| Autor |
Sąd Krajowy: Rzeczpospolita vs. Jaskoviakus II |
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11 |
| Dodane dnia 04-06-2012 14:54 |
|
|
W tym miejscu będą odbywać się obrady postępowania rozpoczętego w wyniku pozwu dona de Wilczyno z 07.05.2012
Od razu prosiłbym obie strony- (dona de Wilczyno i dona Jaskoviakusa) o podanie na pm możliwych terminów rozprawy. Zaznaczam, że wchodzą w grę najbliższe terminy.
Dobrá Praca sama sa chváli.
Eskwilińska Partia Narodowa

Edytowane przez Administrator dnia 04-06-2012 16:49 |
|
| Autor |
RE: Sąd Krajowy: Rzeczpospolita vs. Jaskoviakus II |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 07-06-2012 20:29 |
|
|
Rozpoczynamy rozprawę. Prosze oskarżyciela, - dona de Wilczyno o przedstawienie aktu oskarżenia.
 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 07-06-2012 21:38 |
|
|
Iudice Alte!
Wszyscy doskonale pamiętamy wydarzenia 8 marca. Wstrząsnęły one dotychczas spokojnym życiem politycznym naszej Wyspy. Aż do tego momentu nie wyobrażaliśmy sobie, że coś takiego jest w ogóle możliwe - gdzie indziej, owszem, ale nie u nas, w cywilizowanym kraju. Kraju, w którym wszyscy dobrze się znamy (nieraz i w świecie rzeczywistym).
Tym większym więc szokiem było dla nas wywieszenie manifestu rokoszan na stronie głównej oraz uniemożliwienie prawowitym władzom obsługi forum, poprzez zmienienie hasła administratorskiego.
Jednym z głównych podejrzanych w pierwszych chwilach zamachu był don Jaskoviakus. I, jak się okazało, vox populi się nie mylił. Oto okoliczności, które to potwierdzają:
1. Zwróćmy uwagę na to, kto miał możliwość dokonania zamachu. Najłatwiejsze było to dla posiadających hasło administratorskie, czyli:
Adam de Sigmund
Martinus de Wilczyno
Aurelius Luczakius
Cheewazz Khadil
Havelock Jaskoviakus
i potencjalnie osoby, którym powyższi hasło przekazali. Osób takich śledztwo nie wykryło. Ja, donowie Khadil i Jaskoviakus wykluczają możliwość przekazania hasła komuś spoza tego grona. Donowie de Sigmund i Luczakius sami go ciągle zapominali, często prosząc mnie, bym dokonał za nich tej czy innej czynności administratorskiej. Krąg podejrzanych zacieśnił się do 5 osób.
2. Z grona podejrzanych wyeliminowałem siebie (raczej zachowuję świadomość swoich działań). Następnie Luczakiusa i de Sigmunda - sprawność akcji rokoszan, to, jak umiejętnie wykorzystali uprawnienia admina, sposób działania i jego skutki - to wszystko wyklucza ich z kręgu podejrzanych. Pozostawali Khadil i Jaskoviakus i w tym miejscu należało zbadać poszlaki.
3. Oskarżony od dłuższego czasu krytykował postępowanie ówczesnych władz państwowych, zarzucał im marazm i wywołanie kryzysu w kraju. Warto przypomnieć, że niemal w przeddzień zamachu zostałem ponownie wybrany premierem - co zdaniem oskarżonego niweczyło możliwość szybkich zmian na lepsze. I w tym momencie pojawili się rokoszanie głoszący niemal identyczne hasła. Używający niemal identycznego stylu, słownictwa: ,,miernota elit"; pewna formalność w stylu - ,,w imieniu buntujących się", ,,ogłaszam koniec posiedzenia" itd. Co prawda oskarżony posługuje się poprawną polszczyzną, a rokoszanie pisali z licznymi błędami ortograficznymi. Ale błędami tak groteskowymi, że wygląda to tak, jakby ktoś celowo je popełniał. Po to, by odsunąć od siebie podejrzenie - jako osoba inteligentna i z wyprzedzeniem planująca swoje działania oskarżony byłby do tego zdolny.
4. Oczywiście, samo krytykowanie rządu nie jest zabronione, wręcz przeciwnie - służy kontroli jego poczynań. Tak samo zbieżność używanego języka, acz zaskakująca, nie wystarczy do skazania. Ale oto kolejna poszlaka. Kto spośród tych dwóch obywateli jest lepiej obeznany z zasadami działania naszego forum? Na je zakładał? Kto zna na tyle dobrze, by sprawnie przeprowadzić zamach, a potem usunąć jego skutki?
5. Bo, jak wszyscy wiemy, oskarżony usuwał skutki zamachu. Zdjął manifest rokoszan ze strony głównej, odzyskał hasło do konta admina. Ale, jak sądzę, było to czynione tylko po to, by odsunąć od siebie podejrzenia. Tym bardziej, że cel polityczny oskarżonego został osiągnięty - elitą wstrząśnięto, aktywność na forum wzrosła. Jako bowiem eskwiliński patriota (nie neguję tego, choć brzmi niestosownie w sąsiedztwie zarzutu o zamach stanu) don Jaskoviakus przeprowadził rokosz właśnie po to, by dać Eskwilinii bodziec do działania. Podkreślam jednak - nie uwalnia go to od odpowiedzialności.
6. Powyższe argumenty nadal nie są w pełni przekonujące. Ale w połączeniu z bezpośrednim dowodem sprawstwa, który zaraz przedstawię, są aż nazbyt wymowne. Niestety, w trakcie usuwania skutków zamachu wiele śladów zostało zatartych - posty rokoszan w shoutboxie wykasowano, ich ankietę i manifest takoż. Ostał się na szczęście post, z którego można odczytać IP jednego z rokoszan. W ten sposób dotarłem do ostatecznego przekonania o winie oskarżonego. W tym miejscu proszę Wysoki Sąd o możliwość przeprowadzenia dowodu z linków na nasze forum i inne strony oraz dowodu z print screena.
Pełne przedstawienie dowodu będzie wymagało ujawnienia numerów IP również innych obywateli: donów Khadila, Luczakiusa, Weremana i de Sigmunda. Proszę powyższe osoby, a w drugiej kolejności Wysoki Sąd, o zezwolenie na to.
Gratias ago.
Salus Rei publicae suprema lex esto.
Edytowane przez Martinus de Wilczyno dnia 07-06-2012 21:44 |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 00:44 |
|
|
Dziękuję. proszę oskarżonego o zajęcie stanowiska w sprawie tych zarzutów.
 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 08-06-2012 12:55 |
|
|
Do kiedy mogę ustosunkować się do zarzutów, Wysoki Sądzie?
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 13:12 |
|
|
Ponieważ do 14 czerwca musimy zakończyć proces, proszę przedstawić swoje zdanie w mowie wstępnej do jutra do godz. 8.00 (rano), tak bym jeszcze jutro zaczął badać dowody przedstawione przez strony.
 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 00:16 |
|
|
Wysoki Sądzie, proszę o przedłużenie terminu złożenia mowy. Czy powyższy post mamy uważać za przedłuzenie rozprawy (która, jak wiemy, standardowo trwa jeden dzień)? Proszę zauważyć, że rozprawa została wyznaczona na 7 czerwca, ale rozpoczęła się dopiero wieczorem. Innymi słowy: byłem przygotowany do wygłoszenia mowy w czwartek, jak to zostało ustalone, ale niestety nijak nie jest to możliwe do ósmej rano, dziewiątego czerwca.
Reasumując: 1) proszę o wyznaczenie terminu końca rozprawy; 2) proszę o wyznaczenie nowego deadline'u dla mojej mowy. Gratias ago.
PRN i PRR
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 02:43 |
|
|
Niby mam jeden dzień, ale mogę przedłużyć proces do tygodnia i do 14 czerwca będzie trwać. Miał Don praktycznie cały dzisiejszy dzień. Wyjątkowo- na prośbę- przedłużam czas na wygłoszenie mowy wstępnej do 9 czerwca (dzisiaj) do godz. 16.00. Po tym czasie nie uwzględnię już jakichkolwiek wniosku. Po nadesłaniu mowy oskarżonego, Sąd zdecyduje o ewentualnym zbadaniu dowodów.
 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 14:32 |
|
|
Wysoki Sądzie!
Pozwolę sobie najpierw wypunktować błędy w wywodzie dona de Wilczyno, w drugiej części mojej mowy przedstawię moją wizję wydarzeń z 8 marca.
Don de Wilczyno pisze: "Następnie Luczakiusa i de Sigmunda - sprawność akcji rokoszan, to, jak umiejętnie wykorzystali uprawnienia admina, sposób działania i jego skutki - to wszystko wyklucza ich z kręgu podejrzanych." Cóż to? Zatem JE de Sigmund i de Luczakius nie są zdolni do zmiany tekstu powitalnego na stronie? Przede wszystkim to stwierdzenie uwłącz obu donom. Po drugie stwierdzenie owo jest absurdalne, bo każdy, kto miał do czynienia z panelem administracyjnej strony takiej jak Nowa Strona RE, wie, że nie potrzeba żadnej wiedzy informatycznej do wprowadzenia modyfikacji podobnej do widocznej na stronie 8 marca. Z kręgu podejrzanych usuwa don de Wilczyno dwóch podejrzanych - wyłącznie na podstawie subiektywnej opinii. To świadczy dobitnie o uczciwości wywodu powoda - czy też o jej braku.
Tak czy inaczej, Wysoki Sądzie. Przedstawianie dowodów przez dona de Wilczyno jest bezcelowe; to ja odpowadam za zmianę tekstu na stronie głównej. Niestety dla powoda byłem wówczas administratorem strony, zatem miałem do tego prawo. Don de Wilczyno trafnie odczytuje moje intencje. Celem Rokoszu ani na chwilę nie był zamach stanu w konwencjonalnym rozumieniu tego słowa, stwierdza to nawet don de Wilczyno. "(...)cel polityczny oskarżonego został osiągnięty - elitą wstrząśnięto, aktywność na forum wzrosła." - nic dodać, nic ująć. Ostateczny efekt Rokoszy był zgodny z moimi zamierzeniami i zdecydowanie korzystny dla RE.
Podsumowując. Moje działania z 8 marca nie naruszały prawa, ponieważ prawo regulujące administrację strony jest niesformalizowane, a ja wszedłem w posiadanie haseł do strony zupełnie legalnie (w rzeczy samej, stawiając stronę, sam je ustaliłem). Rokosz wywarł pozytywny skutek na RE. Karanie administratora za wykorzystywanie sowich uprawnień administratorskich jest w świetle prawa eskwilińskiego niemożliwe.
Po osiągnięciu celu, usunąłem zmiany na stronie i sam opracowałem nowy tekst na główną (tak jak i poprzedni, notabene). Zgadzam się oczywiście, że ktoś może uznać moje postępowanie za niemoralne. Ale sądy Rzeczypospolitej nie działają w opraciu o etykę, ale w oparciu o ustanowione prawo. W tym świetle moje działania nie wyczerpały znamion czynu zabronionego (o czym retor powoda doskonale wie, nie przytaczając w swojej mowie żadnych paragrafów prawa).
Kończąc, proszę o uniewinnienie (chociać - w świetle postępowania sądowego - nie zostałem o nic formalnie oskarżony), zasądzenie kosztów postępowania na rzecz dona de Wilczyno personalnie (nie zaś na koszt biura PRR), etc. etc. Gratias ago.
PRN i PRR
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 18:01 |
|
|
Wobec takich wypadków, Sąd odrzuca zbadanie dowodów oskarżyciela (numer IP) i przystępuje do rozpatrzenia wyroku końcowego.
 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 22:06 |
|
|
Czy mógłbym jeszcze odnieść się do słów oskarżonego i przedstawić swój wniosek końcowy?
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 08:55 |
|
|
Ja także chciałbym wygłosić mowę końcową (artykuł 10 KPS).
PRN i PRR
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 09:19 |
|
|
Oczywiście, jeżeli strony zgłaszają taką chęć- Sąd nie widzi żadnych przeszkód, by strony wygłosiły mowy końcowe. Proszę na początek oskarżyciela - dona de Wilczno o wygłoszenie swojej i przedstawienie w niej swoich oczekiwań co do wyroku. Gdy już to zrobi, głos będzie miał pozwany, któremu przysługuje takie samo prawo. Don de Wilczyno ma nieprzekraczalny czas na mowę do 11 czerwca godz. 23.30
 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 17:32 |
|
|
Iudice Alte!
Przyznanie się oskarżonego do popełnienia zarzucanego mu czynu i to, co należy podkreślić, przyznanie się nie budzące wątpliwości co do jego zgodności z faktami, właściwie wyjaśnia sprawę. Oskarżony twierdzi, że nie został formalnie o nic oskarżony. To nieprawda - podstawa oskarżenia przedstawiona była w moim pozwie. Wskazałem tam na art. 15 § 1 Kodeksu Karzącego:
Kto dopuszcza się działań zmierzających do obalenia konstytucyjnego porządku Rzeczypospolitej lub organu władzy publicznej albo wpływa siłą, groźbą czy podstępem na działanie organów władzy publicznej,
podlega karze banicji
Oskarżony twierdzi co prawda, i ja mu wierzę, że nie zamierzał obalić konstytucyjnego porządku RE, a jego celem było wyłącznie skłonienie obywateli do aktywności. Wypełnił jednak opis znamion zawarty w drugiej części przepisu - zablokował bowiem konto urzędującego Prezydenta, a tym samym wpłynął siłą na działanie organów władzy publicznej.
Zgodnie z przepisem, kto dopuszcza się takiego czynu podlega karze banicji. Kodeks nasz nie przewiduje innej kary, jest nieubłagany.
Czy więc sąd powinien nakazać Havelockowi Jaskoviakusowi, prezydentowi-elektowi, odznaczonemu licznymi orderami państwowymi, opuścić Eskwilinię na zawsze?
Na szczęście nie. Art. 3 § 4 Kodeksu Karzącego stanowi:
Nie podlega karze, kto dobrowolnie odstąpił od dokonania lub zapobiegł skutkowi stanowiącemu znamię czynu zabronionego.
W mojej ocenie doszło do odstąpienia od dokonania czynu. Oskarżony dobrowolnie, nieprzymuszony czynnikami zewnętrznymi uwolnił prezydenta Zygmunciaka i usunął manifest rokoszan ze strony głównej. Nie zmienia to faktu, że popełnił przestępstwo, ale ponieważ sprawca nie podlega karze nie można wobec niego zastosować banicji.
Wnoszę więc o wydanie wyroku uznającego Havelocka Jaskoviakusa winnym przeprowadzenia zamachu stanu oraz odstąpienie od wymierzenia kary. Gratias ago.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 18:58 |
|
|
Proszę Havelocka Jaskoviakusa o swoją mowę końcową.
 |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 19:12 |
|
|
Wysoki Sądzie!
Zarówno ja, jak retor de Wilczyno, zgodziliśmy się w naszych wcześniejszych mowach, że - repeto - "don Jaskoviakus przeprowadził rokosz właśnie po to, by dać Eskwilinii bodziec do działania". Podeprę się encyklopedyczną definicją zamachu stanu, jest to: "przejęcie władzy politycznej w państwie przez jednostkę lub grupę osób, wbrew obowiązującemu prawu." Mając na uwadze, moje oraz dona de Wilczyno wcześniejsze słowa, oczywistym jest, że do niczego podobnego nie doszło, nie było nawet zamiary przejęcia władzy w państwie; co do tego, że nie taki był cel Rokoszu, obie strony się zgodziły. Nie doszło do użycia siły: mowa dona de Wilczyno wymienia mnie wśród administratorów Nowej Strony z 8 marca, co oznacza, że byłem uprawniony do zmiany tekstu powitalnego. Don de Wilczyno nie przedstawił ponadto żadnych dowodów na to, że konto ustępującego El Presidente zostało zablokowane.
Moje działania z 8 marca nie wyczerpały ani jednego kryterium z art 15. par. 1. Kodeksu Karzącego, nie złamałem też żadnego innego przepisu prawa. W związku z tym, wnioskuję jak wcześniej o uniewinnienie i zasądzenie kosztów postępowania na rzecz dona de Wilczyno.
Gratias ago.
PRN i PRR
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 23:02 |
|
|
Sąd przed wydaniem wyroku chciałby rozwiać wszelkie niejasności, dlatego występuje o włączenie do procesu dona Adam de Sigmunda, który musi pod przysięgą odpowiedzieć, czy jego konto zostało zablokowane.
 |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 17:22 |
|
|
Wysoki Sądzie- podczas nazwijmy to "puczu" dona Jaskoviakusa, moje konto przez dwa dni zostało zablokowane. Nastąpiło to w tym czasie, gdy don Jaskoviakus pod przykrywką kogoś innego- do czego się przyznał- pisał różne teksty na forum, min. w pod forum Rady Narodowej, gdzie opisał moment aresztowania mnie. Traktuję to jednoznacznie jako pogwałcenie mojej wolności i uniemożliwienie mi podjęcia działań przeciw "przewrotowi".
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 13-06-2012 11:03 |
|
|
Dziękuję. Teraz Sąd ma teraz cały obraz sytuacji. Ze względu na niezaprzeczalny fakt ingerencji dona Jaskoviakusa w pucz. Początkowo groźnie wyglądający przewrót co działa na korzyść oskarżonego- nie zamierzał on dopuścić się trwałego obalenia władz Rzeczpospolitej Eskwilińskiej. Pomimo tego, zdaniem Sądu jego zachowanie wyszło daleko za to, które tłumaczyć można w ramach niekaralności. Sąd nie zgadza się jednak z interpretacją oskarżyciela, który chciał by Sąd wymierzył karę na podstawie 15 § 1 Kodeksu Karzącego:
"Kto dopuszcza się działań zmierzających do obalenia konstytucyjnego porządku Rzeczypospolitej lub organu władzy publicznej albo wpływa siłą, groźbą czy podstępem na działanie organów władzy publicznej,
podlega karze banicji".
Sąd stwierdza, że w tym wypadku pomimo czasowego uwięzienia Prezydenta Rzeczpospolitej Eskwilińskiej oraz bezprawne przejęcie kontroli nad Rzeczpospolitą Eskwilińską na czas dwóch dni don Jaskoviakus w zamyśle nie zamierzał obalać konstytucyjnego porządku Rzeczpospolitej, ani jej organów. Swój czyn nie miał charakteru trwałego i został przywrócony przez samego oskarżonego. Don Jaskoviakus wpływał jednak negatywnie na życie w Rzeczpospolitej, dlatego Sąd postanawia co następuje:
Sąd orzeka, że Havelock Jaskoviakus jest winny stawianym mu zarzutom wprowadzenia zamieszania w Rzeczpospolitej Eskwilińskiej, nadużywanie swoich kompetencji administrowania stroną w celu dezinformacji obywateli oraz przeszkadzanie w normalnym funkcjonowaniu państwa.
Z tego powodu Sąd skazuje Havelocka Jaskoviakusa na podtsawie artykułu 15. §. 4 Kodeksu Karzącego ,,Kto utrudnia lub uniemożliwia działanie for lub stron internetowych Rzeczypospolitej albo podejmuje działania przeciw bezpieczeństwu korzystania z nich, podlega karze banicji lub grzywny" na karę grzywny w wysokości 3000 @. Ponadto, ze względu na swoje działania - dożywotnio traci on swoje kompetencje administrowania forum oraz musi publicznie przeprosić wszystkich mieszkańców, za spowodowane zamieszanie i tak samo publicznie personalnie przeprosić dona Adama de Sigmunda za zablokowanie jego konta/uniemożliwienie mu korzystania z forum Rzeczpsopolitej Eskilińskiej. Ponadto don Jaskoviakus musi ponieść koszty sądowe procesu.
Dziękuję. Ogłaszam koniec rozprawy.

Edytowane przez Filip Velicky dnia 13-06-2012 11:03 |
|