Dlaczego warto brać udział w systemie gospodarczym?
Bo gospodarka to realna szansa na rozwój życia pozapolitycznego naszego państwa, a przez to rozwój jego realności! Rozwój gospodarki to dodanie wiele interesujących czynników do codzienności naszej wyspy. Walka o zwiększenie płac minimalnych, strajki pracowników, spekulacje giełdowe, okresy hossy i bessy. Co więcej przedsiębiorcy, jeśli gospodarka będzie się rozwijać, mogą walnie przyczynić się do rozwoju kultury naszego państwa, poprzez tworzenie wydawnictw, promocje regionalnych świąt, budowę komunikacji miejskiej i regionalnej.
Jak mogę przyczynić się do rozwoju gospodarki?
Podstawowym obowiązkiem obywatela-patrioty powinno być kupowanie produktów wytworzonych przed przedsiębiorców eskwilińskich. Nie jest istotne co kupujesz, ani jak dużo, chociaż najlepiej gdybyś wykorzystał swoje zarobki w jak największej mierze. Pozwoli to na szybki rozwój eskwilińskich przedsiębiorstw, a ich właścicielom na inwestowanie w kolejne pomysły wzbogacające życie naszego państwa. Wszak idei zyskownych przedsięwzięć jest nieskończona ilość!
Czynnikiem motywującym powinien stać się Twój status majątkowy wyświetlany w podpisie w postaci obrazka. Wszak obraz Ciebie jako nędzarza nie jest zbyt reprezentatywny, prawda?
Jeśli chcesz poświecić więcej swojej energii na rozwój naszej ekonomii- zostań przedsiębiorcą. To nie jest trudne! wystarczy złożyć odpowiedni wniosek w Ministerstwie Gospodarki określając jakie produkty chciałbyś produkować. W razie jakichkolwiek pytań odnośnie prowadzenia przedsiębiorstwa- przedstaw swoją wątpliwość w odpowiednim temacie w Ministerstwie Gospodarki, lub jeśli wolisz- napisz PM do Ministra Gospodarki Cheewazz Khadila. Ministerstwo zapewnia, iż na każdy post oraz list odpiszemy w możliwe jak najkrótszym terminie.
Zapytania odnośnie naszej gospodarki można składać tutaj: http://www.eskwilinia.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=25&thread_id=499&pid=5006#post_5006
Aby ułatwić inwestorom wprowadzanie kolejnych projektów gospodarczych w życie, Ministerstwo zobowiązuje się także opublikować w najbliższym czasie przewodnik po naszej gospodarce wyjaśniający podstawowe zagadnienia związane z udziałem w eskwilińskim systemie gospodarczym.
Dobrze- kupuje co miesiąc parę produktów, a nawet założyłem swoje przedsiębiorstwo. Czy wypełniłem już swój patriotyczny obowiązek?
Niemalże tak. Wystarczy jeszcze być złożył z początkiem każdego nowego miesiąca rozliczenie za stary miesiąc do Ministerstwa Gospodarki. Rozliczenia zwane ,,samowymiarem"- to bilans twoich dochodów i wydatków. Ich comiesięczne przedstawienie jest obowiązkiem obywatelskim, zaopatrzonym sankcją grzywny. Jednak nie chodzi o to by obywateli przymuszać do składania deklaracji. Rzecz w tym, iż ogarnięcie wszystkich transakcji gospodarczych w obliczu rozwoju naszej gospodarki stanie się dla Ministerstwa Gospodarki niemożliwe. Nawet teraz, gdy jest ona jeszcze w powijakach, jest to zajęciem czasochłonnym i męczącym. Dlatego sprawa byłaby o wiele prostsza, gdyby obywatele sami dokonywali rozliczeń swoich wydatków. Nie jest to trudne. Zajmie ci to co najwyżej 5-10 minut, a ogromnie ułatwi państwu kontrolę nad gospodarką. Rozliczenia owe będą oczywiście wtórnie sprawdzane przez Ministerstwo, by nie doszło do oszustw majątkowych.
Przykłady deklaracji samowymiaru znajdziesz tu: http://www.eskwilinia.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=25&thread_id=493
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Ja bym się wstrzymał z takim stwierdzeniem. Na razie jest w zawieszeniu. Nowy MG mam nadzieję ją wskrzesi
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla