| Autor |
Pałac Prezydencki |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 22-05-2013 12:03 |
|
|
Nienagannie skrojony garnitur, tu kamera A, tam B, tam C, a tam D. Proszę się co chwila uśmiechać i nie gestykulować zbytnio rękoma, bo to nie budzi zaufania. Tak wszystko jasne, donie Prezydencie? Kamery....już!

Amici!
Zaczęło się zwyczajnie. 22 maja 2009 r. dwóch wiernych przyjaciół- Martinus de Wilczyno i Aurelius Luczakius postanowili proklamować niepodległość nowego bytu w mikroświecie- Eskwilinii. Wydarzenie to przeszło niezauważone. Wszak dziesiątki podobnych tworów pojawia się w Internecie każdego roku. Eskwilinia nie posiadała wtedy niczego co mogłoby przyciągnąć uwagę nawet nielicznej grupy mikronautów-globtroterów, podróżujących po najdzikszych zakątkach Polinu, w poszukiwaniu nowych interesujących mikronacji.
Młoda Eskwilinia posiadała jednak jedną cechę, która odróżniała ją na tle innych tzw. yoyonacji- wielką wolę istnienia i rozwijania się. To dzięki owej woli, w niecałe 30 dni od powstania państwa, została uchwalona Konstytucja Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, która stała się stabilną podstawą funkcjonowania państwa przez pierwsze 3 lata jego istnienia.
Jednak to nie prawo, jak sądzi wielu naszych krytyków, było siłą napędową Eskwilinii. Jest nią, i zawsze był, silne poczucie patriotyzmu i obowiązku względem Ojczyzny. Eskwilińczycy zawsze byli jednością.
Czasami jednoczyła nas wzajemna rywalizacja- jak np. w czasie trwania kampanii prezydenckiej w listopadzie 2010 r, kiedy padły z ust kandydujących, liczne dosadne określenia, które przeczytać można w zorganizowanej dzisiaj ekspozycji na pl. Niepodległości. Czasami jednoczyła nas troska o los Ojczyzna- jak w czasie powołania Komitetu Ocalenia Rzeczpospolitej w 2010 r. W 2011 r. Eskwilińczyków zjednoczyła walka z rodzącym się ruchem faszystowskim, który w końcu udało się zdławić dzięki nieprzejednanej postawie eskwilińskich patriotów. Obecnie jednoczy Eskwilińczyków troska o rozwój państwa, wyrażająca się w dyskusji społecznej na temat zmian ustrojowych, a jej żarliwość świadczy o głębokiej trosce Eskwilińczyków o przyszłość swojego państwa.
Cokolwiek by się nie działo, zawsze łączy nas to, że jesteśmy Eskwilińczykami. To że na hasło ,,Esto perpetuar1;, każdego z nas przechodzą ciarki, a widząc złotego orła pod gwizdami na niebieskim tle- czujemy dumę . Mimo różnic światopoglądowych i różnych wizji rozwoju naszej Ojczyzny, jesteśmy dumni z tego co razem udało nam się osiągnąć.
W IV Rocznicę naszej niepodległości, chciałbym powiedzieć wam tylko jedno- dziękuję. Dziękuję, iż to właśnie z Wami, razem, możemy budować naszą niepodległą Ojczyznę i razem pisać historię zupełnie unikalnego państwa zbudowanego na zupełnie wyjątkowym społeczeństwie.
Gratias Amici!
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
RE: Pałac Prezydencki |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 22-05-2013 17:58 |
|
|
Po zakończeniu obchodów przy pomniku Ursusa Prystora, limuzyna Cheewazza, w eskorcie wozów policyjnych, podjechała pod pałac prezydencki. Tam już czekała na niego zdenerwowana donia Lasalle.
-Jest don już spóźniony- powiedziała z dezaprobatą. -Goście czekają-.
-Wiem, wiem- odparł Cheewazz, idąc na tyle szybko, na ile to jest możliwe, by zachować powagę i dystynkcję.
W głównej sali pałacu prezydenckiego stali już zgromadzeni goście. Kapituły wszystkich eskwilińskich orderów i odznaczeń honorowych. Cheewazz powitał ich ciepłym uśmiechem.
-Mam nadzieję, że donowie i donie- Cheewazz kątem oka spojrzał na donie Lasalle- wybaczą mi drobne spóźnienie. Niestety uroczystości nieco się przedłużyły...
Chciałbym was serdecznie powitać moi drodzy. To wielka radość, iż mogę gościć tutaj, w tym miejscu, tak wiele wybitnych przedstawicieli naszego Narodu. To dzięki waszej pracy i wkładzie w rozwój naszej Najjaśniejszej Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, możemy obchodzić już czwartą rocznicę naszego istnienie. Dziękuję wam serdecznie za wasz trud i pracę.
Jest także wśród nas, kilka nowych postaci, których zasługi, choć powszechnienie znane, nie były dotąd dostatecznie docenione. Mam nadzieję, iż w dzisiejszym dniu uda nam się to naprawić.

A oto bohaterowie naszego dnia:
Don Havelock Jaskoviakus - odznaczony Orderem Gwiazdy Niepodległości Eskwilinii- za wybitne zasługi dla kraju w celu walki z kryzysami aktywności w latach 2011-2012 i budowę silnego, nowoczesnego i niepodległego państwa eskwilińskiego

Don Adam de Sigmund- odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Bene Merenti- za zasługi na polu promocji Rzeczpospolitej Eskwilińskiej i pomoc okazaną nowym obywatelom w odnalezieniu się w realiach nowej Ojczyzny.

Don Aurelius Luczakius- odznaczony Srebrnym Orderem Cyrkla- za wykład i poświęcenie w zakresie rozwoju niezawisłego sądownictwa eskwilińskiego.

Don Michaił Andriejew- odznaczony Brązowym Orderem Cyrkla- za zasługi w odbudowie tożsamości osteryjskiej

Don Tomasz Anter- odznaczony Brązowym Orderem Cyrkla- za rozpowszechnienie wiedzy o kulturze ostryjskiej

-Brawa dla wszystkich naszych dzisiejszych bohaterów!-.
-Proszę teraz każdego z odznaczonych o wygłoszenie krótkiej mowy-.
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 22-05-2013 17:58 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 22-05-2013 19:40 |
|
|
Ekscelencjo, Donowie i Donny.
Jest mi szalenie miło znaleźć się w tak doborowym towarzystwie byłych prezydentów, premierów i książąt. Bardzo mnie cieszy odznaczenie i gorąco dziękuję El Presidente. Jest dla mnie niemal tak cenne, jak trzy głosy oddane na mnie w ankiecie na najbardziej kontrowersyjną postać Eskwilinii (ten czwarty się nie liczy, bo jest mój). 
Esto pereptua, niech trwa wiecznie etc. etc. etc.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 22-05-2013 23:25 |
|
|
Dziękuję bardzo Donowi.
Kto następny? 
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 22-05-2013 23:34 |
|
|
Ekscelencjo! Donowie! Donny!
Jestem bardzo miło zaskoczony takim odznaczeniem. Dziękuję za nie. Dziękuję za uznanie dla mojej pracy. A najbardziej dziękuję za uznanie znacznie kultury osteryjskiej dla Rzeczpospolitej. Będzie to dla mnie motywacja do dalszej pracy dla rozwoju kulturalnego nie tylko Osterii ale i całej Rzeczpospolitej.
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 22-05-2013 23:46 |
|
|
Brawo! Dziękuje bardzo! Kto następny?
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 22-05-2013 23:55 |
|
|
El Presidente, jestem zaszczycony gdy Jego Ekscelencja zdecydował się odznaczyć mnie Krzyżem Komandorskim Orderu Bene Merenti, czyli dobrze zasłużonych. Wkładam w Eskwilinię wiele pracy jak i serca. naprawdę jestem szczęśliwy wiedząc, że nie idzie to na marne. Niech żyje Eskwilinia !
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.11 |
| Dodane dnia 23-05-2013 10:33 |
|
|
Ależ naprawdę się nie spodziewałem. Dziękuję bardzo.

|
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 23-05-2013 11:46 |
|
|
Dziękuję bardzo donom de Sigmud i Luczakius. Proszę jeszcze o krótką przemowę dona Andriejewa 
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Monique Lasalle
Użytkownik

Data rejestracji: 14.01.12 |
| Dodane dnia 23-05-2013 15:05 |
|
|
Pięknie, pięknie - pomyślała Monique. Też fajnie by było zasłużyć... Taki medal to fajna pamiątka.
Rzecznik Prasowy Kancelarii Prezydenta |
|