| Autor |
Wybory |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 19-03-2013 09:26 |
|
|
Po pierwsze. Należy szybko sformować nasz program wyborczy do Rady Narodowej. Co proponujemy społeczeństwu?
Moja propozycja:
1. Sprawy wewnętrzne- Potężna weryfikacja dotychczasowych ustaw i deregulacja tych które są zbędne, co wpłynie na większą przejrzystość naszego prawa
2. Gospodarka- Przeprowadzenie reformy gospodarki, poprzedzonej konsultacjami społecznymi. Wg ostatnich badań statystycznych Eskwilińczycy pozytywnie oceniają samą ideę gospodarki, ale uważają obecnie funkcjonujący system za wadliwy- należy to zmienić
3. Gospodarka- Naprawienie fatalnej sytuacji budżetowej państwa przez zniesienie zbędnych programów socjalnych
4. Gospodarka- Zniesienie lub ograniczenie niepotrzebnych podatków samorządowych
5. Sprawy wewnętrzne- Wsparcie samorządów jako pozytywnej, aktywizującej społeczność siły decentralizującej
6. Sprawy zagraniczne- Ochrona pozycji Eskwilinii na dwóch kontynentach
7. Kultura- Zapewnienie godnych obchodów eskwilińskich świąt narodowych i wspieranie lokalnych imprez kulturalnych
Jeśli ktoś chce coś dodać lub zmienić- zapraszam do udziału w dyskusji 
Po drugie- nasi eksperci dokonali symulacji wyborów do Rady Narodowej. Jako, iż startujemy wspólnie z Partią Pracy w Komitecie Wyborczym Raula Hugo możemy liczyć na od 3 do 4 miejsc w Radzie Narodowej. Oczywiście zależeć to będzie w główniej mierze od tego czy wszyscy członkowie naszej partii zagłosują na naszą listę wyborczą. Przypominam więc donom, iż jest to nasz obywatelski i partyjny obowiązek!
Jedno miejsce najpewniej przypadnie monarchistom natomiast ostatnie (w przypadku gdy nie zdobędziemy 4 miejsc)- narodowcom. Tak więc musimy się naprawdę sprężyć.
Naszym obowiązkiem jest zgłoszenie listy wyborczej, bowiem do Rady Narodowej dostaną się z naszej listy kandydaci na których oddano największą liczbę głosów, a w przypadku remisów decyduje miejsce na liście wyborczej. Oto moja propozycja naszej listy wyborczej (wspólnej z ruchem Raula Hugo):
1. Raul Hugo
2. Jakub Przelaskowski
3. Adam de Sigmund
4. Tomasz Anter
5. Cheewazz Khadil
6. Sebastian Buemi
7. Dymitr Ilijew
Co wy na taką propozycję? Jakieś zmiany?
Przypominam, iż wybory tuż-tuż więc proszę o szybkie i precyzyjne zabieranie głosu.
Gratias ago
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
RE: Wybory |
Jakub Przelaskowski
Użytkownik
Data rejestracji: 01.01.13 |
| Dodane dnia 20-03-2013 15:23 |
|
|
Zgadzam się w pełni i dziękuję donowi za dodanie tego tematu.
Jakub Przelaskowski |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 20-03-2013 17:58 |
|
|
Ja wolałbym być na miejscu trzecim, ale może być 
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 16-04-2013 13:10 |
|
|
Amici!
Wybory okazały się szczęśliwe dla nas. Uzyskaliśmy 40% miejsc w parlamencie co uważam, za nasz umiarkowany sukces. Powinniśmy jak najlepiej wykorzystać powierzoną nam przez społeczeństwo władzę. Zacznijmy od naszych obietnic wyborczych.
Sformułowaliśmy 7 punktowy program zawarty na początku tego tematu. Myślę, iż powinniśmy zacząć od realizacji pkt.1 i 7 owego programu- a więc deregulacji ustaw oraz wspierania obchodów świąt państwowych i lokalnych.
1. Deregulacja ustawowa
Musimy przyjąć jakąś technikę pracy. Proponuje aby każdy członek Libertas przejrzał na dobry początek 5 ustaw i przeanalizował, czy obecnie te ustawy są przydatne, a jeśli tak to czy w całości czy tylko w części. Innymi słowy- zastanówmy się które przepisy można by znieść bez żalu, tak by nasze prawo stało się bardziej przejrzyste.
Myślę, że miesiąc na ten cel to więcej niż potrzeba. Tak więc do 16 maja 2013 każdy z donów przeanalizowałby wyznaczone przez poniższy schemat ustawy:
1. Don Przelaskowski:
1) Kodeks karzący
2) Ordynacja wyborcza
3) Kodeks postępowania sądowego
4) Ustawa o dniach wolnych od pracy
5) Ustawa o EBP
2. Don de Sigmund
1) Ustawa o Eskwilińskim Towarzystwie Szlacheckim
2) Ustawa o Korpusie Służby Cywilnej
3) Ustawa o majątku pokolonialnym
4) Ustawa o nacjonalizacji
5) Ustawa o oborocie towarowo pieniężnym
3. Don Khadil
1) Ustawa o obywatelstwie eskwilińskim
2) Ustawa o orderach i odznaczeniach
3) Ustawa o organizacjach pozarządowych
4) Ustawa o partiach politycznych
5) Ustawa o przywróceniu gospodarki
4. Don Buemi
1) Ustawa o Radzie Rządowej
2) Ustawa o reprezentowaniu RE
3) Ustawa o Siłach Zbrojnych (ta aktualna, oczywiście)
4) Ustawa o spisie powszechnym
5) Ustawa o Uniwersytecie Aldaryka Wielkiego
5. Don Ilijew
1) Ustawa o ustroju przedsiębiorstw
2) Ustawa o ustroju sądownictwa
3) Ustawa o wynagrodzeniu osób zajmujących stanowiska państwowe
4) Ustawa o zamówieniach i aukcjach publicznych
5) Ustawa o świętach państwowych
Zadaniem jest każdą z tych ustaw określić: potrzebna, częściowo potrzebna, do zniesienia w całości, oraz uzasadnić to kilkoma zdaniami. Przy okazji można także dodać, jeśli mają donowie pomysły, jakie zmiany można by wprowadzić w tych ustawach (najlepiej takie w duchu oszczędzania pieniędzy publicznych i zwiększania wolności obywatelskiej)
2. Wspierania świąt państwowych i lokalnych
W tym punkcie naszą aktywność trzeba podzielić na dwa punkty- a więc uroczystości państwowe oraz lokalne.
Co do państwowych uroczystości, to trzeba pokazać społeczeństwu, iż naszej partii zależy na kultywowaniu tradycji i historii eskwilińskiej (w przeciwieństwie do polityków z innych partii). Okazją do tego będą zbliżające się uroczystości:
1) 1 maja- święto pracy- pokażmy naszym obywatelom, że wspieramy pracowników i przedsiębiorców. Uważam, iż dobrym pomysłem do tego będzie organizacji pikniku narodowego w Eskwilingradzie. Ze składem partyjnych (sugeruję składkę po 300@) zakupimy lokalne produkty eskwilińskie (nie faworyzując przy tym żadnego z producentów) i wspólnie z narodem będziemy świętować tą uroczystość. Możemy też zorganizować konkurs karaoke i tańca.
2) 22 maja- Narodowe święto niepodległości. Będzie to 4 rocznica uzyskania przez Eskwilinię niepdległości. Uważam, iż z tej okazji powinniśmy zorganizować marsz ulicami Eskwilingradu upamiętniający to wydarzenia. Złożymy także kwiaty pod grobem zmarłego Prezydenta Prystora oraz zorganizujemy na pl. Niepodległości wystawę najsłynniejszych cytatów 10 najbardziej zasłużonych Eskwilińczyków (materiały trzeba zacząć zbierać już teraz)
3) 15 czerwca- święto Konstytucji- Uważam, iż z okazji tego święta należy zamówić w PolWilu 20 koszulek dla naszych obywateli z symbolami narodowymi oraz tekstem promującym to święto. Podejmuje się zaprojektowania takich koszulek. Będziemy je rozdawać chętnym do wzięcia udziału w przedsięwzięciu obywatelom. W dniu święta, wszyscy obywatele którzy przyjęli od nas owe koszulki założą je (tj. zamieszczą je w swoim podpisie) i razem z nami przemaszerują ulicami Eskwilingradu śpiewając nasz hymn.
Co do świąt lokalnych to obecnie mamy deficyt takich świat. Należy podjąć badania nad starymi zwyczajami i postarać się je reaktywować (tzn. należy wymyśleć jakieś lokalne zabobony i uroczystości. Następnie zorganizujemy ich obchody)
Co donowie na to?
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 27.02.12 |
| Dodane dnia 16-04-2013 15:44 |
|
|
Jako szef naszego wspólnego stronnictwa parlamentarnego, aprobuję to, aby właśnie tymi punktami naszego programu zajęli się donowie z Libertasu. Sądzę, iż PP dona Antera może zająć się kwestiami polityki zagranicznej i reprezentacji kraju na zewnątrz (wspominane we wspólnym programie KWRH: sformowanie ambasad, zacieśnianie współpracy z Vaarlandem, m.in. RON, etc). Sam osobiście jestem skłonny wesprzeć w tych działaniach dona Tomasza i koordynować jego działania dyplomatyczne. Sądzę również, że w tej kadencji parlamentu powinniśmy się skupić na kwestiach militariów (wspominane we wspólnym programie KWRH: wprowadzenie żołdu i usług służbowych typu mieszkania, mundury, etc.). W obecnej sytuacji, w celu aktywizacji nowych proponowałbym wprowadzenie kilkutygodniowej, obowiązkowej służby wojskowej dla wszystkich nowych obywateli, a także dla chętnych z już wcześniej nadanym obywatelstwem. Uważam również, że potrzebujemy gruntownej reformy systemu gospodarczego. Tym mógłby się zająć duet Khadil-Anter, którzy uprościliby i zreformowali gospodarkę pozostającą w stagnacji. Jest to dla mnie dosyć osobisty postulat z racji mego proletariackiego rodowodu. Znam sytuację mi podobnych i wiem, jak bardzo ta reforma jest potrzebna.
Powinniśmy stale, głośno i otwarcie rozmawiać o planach reformowania kraju. Powinna być to dla nas wszystkich sprawa wspólna - nie tylko dla posłów KWRH, ale również dla wszystkich obywateli, którym na sercu leży dobro Eskwilinii.
Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,
Srebrny Order Cyrkla (II klasa) |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 16-04-2013 16:05 |
|
|
Bardzo piękne wystąpienie donie Hugo, z tym że nikt donowi głosu tutaj nie udzielił. To miejsce jest przeznaczone dla członków partii Libertas. Czy mam rozumieć, że zgłasza don chęć dołączenia do naszej partii?
Nasza partia nie potrzebuje dona pozwoleń na podejmowanie jakichkolwiek działań. Tworzymy koalicję i zamierzamy z donem współpracować, ale jak równorzędni partnerzy a nie dona podwładni. Tak więc proszę uszanować autonomiczność i niezależność naszej partii i nie wypowiadać się w naszej siedzibie bez zaproszenia.
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jakub Przelaskowski
Użytkownik
| Dodane dnia 17-04-2013 08:12 |
|
|
Don Khadil jest opoką naszej partii.
Co do projektu to w pełni się zgadzam, a dona Hugo serdecznie do partii zapraszam.
Proszę wybaczyc, ale gdzie są te ustawy?
Jakub Przelaskowski
Edytowane przez Jakub Przelaskowski dnia 17-04-2013 08:32 |
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 17-04-2013 16:08 |
|
|
Tutaj don je znajdzie: http://www.eskwilinia.tnb.pl/articles.php?cat_id=3
 |
|
| Autor |
Jakub Przelaskowski
Użytkownik
| Dodane dnia 17-04-2013 16:17 |
|
|
Dziękuję.
Jakub Przelaskowski |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 17-04-2013 17:04 |
|
|
Do dona Khadila: Skoro jesteśmy koalicjantami nie możemy rozmawiać? Musimy razem współpracować i koordynować swoje działanie. Z lekka mnie don właśnie zażenował, donie Khadil. Przykro mi słyszeć takie słowa. Jeśli chcemy razem pracować i działać gdzie mamy rozmawiać o naszych planach i propozycjach? Czy to znaczy, że don Anter, będąc szefem PP, nie może się pojawiać w siedzibie Libertasu? KWRH nie ma własnej siedziby, ja zaś nie jestem członkiem żadnej partii politycznej, co mam więc robić? Milczeć? Czy wykrzywiać swoje postulaty na ulicy? Jeśli don nalega, mogę więcej nie pojawiać się w siedzibie Libertasu, ale, donie Khadil, trochę rozsądku. Jesteśmy współpracownikami i powinniśmy przysłowiowo trzymać sztamę, a nie się bezustannie podgryzać, co mam wrażenie, że don czyni. Trudno nam się będzie pracowało w rządzie i parlamencie bez spójnej debaty i linii. Czyż nie mam racji? Mówię to publicznie, aby nie zostało to przemilczane ani niezauważone. Zachowajmy nawzajem zdrowy rozsądek. Współpracujmy, a nie walczmy. O to nam chyba przecież chodzi? Dlatego zostaliśmy jednym, wspólnym Komitetem Wyborczym, żeby razem działać i współpracować pod wspólnym szyldem w tej kadencji parlamentu prawda? Nie zmarnujmy takiej szansy, jaką została nam właśnie dana, i zamiast kłócić się o rzeczy nieistotne, skupmy się na pracy dla kraju. To moja prośba.
Wydaje mi się, że odnosi don również mylne wrażenie, iż próbuję za pomocą KWRH zdominować Libertas i Partię Pracy. Mam nadzieję, że się mylę, ale jeśli don faktycznie tak myśli to bardzo niesłuszne oskarżenie. Zorganizowałem KWRH na równych warunkach dla wszystkich. Tak samo jak don Khadil apeluje o zachowanie autonomiczności Libertasu, co ja akceptuję, rozumiem i popieram w pełni, tak samo proszę o zaakceptowanie i tolerancję wobec mojej bezpartyjności i odrębności wobec dońskiej partii, a także wobec niezależności Partii Pracy dona Antera. Jak don Khadil stawia takie, a nie inne warunki, wobec Libertasu, musimy zachować równość. Libertas jest partią największą, ale to nie oznacza, że mniejszy współpracownik (Partia Pracy) i koordynator koalicji, czyli moja skromna osoba, mają mieć mniejsze możliwości i prawa od Libertasu. Mam nadzieję, że don to rozumie. Jesteśmy równymi współpracownikami i działamy na takich samych zasadach. W naszych szeregach nie ma równych i równiejszych, z czego don, sądzę, zdaję sobie sprawę. Ja zaś nie mam absolutnie żadnych zamiarów dominacji nad którymkolwiek ze składników naszej koalicji. Chcę jedynie aktywnej, zjednoczonej współpracy. Wspólnej, nie podzielonej. Zdaje mi się, że Libertas dołączył do KWRH nie tylko dlatego, aby zagwarantować sobie miejsce na dużej liście z dużym poparciem, ale też żeby wspólnie, powtórzę, wspólnie działać w rządzie i parlamencie. Żywię jednak nadzieję, że moje domysły są niesłuszne i don nie uważał nigdy, iż dążę do przejęcia kontroli nad Libertasem i PP. To by było już naprawdę nieprzyjemne oskarżenie.
Do dona Jakuba: Niezmiernie dziękuje za tą propozycję. Odrzucę ją jednak. Jestem politykiem bezpartyjnym i tak pozostanie jeszcze długo, o ile nie do końca mojej działalności politycznej.
Reasumując - szanujmy się nawzajem i współpracujmy. Bez tego daleko nie zajedziemy razem. I jeśli don Khadil podtrzymuję prośbę o to, żebym więcej nie pojawiał się w siedzibie Libertasu, to na to przystanę. Sądzę jednak, że w takiej sytuacji będziemy zobowiązani do utworzenia miejsca gdzie będziemy mieli możliwość dzielenia się poglądami i propozycjami. Kończąc więc - proszę o zdrowy rozsądek. I oparcie na nim spojrzenia na naszą współpracę i wspólną działalność.
Mam nadzieję, że to wszystko rozwiązało wszelkie wątpliwości wobec naszej współpracy 
Raul Esteban Fidel Hugo,
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 17-04-2013 22:22 |
|
|
Szanowny sobie Hugo,
Tak- podtrzymuje swój apel o nie przemawianie w naszej siedzibie bez wyraźnego zaproszenia. To miejsce jest przeznaczone na dyskusje naszych członków i proszę to uszanować. Jesli będziemy mieli chęć wysłuchać Dona opinii- zaprosimy Dona do nas. Kontaktować się mozemy zaś przez proc lub w Cafe pod Minoga tudzie w dziale Dyakusje, w Radzie Narodowej (kto powiedział ze nie może tam powstać watek nie będący projektem ustawy?) czy nawet w Radzie Rządowej.
Tak- odnoszę wrażenie ze chce Don zdominować Libertas. Pierwszy raz wrażenie takie odniosłem, gdy Don chciał bez konsultacji koalicyjnych nominować na PRN Dona Aureliusa. Teraz to wrażenie się pogłębiło. Mam nadzieję, iż kolejne poczynania Dona jako koalicjanta wyprowadza mnie z tego błędu.
Szanuje bardzo Dona i Partie Pracy ale uważam, iż nasza współpraca powinna być oparta na wzajemnym szacunku i uznaniu autonomiczności koalicjantów. Proszę nie zapominać, iż nazwa naszej partii oznacza ,,wolność".
Pomimo tego co mówiłem wcześniej proszę czuć się upoważnionym do dalszej dyskusji na ten temat w tym miejscu, jeśli uzna Don to za potrzebne.
Prosiłbym tez pozostałych członków naszej partii o wypowiedzenie się na temat określonych przeze mnie celów na najbliższy czas.
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 18-04-2013 14:26 |
|
|
Przyznaję, kandydatura na PRN dona Lucakiusa była moim błędem, ale wynikało to raczej z niedogadania na naszej linii. Proszę mi wybaczyć tamten incydent.
Proszę nie oskarżać mnie o próbę dominacji, to kalumnie. Nie chcę zdominować ani Libertasu ani PP i nigdy nie miałem takiego zamiaru. Dońska interpretacja jest mylna i zupełnie oderwana od rzeczywistości. Proszę takich oskarżeń nie wysnuwać, donie Khadil. I proszę się mnie nie "obawiać", nie mam złych zamiarów 
Co do autonomiczności - przecież już o tym samym wyżej wspomniałem. Więc w tej materii mamy identyczne zapatrywania Dobrze, że się rozumiemy i liczę, że będzie nam się dalej dobrze współpracowało mimo tych małych tarć. Oby szybko minęły.
Ponadto postaram się już nie wypowiadać w dziale Libertasu, będę to robił tylko w ostateczności.
Raul Esteban Fidel Hugo,
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 18-04-2013 17:16 |
|
|
To o czym była mowa Khadilu, bo przez te wycieczki trochę się pogubiłem 
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 18-04-2013 18:42 |
|
|
O tym czy donowie akceptują przedstawiony przeze mnie plan działań naszej partii na najbliższy czas i czy donowie podejmują się pomóc przy jego realizacji (przede wszystkim dotyczy to przewertowania wskazanych ustaw i ich oceny)?
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jakub Przelaskowski
Użytkownik
| Dodane dnia 19-04-2013 07:36 |
|
|
Wszystkie ustawy w porządku, chociaż w ustawie o EBP można by dodac do zadań banku zamianę obcych walut na auro i odwrotnie.
Jakub Przelaskowski |
|
| Autor |
Cristian Diaz
Użytkownik

Miejscowość: Jeziorno
Data rejestracji: 03.12.12 |
| Dodane dnia 19-04-2013 08:59 |
|
|
A mi się żadna nie dostała? Oooo, mam plaże  |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 19-04-2013 12:49 |
|
|
Do dona Przelaskowskiego- tak szybko don skończył pracę? Naprawdę jestem pod wrażeniem! Tym bardziej, że dostał don chyba najcięższe ustawy.
Do dona Diaza- Może don również przewertować ustawy zlecone donowi Przelaskowskiemu. Jak powiedziałem powyżej- ustawy te są kluczowe i dość rozwlekłe, toteż dodatkowa weryfikacje będzie dobrym pomysłem 
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jakub Przelaskowski
Użytkownik
| Dodane dnia 19-04-2013 14:04 |
|
|
Przepraszam, ale o ile wiem to don Diaz nie zapisywał się do partii.Jeżeli jednak chce do nas dołączyc to wniosek przyjęty.
Jakub Przelaskowski |
|
| Autor |
Dymitr Ilijew
Użytkownik

Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.03.12 |
| Dodane dnia 22-04-2013 12:38 |
|
|
Ok, zajmę się tym, ale to potrwa...
 |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 22-04-2013 12:47 |
|
|
A mogę jakoś zamienić jedną, by dostać ustawę o Siłach Zbrojnych? Ze względu na urząd wydaje mi się to całkiem naturalne.
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|