Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | INSTYTUCJE PAŃSTWOWE I INNE | Eskwiliński Związek Piłki Kopanej
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor I Walne Zgromadzenie EZPK
Cheewazz Khadil
Moderator

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 29-08-2012 21:03
Witam wszystkich członków na Pierwszym Walnym gromadzeniu EZPK!
Do omówienia mamy wiele ważkich kwestii, które mogą całkowicie odmienić eskwiliński świat piłkarski. Oto harmonogram dyskusji:
1. Zmiana nazwy rozgrywek
2. Podział rozgrywek na dwie grupy
3. Termin rozpoczęcia kolejnego sezonu.
4. Zmiany w statucie EZPK
5. Wolne wnioski
Bardzo proszę o stosowania się do wyznaczanych przeze mnie kolejno terminów dyskusji i o wypowiedzi tylko dotyczące stricte omawianej kwestii.

Zaczynamy więc od dyskusji na temat zmiany nazwy rozgrywek. Tytułem wstępu- Puchar Archipelagu w swej nazwie nawiązuje do Archipelagu Tyrenckiego, której wyspa Eskwilinia jest częścią. Częścią archipelagu nie pozostaje oczywiście Osteria, która należy do kontynentu Vaarlandzkiego.
Nazwa ,,archipelag tyrencki" bierze się od sąsiadującego z nami Imperium Tyrencji, który tworzy archipelag wysp. Państwo to istniało jeszcze na długo przed Eskwilinią.

Nazwa ,,Puchar Archipelagu" wziął się stąd, iż początkowo miały to być wspólne rozgrywki drużyn eskwilińskich i tyrenckich. Wobec faktu, iż tyrenckie drużyny od dawna nie biorą udziału w naszych rozgrywkach oraz że Osteria nie jest częścią archipelagu tyrenckiego- nazwa ,,Puchar Archipelagu" wydaje się nieodpowiednia. Czy powinniśmy zmienić więc tą nazwę czy raczej uszanować tradycyjną nazwę? Jeśli zmienić to na jaką? Słucham donów.

Dyskusję nad tą kwestią prowadzić będziemy do 31 sierpnia włącznie. 1 września zarządze odpowiednie głosowanie jeśli wcześniej nie dojdziemy do konsensusu w sprawie.
Przypomnam, iż prawo głosów ma każdy z managerów posiadających drużynę w PA.

El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej

Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: I Walne Zgromadzenie EZPK
Olaf Ostrogocki
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 17.02.12
Dodane dnia 29-08-2012 23:36
Jestem za zostawieniem nazwy ligi, no chyba, że ktoś wymyśli jakaś naprawdę dobrą nazwę.

------------------------------------------------------
Komisarz Kantonu Podgórze

Odznaczony:
Brązowym Medalem Państwowym(III klasa)

(-) Olaf Norbert Ostrogocki
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11
Dodane dnia 30-08-2012 11:18
Skoro Tyrencja się wycofała, może zmienić na "Puchar Eskwilinii"?

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Dymitr Ilijew
Użytkownik

Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.03.12
Dodane dnia 30-08-2012 11:59
Mi się podoba nowa propozycja. Przyzwyczaiłem się do Archipelagu, ale zupełnie zmieniła się sytuacja w lidze- nie ma już Tyrencji. Poza tym mój klub jest z Osterii i to denerwuje, gdy w tej sytuacji Archipelag Osterii nie obejmował.

Sebastian Buemi
Użytkownik

Miejscowość: Grudziądz
Data rejestracji: 25.06.12
Dodane dnia 30-08-2012 12:29
Puchar Eskwilinii może być. Ewentualnie może Liga Eskwilinii? Ale to nieco gorzej brzmi.

~statuts społeczny - nędzarz

Edytowane przez Sebastian Buemi dnia 30-08-2012 12:29
Raul Hugo
Użytkownik

Data rejestracji: 27.02.12
Dodane dnia 30-08-2012 13:15
Puchar Eskwilinii to zdecydowanie najlepsza opcja.

Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,

Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Hector Escobar
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.12
Dodane dnia 30-08-2012 16:41
Ja także jestem za nią. Poza tym o wiele bardziej patriotyczna. Eskwilińskie kluby - Eskwiliński Puchar.

"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra

Komendant Główny Policji

Giovanni Duarte
Użytkownik

Miejscowość: Luanda
Data rejestracji: 21.09.11
Dodane dnia 31-08-2012 12:27
Puchar Eskwilinii to bardzo dobra myśl!

gen. Giovanni Ngobo Duarte
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11
Dodane dnia 31-08-2012 17:26
Puchar Eskiwlinii to najlepsza opcja. Zmieńmy na tę nazwę.

Dobrá Praca sama sa chváli.

Eskwilińska Partia Narodowa
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 31-08-2012 23:06
Podpisuję się obiema rękoma pod propozycję de Sigmunda smiley

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Cheewazz Khadil
Moderator

Dodane dnia 01-09-2012 15:26
Cóż wola Związku została wyrażona. Ogłaszam, iż przez aklamację nazwa rozgrywek zostaje zmieniona na ,,Puchar Eskwilinii"!
Przechodzimy do punktu drugiego naszych obrad- Podział rozgrywek na dwie grupy. Do rozstrzygnięcia w tym zakresie pozostaje kilka kwestii:
1. Czy jest sens dzielić rozgrywki na dwie grupy?
2. Po ile drużyn powinno być w grupie?
3. Jak nazwać owe grup?
4. Ile drużyn powinno awansować/spadać po zakończeniu sezonu?

Jak zwykle- tytułem wstępu przedstawię różne warianty, które ja dostrzegam.
Co do tego czy dzielić rozgrywki- podział rozgrywek przyniesie nam wyrównanie poziomu rywalizacji. Już teraz wyraźnie widać, iż mamy do czynienia z 4 zespołów rywalizującą o zwycięstwo w lidze, parę zespołów rywalizujących o środek tabeli i resztę. Różnice są widoczne wyraźnie i trudno będzie je zatrzeć. Podział ligi spowoduje, iż zespołu słabsze rywalizujące między sobą będą miały możlwość odnoszenia zwycięstw i wewnętrznego wzmocnienia w takiej rywalizacji. Najlepsi- będą mogli zmierzyć się z zespołami z wyższej grupy, a jeśli okażą się dość dobrzy- to utrzymają się w owej wyższej grupie i zmienią tym samym słabsze zespoły odstające od czołówki. Poziom rozgrywek powinien więc się podnieść, a rotacje między grupami- podniosą atrakcyjność ligi.

Z drugiej strony sezon piłkarski ulegnie skróceniu. Będzie mniej meczy do rozegrania, co zmusi menagerów do pełnego skupienia. Jeden opuszczony mecz (w sensie- mecz w którym nie ustawiliśmy taktyki) może zaważyć na zwycięstwie w lidze. Jeden przegrany mecz- może spowodować, iż drużyna spadnie do niższej grupy. Można to rozpatrywać jako wadę lub zaletę. Dłuższe rozgrywki są atrakcyjniejsze dla tych którzy lubią chłodną strategiczną kalkulację (ja np. do takich należę smiley ), krótsze- do tych co lubią zaciętą walkę do końca.
Krótsze rozgrywki to też mniej kontuzji zawodników, gdyż Ci odnoszą urazy kiedy są narażeni na liczne mecze. To też wada lub zaleta- w zależności jak patrzeć. Sytuacja, z ostatniego sezonu, gdy 4-5 podstawowych graczy jest kontuzjowanych, z pewnością były stresujące i irytujące dla managerów, z drugiej jednak strony właśnie wtedy menagerowie musieli wejść na wyżyny swych strategicznych umiejętności by w jakiś sposób wybronić się z tego niekorzystnego układu. Jeśli wprowadzimy dwie grupy- takich ekstremalnych sytuacji raczej nie będzie.
Czy więc powinniśmy dzielić ligę na dwie grupy?

Druga kwestia- jeśli podzielimy ligę to po ile zespołów w grupie? Zaznaczę tu także, iż podział ligi na więcej niż dwie grupy to byłoby szaleństwo. Mamy 13 aktywnych drużyn w lidze (jeśli Jaskoviakus na nowo zainteresowałby się ligą- 14). Można by podzielić to na 3 grupy po 4-5 zespołów, ale moim zdaniem takie rozgrywki bylby śmiesznie. Co do podziału zespół na grupy- proponuje podział p 7 drużyn w grupie, przy stanie 14 drużyn w lidze, lub 6 drużyn w wyższej grupie i 7 w niższej, przy stanie 13 drużyn w lidzie.
Moją propozycję motywuje tym, iż poziom wśród zespołów z dołu tabeli jest bardziej wyrównany niż wśród tych z góry. Poza tym, dzięki takiemu rozwiązaniu walka w górnej grupie będzie jeszcze bardziej zacięta.

Kwestia 3- nazwa grup. Są różne możliwości- ekstraklasa/1 liga, 1 i 2 dywizja itp. Tutaj czekam na wasze propozycje.

Kwestia 4- Rekomenduje opcje z dwoma drużynami awansującymi/spadającymi.

Rozpoczynam dyskusję. Dyskusja potrwa do 4 września włącznie. Później, o ile będzie to konieczne, nastąpi głosowanie, które potrwa do 6 września.

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 01-09-2012 16:32
Nazwy: I i II klasa.
W I 6, w II 7 drużyn.
2 spadają/awansują.

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Adam de Sigmund
Użytkownik

Dodane dnia 02-09-2012 12:52
Później się nad tym rozpiszę, ale przemyślałem wszystko i jestem przeciw podziałowi ligi w następnym sezonie. Chciałbym ją podzielić, po tym co teraz zostanie rozegrany, gdyż w moim przekonaniu brakuje nam jeszcze 2-3 drużyn. idąc waszym myśleniem- w I lidze byłoby np. 6 zespołów, co daje imponujące 10 meczy do rozegrania w sezonie. za mało, żeby statystyki gracza poszły w górę, a co sezon gracze się starzeją. Do tego dochodzi małe wsparcie sponsorów, no i brak tych emocji.... A w dużej lidze?
22 spotkania, zażarta walka. a po nim- możemy już teraz ustalić że za dwa sezony podział na ligi od konkretnego miejsca. Co donowie na to?

Podsumowując: jestem za tym by była tylko jedna klasa rozgrywkowa!

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Cheewazz Khadil
Moderator

Dodane dnia 02-09-2012 14:03
Rozumiem- zarządzimy w tej sprawie głosowanie po zakończeniu dyskusji. Tylko chciałbym sprostować- rozwój graczy nie ma nic do ilości rozgrywanych meczów w lidze. Rozwój zależy od tego w ilu procentowo meczach z rozgrywanych w lidze dany zawodnik wystąpił. (tzn. równoważne będzie jeśli dany gracz zagra np. w 5 meczach, jeśli rozgrywanych było w sezonie 10 meczów, z tym jak rozegra 20 meczów, jeśli rozgrywanych było 40 w sezonie. W obu przypadkach będzie to 50%). Oprócz tego istotne jest w jaki sposób Ci zawodnicy zaprezentowali się w tych meczach (czy zagrali powyżej czy poniżej oczekiwań), oraz to jaki wiek mają piłkarze (najłatwiej rozwijają się piłkarze w wieku od-16 do jakiś 24 lat. Trochę gorzej pomiędzy 24 a 30. Powyżej 30 już piłkarze się nie rozwijają i sukcesem jest jeśli po skończeniu sezonu utrzymają oni swoje umiejętności. Poza tym ok 34-35 r życia zawodnicy odchodzą na emeryturę.

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Hector Escobar
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.12
Dodane dnia 02-09-2012 23:38
No tak, ale nie będzie meczy w których w ogóle by zmiennicy mogli pograć, skoro byłoby ok. 10 meczy. Taka mała liczba spotkań powoduje, że graj tylko podstawowa 11, a skoro jestem nowy to skąd mam wiedzieć jaka taktyka pod moich pasuje? Albo jak ma nowa druzyna się zgrać? też jestem za jedna ligą, a za to rozegraniem wiekszej ilości meczy - będzie ciekawiej i bardziej dramatycznie.

"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra

Komendant Główny Policji

Dymitr Ilijew
Użytkownik

Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.03.12
Dodane dnia 03-09-2012 10:47
jestem w podobne sytuacji.... Poza tym, co to za frajda kończyć rozgrywki po miesiącu gry? (dwa razy w tygodniu mecz, a 10 spotkań- 5 tygodni). Fajna i długa i liga byłaby ciekawsza i można by trochę pokombinować z różnymi strategiami, nie?

Olaf Ostrogocki
Użytkownik

Data rejestracji: 17.02.12
Dodane dnia 03-09-2012 14:30
Także jestem za zostawieniem jednej ligi, może w przyszłości się ją podzieli, ale jeszcze nie teraz.

------------------------------------------------------
Komisarz Kantonu Podgórze

Odznaczony:
Brązowym Medalem Państwowym(III klasa)

(-) Olaf Norbert Ostrogocki
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 04-09-2012 14:48
Podzielam zdanie dona Ostrogockiego- aby podzielić Puchar na dwie ligi potrzeba nam jeszcze kilka zespołów. W obecnym stanie nie widzę innego rozwiązania niż grać razem w jednej lidze. Będzie długi i ciekawy sezon smiley

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Cheewazz Khadil
Moderator

Dodane dnia 04-09-2012 23:50
Cóż- ja jednak pozostaje zwolennikiem podziału ligi. W przypadku podziału na 6 i 7 zespołów w grupie rozgrywanych byłoby odpowiednio 12 i 14 meczy. To wystarczająco dużo by przetestować różne składy i taktyki swojej drużyny. Poza tym od testowania taktyk są także mecze towarzyskie, których można rozegrać dowolną ilość przed sezonem smiley
Tak jak już mówiłem głównym atutem podziału ligi na dwie grupy jest uatrakcyjnienie rywalizacji i wyrównanie poziomu gry. Obecnie podział na wielką czwórkę, drużyny środka i dołu tabeli jest już bardzo widoczny, a wydaje mi się, iż owe różnice będą się jeszcze bardziej pogłębiać w kolejnych sezonach.

Tym akcentem kończę dyskusję nad tematem i zarządzam głosowanie.
Głosujemy nad sprawą czy podzielić ligę czy nie.
Kto jest za podziałem niech odda głos ZA. Kto uważa, iż liga nie powinna być dzielona- niech odda głos PRZECIW.
W przypadku zebrania większości głosów ZA, rozgrywki zostaną podzielone na I i II klasę (gdyż alternatywne propozycje nie zostały zgloszone). I klasa będzie liczyć 6 zespołów, natomiast II- 7. Awansować/spadać będą dwie drużyny.
Rozpoczynam głosowanie.
Oddaje głos ZA podziałem

Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla
Adam de Sigmund
Użytkownik

Dodane dnia 05-09-2012 10:24
Przeciw.

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley