| Autor |
Miasta |
MichailA
Użytkownik
Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.08.11 |
| Dodane dnia 25-04-2012 20:42 |
|
|
19 dni temu dostałem PW, by opisać historię miast. Przepraszam bardzo za zwłokę, ale rzadko odwiedzam stronę RE. Wszystko opieram na danych z archiwów (backupy strony Osterii).
Andriejgrad - miasto stołeczne, nazwane tak na cześć książęcego rodu Andriejewów. Nie mogłem znaleźć dokładnych danych na temat historii. Na pewno w XXI wieku była dużym miastem. Gościła wiele osobistości, zarówno z Ciprofloksji, jak i Okoczii. W stolicy znane są wysokoprocentowe trunki Swietłany Iwanow, jej bimbrownia to jedno z najbardziej dochodowych przedsiębiorstw.
Novia - pierwsza stolica Osterii, położona na zachodzie. Na pewno istniała w XV wieku (była bowiem wtedy określana jako siedziba władcy). Legenda twierdzi, że założył ją szlachcic Borys, uciekając przed królem Nikitem. Utworzona najprawdopodobniej w XI wieku.
Siane - miasteczko na wschodzie, które latami było zajmowane przez różne wojska - osteryjskie, sandghijskie, sowieckie. Teraz praktycznie wymarłe, wielkie instalacje wojskowe, w tym spore lotnisko, zostawiono na pastwę losu.
Divograd - bardzo mała miejscowość na południu, latami nie była zaznaczana na mapach. Przetrwały tam pogańskie wierzenia pierwszych Słowian, dzięki czemu wioskę odwiedzają często turyści.
Nigdy nie opuszczę Osterii.
książę major Michaił Andriejew
dowódca Kompanii Piechoty Morskiej |
|
| Autor |
RE: Miasta |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 25-04-2012 21:02 |
|
|
Trzeba będzie to jakoś zsynchronizować z mapą Osterii.
I rozbudować.
A don posiada dawną flagę,godło Osterii?
|
|
| Autor |
MichailA
Użytkownik
| Dodane dnia 29-04-2012 20:40 |
|
|
Zależy które .
Przez większość czasu była flaga biało-zielono-biała, potem rewolucjoniści zrobili nową, która wszystkim kojarzyła się z galaretkami.
|
| Autor |
Tanter
Użytkownik
Data rejestracji: 04.04.12 |
| Dodane dnia 29-04-2012 22:36 |
|
|
|
A obie są dostępne gdzieś? |
|
| Autor |
MichailA
Użytkownik
| Dodane dnia 02-05-2012 18:58 |
|
|
Na dysku twardym ich nie mam, może są na Micropedii lub forum.mikronacje.info.
Panna Edyta: Mam flagę rewolucyjną.

dowódca Kompanii Piechoty Morskiej
Edytowane przez MichailA dnia 02-05-2012 19:00 |
|
| Autor |
Administrator
Super Administrator
Data rejestracji: 12.06.11 |
| Dodane dnia 07-05-2012 14:40 |
|
|
|
Herby miast i krótkie o nich notki już są dostępne w dziale Kraj (okno nawigacji po lewo). |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 07-05-2012 15:28 |
|
|
Fajnie, że zostało to dodane. Jednak przydałoby się nieco je rozbudować. Ktoś obdarzony fantazją powinien się tym zająć...
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 07-05-2012 18:06 |
|
|
Będzie. Wszystko będzie. Strona internetowa z kompedium wiedzy o Osterii. Zajmę się tym ASAP.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Giovanni Duarte
Użytkownik

Miejscowość: Luanda
Data rejestracji: 21.09.11 |
| Dodane dnia 09-05-2012 13:38 |
|
|
ładnie, ładnie- używają flagi dawnej Osterii na forum- separatyzm się szerzy, a premier milczy! 
gen. Giovanni Ngobo Duarte
 |
|
| Autor |
MichailA
Użytkownik
| Dodane dnia 09-05-2012 14:08 |
|
|
Jeszcze by się przydało trochę historii.
Niepodległość Księstwo Osterii uzyskało 1 maja 2010 r. W ciągu pierwszego tygodnia miało 3 obywateli: mnie, moją siostrę (Swietłana Iwanow) oraz jednego takiego (Per Reinfeldt). Szybko przyszedł niejaki Anatoljewicz Putin, który założył Komunistyczną Partię Osterii.
Jesteśmy partią komunistyczną, lecz nie w 100%. Mamy zamiar zrobić coś pomiędzy demokracją a komunizmem, zbliżając się w kierunku komunizmu.
Według nas władza powinna być wybierana przez cały naród i dopiero ta reprezentowana osoba ma prawo do zarządzania. Oczywiście król by został, lecz ministrami (w moim przekonaniu doradcami) byli by tylko członkowie Komunistycznej Partii Osterii wybrani spośród nich.
Według nas rewolucję można wykonać tylko wtedy, gdy więcej niż 50% mieszkańców uzna, iż władca nie reprezentuje dobra kraju.
Władza w naszej partii składa się z (od najwyższej do najniższej):
Przewodniczącego Komunistycznej Partii Osterii - ma prawo do zarządzania całą partią i przyjmowania jak i wykluczania członków. On ustala prawo partyjne.
Generała Komunistycznej Partii Osterii - jest zastępcą Przewodniczącego i reprezentuje Partię za jej szeregami.
Członkowie Rady Komunistycznej Partii Osterii (2 członków) - składają projekty nowego prawa do Przewodniczącego Komunistycznej Partii Osterii.
Informacje o partii. (Wszystkie teksty źródłowe mają usunięte błędy ortograficzne, których u Putina było pełno.)
Przez 3 tygodnie istnienia był spokój, organizowaliśmy się - ja pisałem dekrety, Swietłana była ministrem spraw zagranicznych, a Reinfeldt ministrem bez teki. 22 maja uchwalono konstytucję. Aż następnego dnia...
Towarzysze!!!
Ostrzegałem Księcia, lecz on nie posłuchał i nadal chce piastować urząd księcia w Osterii. Nie ma on pojęcia o tym, jak poprowadzić kraj do świetności. Nie obchodzi go naród, lecz własna zabawa. Więc przejmuję władzę w Księstwie Osterii do czasu uchwalenia konstytucji. Władzę po tym oddam Księciu, jeżeli poprawi się jego stosunek do kraju, bądź innej osobie.
Dziękuję.
Poprosiłem Związek Socjalistycznych Republik Sowieckich o pomoc (a raczej on ją nam zaoferował.) No i 26 maja przybyli.
Towarzysze!
Jestem przedstawicielem służb specjalnych ZSRS, które na prośbę Księcia, przeprowadzały akcję stabilizacyjną na terytorium Osterii.
Chciałbym poinformować, iż marionetkowy przywódca komunistycznej Osterii został schwytany i obalony, a władza książęca - przywrócona. Tow. Putin został skazany na dożywotnią karę pozbawienia wolności jako więzień polityczny, którą to karę ustalił 2 dni temu sąd polowy, powołany na terytorium Osterii.
Zgodnie z ustaleniami misji stabilizacyjnej lud ma wybrać, czy Osteria pozostanie księstwem, czy stanie się republiką - nową, pod władzą mieszkańców.
Jednocześnie chciałbym poinformować, że nasza armia, która wkroczyła na terytorium Osterii wczoraj, zażegnała stan wojenny wprowadzony przez tow. Putina oraz zdelegalizowała Komunistyczną Partię Osterii. Wyjeżdżamy jutro, a na terytorium Osterii pozostawiamy fortyfikacje o charakterze defensywnym, których poprzednia władza nie zdołała zbudować.
Jako powód delegalizacji oraz budowy tych umocnień podam fakt, że działania partii były sprzeczne z interesami Osterii, a ona sama posiadała charakter czysto terrorystyczny i zakładała podporządkowanie Osterii innemu państwu.
Z socjalistycznymi pozdrowieniami,
Nikita Zendrejev, Ministerstwo Wojny i Obrony Kraju
Było fajnie, rewolta zażegnana. Ale następnego dnia:
Dnia 27 maja 2010 Sąd Polowy jednomyślnie stwierdził, że sprawcą rewolty jest Książę Andriejew, z którego zeznań wynika, iż zdradził on stan oraz działał przeciwko ludowi. Kara bez możliwości odwołania to:
Proklamacja republiki z Kanclerzem na czele.
Sprowadzenie rangi Księcia do czysto reprezentacyjnej.
Wprowadzenie demokratycznej Konstytucji Osterii.
Delegalizacja KPO oraz zakaz czynnego propagowania jakiegokolwiek ustroju totalitarnego w osterii.
Sąd stwierdził również, że działania tow. Putina były uzasadnione, jednak forma z jaką je przeprowadzał - nieodpowiednia.
Tow. Putin jest więc zobowiązany do 10 godzin prac społecznych związanych z odbudową struktury wątków na forum oraz publicznymi przeprosinami Księcia Andriejewa.
Wyrok staje się prawomocny z chwilą jego ogłoszenia.
Sąd Polowy
Dalszą część historii dodam później.
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 10-05-2012 13:37 |
|
|
Nie separatyzm, tylko patriotyzm lokalny Dlatego nie protestuję.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 10-05-2012 15:31 |
|
|
Znając dona Jaskoviakusa będzie próbował wywalczyć dla Osterii autonomię albo i więcej Ja bym nie była taki ufny don Lupinusie
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Olaf Ostrogocki
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 17.02.12 |
| Dodane dnia 10-05-2012 15:51 |
|
|
Oj tam, oj tam donie Khadilu chyba, aż tak źle nie będzie. 
------------------------------------------------------
Komisarz Kantonu Podgórze
Odznaczony:
Brązowym Medalem Państwowym(III klasa)
(-) Olaf Norbert Ostrogocki |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 10-05-2012 21:22 |