| Autor |
Wielka Eskwilinia! |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 07-06-2012 00:28 |
|
|
Witam.
(ten post nie rpzerywa mojej nie-aktywności politycznej aż do ppołowy miesiąca to tylko taki zrzut myśli co zrobić żeby Eskwilinia ruszyła).
Jeśli spojrzymy na mapę v-świata to zobaczymy że nasz kraj, chociaż dość ludny zajmuje o wiele mniej powierzchni niż inne kraje, nawet te co mają mało ludności.
Innym problemem jest radykalne "rozrzucenie". Wyspa jest przy Kontynencie Wschodnim,Orientyce; Osteria w Neuropie.
Rozwiązanie jest jedno.
Aneksja niezamieszkanych obszarów między Wyspą a Osterią:
http://i47.tinypic.com/727ixk.png
W pierwszej fazie proponuję nowe tereny włączyć jako Dominium Sródeskwilińskie. Nie będzie częścią Rzeczpospolitej a jedynie terytorium zależnym, bez własnych władz i mieszkańców. Głową Dominium byłby z urzędu aktualny Prezydent RE.
To co opisuje należy zrobić w miarę szybko żeby się jakaś nowa mikronacja nam nie wykluła między Osterią a Wyspą.
Druga faza to reorganizacja administracji Rzeczpospolitej i absorbcja Dominium. Zamiast podziału na gubernie, gminy który się nie sprawdza i półreform sugeruję radykalną zamianę ustroju terytorialnego.
Eskwilinia dzieliła by się na na dwa typy jednostek:
-Niezorganizowane obszary gdzie władzę lokalną pełnił by Minister Regionów lub jego przedstawiciel jeśli minister to uzna za stosowne.
-Kraje Rzeczpospolitej. Miały by własny Akt Konstytucyjny każdy, który definiował by ustrój danego kraju, Umożliwiło by to urozmaicenie Eskwilini. Osteria była by np na powrót Księstwem - monarchią. Wyspa była by Prowincją Staroeskwilińską. W Dominium by się ustanowiło nową stolicę, jako wielką aglomerację na prawach kraju. Reszta dominium była by terytorium niezorganizowanym które można by wykorzystać do np: Wybitnych(ale bardzo) obywateli nagradzać własnymi krajami-monarchiami. Można by oferować maleńkim mikronacyjką z ciekawą kulturą ale na skraju zagłady możliwość osiedlenia się u nas w zamian za stanie się Krajem (tak bywało w realu w historii, np w średniowieczu),jeśli jakiś obywatel miałby pomysł na fajny Kraj - pozwolić realizować jako demokracje albo innych ustrój.
Władze centralne zajmowały by się:
-Gospodarką.
-Edukacją
-Wojskiem
-Sprawami zagranicznymi
-Sądownictwem.
Władze lokalne kulturą itp
Można by to w konstytucji określić ustrój kraju jako federację nawet. Była by to zachęta dla małych mikronacji do przyłączania się.
Ten post publikuję też jako sposób na aktywizację kraju poprzez dalsze antagonizowanie rewersystów i awersystów i generowanie tym aktywności na forum 

Edytowane przez Tanter dnia 07-06-2012 15:35 |
|
| Autor |
RE: Wielka Eskwilinia! |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 07-06-2012 00:59 |
|
|
Cóż. Pewnie zostanę wyzwany od rewersysty zaraz, ale myślę, iż nawet częśc awersu się ze mną zgodzi.
Po pierwsze- mapa którą się posłużyłeś don Anterze, jest mapą która Eskwilinia nie uznaje.
Rzeczpospolita Eskwilińska oficjalnie uznaje mapę O'Rhandy:
http://img839.imageshack.us/img839/4864/mapazr.png
Po drugie- zupełnie nie podoba mi się idea powiększania Eskwilinii. Jesteśmy mali i tacy właśnie chcemy być. Nie wszystkie państwa muszą być imperiami. Ja tam się czuje dobrze jako skromny Wyspiarz 
Po trzecie- Jeszcze mniej (albo tak samo mało) podoba mi się idea rozbijania Eskwilinii na dziesięć tysięcy mały państwem zrzeszonych w federację. Być może to dobry sposób pozyskiwania obywateli nowych (patrz Federacja Al-Rajn i inne) ale ważniejsze od ilości jest jakość. Wolę mieć 15 aktywnych i inteligentnych obywateli jak teraz, którzy coś wnoszą do Eskwilinii, niż mieć ich nawet 50 ale bezmózgich...
Jedyne co wydaje mi się do przedyskutowania z Twojego pomysłu to idea uczynienia Osterii autonomicznym księstwem. Jest to do zaakceptowania.
Jakkolwiek Eskwilinia to res publica- rzecz wspólna. Niech wypowiedzą się więc inni obywatele
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
| Dodane dnia 07-06-2012 01:24 |
|
|
Z drugiej strony formuła małej,elitarnej mikronacji też ma wady: większa liczba mieszkańców usprawniła by kilka dziedzin v-życia. Np gospodarkę.
 |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 05.06.12 |
| Dodane dnia 07-06-2012 10:49 |
|
|
Po co autonomia dla Osterii?
Jeżeli jest możliwość zaanektowania terytoriów "niczyich" to może należałoby się nad tym zastanowić, ale nie tak agresywnie. Raczej spokojnie zastanówmy się, czy nasi sąsiedzi nie będą bardzo wkurzeni 
"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
| Dodane dnia 07-06-2012 11:25 |
|
|
Bo my Osteryjczycy chcemy swój kraj po swojemu urządzić.
 |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 07-06-2012 11:57 |
|
|
Rozumiem, że to opinia tylko Dona? Mogę się wypowiedzieć jako Prezydent, który brał udział w nazwijmy to "akcesji" Osterii do RE. Kosztowało to ogrom wysiłków dyplomatycznych i materialnych. Uzyskaliśmy mandat międzynarodowy i zrozumienie, dopiero gdy jasno wytłumaczyliśmy opinii międzynarodowej, że Osterii jest ścisłą częścią Eskwilinii. Inaczej nie uzyskalibyśmy akceptacji państw ościennych. I chcesz mi teraz mówić o autonomii? To byłoby samobójstwo. Inne kraje tylko czekają, aż pokażemy, że to jednak "nie jest integralna część RE" i będą forsować zmianę postanowień. I możemy zaprzepaścić te wielomiesięczne starania. Naprawdę tego chcesz? Nasz sukces jest jeszcze świeży i zamiast go pielęgnować podnosisz na niego rękę?
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
| Dodane dnia 07-06-2012 12:03 |
|
|
Jak jest integralną to czemu uparcie używa się określenia Wyspa na całe państwo mimo że Wyspa to tylko część Rzeczpospolitej?
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 07-06-2012 12:09 |
|
|
Ja używam takiego określenia I to chyba z przyzwyczajenia 
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 07-06-2012 12:10 |
|
|
Przyzwyczajenie Osteria to bardzo świeża sprawa jeśli chodzi o oficjalne zaakceptowanie naszych żądań jeżeli chodzi o aneksję.
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11 |
| Dodane dnia 07-06-2012 12:16 |
|
|
Ja tego zwrotu nie używam i nie rozumiem dlaczego na podstawie niesprawdzonych plotek chcesz walczyć o autonomię Osterii. Oddać to o co nam chodziło tyle czasu? Bez sensu.
Dobrá Praca sama sa chváli.
Eskwilińska Partia Narodowa
 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 07-06-2012 12:48 |
|
|
Jak don De Sigmund powiedział wyżej: autonomia dla Osterii może zostać fatalnie przyjęta m-narodowo. A aneksja niczyich terenów jest nam nijak niepotrzebna. Bo - no właśnie - są niczyje. Ich przejęcie nie zwiększy liczby obywateli RE.
Masz rację, Cheewazzie, awers (przynajmniej w mojej osobie) zgadza się z Tobą, z wyjątkiem tego fragmentu o autonomii dla Osterii; droga do budowania imperium nie tędy prowadzi, zresztą czy naprawdę kolejne aneksje są na potrzebne? A mapa rzeczywiście jest nic nie warta; ta mała wysepka Esperanto poprawnie zwie się Pinkchu-Pinkchu, to pozostałość po moim wygłupie, Arystokratycznym Despotacie Esperanto
Ergo: fajnie, że don Anter porusza inny temat - reorganizację ustroju terytorialnego RE. Ten wątek podchwycę i jeszcze w czerwcu, po zaprzysiężeniu zaproponuję kilka rozwiązań. Ale dajmy spokój ziemiom niczyim (czy też, jak chce Pel Nander, Obszarom Bez Przynależności Państwowej).
Donie Anter, gdyby życzył sobie Don zapoznać z powszechnie uznawaną mapą świata, proszę się odezwać in priv; mam ją na dysku.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
| Dodane dnia 07-06-2012 14:10 |
|
|
A nie lepiej żeby don wrzucił ją gdzieś na jakiś server? Żeby każdy mógł się zapoznać.
 |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.12 |
| Dodane dnia 07-06-2012 14:42 |
|
|
Właśnie? Tez bym ją chętnie obejrzał z bliska, bom ja nowy 
"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

Data rejestracji: 27.02.12 |
| Dodane dnia 07-06-2012 15:30 |
|
|
Zgadzam się ze słowami Jaskoviakusa. Ale skoro owe Esperanto/Pinkchu-Pinkchu było niegdyś pod Dona władzą, może nie byłoby głupim pomysłem aneksja ziemi zasadniczo związanej z Prezydentem RE? Raczej nie byłoby chyba kłopotów z potwierdzeniem związków Eskwilinii z Esperanto. Może to małe terytorium, ale jego aneksja mogłaby być symboliczna.
I, Donie Anterze, na wszystko błagam o wyrzucenie z pierwszego postu tej mapy, która niemoralnie wręcz rozciąga cały wątek!
Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,
Srebrny Order Cyrkla (II klasa) |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 07-06-2012 15:52 |
|
|