Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | IV Rocznica Powstania Eskwilinii | Obchody krajowe
Autor Pałac Prezydencki
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 22-05-2013 12:03
Nienagannie skrojony garnitur, tu kamera A, tam B, tam C, a tam D. Proszę się co chwila uśmiechać i nie gestykulować zbytnio rękoma, bo to nie budzi zaufania. Tak wszystko jasne, donie Prezydencie? Kamery....już!

Amici!
Zaczęło się zwyczajnie. 22 maja 2009 r. dwóch wiernych przyjaciół- Martinus de Wilczyno i Aurelius Luczakius postanowili proklamować niepodległość nowego bytu w mikroświecie- Eskwilinii. Wydarzenie to przeszło niezauważone. Wszak dziesiątki podobnych tworów pojawia się w Internecie każdego roku. Eskwilinia nie posiadała wtedy niczego co mogłoby przyciągnąć uwagę nawet nielicznej grupy mikronautów-globtroterów, podróżujących po najdzikszych zakątkach Polinu, w poszukiwaniu nowych interesujących mikronacji.
Młoda Eskwilinia posiadała jednak jedną cechę, która odróżniała ją na tle innych tzw. yoyonacji- wielką wolę istnienia i rozwijania się. To dzięki owej woli, w niecałe 30 dni od powstania państwa, została uchwalona Konstytucja Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, która stała się stabilną podstawą funkcjonowania państwa przez pierwsze 3 lata jego istnienia.
Jednak to nie prawo, jak sądzi wielu naszych krytyków, było siłą napędową Eskwilinii. Jest nią, i zawsze był, silne poczucie patriotyzmu i obowiązku względem Ojczyzny. Eskwilińczycy zawsze byli jednością.
Czasami jednoczyła nas wzajemna rywalizacja- jak np. w czasie trwania kampanii prezydenckiej w listopadzie 2010 r, kiedy padły z ust kandydujących, liczne dosadne określenia, które przeczytać można w zorganizowanej dzisiaj ekspozycji na pl. Niepodległości. Czasami jednoczyła nas troska o los Ojczyzna- jak w czasie powołania Komitetu Ocalenia Rzeczpospolitej w 2010 r. W 2011 r. Eskwilińczyków zjednoczyła walka z rodzącym się ruchem faszystowskim, który w końcu udało się zdławić dzięki nieprzejednanej postawie eskwilińskich patriotów. Obecnie jednoczy Eskwilińczyków troska o rozwój państwa, wyrażająca się w dyskusji społecznej na temat zmian ustrojowych, a jej żarliwość świadczy o głębokiej trosce Eskwilińczyków o przyszłość swojego państwa.
Cokolwiek by się nie działo, zawsze łączy nas to, że jesteśmy Eskwilińczykami. To że na hasło ,,Esto perpetuar1;, każdego z nas przechodzą ciarki, a widząc złotego orła pod gwizdami na niebieskim tle- czujemy dumę . Mimo różnic światopoglądowych i różnych wizji rozwoju naszej Ojczyzny, jesteśmy dumni z tego co razem udało nam się osiągnąć.
W IV Rocznicę naszej niepodległości, chciałbym powiedzieć wam tylko jedno- dziękuję. Dziękuję, iż to właśnie z Wami, razem, możemy budować naszą niepodległą Ojczyznę i razem pisać historię zupełnie unikalnego państwa zbudowanego na zupełnie wyjątkowym społeczeństwie.
Gratias Amici!

El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej

Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Pałac Prezydencki
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 17:58
Po zakończeniu obchodów przy pomniku Ursusa Prystora, limuzyna Cheewazza, w eskorcie wozów policyjnych, podjechała pod pałac prezydencki. Tam już czekała na niego zdenerwowana donia Lasalle.
-Jest don już spóźniony- powiedziała z dezaprobatą. -Goście czekają-.
-Wiem, wiem- odparł Cheewazz, idąc na tyle szybko, na ile to jest możliwe, by zachować powagę i dystynkcję.
W głównej sali pałacu prezydenckiego stali już zgromadzeni goście. Kapituły wszystkich eskwilińskich orderów i odznaczeń honorowych. Cheewazz powitał ich ciepłym uśmiechem.
-Mam nadzieję, że donowie i donie- Cheewazz kątem oka spojrzał na donie Lasalle- wybaczą mi drobne spóźnienie. Niestety uroczystości nieco się przedłużyły...
Chciałbym was serdecznie powitać moi drodzy. To wielka radość, iż mogę gościć tutaj, w tym miejscu, tak wiele wybitnych przedstawicieli naszego Narodu. To dzięki waszej pracy i wkładzie w rozwój naszej Najjaśniejszej Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, możemy obchodzić już czwartą rocznicę naszego istnienie. Dziękuję wam serdecznie za wasz trud i pracę.
Jest także wśród nas, kilka nowych postaci, których zasługi, choć powszechnienie znane, nie były dotąd dostatecznie docenione. Mam nadzieję, iż w dzisiejszym dniu uda nam się to naprawić.

A oto bohaterowie naszego dnia:

Don Havelock Jaskoviakus - odznaczony Orderem Gwiazdy Niepodległości Eskwilinii- za wybitne zasługi dla kraju w celu walki z kryzysami aktywności w latach 2011-2012 i budowę silnego, nowoczesnego i niepodległego państwa eskwilińskiego

Don Adam de Sigmund- odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Bene Merenti- za zasługi na polu promocji Rzeczpospolitej Eskwilińskiej i pomoc okazaną nowym obywatelom w odnalezieniu się w realiach nowej Ojczyzny.

Don Aurelius Luczakius- odznaczony Srebrnym Orderem Cyrkla- za wykład i poświęcenie w zakresie rozwoju niezawisłego sądownictwa eskwilińskiego.

Don Michaił Andriejew- odznaczony Brązowym Orderem Cyrkla- za zasługi w odbudowie tożsamości osteryjskiej

Don Tomasz Anter- odznaczony Brązowym Orderem Cyrkla- za rozpowszechnienie wiedzy o kulturze ostryjskiej

-Brawa dla wszystkich naszych dzisiejszych bohaterów!-.
-Proszę teraz każdego z odznaczonych o wygłoszenie krótkiej mowy-.

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 22-05-2013 17:58
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 19:40
Ekscelencjo, Donowie i Donny.

Jest mi szalenie miło znaleźć się w tak doborowym towarzystwie byłych prezydentów, premierów i książąt. Bardzo mnie cieszy odznaczenie i gorąco dziękuję El Presidente. Jest dla mnie niemal tak cenne, jak trzy głosy oddane na mnie w ankiecie na najbardziej kontrowersyjną postać Eskwilinii (ten czwarty się nie liczy, bo jest mój). smiley

Esto pereptua, niech trwa wiecznie etc. etc. etc.

Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 23:25
Dziękuję bardzo Donowi.
Kto następny? smiley

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Tanter
Użytkownik

Data rejestracji: 04.04.12
Dodane dnia 22-05-2013 23:34
Ekscelencjo! Donowie! Donny!

Jestem bardzo miło zaskoczony takim odznaczeniem. Dziękuję za nie. Dziękuję za uznanie dla mojej pracy. A najbardziej dziękuję za uznanie znacznie kultury osteryjskiej dla Rzeczpospolitej. Będzie to dla mnie motywacja do dalszej pracy dla rozwoju kulturalnego nie tylko Osterii ale i całej Rzeczpospolitej.

Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 23:46
Brawo! Dziękuje bardzo! Kto następny?

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11
Dodane dnia 22-05-2013 23:55
El Presidente, jestem zaszczycony gdy Jego Ekscelencja zdecydował się odznaczyć mnie Krzyżem Komandorskim Orderu Bene Merenti, czyli dobrze zasłużonych. Wkładam w Eskwilinię wiele pracy jak i serca. naprawdę jestem szczęśliwy wiedząc, że nie idzie to na marne. Niech żyje Eskwilinia !

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Aurelius Luczakius
Użytkownik

Data rejestracji: 12.09.11
Dodane dnia 23-05-2013 10:33
Ależ naprawdę się nie spodziewałem. Dziękuję bardzo.

Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 23-05-2013 11:46
Dziękuję bardzo donom de Sigmud i Luczakius. Proszę jeszcze o krótką przemowę dona Andriejewa smiley

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Monique Lasalle
Użytkownik

Data rejestracji: 14.01.12
Dodane dnia 23-05-2013 15:05
Pięknie, pięknie - pomyślała Monique. Też fajnie by było zasłużyć... Taki medal to fajna pamiątka.

Rzecznik Prasowy Kancelarii Prezydenta
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley