Donie Tanter. o nie prawda, że władze lokalne są w tragicznej sytuacji. Po prostu póki co brakuje nam ludzi...
Uważam, że powinien istnieć drugi stopień jednostek terytorialnych, bo sam zamierzam się zgłosić do wyborów i zwiększyć liczbę burmistrzów
Proponuję za to aby nazwy gmin w Osterii zastąpić hrabstwami, a burmistrzów - hrabiami, oczywiście mającymi ten tytuł tylko urzędowo, jak ich zwierzchnik ma tytuł Księcia Osterii.
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Autor
RE: Ustrój wyborczy i ustrój terytorialny (konsultacje)
I właśnie ten brak ludzi jest przyczyną tej sytuacji
Nie ma sensu istnienia gmin w miejscowościach gdzie nikt nie mieszka z obywateli.
Moja propozycja przypomina trochę samorządy w np USA gdzie są miejscowości "nieinkorporowane", wtedy one nie mają własnych władz a wszystko robią władze jednostki większej.
Mój projekt nie zabrania istnienia drugiego stopnia jednostek terytorialnych. Po prostu jego istnienie pozostawia w rękach gubernatora. Jeśli w danej guberni mieszkańcy by chcieli istnienia gminy,samorządu miejskiego etc to on może go utworzyć.
W moim projekcie jeśli na terenie guberni pojawi się osoba chętna do działaja w jakimś mieście które dotychczas było martwe to gubernator tworzy po prostu władze miejskie, nadaje im kompetencje i mianuje na nie osobę.
W obecnej sytuacji trzeba najpierw wnioskować (czasami więcej niż raz ) do władz centralnych o zrobienie wyborów, a i tak samorząd jest niepełny bo brak zgromadzenia gminnego.
Uważam, że projekt w swoim zamyśle jest dobry. Należy zastanowić się co można w nim poprawić i zgłosić go do RN. Postaram się go przeanalizować i zgłosić moje poprawki do końca tego tyg.
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Autor
Przanalizowałem projekt oraz obecne regulacje- oto moje wnioski:
1. Proponowany projekt jest rewolucyjny tylko w paru kwestiach:
1) likwiduje obowiązujący dotychczas podział na 4 gubernie i wprowadza podział na 3 gubernie (w tym gubernie-enklawę- Eskwilingrad).
2) Nieco szczegółowiej omawia kwestie zadań Gubernii (jest dużo trudnych do realizacji punktów mówiących o np. o ochronie środowiska, zapewnieniu utrzymania policji i straży pożarnej etc.)
3) Wprowadza możliwość prowadzenia przez gubernie działalności gospodarczej! Oraz możliwość przekazania darowizny na rzecz guberni (wg. prawa obecnie obowiązującego gubernie utrzymują się tylko i wyłącznie z dotacji państwowych).
4) Gubernie tworzą tzw. ,,jednostki pomocnicze" w celu lepszej realizacji swoich zadań. Jak rozumiem gubernia odgórnie kreuje w ten sposób gminy etc i sama wyznacza kto będzie w nich zarządzał. Wyznaczeni w ten sposób ,,burmistrzowie" (czy inni tacy tam) nie są demokratycznie wybieranymi przedstawicielami, a raczej komisarzami gubernatora w określonych częściach gubernii.
Jakie nam to daje zmiany realnie?
1. Liczba guberni- Liczba guberni zmniejszy się co jest wg mnie dobrym pomysłem bo 4 to za dużo (kto by to obsadził?). Dodatkowo jest to zgodne z prezydencką polityką ograniczenia etatów gdzie się da i hodowania bezrobocia
2. Finansowanie- Możliwość przekazania na rzecz guberni darowizny, choć ładnie wygląda to raczej wątpię by było często stosowane. Natomiast możliwość prowadzenia przez gubernię działalności gospodarczej jest iście rewolucyjne i moim zdaniem słuszne. Zwiększy to dochody guberni, a może także kształtować patriotyzm regionalny i utożsamianie się obywateli z produktami firm guberni
3. [b]Likwidacja demokratycznych gmin[/b]- gminy zostaną zlikwidowane. Na ich miejsce, jeśli gubernator uzna to za celowe, będą tworzone ,,jednostki pomocnicze". Niezależnie jakby się one nie nazywały, nie będą to władze wybrane w sposób demokratyczny i przedstawicielski. Będą to tylko kolejne wydziały wielkiej firmy jakim jest gubernia. Na pewno zwiększy to efektywność samorządów, ale moim zdanie godzi to w istotę samorządności. Dlaczego? Samorządność miała służyć promocji regionów- poszczególnych części Eskwilinii. Samorządy miały ubarwiać Eskwilinię. Odróżnić miasto Łodzia do Lojang, a Novię od Andriejgradu. W podziale tylko gubernialnym nie będziemy mieli miast. Będą gubernia i przedsięborstwa gubernialne. Nie będzie podziału na mieszkańców Łodzi i Novi, tylko na mieszkańców Gubernii Wyspy i Guberni Osteryjskiej. Jest to błędna droga.
Obecny system nie jest wcale nieefektywny. Zgromadzenia Gminne nie są fikcją. W myśl artykułu 28 Ordynacji wyborczej:
W przypadku, gdy liczba uprawnionych do głosowania na terenie danej gminy nie przekracza 8, wybory do Zgromadzenia Gminnego nie są przeprowadzane, a Zgromadzenie Gminne tworzą wszyscy uprawnieni do głosowania za wyjątkiem burmistrza gminy.
Jest to więc demokracja bezpośrednia w której wszyscy obywatele tworzą Zgromadzenie Gminne. I jest to słuszny zapis, gdyż obywatele przez bezpośrednie uczestnictwo w polityce swojej gminy są z nią bezpośrednio związani (patriotyzm lokalny).
Summa summarum- pierwsze dwie zmiany (zmniejszenie liczby guberni i ich finansowanie) są dobrym krokiem. Likwidacja gmin- złym.
Oczywistym pozostaje, iż Eskwilinia nie ma obecnie zasobów osobowych by obsadzić wszystkie gminy. przy 17 obywatelach moim zdaniem jesteśmy w stanie stworzyć 3-4 sprawnie działające gminy. Mimo to wierzę silnie, iż tworzenie gmin i ich unikalnych kultur jest lepszym posunięciem, niż przekazywanie całej władzy tylko i wyłącznie guberniom, gdyż próby stworzenia tożsamości gubernialnej są skazane na porażkę i niszczą potencjał wielobarwności gmin
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Autor
Jest też jeszcze inne rozwiązanie. Mniejsza liczba gmin. Każda, nawet niewielka wioska nie musi być gminą.
Proponuję:
-Jedna gmina Eskwilingrad mająca dodatkowo prawa guberni (coś jak w realu polskie gminy na prawach powiatu. Większe miasta nie należą do powiatu żadnego tylko same mają uprawnienia powiatu a ich prezydent uprawnienia starosty).
-Gubernia Wyspy obejmująca Wyspę BEZ gminy Eskwilngrad dzieląca się na 2 gminy, gminę Gryffińską i gminę Łodzką.
Co do Osterii to tutaj proponuję miejska gminę Andriejgrad i gminę Osteria Wschodnia.
Można by też np znieść w ogóle gubernie i zrobić gminy takiej jak opisałem powyżej. Wtedy mielibyśmy sensownej wielkości wspólnoty samorządowe.
Po prostu wg mnie obecnie 2 stopniowy podział nie ma sensu.