiędzy obecnymi regionami jak i na arenie miedzy narodowej??

« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 20:22:06 »
The Walking Dead, ewentualnie Świat Według Kiepskich.
Niebezpieczny pomysł z potencjalnie dużą szkodliwością. Musiałby nastąpić całkowity rozdział Prezydenta od Rządu, czego jestem przeciwnikiem. Prezydent taki mógłby realizować inną politykę, w tym zagraniczną, od rządu i rządzącej partii/koalicji, jak np. śp. Lech Kaczyński. Skutkiem tego byłaby całkowita kompromitacja RB na arenie międzynarodowej.
Poza tym, radykalnej personie łatwiej będzie zostać wybranym w bezpośrednich wyborach prezydenckich, co nie zmienia faktu, że dalsza działalność tej osoby będzie daleka od długofalowej linii rządowej, a w dalszej mierze destrukcyjna.
Skuteczne uruchomienie systemu gospodarczego, a także rozpoczęcie prowadzenia szerszej polityki zagranicznej w związku z przekroczeniem półrocza.
Cytat: "Zuzanna Ossolińska"
1) Uważasz że jesteś dobrym kandydatem? Dlaczego??
Nie uważam, żebym był jakimś szczególnie dobrym kandydatem, jednakże poprzez ostatnie pięć kadencji wiem już co powinienem robić i czuję czego wymaga ode mnie racja stanu. Ponadto mam dość dobre stosunki z obywatelami, wbrew pozorom większość "antyswarzystów" wolałoby rozmawiać ze mną niż z młodszym pokoleniem Jednej Bialenii.
Ponadto, mam dużo czasu i mogę go poświęcać Republice Bialeńskiej.
W obecnej sytuacji, gdy zdecydowana większość chętnych do pracy w rządzie ma już swoje stanowiska, szkoda byłoby odrywać te osoby od dotychczasowych zajęć. Każdy ma swoją społeczną rolę i póki co uważam, że moim dziejowym zadaniem jest stanie na straży dalszego pomyślnego rozwoju Republiki. Myślę, że to co zrobiono przez te pół roku (nie przypisuję sobie zasługi za wszystkie sukcesy, ale jednak ściągnąłem ludzi, kogo trzeba to mobilizowałem, kontrolowałem to wszystko itd.) przemawia za moją kandydaturą.
2) Co jest dla Ciebie priorytetem po wygranych wyborach?
Tak, jak odpowiedziałem to już Marcinowi.
3) Jakie konkretne cele podejmiesz po ewentualnej wygranej w celu polepszenia zażyłości pomiędzy obecnymi regionami jak i na arenie miedzy narodowej??
Tak, jak mówi Program Wyborczy Jednej Bialenii i jak odpowiedziałem już w tym wątku Tomaszowi. :)

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 20:25:39 »
Witam a oto moje pytania  :)

1) Uważasz że jesteś dobrym kandydatem? Dlaczego?
Nie jestem dobrym tylko to co oferuje jest dobre a to opisałem wcześniej.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 20:54:05 »
Szanowni Państwo!

Teraz ja pozwolę zadać sobie kilka poważnych pytań. Mam nadzieję, że otrzymam rzetelne i wyczerpujące odpowiedzi i informacje.
  • Co Kandydat myśli o systemie parlamentarno-komitetowym, gdzie pełnię władzy sprawuje Parlament, zaś urzędy takie jak prezydent i premier zostają zniesione, istnieje jednolitość władz zamiast trójpodziału, a rząd wyłaniany jest z członków owego Parlamentu. Również ten sam organ powołuje sędziów Sądu Krajowego do rozpatrzenia sprawy i wydania wyroku, a funkcję głowy państwa sprawuje minister (z teką lub bez teki) z najdłuższym czasem pełnienia funkcji?
  • Co Kandydat myśli o stosowaniu trójpodziału władzy w mikronacjach? Czy to się sprawdza? Jakie systemy polityczne stosowane w mikronacjach należałoby pochwalić, a jakie odrzucić i dlaczego?
  • Co Kandydat myśli o budowaniu międzynarodowej współpracy w wielu dziedzinach? Jak to miałoby wyglądać ze względu na różnorodność systemów informatycznych, na jakiej dziedzinie dyplomacji można się wykazać w mikronacjach?
  • Kto, według Kandydatów powinien mieć wpływ na budowanie wirtualnego państwa?
  • Co ma wpływ, według Kandydatów kreowanie polityki zagranicznej Republiki Bialeńskiej oraz jej wizerunku?
  • Czy sojusz i dalsze utrzymywanie stosunków dyplomatycznych z Federacją Brodryjską ma dalej rację bytu? Dlaczego? Czy Bialenia ma szansę zawiązać współpracę z innym wirtualnym państwem? Jaki wpływ na wizerunek Bialenii ma Brodria oraz osoba Władimira Grutina?

Dziękuję!
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 21:15:11 »
Cytat: "Jerzy Lwie Serce"
Szanowni Państwo!

Teraz ja pozwolę zadać sobie kilka poważnych pytań. Mam nadzieję, że otrzymam rzetelne i wyczerpujące odpowiedzi i informacje.
  • Co Kandydat myśli o systemie parlamentarno-komitetowym, gdzie pełnię władzy sprawuje Parlament, zaś urzędy takie jak prezydent i premier zostają zniesione, istnieje równość władz zamiast trójpodziału, a rząd wyłaniany jest z członków owego Parlamentu. Również ten sam organ powołuje sędziów Sądu Krajowego do rozpatrzenia sprawy i wydania wyroku, a funkcję głowy państwa sprawuje minister (z teką lub bez teki) z najdłuższym czasem pełnienia funkcji?
  • Co Kandydat myśli o stosowaniu trójpodziału władzy w mikronacjach? Czy to się sprawdza? Jakie systemy polityczne stosowane w mikronacjach należałoby pochwalić, a jakie odrzucić i dlaczego?
  • Co Kandydat myśli o budowaniu międzynarodowej współpracy w wielu dziedzinach? Jak to miałoby wyglądać ze względu na różnorodność systemów informatycznych, na jakiej dziedzinie dyplomacji można się wykazać w mikronacjach?
  • Kto, według Kandydatów powinien mieć wpływ na budowanie wirtualnego państwa?
  • Co ma wpływ, według Kandydatów kreowanie polityki zagranicznej Republiki Bialeńskiej oraz jej wizerunku?
  • Czy sojusz i dalsze utrzymywanie stosunków dyplomatycznych z Federacją Brodryjską ma dalej rację bytu? Dlaczego? Czy Bialenia ma szansę zawiązać współpracę z innym wirtualnym państwem? Jaki wpływ na wizerunek Bialenii ma Brodria oraz osoba Władimira Grutina?

Dziękuję!
1. Jest to słuszny powód do tradycji naszej państwowości gdzie taki ustrój panował. Jestem za częściowym przywróceniem go. Komitety wprowadzają prawdziwą demokracje a nie ustrój w którym panują elity polityczne.
2. Trójpodział to idiotyzm. Najlepszym ustrojem są Komitety a w realniach naszego kraju silna Demokracja Republikańska.
3. Myślę, że najlepszym pomysłem są inicjatywy sportowe i kulturalne które są wiele ciekawsze jeśli mamy wiele mikronacji.
4. Obywatele którzy powinni być zjednoczeni ideą.
5. Rozwój jest najważniejszy i moralność ludzka.
6. "Oczywiście powinniśmy szukać nowych sojuszników ale musimy mieć dla nich zaufanie. Brodria nasze zaufanie zawiodła, aktualnie władze tej mikronacji nie są poważni w sprawach międzynarodowych. Musimy popierać Demokratyczne ruchy w tym państwie. Grutiin bawi się w Putin o czym każdy wie, nie szanuje nawet własnego prawa. Nie jest to kandydat na sojusznika."
Przepraszam za tak skąpą odpowiedź ale w tej chwili nie mogę lepszej napisać.

« Odpowiedź #22 dnia: Pon, 12 Maj 2014, 21:25:20 »
Co Kandydat myśli o systemie parlamentarno-komitetowym, gdzie pełnię władzy sprawuje Parlament, zaś urzędy takie jak prezydent i premier zostają zniesione, istnieje jednolitość władz zamiast trójpodziału, a rząd wyłaniany jest z członków owego Parlamentu. Również ten sam organ powołuje sędziów Sądu Krajowego do rozpatrzenia sprawy i wydania wyroku, a funkcję głowy państwa sprawuje minister (z teką lub bez teki) z najdłuższym czasem pełnienia funkcji?
Uważam, że wizja ta jest utopią. Kraje, które zbyt daleko odbiegły od tzw. doktryny Kościńskiego, raczej niezbyt sobie poradziły. Podobnie jak diuk Kościński i jego doktryna uważam, że "państwo zbyt autokratyczne, jako dyktatura, straci na atrakcyjności dla mieszkańców, którzy nie będą mogli wpływać na aktualną sytuację w państwie, a z kolei państwo zbyt demokratyczne nie utrzyma się ze względu na konflikty polityczne i brak jednej obiektywnej siły która sprawowała by władzę nad stronami internetowymi i miejscami publicznymi."
Prezydent i tak jest siłą mało autokratyczną, gdyż jest wybierany w wyborach powszechnych, a u nas do tego odbywających się dość często. Jednak jest pewnego rodzaju przywódcą, który jest "obiektywną siłą" opisywaną przez doktrynę.

Co Kandydat myśli o stosowaniu trójpodziału władzy w mikronacjach? Czy to się sprawdza? Jakie systemy polityczne stosowane w mikronacjach należałoby pochwalić, a jakie odrzucić i dlaczego?
Trójpodział jest wzięty rodem ze świata realnego, który charakteryzuje się trochę inną sytuacją. Niemniej jednak pewne elementy się sprawdzają. Kontrola Parlamentu nad rządem i głową państwa jest pożądana. U nas system jest odległy od trójpodziału władzy (władza sądownicza jest w cieniu), więc trudno mi powiedzieć, czy trójpodział się sprawdza. W każdym razie uważam, że nasz system działa w miarę dobrze.

Pochwalić należałoby systemy oparte na woli ludu, wiele rodzajów demokracji, natomiast odrzucić należy doktryny monarchofaszystowskie i tzw. monarchie salonowe. Monarchofaszyzm jest nieatrakcyjny dla obywateli, a jego radykalna forma wręcz prowadzi do upadku kraju, czego przykładem mogą być kraje, których z imienia nie chcę wymieniać, a o których oboje myślimy. Natomiast monarchie salonowe prowadzą w dłuższej mierze do patologii władzy i ujednolicenie państw, co w dalszej mierze daje istnienie nudnego, jednolitego społeczeństwa, które odgradza się od nowych, ciekawych obywateli i prądów społecznych.

Co Kandydat myśli o budowaniu międzynarodowej współpracy w wielu dziedzinach? Jak to miałoby wyglądać ze względu na różnorodność systemów informatycznych, na jakiej dziedzinie dyplomacji można się wykazać w mikronacjach?
Jestem zwolennikiem jednoczenia państw wirtualnych, na zasadzie, że im więcej ludzi na poziomie, tym lepsza zabawa. Każda współpraca jest dobra, jeśli są po obu stronach osoby chętne do jej prowadzenia.
Cytat: "Jerzy

[quote="Jerzy Lwie Serce"
Kto, według Kandydatów powinien mieć wpływ na budowanie wirtualnego państwa?
Przede wszystkim ludzie, którzy są fundamentem każdego dobrego systemu. Jednakże wiadome jest, że w systemie prawdziwie demokratycznym (nie należy mylić z demokracją establishmentową, która de facto nie jest formą demokracji) wykształcają się przywódcy na krótszy, lub dłuższy czas. A więc wpływ na budowanie wirtualnego państwa powinny mieć nastroje ludu, nad którymi powinien panować charyzmatyczny i ambitny przywódca.

Lwie Serce"]Co ma wpływ, według Kandydatów kreowanie polityki zagranicznej Republiki Bialeńskiej oraz jej wizerunku?
[/quote]
Temat bardzo ważny, ale i bardzo trudny. Wpływ ma m.in. wizerunek Bialenii wśród państw dominujących na arenie, poziom wewnętrzny, władze kraju i ich wizerunek oraz zawierane przez Bialenię sojusze.

Czy sojusz i dalsze utrzymywanie stosunków dyplomatycznych z Federacją Brodryjską ma dalej rację bytu? Dlaczego? Czy Bialenia ma szansę zawiązać współpracę z innym wirtualnym państwem? Jaki wpływ na wizerunek Bialenii ma Brodria oraz osoba Władimira Grutina?
Dalsze utrzymywanie sojuszu z Federacją Brodryjską ma jak najbardziej rację bytu. To nasz główny sojusznik, poważny gracz w regionie, którego społeczeństwo odnosi się do nas z sympatią.
Bialenia ma szansę zawiązać współpracę z innymi krajami, jednakże z pewnością jeśli mają to być korzystne relacja, to MSZ będzie musiał wykazywać się sprytem i inteligencją.
Trudno mi powiedzieć, czy gdzieś za granicą patrząc na Bialenię (czy w ogóle patrzą) ktoś zastanawia się nad osobą Jego Ekscelencji Grutina.

Dziękuję.