| Autor |
RE: Expose |
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11 |
| Dodane dnia 20-03-2012 18:28 |
|
|
"Dlatego popierając samą ideę monarchii"
Nie zauważyłem, by w tym fragmencie Don był przeciw monarchii....
Dobrá Praca sama sa chváli.
Eskwilińska Partia Narodowa
 |
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

Data rejestracji: 04.10.11 |
| Dodane dnia 20-03-2012 19:41 |
|
|
Też to zauważyłem. Cóż to niejednoznaczne wypowiedzi?
Prezes Sądu Najwyższego
"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power." |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 20-03-2012 22:21 |
|
|
Podoba mi się idea monarchii. Ale ma ona rację bytu tylko tam, gdzie ma pewne tradycje. Tylko wtedy funkcjonuje sprawnie, gdy wynika z rozwoju historycznego, nie odgórnie narzuconego ustroju.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

| Dodane dnia 20-03-2012 22:48 |
|
|
Nie chcemy jej narzucać. Chcemy najpierw dać szansę jej się komponować. rozpocząć proces. Np. poprzez danie Prezydentowi możliwości nadawania honorowych tytułów szlacheckich (np. oprócz odznaczeń).
Prezes Sądu Najwyższego
"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power." |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.11 |
| Dodane dnia 21-03-2012 09:28 |
|
|
Przechodzimy do głosowania.
Kto jest za udzieleniem gabinetowi don Martinusa de Wilczyno wotum zaufania?
Kto jest przeciw?
Kto się wstrzymał? |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 21-03-2012 21:43 |
|
|
A może Przewodniczący wyznaczy jakieś ramy czasowe? Czy możemy się zastanawiać nad udzieleniem wotum zaufania do końca roku 2012?
 |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 21-03-2012 21:53 |
|
|
|
Głosujemy do czwartku do godz. 21 |
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 22-03-2012 00:56 |
|
|
Głosuję za.
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 22-03-2012 15:06 |
|
|
|
Jestem za. |
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

| Dodane dnia 22-03-2012 20:17 |
|
|
Za.
Prezes Sądu Najwyższego
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 22-03-2012 20:26 |
|
|
Popieram dona de Wilczyno.
 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 22-03-2012 22:28 |
|
|
Retineo.
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 23-03-2012 09:53 |
|
|
Głosowanie zostało zakończone. Oto wyniki:
Za - 4
Przeciw - 0
Wstrzymało się - 1
Rada Narodowa udzieliła wotum zaufania rządowi dona Martina de Wilczyno.
Gratuluję. |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 23-03-2012 19:10 |
|
|
Gratias ago, donowie.
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 07-07-2012 12:08 |
|
|
Salve donowie Posłowie!
W dobie dzisiejszego, coraz bardziej widocznego rozłamu wśród społeczeństwa eskwilińskiego, na pewno wielu z was zastanawia się, jak to możliwe, iż Prezydent Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, nie kryjący się ze swymi awersistowskimi poglądami i jawnie zapowiadający dławienie rewersu, mianuje na premiera osobę nie kryjącą się ze swymi rewersistowskimi poglądami? Czyżby to znowu miało być działanie ustawione na wywołanie szoku, które ma stymulować aktywność?
Nie drodzy Donowie. Ja jako osoba lubiąca ciszę i spokój nie zamierzam wywoływać kontrowersji i szerzyć awersistowski chaos, który niechybnie doprowadzi naszą Najjaśniejszą do upadku.
Podejmuję się pełnienia tej zaszczytnej funkcji w przekonaniu, iż możliwe jest wspólne działanie rewersu i awersu dla dobra Eskwilinii. Uważam, iż łącząc w równej mierze- destrukcyjną postawę awersu i rozsądek i opieszałość rewersu- możemy pchnąć naszą Ojczyznę na nową drogę rozwoju i uczynić ją jedną z potęg mikroświata.
Zdaję sobie sprawę, iż mój rząd będzie działał w warunkach niezwykle trudnych, z uwagi na rozpoczynający się właśnie sezon wakacyjny, który zwyczajowo jest czasem najmniejszej aktywności naszych obywateli. W ciągu trzyletniej historii naszego państwa, już dwa razy w owym okresie dochodziło do kryzysów aktywności, które kończyły się ogłoszeniem stanu nadzwyczajnego i powoływaniem tymczasowych rządów. Dlatego pierwszym i najważniejszym moim zdaniem będzie uniknięcie powtórzenia takiego stanu rzeczy. Ufam, iż nasze państwo i jego społeczeństwo dojrzało już dość by nie dopuścić do tak niebezpiecznego zjawiska ponownie. Wierzę, iż w tym zadaniu pomoże mi także don Prezydent Havelock Jaskoviakus, jak również każdy z Was, posłów, reprezentantów Narodu i mężów stanu. Wiem, że razem możemy dokonać wiele- ponad podziałami, ponad osobistymi animozjami.
Z pewnością przejście przez okres wakacyjny bez popadania w kryzys aktywności, będzie świadczyć o sile i stabilności naszego państwa.
Jednak zakładanie, iż wystarczy utrzymać to co mamy by było dobrze, świadczyło by o tym, iż zamierzam być premierem wyjątkowo gnuśnym i nie ustawiającym sobie poprzeczki zbyt wysoko.
Tak... Nie będzie...
Należy wzmocnić te czynniki które decydują o atrakcyjności Eskwilinii dla naszych obywateli. Zamierzam podjąć wszelkie działania w celu spopularyzowania i rozbudowy naszego narodowego systemu gospodarczego. Jestem przekonany, iż działanie tego systemu będzie poważnym bodźcem stymulującym aktywność zdecydowanej większości eskwilińskiego społeczeństwa.
Kolejnym czynnikiem, który odgrywa znaczną rolę w naszym społeczeństwie, a był dotąd nie doceniany to armia. Donowie! Na litość! Nasze położenie na mapie mikroświata ma znaczenie strategiczne. Wyspa Eskwilinia stanowi doskonały przyczółek dla armii chcących zaatakować czy to Orientykę czy to Vaarland. Osteria zaś, w przeszłości, była celem ataków Samudy. Jak to możliwe, iż nasza armia, że nie wspomnę o jej liczebności, jest tak kiepsko wyposażona. Należy to zmienić- Na-ty-chmiast! Na wielu rzeczach można szczędzić, ale nie na bezpieczeństwu naszego państwa. Zamierzam zintensyfikować wydatki na sektor zbrojenia.
Będąc od lat już zaangażowanym w sądownictwo Eskwilinii nie umknęły mojej uwadze liczne błędy w Kodeksie Postępowania Sądowego. Należy wprowadzić tam liczne zmiany, które ułatwią jeszcze postępowanie, a także stworzyć odrębną procedurę dla skarg konstytucyjnych oraz zastanowić się nad odrębnymi przepisami dotyczącymi stawiania w stan oskarżenia Prezydenta Rzeczpospolitej Eskwilińskiej. Zadanie przeprowadzenia reformy postępowania sądowego kładę na barki mojego rządu i zapowiadam, iż stosowne rozwiązania zostaną przedstawione Radzie Narodowej jeszcze przed końcem okresu wakacyjnego! Obywatel wypoczywa, rząd pracuje!
W ramach programu wzmacniania wewnętrznego naszego państwa zobowiązuje się ponadto wspierać rozwój samorządów. Jednocześnie jednak chcę podkreślić, iż rozwój tego sektora życia naszego państwa zależy przede wszystkim od inicjatywy naszych obywateli. Rząd może wspomagać owe inicjatywy, patronować im upraszczać ich podejmowanie, ale nie może ich sam podejmować, gdyż kłóciłoby to się z istotą samorządności.
Wzmocnieniu wewnętrznemu musi towarzyszyć wzmocnienie zewnętrzne. Innymi słowy- musimy pokazać światu czym jest Rzeczpospolita Eskwilińska i co nas odróżnia od innych państw regionu. Chcę zintensyfikować promocję naszego kraju poprzez Ministerstwo Spraw Zagranicznych i budowę największej w mikroświecie sieci placówek dyplomatycznych. Ambasadorzy będą informować nas na bieżąco o wydarzeniach w państwach przyjmujących i będą propagować naszą kulturę w owych państwach. Działania te już wprowadziło MSZ, co przyniosło wymierne korzyści, choćby w postaci odwiedzin naszego państwa przez Księcia Sarmacji. Takich odwiedzin spodziewam się więcej w przyszłości.
Ale wizyty dyplomatów to nie wszystko. Eskwilinia powinna przyciągać także zwykłych obywateli innych państw, nie związanych z polityką. Mamy piękne plaże, ciepłą wodę i gościnny Naród. Czemu więc tak mało osób nas odwiedza? Brak jest promocji naszego państwa! Mało kto zdaje sobie sprawę z istnienia tak małego państwa jak nasze. Należy to zmienić przez stworzenie folderu promocyjnego naszego państwa, który wyślemy do jak największej liczby państw obcych. W folderze zamieścimy informacji odnośnie najciekawszych miejsc do zwiedzania w naszym państwa. Stworzymy też księgę pamiątkową do wpisu w której, zachęcani będą wszyscy turyści.
Tak więc, szanowni posłowie rządy mojego gabinetu będą rządami jedności narodowej. Wykorzystamy potencjał i siłę tkwiącą zarówno w awersie jak i rewersie. Zjednoczymy Naród w budowie wspólnego dobra- Eskwilinii. Wzmocnimy Eskwilinię zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Moim marzeniem jest by Rzeczpospolita Eskwilińska stała się Najjaśniszą gwiazdą w gwiazdozbiorze polskich mikronacji. Nie obiecuje, że mój rząd tego dokona. Ale obiecuje, iż mój rząd wykona pierwszy krok, od którego przecież zaczyna się każda podróż.
Gratias ago.
Na zakończenie chciałbym jeszcze przedstawić skład mojego rządu:
Przewodniczący Rady Rządowej i Minister Spraw Zagranicznych- Cheewazz Khadil
Minister Gospodarki- Martinus de Wilczyno
Minister Regonów- Raul Hugo
Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych- Giovanni Duarte
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 07-07-2012 12:13 |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 07-07-2012 17:53 |
|
|
Doczekaliśmy się. Przechodzimy od razu do głosowania. Głosujemy do jutra do 20.

|
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 09-07-2012 14:24 |
|
|
Udzielam poparcia rządowi dona Khadila.
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 09-07-2012 14:58 |
|
|
Przedłużam głosowanie do jutra do południa.
Jestem za.

|
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

| Dodane dnia 09-07-2012 16:08 |
|
|
Jestem za.
Prezes Sądu Najwyższego
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
| Dodane dnia 10-07-2012 12:14 |
|
|
Obecnych: 3
Nieobecnych: 2
Za: 3