Aktualizacja danych z roku 2009, obejmująca takie czynniki jak:
-Migracje między miastami
-Dodatni przyrost naturalny (wg. danych z 2012: + 2,1% w ciągu roku)
-Wcielenie Osterii do terytorium Eskwilinii
- Większa niż zwykle ruchy do i z Eskwilinii (spowodowane lądową granicą z terytoriami niczyimi i RON)
Ludność Eskwilinii:
całkowita: 319000 (słownie- trzysta dziewiętnaściście tysięcy )
w tym na Wyspie: 267000
w tym w Osterii: 52000
Ludność w miastach (maj 2012):
Wyspa: (ułożone malejąco):
Eskwilingrad: 81.00
Łodzia: 53.000
Gryffino: 31.00
Grodno:21.000
Lojang: 20.000
Port Eagle: 16.000
Limba: 13.000
Derby: 12.000
Jeziorno: 8.000
Janowo: 7.000
Lutoslawiec: 5.000
1. Skąd wzięło się tylu Polaków? Oczywiście rozumiem, że graniczymy z RON, ale tak czy inaczej - WTF?
2. Gdzie są Eskwilińczycy? Już nie mieszkamy we własnym państwie.
3. Rosjanie, Niemcy - co oni tu robią? Gdzie na mapie Pollinu znajdują się takie krainy jak Rosja i Niemcy?
4. Estończycy - czy nie byłoby ładniej, gdybyśmy nazwali ich Osteryjczykami? Przez tyle czasu zabiegaliśmy m-narodowo, żeby Estonię nazwano Osterią; nie widzę potrzeby powrotu do nomenklatury przedeskwilińskiej. Zresztą zapytajcie dona Antera, czy czuje się Osteryjczykiem czy Estończykiem.
5. Hiszpanie? Co za Hiszpanie? Skarlandczycy albo Ispalczycy.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR Brodę nosi się w sercu. (anonim)
1.Słucham? Chyba Don nie czytał starego forum zbyt dokładnie. W koncepcji początkowej, startowo w Eskwilinii było ok. 60% ludności Eskiwlińskiej o pochodzeniu polskim. proszę być rzetelniejszym.
2. Kłania się czytanie ze zrozumieniem i ogólna wiedza o Rzeczpospolitej.
W Eskwilinii żyje 319 tysięcy Eskwilińczyków, lecz należą do rożnych grup etnicznych i językowych. W swoim raporcie wykazałem liczbę i odsetek Eskwilińczyków posługujących się konkretnymi językami i mającymi korzenie w danej kulturze np. niemieckiej, hiszpańskiej).
3. Na Eskwilii ludność pochodzenie rosyjskiego zawsze była. prawie cała Osteria to Rosjanie- tu odwołuję się od informacji dona Michaiła Andriejewa, gdyż taka jego była koncepcja Osteryjska- Rosjanie i Baltowie. Niemcy - analogicznie- zanim don coś powie, niech poczyta, to będzie to jasne.
4. Osterię zamieszkują mieszkańcy grup językowych Estońskich, Rosyjskich, i Błatyckich. Wszyscy to wiedzą, akceptują i są zadowoleni. Możemy mówić o Osteryjczkach, bo mają własną kulturę itp., ale u nich też jest kilka różnych grup etnicznych.
5. Opisałem to wcześniej, ale powtórzę- chodziło mi o ludność posługującą się językiem hiszpańskim i mającą korzenie w tym kręgu kulturowym. Podział na Skarlandczyków, Ispalczyków i innych jest przewidziany na zupełnie inny raport.
Nie, przykro mi, Don się myli. Eskwilińczycy stanowią odrębną grupę narodową i nie powinni być przypisywani do wszystkich innych grup, a już na pewno nie w większości - bo niby czemu? - do Polaków. Oczywiście zgadzam się, Eskwilinia nie jest jednolita etnicznie i narodowościowo, tym niemniej większość stanowią u nas Eskwilińczycy, nie Polacy, bo ten naród zamieszkuje Rzeczpospolitą Obojga Narodów, naszego sąsiada. Nie wiem, dlaczego Don uważa, że jest inaczej. Pochodzenie Eskwilińczyków jest germańsko-słowiańskie (tutaj kłania się historia Wyspy) i nowokontynentalne. Eskwilińczycy stanowią odrębną grupę językową (dwujęzyczną: łacińsko-polską).
Jeżeli Don wskaże mi na mapie v-świata Morze Bałtyckie, to przystanę na to, że w Osterii mieszkają Bałtowie. Ponieważ jednak to się Donowi z oczywistych względów nie uda - w Osterii mieszka słowiański lud zwany Osteryjczykami/Estończykami, z domieszką Rosjan i Łotyszy (znów napływ z terytorium RON).
Innymi słowy: dwie główne grupy narodowościowe w RE to Eskwilińczycy i Osteryjczycy. Narody te powstały w wyniku ścierania się innych grup (Eskwilińczycy to zeslawinizowani Germanie, Osteryjczycy to Słowianie pełną gębą), ale w tej chwili to odrębne grupy o swojej historii i kulturze oraz języku (Eskwilińczycy - łacina, polski; Osteryjczycy - tylko polski). Krom tego na naszym terytorium żyją także inne narody, całkiem spora grupa, ale Eskwilińczycy i Osteryjczycy są od nich odrębni.
Notabene nie wiem, o jaką "koncepcję początkową" Donowi chodzi, ale wątpię czy była ogłoszona publicznie. A my bazujemy na tym, co znane ogólnie: historii pióra Lupinusa, działu "kraj" ze strony RE i pocztu królów mojego autorstwa. Że o mapie świata nie wspomnę.
I uwaga na koniec - nie ma w v-świecie kraju czy narodu zwanego "Hiszpanią", "Hiszpanami". Po prostu nie ma, czy to się Donowi podoba czy nie; ergo lud zwany "Hiszpanami" w Eskwilinii siłą rzeczy nie istnieje. Jest Skarland i była kiedyś Ispalia, zatem w Eskwilinii mogą mieszkać Skarlandczycy i Ispalowie.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.