Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | OGÓLNE | Cafe pod Minogą
Autor Cheewazz na Prezydenta!
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 28-10-2012 21:49
Kolejny podmuch wiatru sprawił, iż twoim ciałem wstrząsnął zimny dreszcz. Dzisiejszy dzień był niepoprawnie chłodny. Nic dziwnego- w końcu idzie zima. Ale żeby temperatura spadła poniżej +24 stopni Celsjusza? Takiego chłody nie pamiętają nawet najstarsi Ispalowie! Postanowiłeś wstąpić do Cafe pod Minogą by napić się nieco osterjskiej wódki (którą ci dziwni nowoeskwilińczycy z Osterii zwą ,,bimbrem"smiley, gdy twoje spojrzenie przyciągnął nietypowy widok. Oto Cheewazz Khadil, wielki don premier, stał w najlepsze w tym chłodzie i uśmiechał się do przechodniów ściskając im ręce i zagadując. Zaintrygowany podszedłeś bliżej przyjrzeć się co też takiego się stało, iż politycy postanowili wyjść do ludzi.
Witam dona. *Cheewazz Khadil podszedł do Ciebie i ściskając twoją prawicę i wybuchając jowialnym śmiechem* Zachęcam dona do poparcia mojej kandydatury na Prezydenta. *spojrzałeś na prowizoryczne stoisko polityka. Była to budka składająca się ze stołu, na którym leżały listy poparcia dla kandydata, oraz bilbordu:

El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej

Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 28-10-2012 21:50
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Cheewazz na Prezydenta!
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 31-10-2012 14:13
Cóż, Cheewazzie... Widzę, że sporo podpisów zebrałeś. - rzekł Martinus, zerkając na pustą kartkę - Żeby nie było Ci smutno, mogę machnąć parafkę. Mam nadzieję, że zrewanżujesz się tym samym.

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 31-10-2012 20:30
Nie licz na to *Cheewazz zaśmiał się jowialnie* Może trochę whiskey na rozgrzewkę, w ten ziąb? *nie wiadomo w której chwili w ręku Cheewazz znalazał się szklanica wypełniona po brzegi alkoholem*

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 31-10-2012 22:32
Nie dzięki, ruszam w trasę wyborczą. Ale gdy będziesz chciał opić swoją klęskę wyborczą i moją wygraną, to chętnie potowarzyszę - de Wilczyno nie mógł sobie odmówić złośliwości.

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Edytowane przez Martinus de Wilczyno dnia 31-10-2012 22:33
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 01-11-2012 00:36
-co z tym programem rozwojowym armii? Mogę podesłać daty i cytaty postanowień Prezydenta... Jako Kandydat, powinieneś się wypowiedzieć, mnie jako dowódcy Floty bardzo to interesuje....

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 01-11-2012 09:39
Cóż- na razie donie Wereman zbieram podpisy, nie prowadzę jeszcze kampanii. Jeśli jednak don bardzo chce wiedzieć to jako oficer bardzo dobrze rozumiem potrzeby naszej armii i zamierzam przeznaczyć odpowiednie środki na ten cel. Niestety ze względów organizacyjnych nie jest możliwe uchwalenie budżetu na ten cel na listopad. Ale już za parę dni rozpocznę dyskusję odnośnie tej sprawy z generałem Duarte, tak by finansowanie tych inwestycji znalazło swoje pokrycie w budżecie.
Podpisze don moją kandydaturę?

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 01-11-2012 19:50
Podpiszę smiley

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 02-11-2012 00:20
Donowie i Donie!
Eskwilinia obecnie jest w ciężkim położeniu. Kryzys aktywności obywateli, kryzys gospodarki, kryzys polityki zagranicznej- to hasła które pojawiają się coraz częściej w debacie publicznej. Jednak tam gdzie inni widzą kryzys- ja widzę wyzwania! Wyzwania którym sprostać może tylko twarda osoba, która jest gotowa poświęcić swój czas i trud dla dobra Eskwilinii! Osoba aktywna, która wychodzi z inicjatywą.

Niepodległość
Co zrobił Prezydent Jaskoviakus za swojej kadencji? Wykorzystał pokładaną w nim wiarę awersistów by wygrać wybory, a następnie zaczął sprzedawać naszą Ojczyznę Sarmacji! Chciał wcielić naszą Najjaśniejszą do Księstwa Sarmacji! To skandal! Jako kandydat na Prezydenta jasno i wyraźnie stwierdzam- Eskwilinia jest i zawsze będzie niepodległa!

Polityka zagraniczna
Jako wytrawny polityk (stanowiska Ministra Spraw Zagranicznych pełnię już, z małymi przerwami, ponad rok!) dobrze wiem, iż są polityka zagraniczna to polityka consensusu i kompromisów. Tym nie mniej w pewnych kwestiach trzeba twardo obstawiać przy swoim i nie dać się terroryzować obcym państwom. W kwestii szczytu w Budapeszcie zajmuje twarde stanowisko- Rzeczpospolita Eskwilińska jest częścią dwóch kontynentów. Nie możemy zgodzić się by państwa Orientyki ograniczały nasze prawa na kontynencie Vaarlandzkim. W tej sprawie nie może być kompromisów, tak jak nawołuje do tego mój kontrkandydat de Wilczyno. Rzeczpospolita Eskwilińska od samego początku swego istnienia była częścią Orientyki i jakakolwiek decyzja zapadła w Budapeszcie nie zmieni tego faktu. Żądania Monarchii Austro-Węgier aby Eskwilinia wyrzekła się swoich praw na Vaarlandzie uważam za obrażające naszą Ojczyznę! Jasno więc stwierdzam- Rzeczpospolita Eskwilińska jest i zawsze będzie leżała na dwóch kontynetach. Nie widzę możliwości ani potrzeby ograniczania jej aktywności na którymkolwiek z tych kontynentów.

Gospodarka
Jak dla mnie czymś nie do pomyślenia jest, iż w świetle totalnego zastoju naszej gospodarki, żaden z kandydatów nie odniósł się dotychczas do reform gospodarczych! Donowie, Donie- moim celem jako Prezydenta będzie reforma naszej gospodarki. Pełniąc od pewnego czasu rolę Ministra Gospodarki (zastępując nieudolnego w tej kwestii Martinusa de Wilczyno) nabrałem dużej wiedzy o naszej gospodarce. Moja wiedza jest tym bogatsza, iż od wielu miesięcy jestem właścicielem prężnie działającej firmy ,,Wesoły Rzeźnikr1;. Udało mi się opracować liczne projektu ustaw budżetowych za poprzednie miesiące, których mój poprzednik na stanowisku- nie potrafił przygotować. Myślę, iż naszej gospodarce potrzebne jest nowe otwarcie. Oto moje pomysły:
1) Opracuje spis kont bankowych dla wszystkich Eskwilińczyków. Każdy dowie się, jaki jest jego obecny stan konta.
2) Odnowię pomysł sam wymiaru. Uważam, iż idea by każdy obywatel sam obliczał swoje wydatki i przychody nie jest zła- musi być tylko odpowiednio rozreklamowana. Zamierzam przeprowadzić szeroko zakrojoną akcję informacyjną w tej kwestii połączoną z know-how
3) Wprowadzę liczne programy wspierania biznesu. To państwu powinno zależeć by obywatele zakładali nowe przedsiębiorstwa. Zostanie stworzony więc specjalny program dotacji na nowe firmy
4) Najbiedniejszym obywatelom, w szczególności tym, którzy dopiero co uzyskali obywatelstwo, państwo będzie przekazywało zasiłki i zapewni minimum socjalne
5) Stan Skarbu Państwa kurczy się w przerażającym tempie. Zamierzam ograniczać niepotrzebne wydatki budżetowe i jednocześnie stworzyć nowe źródła wpływu do budżetu. Jednym z nich będą wpływy z demobilu- tj. z wyprzedaży starego sprzętu wojskowego. Chodzi oczywiście o sprzedaż sprzętu przestarzałego, który będzie zastępowany nowszym i efektywniejszym.

Wojsko
Innym ważnym zadaniem Prezydenta Rzeczpospolitej Eskwilińskiej jest dbałość o bezpieczeństwo naszego państwa. Uważam, iż program modernizacji armii powinien być kontynuowany, jednak powinniśmy wprowadzić w nim pewne korekty. Obecny budżet przedsięwzięcia- 40 000@, doprowadzi naszą gospodarkę do upadku już za 3 miesiące. To nie może się stać. Dlatego zamierzam przyjrzeć się temu jak owe pieniądze są wydatkowane oraz jak już mówiłem wcześniej- znaleźć nowe drogi finansowania owych inwestycji. Co do samej armii, to przeciwnie niż mój kontrkandydat- de Wilczyno, nie zamierzam zwiększać kontroli państwa nad armią. Armia jest jednym z najefektywniej działających instytucji państwa. Po co więc zmieniać coś co jest już dobre? Zamierzam jednak stymulować aktywność armii i wspierać jej rozwój w każdy możliwy sposób. Zamierzam współpracować z armią, a nie ją reformować.

Sprawy wewnętrzne
Nie możemy też zapomnieć o sprawach wewnętrznych. Należy ożywić Eskwilinię. Liczę na pomoc wojska w tej kwestii. Manewry wojskowe oraz wszelkiego rodzaju musztry zawsze spotykały się z zainteresowaniem naszego społeczeństwa i zwiększały jego aktywność. Poza tym uważam, iż trzeba uruchomić życie kulturalne naszego kraju. Prezydent powinien zająć się w końcu właściwym hucznym obchodzeniem świąt państwowych. Powinien częściej korzystać z prawa nadawania medali i odznaczeń państwowych. Powinniśmy także ożywić życie kulturalne naszych regionów. Organizowania lokalnych uroczystości, czy promowania lokalnych wyrobów to doskonały sposób na stworzenie regionalnej różnorodności naszego państwa. Skoro o regionach mowa, to należy przeprowadzić reformę samorządów. Tutaj muszę pochwalić mojego kontrkandydata- Tomasza Antera. Z jego inicjatywy, przygotowaliśmy razem nowy, dobry projekt nowego podziału administracyjnego. Uważam, iż wprowadzanie go oraz realizacja postulatów Antera z zakresu owej reformy również może przyczynić się do rozwoju regionów.

Zakończenie
Donowie- pracy jest dużo. Należy wybrać kandydata który tej pracy podoła. Mam świadomość tego, iż nie jestem dobrym mówcą. Nie umiem trafiać do serc awersu tak jak don Anter i kierownik jego kampanii wyborczej- don Hugo. Nie cieszę się też poparciem rewersu tak jak de Wilczyno. Jestem człowiekiem pracy- nie słowa. Wierzę, iż umiem poprowadzić Eskwilinię we właściwą stronę. Mój program to nie tylko hasła- ale konkretne gotowe recepty, które wiem jak wprowadzić w życie. Czy będę miał szansę je wprowadzić? O tym zadecydujecie już wy- wyborcy. Gratias ago amici!

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 02-11-2012 00:23
Bruno van der Bizen
Użytkownik

Data rejestracji: 04.10.11
Dodane dnia 02-11-2012 22:58
Konkretnie i na temat. Ma Don głos lidera rojalistów.

Prezes Sądu Najwyższego

"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power."
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 02-11-2012 23:04
Dziękuje smiley Zachęcam wszystkich zainteresowanych o zadawanie pytań, jeśli jakiś z punktów mojego programu jest niejasny- z chęcią udzielę dodatkowych wyjaśnień

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Dodane dnia 05-11-2012 22:11
W związku z ogłoszonymi wynikami wyborów chciałbym serdecznie podziękować wszystkim tym którzy mnie w tej kampanii wspierali a także moim wyborcom (czy raczej- wyborcy smiley ).
Dziękuje za zaufanie którym zostałem obdarzony. Jednocześnie zachęcam wszystkich obywateli Eskwilinii do wzięcia udziału w II turze wyborów. Uważam, iż frekwencja w wysokości 47% to kieski wynik jak na naszą dojrzałą demokrację. Mam nadzieję, iż uda się go poprawić. Jednocześnie zachęcam wszystkich do głosowania na dona Tomasza Antera. Wierzę, iż jest on obecnie jedyną szansą dla Eskwilinii. Don Anter to człowiek który udowodnił już, że jest człowiekiem pracowitym, aktywnym i twórczym. Jego praca, której nie sposób nie docenić, pozwoliła wyrwać się z powakacyjnego marazmu naszego społeczeństwa. Głęboko wierzę w to, iż tylko Tomasz Anter może faktycznie odmienić naszą ojczyznę na lepsze!
Gratias ago!

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley