Jestem szalenie zaszczycony możliwością wygłoszenia jako PRN okolicznościowej mowy w dniu Święta Konstytucji. Pomimo tego powściągnę wrodzoną skłonność do kwiecistych wywodów i postaram się wyrazić swoją radość w kilku tylko zdaniach (także dlatego, że nie mam wiele czasu).
O tym, czym jest ustawa zasadnicza dla Narodu tak przywiązanego do demokratycznej tradycji i demokratycznego systemu sprawowania rządów - mówić nie muszę. O historii eskwilińskiej Konstytucji powiedział za mnie El Presidente. O tym, że Konstytucja stanowi do pewnego stopnia Narodu obraz i podobieństwo - wszyscy wiedzą. Nie muszę także wspominać o takiej oczywistości, jak to, że swobody obywatelskie, do których jesteśmy silnie przywiązani wynikają z Konstytucji Rzplitej.
Donny i donowie!
Zechciejcie zatem jedynie wysłuchać ode mnie życzeń na Święto Konstytucji. Oby nowy rząd spełnił pokładane w nim oczekiwania. Oby El Presidente zawsze stał na straży naszych wolności i praw. Oby Rada Narodowa działała sprawnie ku ulepszeniu państwa. I tak dalej, i tym podobne.
Gratias ago.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Cheewazz Khadil przysłuchiwał się przemówieniu dona Jaskoviakusa w skupieniu i ciszy. Jego twarz była nieprzenikniona przez cały, krótki zresztą, czas wystąpienia. Po jego skończeniu, odetchnął z ulgą (a może tylko stłumił ziewnięcie?) i jako pierwszy zaczął klaskać.
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 15-06-2013 22:28
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.