Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | OGÓLNE | Dyskusje
Autor Nowy hymn i symbole
Jaskoviakus
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 25-06-2012 13:20
Chciałbym jeszcze raz podnieść kwestię hymnu i symboli narodowych. Obie sprawy były już omawiane, ws. zmiany flagi rozpisano nawet referendum, które okazało się niewypałem. Dlatego, kiedy ustąpią przeszkody techniczne w administracji stroną i forum, zorganizuję referendum (mam nadzieję, że KKW zechce przeprowadzić je wg zaproponowanych przeze mnie zasad), w którym ogół zdecyduje co począć z symbolami. Nowa Konstytucja zaś nakłada na Radę Narodową obowiązek zdefiniowania symboli na nowo.
1) Herb. W zasadzie nie zmieniałbym Złotego Orła. Gdzieśtam, kiedyś napisałem, że to wyobrażenie Eadana, który się wzbija ku gwiazdom; nie trzeba w to wierzyć, ale podoba mi się. I w dodatku ma w szponach - jeżeli dobrze pamiętam - symbole dwóch rad zarządzających państwem: rządowej i narodowej. Ergo: niech Orzeł zostanie, chyba że ktoś ma inną propozycję. Z chęcią włączę ją do referendum.
2) Flaga. Zerknijcie tutaj: http://www.eskwilinia.fora.pl/postanowienia,218/postanowienie-prezydenta-o-referndum,2050.html. Te trzy koncepcje zostaną poddane głosowaniu. Tutaj też jestem otwarty na propozycje.
3) Hymn. Zerknijcie tutaj: http://eskwilinia.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=13&thread_id=33&rowstart=0. Te trzy koncepcje zostaną poddane głosowaniu. Tutaj też jestem otwarty na propozycje.
4) Stolica. Przypuszczam, że nikt nie chce zmian, ale - by pozostawić możliwość wyboru - przedstawiam dwie opcje.
A ) stolicą pozostaje Eskwilingrad
B ) do rangi stolicy podnosimy Andrejgrad i mamy dwie stolice.
Chciałbym, żeby refrendum odbyło się ASAP. Czekam na opinie i komentarze.

Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Edytowane przez Jaskoviakus dnia 25-06-2012 13:20
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Nowy hymn i symbole
Raul Hugo
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 27.02.12
Dodane dnia 25-06-2012 16:49
1) Jestem za Orłem. Nie widzę potrzeby zmian.
2) Nasza obecna flaga bardzo mi się podoba, ale przyznam, że spodobała mi się również ta błękitno-biała propozycja nr 2. Trzeba by ją było tylko trochę dopracować bo urody ujmuje jej pikseloza smiley
3) Mi się osobiście podoba "Militium Iter", ale warto by poszukać czegoś ciekawszego.
4) Jako burmistrz Eskwilingradu, jestem przeciwny takiej decentralizacji. Jesteśmy za małym państwem na takie zabiegi. Albo pozostańmy unitarni, albo zostańmy federacją, co w naszym przypadku wydaje mi się bezsensowne.

Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,

Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 25-06-2012 20:07
Raul Hugo napisał/a:
2) Nasza obecna flaga bardzo mi się podoba, ale przyznam, że spodobała mi się również ta błękitno-biała propozycja nr 2. Trzeba by ją było tylko trochę dopracować bo urody ujmuje jej pikseloza smiley

Z flagą jest ten problem, że ni cholery nie wiem, co tam robi kolor zielony - co symbolizuje albo wyraża. Za to flaga biało- albo szaro-niebieska ma sens: bo zarówno Stare, jak i Nowe Forum utrzymywało się w tej kolorystyce, zatem stałaby za takimi barwami jakaś idea.

PRN i PRR
Raul Hugo
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 27.02.12
Dodane dnia 25-06-2012 20:49
Znając życie, pewnie większość Eskwilińczyków skrycie sądzi, iż w szczerze w duszy bym pragnął nieco innej flagi eskwilińskiej...
http://img99.imageshack.us/img99/8253/800pxflagofthesovietuni.png
smiley
Zapewniam, że tak nie jest smiley

Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,

Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 25-06-2012 21:38
1) Herb- W sumie orzełek może być. Ładny jest. Z drugiej strony- pół świata ma orła za swoje godło. Może wymyślimy coś orginalnego? Złoty Ananas na ten przykład smiley smiley
2) Flaga- ja bym był za błękitno-białą wersją z jedną tylko modyfikacją. Ułożyłbym kolory horyzontalnie a nie tak jak teraz wertykalnie. Biały na górzy i niebieski na dole. Orzełka (lub inne godło) umieściłbym w lewym górnym rogu lub po środku.
3) Hymn- już się wypowiadałem w tej kwestii. Najlepsza propozycja nr. 3, jakkolwiek żadna z nich nie powala :/
4) Stolica- oczywiście wszystko zostaje tak jak było smiley

El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej

Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Giovanni Duarte
Użytkownik

Miejscowość: Luanda
Data rejestracji: 21.09.11
Dodane dnia 25-06-2012 22:10
Herb- nie widzę potrzeby zmian
Flaga- ewentualnie można pomyśleć nad modyfikacją, ale przyzwyczaiłem się do naszej
Hymn- to już chyba było kiedyś omawiane i wybrano jakiś wariant znaczną większością
Stolica- jest jedna. W Eskwilingradzie. Pomysł z dwoma to kompletny niewypał.

gen. Giovanni Ngobo Duarte
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11
Dodane dnia 25-06-2012 22:36
Odpowiem krótko:
Herb- niech zostanie
Flaga- już była nad tym dyskusja
Hymn- jak don Khadil
Stolica- dobry dowcip Donie Prezydencie. jedna stolica i nie wyobrażam sobie dwóch. A tym bardziej Andriejgradu.

Dobrá Praca sama sa chváli.

Eskwilińska Partia Narodowa
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 25-06-2012 23:31
Po kolei. Bo zrobi się bałagan.

"1) Herb. W zasadzie nie zmieniałbym Złotego Orła. Gdzieśtam, kiedyś napisałem, że to wyobrażenie Eadana, który się wzbija ku gwiazdom; nie trzeba w to wierzyć, ale podoba mi się. I w dodatku ma w szponach - jeżeli dobrze pamiętam - symbole dwóch rad zarządzających państwem: rządowej i narodowej. Ergo: niech Orzeł zostanie, chyba że ktoś ma inną propozycję. Z chęcią włączę ją do referendum. "

- Z tym Eadanem trochę pojechałeś z fantazja, ale dla mnie orzeł musi być. Ten który jest, jest bardzo dobry.

"2) Flaga. Zerknijcie tutaj: http://www.eskwilinia.fora.pl/postanowienia,218/postanowienie-prezydenta-o-referndum,2050.html. Te trzy koncepcje zostaną poddane głosowaniu. Tutaj też jestem otwarty na propozycje.

-jestem za modyfikacją obecnej flagi- przy zachowaniu proporcji i kolorów białego i żółtego (piaskowego) paska- zamieniłbym zielony bas na proponowany pod tym poniżej kolor błękitny.

"3) Hymn. Zerknijcie tutaj: http://eskwilinia.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=13&thread_id=33&rowstart=0. Te trzy koncepcje zostaną poddane głosowaniu. Tutaj też jestem otwarty na propozycje. "

-Już się na ten temat naprodukowałem. nie zmieniłem zdania

"4) Stolica. Przypuszczam, że nikt nie chce zmian, ale - by pozostawić możliwość wyboru - przedstawiam dwie opcje.
A ) stolicą pozostaje Eskwilingrad
B ) do rangi stolicy podnosimy Andrejgrad i mamy dwie stolice.
Chciałbym, żeby refrendum odbyło się ASAP. Czekam na opinie i komentarze."

-Oczywista oczywistość. Tylko A

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Tanter
Użytkownik

Data rejestracji: 04.04.12
Dodane dnia 26-06-2012 09:56
Co do flagi, to obecna jest weksylologicznie dziwna. Barwy powinny bazować na herbie. A w herbie gwiazdki powinny być też żółte - im mniej barw tym lepiej.

W realu jest taka zasada(są wyjątki) że na flagach dąży się do tego że jeśli dwie barwy się stykają to jedna musi być kolorem a druga metalem. Metal to żółty albo biały. Kolor to każda inna barwa. Nasza flaga wygląda trochę dziwnie przez niestosowanie tego smiley

Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 26-06-2012 12:11
@ Cheewazz - pokaż nam odpowiedni projekt ananasa, a zostanie poddany głosowaniu. smiley To dotyczy wszystkich propozycji - samo ich opisywanie nie wystarczy, donowie: proszę je opracować i przedstawić, jeżeli chcecie by były włączone do referendum.
Powracając do Orła: mnie on odpowiada, bo Złoty Orzeł fajnie koresponduje z mikronacyjną heraldyką - Sarmacja ma np. Srebrnego Orła.
Nie wiem, kiedy odzyskamy zdolność administrowania stroną, ale natychmiast jak to się stanie - rozpiszę referendum, w którym wezmą udział wszystkie zgłoszone propozycje (uprzedzam: opisanie swojej wymarzonej flagi nie jest zgłoszeniem propozycji; dopiero stworzenie takiej flagi i wklejenie na forum).

PRN i PRR
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 29-06-2012 20:22
1. Herb po staremu.
2. Zgadzam się z don Anterem co do flagi - dać jej barwy heraldyczne. Przy okazji, gratuluję fachowej wiedzy na temat tworzenia flag smiley
3. Militum iter.
4. Jak przedpiszcy.

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 09-07-2012 16:40
UWAGA!
Referendum wyznaczyłem na 15 lipca. Pytania brzmieć będą:

1. Czy jest Donna/Don za pozostawieniem dotychczasowego herbu państwowego Rzeczypospolitej Eskwilińskiej, zarówno w jego wzorze wielkim, jak i małym?

2. Czy na flagę państwową Rzeczypospolitej Donna/Don wybiera flagę przedstawioną w opcji A, B czy C?

3. Czy na hymn państwowy Rzeczypospolitej Donna/Don wybiera utwór A, B czy C?

4. Czy jest Donna/Don za pozostawieniem dotychczasowego miasta stołecznego Rzeczypospolitej, Eskwilingradu?

Głosujemy, jak ostatnio, wiadomością na konto KKW. W treści wiadomości wpisujemy numer pytania i odpowiedź (TAK lub NIE; A, B lub C). Propozycje można zobaczyć po kliknieciu w link w postanowieniu: http://eskwilinia.tnb.pl/readarticle.php?article_id=95. Pytania?

PRN i PRR
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 28-06-2013 17:44
Już od dawna kwestia flagi wzbudzała kontrowersje...
http://www.eskwilinia.fora.pl/dyskusje,57/flaga,414.html

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley