Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | RADA NARODOWA | Consilium Patrium
Autor Expose III
Jaskoviakus
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 03-09-2013 18:20
Wysoka Rado!

Po raz drugi przychodzi mi stanąć na czele rządu RE. Ostatnim razem - było to chyba przed trzema laty - obejmowałem urząd w zgoła innej sytuacji: korzystaliśmy ze Starego Forum, kilku spośród obywateli, którzy dziś są ważnymi postaciami życia publicznego nie było jeszcze z nami, a nasze społeczeństwo inaczej patrzyło na wiele spraw. Reprezentowałem wówczas Stronnictwo Narodowe Rzeczypospolitej, ugrupowanie zdecydowanie republikańskie. Dziś wygłaszam expose jako prezes Bloku Rojalistów i - chyba mogę tak o sobie powiedzieć - orędownik ustroju monarchistycznego.

Zdaję sobie sprawę, że tylko praktyczna konieczność skłoniła prezydenta Khadila do powierzenia mi pieczy nad RR. W zasadniczych kwestiach ideologicznych jesteśmy dziś z El Presidente tak od siebie dalecy jak nigdy. Bywało jednak, jak wszyscy wiedzą, inaczej: organizowałem niegdyś kampanię prezydencką dona Khadila, kiedy jego kontrkandydatem w wyborach był don De Sigmund.

Jestem jednak wdzięczny El Presidente za to, że potrafił (jakkolwiek dość późno) podjąć decyzję korzystną dla Państwa i tworzenie rządu powierzyć Blokowi Rojalistów. W niczym nie zmienia to naszych poglądów i dążeń; wciąż jesteśmy gotowi walczyć o zmianę ustroju. Jest to perspektywa - jak wielokrotnie mówiłem - realna, ale w obecnej chwili pozostająca poza naszym zasięgiem, co wynika z rozkładu sił politycznych. Stoją tymczasem przed Państwem zadania, którym tylko rząd rojalistyczny, gabinet złożony z oddanych Eskwilinii obywateli, jest w stanie podołać.

Zadania, o których mówię, są znane jak na razie tylko niektórym osobom, wybranym przez El Presidente. Jestem przekonany, że pomyślne ich ukończenie diametralnie zmieni oblicze Rzeczypospolitej.

Celem pomyślnego i efektywnego administrowania krajem, a także wizjonerskiego rozwijania Rzeczypospolitej, przedstawiam Wysokiej Radzie skład gabinetu. Pozwalam sobie nazwać go rządem Jego Królewskiej Mości - kimkolwiek by w przyszłości nie był i kiedykolwiek nie objąłby tronu. Niech to szczytne miano będzie wyrazem naszych przekonań i firmowym znakiem przedsięwzięcia, które właśnie rozpoczynamy.

A zatem - skład rządu Jego Królewskiej Mości.

PRR i Minister Spraw Strategicznych - Jaskoviakus
vice-PRR i Minister Infrastruktury - Olaf Ostrogocki
Minister Kultury i Oświecenia Publicznego - Aurelius Luczakus

Nie jest to ostateczny skład rządu. Prowadzę wciąż rozmowy z kilkoma kandydatami na ministrów i jak najbardziej możliwe jest, że wkrótce poproszę El Presidente o zmiany w składzie gabinetu.

I. MINISTERSTWO INFRASTRUKTURY

Powołanie urzędnika odpowiedzialnego za utrzymanie i rozwój stron internetowych Eskwilnii staje się koniecznością. Don Ostrogocki jest jednym w awangardzie aktywnościowej, co daje rękojmię, że powierzone mu zadania wypełniać będzie sumiennie i rozmachem.

Głównym celem MI będzie stworzenie odpowiednich podstron dla głównych organów państwowych (Rada Narodowa, ministerstwa, El Presidente oraz Przewodniczący Rady Rządowej) oraz dla innych ważnych instytucji (sądy, Uniwersytet Aldryka Wielkiego, Policja Państwowa).

MI podejmie pracę nad ustawą, która ostatecznie zdefiniuje, kto powinien mieć prawo do administrowaniem stroną: prawo takie posiadać będzie El Presidente, PRR i minister właściwy ds. infrastruktury.

W rozmowie ze mną don Ostrogocki obiecał także zaktualizowanie reklam Rzeczypospolitej Eskwilińskiej (m.in. na micropedi), a także utworzenie Eskpedii - kompendium wiedzy o Rzeczypospolitej Eskwilińskiej, zgromadzonej w jednym miejscu. Planowana jest także rozbudowa ul. Konsularnej w Eskwilingradzie.

II. MINISTERSTWO KULTURY I OŚWIECENIA PUBLICZNEGO

Bardzo cieszy mnie decyzja dona Luczakiusa o wsparciu sprawy rojalistycznej i współudziale w dziele tworzenia rządu. Plany reaktywowanego resortu najlepiej zaprezentuje sam minister, któremu oddaję głos:

1. Uaktywnieniu Uniwersytetu Aldryka Wielkiego poprzez:
- powołanie nowego Rektora Głównego po przeprowadzeniu rozmów z potencjalnymi kandydatami na to stanowisko,
- wydanie rozporządzenia określającego strukturę Uniwersytetu,
- przeprowadzenie rozpoznania wśród obywateli eskwilińskich ws. ich wykształcenia zdobytego na zagranicznych uczelniach w celu skompletowania kadry wykładowców co umożliwi naszej uczelni nadawanie tytułów (ew. sam udam się na studia),
- przygotowanie ciekawej ofert edukacyjnej dla Eskwilińczyków i nie tylko w celu zachęcenia ich
do studiowania na UAW.

2. Pobudzenie do ponownego działania Eskwilińskiego Towarzystwa Szlacheckiego poprzez powołanie nowego Prezesa.

3. Wznowienia działalności Eskwilińskiej Szkoły Elementarnej (dla tych, którzy nie będą chcieli studiować). Być może ukończenie tej szkoły powinno być wymogiem uzyskania obywatelstwa? Krótki kurs - kilka lekcji o historii, ustroju, kulturze.

4. Stworzenie podstaw do działalności muzeum, które pełniłoby rolę muzeum narodowego - przygotowanie projektu ustawy, stworzenie zarysu działalności takiej placówki.

III. MINISTERSTWO SPRAW STRATEGICZNYCH I URZĄD PREMIERA

Na sam koniec pozostawiłem zadania, jakie stoją przede mną. Należy się przy tym Wysokiej Radzie wyjaśnienie dot. samego resortu.

Jestem obecnie p.o. KKG, co oznacza, że siłą rzeczy szef armii znów będzie członkiem rządu. W ostatnim czasie jednak premierzy decydowali się na powoływanie - prócz Komendy Głównej - także Ministerstwa Wojska. Postanowiłem postąpić podobnie - Ministerstwo Spraw Strategicznych łączy kompetencje Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ministerstwa Wojska.

Mam pomysł na zmiany w armii: chciałbym upodobnić ją do Sarmackiej Armii Ludowej i Surmeńskich Sił Obronnych, przy jednoczesnym pozostawieniu tego, co w Siłach Zbrojnych Rzeczypospolitej najlepsze. Równocześnie chciałbym, aby armia często i intensywnie brała udział w manewrach i misjach: ostatnich kilka miesięcy, kiedy eskwilińscy żołnierze prosto z Al Rajnu przerzuceni zostali w zapalny region północnego Vaarlandu, dobitnie pokazały nam, że armia powinna być ciągle w ruchu. Dlatego jesienią RR w porozumieniu z El Presidente zorganizuje w Osterii międzynarodową grę wojenną.

W warstwie dyplomatycznej kontynuować będę linię nakreśloną przez mojego poprzednika: aktywnego kreowania polityki RWPZiB oraz obecność na Orientyce. Powrócę także do mojej idee fixe: ścisłych i przyjaznych stosunków z Sarmacją. Mam także zamiar powrócić do przedstawionego niegdyś rządowi projektu doktryny polityki zagranicznej. Liczę ponadto na ścisłą współpracę z donem Anterem.

Jako PRR czuję się odpowiedzialny za dziedzinę dosyć dotychczas zaniedbaną: aktywizację młodych mieszkańców. Przygotowałem dwa rozwiązania: jedno zaczerpnięte z Dreamlandu, drugie autorskie. Pierwsze to system mentorski - powierzanie młodych stażem Eskwilińczyków uwadze doświadczinych obywateli. Drugie to coś w rodzaju szkółki - mam zamiar powierzyć jedną z gmin wyłącznie obywatelom o krótkim stażu tak, aby samodzielnie wdrażali się do pracy publicznej.

Prowadzi mnie to do ostatniego punktu przemówienia, czyli korekty ustawy o samorządach. Uważam za niezbędne utworzenie szybkiej i przejrzystej procedury tworzenia guberni (lub innych podmiotów) autonomicznych. Myślę tu o Osterii, ale także o społecznościach, które chcą w przyszłości przyłączyć się do Rzeczypospolitej.

Celem wykonania postawionych Radzie Rządowej zadań, proszę Wysoką Radę o votum zaufania i zarządzam równocześnie debatę, która potrwa do jutra, do godziny 13. Esto perpetua, etc. etc.

Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Expose III
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 03-09-2013 21:15
W związku z pomyślnymi rozmowami, jakie przeprowadziłem z donem Anterem, informuję o personalnych zmianach, jakie zaszły w koncepcji rządu (jak widać, sprawa jest dynamiczna):

PRR i Minister Przekształceń Ustrojowych - Jaskoviakus
vice-PRR i Minister Infrastruktury - Olaf Ostrogocki
Minister Kultury i Oświecenia Publicznego - Aurelius Luczakus
Minister Spraw Strategicznych - Tomasz Anter

MPU będzie urzędem, który działać będzie na rzecz wprowadzenia monarchii w Eskwilinii: przeprowadzi kompleksowe badania społeczne, a także kampanię mającą na celu przekonanie Eskwilińczyków do nowego ustroju. Nawiąże także kontakty (celem wymiany doświadczeń) z ościennymi monarchiami. Co więcej, przeprowadzi analizę eskwilińskiego prawa pod kątem zmian ustrojowych.

PRN i PRR
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 04-09-2013 14:35
Przechodzimy do głosowania. Potrwa 24h licząc od tego momentu. Uti rogas.

PRN i PRR
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 11-09-2013 22:25
Tyle było spraw, że o tym zapomniałem. Naturalnie RN z radością udzieliła votum.

PRN i PRR
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 11-09-2013 22:38
Niestety nie jest to prawda. Rada Narodowa musiałaby oddać co najmniej 3 głosy by uchwalić wotum zaufania.

El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej

Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 12-09-2013 14:42
To prawda. Veniam peto. Zbyt wiele spraw na głowie. Doprawdy, łączenie PRR i PRN to za wiele.

PRN i PRR
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley