Dodane dnia 15-03-2012 23:39
-Tak jest.
Zebrał swoim wiernych giermków...znaczy adiutantów.
-Zbierać tych dzielnych ludzi, którzy poszli na tę misję i resztę bydła! Dzisiaj będzie świętowanie, dobre żarełko, tańce a dla moich kochanych podoficerów i jakiś trunek się znajdzie.
I tym sposobem żwawo wszyscy do ciężarówek załadowani, pół godziny później już byli w drodze do Eskwilingradu.
Podeszłam do de Sigmunda trzymając dyktafon w ręce i bojąc się jakieś wpadki w swoim debiucie dziennikarskim. jeszcze rozmowa. I to w takim momencie historii! To nie było chyba zbyt eleganckie, ale podeszłam bliżej znienacka, zza pleców.
-Witam Panie Prezydencie, jestem Monique Lasalle. jestem dziennikarką "Wieści Eskwilińskich". Czy miałby Pan chwilę na krótki wywiad na żywo? Zrozumiem w tej sytuacji, jeśli don odmówi.
Usmiechnęłam się nieśmiało. CHodziły słuchy, że Prezydent to znany elegant. Mimo częściowo porwanej i brudnej marynarki i koszuli, trzeba było mu oddać, że wygląda świetnie.
-Jak to się stało, że został don porwany? Czy wie don co to za grupa?
Dodane dnia 18-03-2012 13:03
-To zdarzyło się bardzo szybko. Wychodziłem późno porą z Pałacu Prezydenckiego bo ciężkim dniu związnym z licznymi obowiązkami w okresie tworzenia się nowego rządu. Poszedłem do samochodu, który zaparkowałem tego dnia akurat po drugiej stronie ulicy i gdy szukałem w marynarce kluczyków, podeszło do mnie dwóch mężczyzn w długich kurtkach. jeden z nich wyciągnął pistolet i groził mi. Tak zostałem porwany. Wrzucili mnie do jakiegoś auta, zawiązali opaskę na oczy. Jednak słyszałem o czym rozmawiali. Nie zabrali mi telefonu komórkowego. Wypowiedzieli miejsce porwania, dlatego wysłąłem sms-a do pułk Duarte i wszyscy wiedzieli gdzie ejstem. Z tego co usłyszałem to chyba jakaś grupa anarchistyczno-komunistyczna której przewodził Rober Arrund. Przynajmniej tak się przedstawił. Ale to zapewne ustalą odpowiednie służby.
Minister Wojska Dowódca Sił Powietrznych Szef Wywiadu Wojskowego "El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Dodane dnia 18-03-2012 17:15
-Myślę, że jutro jeszcze nie, ale pojutrze już zjawię się w Pałacu i będę normalnie wykonywał swoje obowiązki. Nie planuje żadnej dłuższej przerwy. Jeden dzień wystarczy.
Minister Wojska Dowódca Sił Powietrznych Szef Wywiadu Wojskowego "El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!