Dodane dnia 27-11-2012 22:19
Obywatele i obywatelki!
jak zapewne wiecie, nazywam się Adam de Sigmund i jako lider Eskwilińskiej Partii Demokratycznej jestem kandydatem na posła XI kadencji Rady Narodowej.
Odniosę się na początek do wielu głosów, które wypowiedziane publicznie z okazji kampanii wyborczych w różny sposób dotykają problemów Rzeczpospolitej. Z tego miejsca pragnę dołączyć się do grona tych prawdziwych patriotów, którzy nawołują do uczestnictwa w wyborach oraz rozsądnego wyboru. Eskwilińczycy! Z pełna odpowiedzialnością idźcie do urn i wybierzcie najlepszych i najbardziej kompetentnych kandydatów.
nie będzie to łatwe, gdyż nasza polityka jak się zdaje zabrnęła w uliczkę bez wyjścia.
Jako kandydat, zapewniam że zrobię wszystko, by rozruszać machinę ustawodawczą. Poprzednia kadencja i Rząd przespały te kilka miesięcy. I na przekór niektórym, mam odwagę, by nie tylko poprosić o zaufanie. W swojej bezczelności publikuję tu postulaty, do których będę dążył, jeśli Wy- Naród Eskwiliński wybierzecie mnie na urząd posła.
1. Jako umiarkowany, liberał klasycznej szkoły Adama Smith'a, uważam, że jednym z podstawowych wartości w Eskiwlinii jest dobrobyt. Jest on uwarunkowany stabilną i silną gospodarką. Mieszkańcy Rzeczpospolitej nie mają dobrej motywacji ani przykładu władzy, który zachęcałby ich do uczestnictwa w niewydolnym obecnie systemie. Nie działa on tak, jak powinien, także, dlatego, że jedna osoba (Minister Gospodarki) nie jest w stanie skutecznie pracować. Dlatego proponuję rozdzielenie obowiązków na Ministra Gospodarki, oraz nowego Ministra Skarbu.
2. Ostatnie zmiany w Konstytucji RE doprowadziły do znacznego wzmocnienia pozycji Prezydenta oraz zwiększenia zakresu jego możliwości interwencji wewnątrzpaństwowej, czego mieliśmy (i mamy nadal) mały przedsmak. Nie jestem całkowitym przeciwnikiem tych przyjętych już zmian, ale uważam, że należy zaproponować szereg poprawek, które zwiększyłyby kontrolę Rady Narodowej nad poczynaniami Prezydenta, jeśli w zbyt dużym stopniu nadużywałby swoich możliwości określonych prawnie.
3. Działając w zakresie dobra obywateli sprzeciwiam się likwidacji stanowiska Ministra ds. Regionów, oraz nawołuję do tego, by dzięki temu stanowisku Przewodniczący Rady Rządowej w większym zakresie pomagał lokalnej przedsiębiorczości oraz rozwiązywał problemy regionalne.
4. Działania na rzecz skutecznej obrony granic i rozwoju Sił Zbrojnych. Są to projekty ustaw i uchwał o tyle ważnych (szczególnie wydatki budżetowe), że będąc czynnym oficerem, mam świadomość jak znacznie wzrosła ranga tej formacji w naszym społeczeństwie. Od kiedy osteria stała się częścią naszego kraju musimy z jeszcze większą uwagą spoglądać na politykę zagraniczną z naszymi sąsiadami i rozwijać nasz środki bezpieczeństwa.
Dziękuję za przeczytanie moich punktów i proszę was o glosy!!!
Minister Wojska Dowódca Sił Powietrznych Szef Wywiadu Wojskowego "El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.