| Autor |
Witajcie |
Markus Vilander
Użytkownik
Data rejestracji: 06.10.11 |
| Dodane dnia 04-01-2013 20:54 |
|
|
Żebym nie wyszedł na chama (choć i tak już taka opinia za mną chodzi), to pragnę się z Wami oficjalnie przywitać.
Cieszę się, że Wasz kraj jako tako egzystuje pomimo tego, co się wyprawia w innych krajach. Jeżeli nie macie nic przeciwko, to pozwiedzam mniej lub bardziej interesujące miejsca w Waszym kraju, a nóż gdzieś się wypowiem i zostawię jakąś część siebie na Waszej ziemi. I to nie będzie włos czy inne maziste substancje. Zazwyczaj to v-krew zostaje, ale mam nadzieję, że tu będzie inaczej. 
Bądźcie pozdrowieni Eskwilińczycy 
|
|
| Autor |
RE: Witajcie |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 04-01-2013 21:21 |
|
|
Witamy, witamy serdecznie 
Zwiedzanie naszego państwa proponuje rozpocząć od górnego i lewego menu. Znajdzie tam Don wiele ciekawych informacji o naszym państwie. Proponuje również się udać do naszego Uniwersytety Aldaryka Wielkiego- znajdzie don parę ciekawych opracowań o naszej wyspie. Na koniec dobrze jest odwiedzić Cafe pod Minogą, gdzie można odprężyć się po pracowitym dniu przy naszej wybornej kawie (lub czymś krztynkę mocniejszym i pochodzącym z Osterii ) i lekturze Res Publica.
Niezależnie jednak od miejsc które don odwiedzi- życzę miłego pobytu w naszej Eskwilinii 
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 04-01-2013 21:31 |
|
|
Dziękuję za drogowskazy. Postaram się przedrzeć przez te haszcze. 
Proszę mi powiedzieć, czy niejaki Jaskoviakus zwany przeze mnie Jaśkiem nadal żyje?
Edytowane przez Markus Vilander dnia 04-01-2013 21:32 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 04-01-2013 21:37 |
|
|
Żyje cały czas. I pewnie jego ciętość na WKM jest niezmienna. Jakkolwiek ograniczył dłuższy czas temu swoją aktywność w naszym państwie. Ale z pewnością Don go jeszcze u nas spotka. Proszę tylko o ograniczanie spamu na forum, gdyby doszło między donami do wymiany ,,uprzejmości" 
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 04-01-2013 22:04 |
|
|
To dobrze, że się nie stępił. Proszę wybaczyć, ale co to jest "spam" w okresie, kiedy nikt nie pisze? Nie popadajmy w paranoję. "Jasiek" jest dość trzeźwym rozmówcą i ja chyba też, więc gdyby doszło do zgrzytów z nim czy z innym Ekskwilińczykiem, to postaram się załatwiać sprawy po ludzku. 
Widzę, że El Presidente wybraliście dosyć solidnego. Pamiętam Dona de Wilczyno w KW jak starał się nam pomóc z jakąś ustawą czy też sprzedawał jakieś książki mieszkańców Eskwilinii.
Czy dobrze widziałem, że w Eskwilinii panuje demokracja?
Edytowane przez Markus Vilander dnia 04-01-2013 22:06 |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 04-01-2013 23:53 |
|
|
Oczywiście, panuje pełna demokracja.
A tak w ogóle to witam, i jako Prezes Zrzeszenia Osteryjskiego zapraszam do Osterii 
 |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 05-01-2013 01:28 |
|
|
Miło mi Pana poznać. 
Mam nadzieję, że ten leżący i nic nie robiący Pan, który bezczelnie żebrze to nie Pan. 
Bardzo dziękuję za zaproszenie do Osterii, ale proszę mi powiedzieć dlaczego mam się tam pojawić? Proszę mnie zachęcić, wskazać jakieś perspektywy rozwoju/pracy. Czym się zajmuje te Stowarzyszenie oprócz zrzeszania mieszkańców Osterii? Ma jakieś cele, do których dąży?
Proszę wybaczyć moją lekką niesubordynację, ale już wiele w mym życiu mikronacyjnym widziałem i takie propozycje, jakie Pan mi składa naprawdę nic mi nie mówią. Przepraszam, mówią. Mówią, że coś takiego jak Osteria istnieje. Mnie interesują konkrety i twarde podstawy do działalności, a nie jakieś mizianie i udawanie, że coś jest, a jak dochodzi, co do czego, to tego nie ma.
Edytowane przez Markus Vilander dnia 05-01-2013 01:30 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 05-01-2013 13:28 |
|
|
Witam dona Mimo głosów niektórych, którzy oskarżają mnie o zapędy dyktatorskie, demokracja ma się dobrze
Co do sygnaturki dona Antera nie mogę się powstrzymać od złośliwości - zgodnie z naszym systemem gospodarczym, to niestety on Ale dzięki pensji premiera powinien szybko z tego wyjść.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 05-01-2013 14:12 |
|
|
A witam Szanownego El Presidente :-) Mam nadzieję, że zapędy dyktatorskie Szanownego Dona nie zmuszą mnie do stanięcia pod murem przed grupką karabinierów. 
To macie tutaj system gospodarczy? Nie pozostaje mi w takim razie zapytać jak się można u Was dorobić (niekoniecznie garba)? 
Edytowane przez Markus Vilander dnia 05-01-2013 14:14 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 05-01-2013 14:24 |
|
|
Mogę zapewnić, że jestem łagodnym dyktatorem i pod mur nie stawiam A na pytania o gospodarkę najlepiej odpowie minister Khadil.
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 05-01-2013 17:37 |
|
|
Nasz system gospodarczy jest dość prosty w swojej konstrukcji, lecz jego objaśnienie zajmuje chwilkę czasu. Dlatego jeśli jest don zainteresowany odsyłam do opisu zamieszczonego na forum La Palmy(drugi post od góry):
http://republicadepalma.pl/forum/viewthread.php?thread_id=103&rowstart=20
Co zaś do tego w jaki sposób zarobić- to najłatwiej zarobić na posadkach we władzach państwa. W drugiej kolejności można założyć własne przedsiębiorstwo (państwo z chęcią udziela pożyczek na ten cel. W planach jest też utworzenie specjalnego funduszu na bezzwrotne dotacje dla zakładających pierwszy biznes. No i zawsze można zwrócić się po kredyt do jednej z prywatnych firm bankowych działających w Eskwilinii). Natomiast w trzeciej kolejności można znaleźć zatrudnienie u prywatnych przedsiębiorców lub w wojsku- o czym nieco szerzej tutaj:
http://www.eskwilinia.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=12&thread_id=537
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 07-01-2013 01:07 |
|
|
Dziękuję za wyjaśnienie systemu gospodarczego, ale proszę o wyjaśnienie jednego. Zakładacie pewną frywolność wytwórczą opartą oczywiście na rozporządzeniu MG i pewnych zasadach dotyczących sprzedaży produktów przez skarb państwa. Każdy produkt ma przypisaną cenę i odpowiednią ilość pkt prestiżu. Mnie interesuje fakt, jak przeciętny Eskwilińczyk kreuje swe potrzeby na podstawie tegoż systemu gospodarczego? Czy to się tylko opiera na wyborze: bycia biednym bądź bycia bogatym, czy przemawia za tym coś jeszcze? Krótko mówiąc, chce się dowiedzieć, dlaczego ludzie tu zamieszkujący kupują jakiekolwiek produkty?
Co zaś do tego w jaki sposób zarobić- to najłatwiej zarobić na posadkach we władzach państwa.
Posada państwowa dla takiego osobnika jak ja chyba jest niewskazana. Choć kto wie. Choć szczerze powiedziawszy, to władzy państwowej to mam po dziurki w nosie i jakoś mnie tam nie ciągnie.
państwo z chęcią udziela pożyczek na ten cel. W planach jest też utworzenie specjalnego funduszu na bezzwrotne dotacje dla zakładających pierwszy biznes.
O, nie. Nie zamierzam sępić o pożyczkę w ogóle. To demoralizuje. Jak już raz się weźmie, to się potem ciągnie ile wlezie. Nie jestem żebrakiem. Chociaż, zgodnie z Waszym systemem, to jestem. 
Tak sobie myślę, do czego mógłby Wam się przydać taki skandalista jak ja... |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 07-01-2013 02:02 |
|
|
Obywatele kupują, by nie mieć takiej sygnaturki, jak nasz premier Nawet don ją zauważył, i dobrze 
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 07-01-2013 09:56 |
|
|
Skandalista? Oj, w Eskwilinii to jest bardzo potrzebne Tak by rozruszać nieco naszą codzienną rutynę.
Skoro don nie chcę ani pożyczek, ani posad państwowych- może don np. napisać jakiś artykuł do Res Publica. Artykuły proszę mi zgłaszać na PM. Płacę od 150 do 200 @ za artykuł. To mało, ale na przeżycie wystarczy
Co do zakupów obywateli- tak jak powiedział don de Wilczyno- jedynym bodźcem by kupować jest zwiększenie swojego statusu majątkowego (a więc właśnie owej sygnaturki). Co kupować- o tym decyduje już reklama poszczególnych firm i prywatne preferencje- czyli prawie jak w realnym życiu, tylko u nas nie ma produktów niezbędnych do życia (jak np. w realnym świecie chle , których kupowanie jest życiowym przymusem
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 07-01-2013 18:10 |
|
|
@ Cheewazz
Tak się ostatnio zastanawiałem, czy lepszym bodźcem do udziału w ESG nie byłoby zapewnienie, że rząd nie będzie się mieszał do sygnaturki osób, które kupują i sprzedają.
@ Markus Vilander
Zapraszam do wpisania się tutaj. BTW - czy mogę prosić o przyklejenie Ściany Gości w menu na górze? Bo gości mamy dość często, a nikt się nie wpisuje
e: I skoro już tu jestem, to czy mógłbym zapytać, jak to było ze śmiercią Dona? Przynajmniej w kilku miejscach przeczytałem o śmierci króla Wurstlandii. I wgl: czy Wurstlandia żyje, skoro najwyraźniej Don także dycha?
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Edytowane przez Jaskoviakus dnia 07-01-2013 18:12 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 07-01-2013 20:27 |
|
|
Widzę że nie czytałeś mojego artykułu w Res Publica o Wurstlandii 
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 07-01-2013 20:38 |
|
|
Niedokładnie, przyznaję. Już nadrabiam
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Markus Vilander
Użytkownik
| Dodane dnia 07-01-2013 20:53 |
|
|
|
@ Markus Vilander
Zapraszam do wpisania się tutaj. BTW - czy mogę prosić o przyklejenie Ściany Gości w menu na górze? Bo gości mamy dość często, a nikt się nie wpisuje smiley
e: I skoro już tu jestem, to czy mógłbym zapytać, jak to było ze śmiercią Dona? Przynajmniej w kilku miejscach przeczytałem o śmierci króla Wurstlandii. I wgl: czy Wurstlandia żyje, skoro najwyraźniej Don także dycha?
Wpisałem się na Ścianie Gości, choć nigdzie jej wcześniej nie widziałem, więc trudno, aby inni goście też się wpisywali. 
Donie Jaskoviakus,
Wurstlandia nie żyje i raczej już nie odżyje. Moja osoba jest tylko pozostałością po Wurstlandii, która też pewnie kiedyś pójdzie do piachu. Moja śmierć to szczegółowo zaplanowana intryga. Więcej może Pan przeczytać zarówno na forum.mikronacje jak i w gazecie Dona Khadila. 
Edytowane przez Markus Vilander dnia 07-01-2013 20:56 |
|