USTAWA
Z DNIA XX YYYY 2012 ROKU
O ZMIANIE USTAWY O ORDYNACJI WYBORCZEJ
Artykuł 1.
Do Ustawy o ordynacji wyborczej (Lex Wilcziniana de electionibus, KPRE/U/11/10) dodaje się rozdział 6a w brzmieniu:
"ROZDZIAŁ 6A
ZASTĘPSTWO W KORZYSTANIU Z CZYNNEGO PRAWA WYBORCZEGO
Artykuł 29.1
W przypadku zaistnienia czasowej przeszkody w korzystaniu z czynnego prawa wyborczego, uniemożliwiającej wzięcie udziału w głosowaniu, każdy obywatel Rzeczypospolitej mający prawo głosu w wyborach, może skorzystać z zastępstwa.
Artykuł 29.2
Zastępcą może być każdy obywatel Rzeczypospolitej mający prawo głosu w wyborach.
Artykuł 29.3
Celem skorzystania z zastępstwa należy powiadomić o tym fakcie Krajowego Komisarza Wyborczego najpóźniej 3 dni przed głosowaniem. Wzór powiadomienia określa załącznik nr 1 do niniejszej ustawy.
Artykuł 29.4
Zastępca może oddać głos dwa razy, w tym raz według instrukcji obywatela, którego jest zastępcą.
Artykuł 29.6
Nie można być zastępcą więcej niż jednej osoby."
ZAŁĄCZNIK NR 1
Ja, niżej podpisany, zawiadamiam, że za wiedzą i zgodą (tu wpisać imię i nazwisko w dopełniaczu) wyznaczam go/ją na mojego zastępcę w głosowaniu wyborczym dnia (tu wpisać datę głosowania).
(podpis i data)
Artykuł 2.
Ustawa wchodzi w życie w dniu ogłoszenia.
UZASADNIENIE:
Temat ten pojawił się w trakcie kampanii wyborczej i uznałem, że sugestia, by wprowadzić zastępstwo jest dobra. Ustawa reguluje od strony formalnej zasady zastępstwa w głosowaniu.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.