Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | INSTYTUCJE PAŃSTWOWE I INNE | Iurisdictio
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Sąd Krajowy: Luczakius vs. Bawełna Eskwilińska
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11
Dodane dnia 07-05-2013 20:14
Do rozpoznania sprawy wyznaczam sędziego Sądu Krajowego - Filipa Velickiego.

(-) Martinus de Wilczyno
Prezes Sądu Krajowego

Salus Rei publicae suprema lex esto.
Edytowane przez Martinus de Wilczyno dnia 07-05-2013 20:14
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Sąd Krajowy: Luczakius vs. Bawełna Eskwilińska
Aurelius Luczakius
Użytkownik

Data rejestracji: 12.09.11
Dodane dnia 11-05-2013 19:31
Kiedy rozprawa?

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 12-05-2013 00:24
Proszę pytać sędziego Velickiego.

Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11
Dodane dnia 13-05-2013 10:21
Rozprawa odbędzie się jutro, tj. 14 maja rano. Proszę obie strony o wczesniejsze przygotowanie swoich przemów oraz regularnie śledzenie rozprawy, w celu efektywnego czasu trwania procesu.

Dobrá Praca sama sa chváli.

Eskwilińska Partia Narodowa
Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 13:37
Miało się zacząć rano, a już popołudnie! Sprawiedliwość się nie spieszy w naszym państwie.

Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 19:29
Przepraszam bardzo donów, miałem problemy z łączem internetowym...
Zaczynamy więc sprawę.
Proszę pozywającego o ponowne dokładne przedstawienia zarzutów oraz wyjaśnienia przed Sądem powodów pozwania dona de Wilczyno.

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 19:54
No nareszcie. Naprawdę nie wiem co mogę jeszcze dodać. Zawarłem z donem de Wilczyno umowę kredytową. Przelałem pieniądze dla Bawełny Eskwilińskiej. Don de Wilczyno nie zaczął spłacać kredytu, nie zareagował na wezwanie do podpisania aneksu do umowy. Zmuszony byłem wnieść sprawę przed oblicze Wysokiego Sądu.

Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 20:28
Przedstawił don dowody, jednak nadal Sąd nie otrzymał od dona Luczakiusa pełnej listy żądań: to znaczy jaką kwotę don de Wilczyno pożyczył, jaką kwotę miał oddać i jakich odsetek z tytułu nie wypłacenia w terminie pożyczonej kwoty don żąda? Na jakiej podstawie don taką wyliczył i czy podtrzymuje don żądanie umieszczenia publicznych przeprosin dona de Wilczyno we wszystkich pozycjach prasowych?

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 20:59
Podtrzymuję wszystkie żądania z pozwu. Kredyt wynosił 3600@. Do zwrotu miało być 3816@. Nie mamy ustawy o odsetkach ustawowych, więc domagam się by z tytułu niespłacenia kredytu zapłacił odsetki w wysokości 2,5% od każdej raty kredytu - (2,5%*954)*4=95,4. Ma przeprosić we wszystkich tytułach prasowych, które ukażą się w ciągu 14 dni przed dniem wydania wyroku.

Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 23:18
Zatem wnioskuje don o zwrócenie łącznie 3911,4@, oraz przeprosiny, tak? Jeśli don się zgadza, przejdziemy do wysłuchania pozwanego.

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 23:40
Iudice Alte,

argumenty przeciwko powodowi można podzielić na proceduralne i merytoryczne.

Argumenty proceduralne
Przede wszystkim wnoszę o przesłuchanie byłego ministra gospodarki Cheewazza Khadila na okoliczność wniesienia przez Venice Banco opłaty od pozwu na rzecz Skarbu Państwa. Jak wszystkim wiadomo, pozew nieopłacony nie może być rozpoznawany i podlega odrzuceniu.

Po drugie chciałbym zauważyć, że pozew, nawet gdyby opłacony, nie został wytoczony prawidłowo. Nie czuję się bowiem zobowiązany do zapłaty jakiejkolwiek kwoty Venice Banco, bo pożyczkę zaciągało przedsiębiorstwo Bawełna Eskwilińska, a nie ja. Jestem tylko uprawnionym do reprezentowania tego podmiotu.

Po trzecie, jak widać na pierwszy rzut oka, sprawa ma charakter cywilny. Tymczasem powód wnosi o skazanie mnie na podstawie Kodeksu Karzącego, który reguluje inne kwestie, niż rozliczenia pieniężne w gospodarce.

Po czwarte, wnosi o ukaranie mnie osobiście, a tymczasem jak wspomniałem na wstępie - reprezentuję tylko pozwane przedsiębiorstwo, a nie jestem osobiście odpowiedzialny za jego długi.

Gdyby jednak przyjąć, że można za niewykonanie umowy cywilnej pociągać do odpowiedzialności karnej i że można to czynić wobec osoby ficzynej, gdy zobowiązana jest osoba prawna - to podstawa mojego ewentualnego ukarania jest wskazana wadliwie. Pragnę zwrócić uwagę Wysokiego Sądu na art. 1 Dekretu o Kodeksie Karzącym:

Kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia, podlega odpowiedzialności, jeżeli można mu przypisać winę w czasie czynu.

W czasie, gdy Bawełna Eskwilińska przestała spłacać pożyczkę - Dekret jeszcze nie obowiązywał. Ponieważ prawo nie może działać wstecz, przeto i skazanie na podstawie obecnego Kodeksu Karzącego jest niemożliwe.

Argumenty merytoryczne

Gdyby jednak Wysoki Sąd, co jest oczywiście niemożliwe, uznał pozew tak jawnie nieprawidłowy za złożony należycie - można znaleźć inne argumenty przeciwko mojej odpowiedzialności karnej.

Rozpatrzmy powołany przez powoda art. 45 Dekretu:
Kto przez wprowadzenie drugiej osoby w błąd, doprowadza ją do niekorzystnej decyzji, skutkującej szkodą majątkową, podlega karze itd.

Art. 3 zaś mówi:
Czyn nieumyślny podlega karze tylko wtedy, gdy ustawa tak stanowi.

Jak widać, art. 45 nie wspomina nic o nieumyślności. Mało tego, ,,wprowadzenie w błąd", czyli oszustwo - z samej swej istoty wymaga umyślności. Reprezentując Bawełnę Eskwilińską działałem w najlepszej wierze i zamierzałem spłacić pożyczkę, gdy tylko sprzedam pierwszą partię towaru. Nie mogłem przewidzieć, że gospodarka wyspy załamie się i praktycznie przestanie funkcjonować. Oczywiście, nie neguję, że nie jest to zachowanie solidnego kupca, ale - Wysoki Sądzie! - mówimy tu odpowiedzialności za oszustwo!
Słabe wyczucie koniunktury nie może być w żadnym wypadku równoznaczne z próba wprowadzenia kontrahenta w bląd. Mało tego, powód nawet nie próbuje udowodnić mojego zamiaru. A to na nim spoczywa ciężar dowodu. Widać ciężar ten przytłacza powoda, skoro nawet nie próbuje go udźwignąć.

Nie neguję obowiązku reprezentowanego przeze mnie przedsiębiorstwa zwrotu - w bliżej zresztą nieokreślonej przyszłości - pożyczonej kwoty. Ale powód żąda czego innego, mianowicie ukarania mnie w postępowaniu karnym! A to całkowicie ma się nijak do stanu faktycznego.

Wnioski końcowe

WNOSZĘ ZATEM O ODDALENIE SKARGI na podstawie art 12 Kodeksu postępowania sądowego:
W razie wątpliwości co zasadności skargi powoda sprawa rozstrzygana jest na korzyść oskarżonego.

Wątpliwości nie dotyczą tu sprawy pobocznej - istnienia długu Bawełny Eskwilińskiej względem Venice Banco. Dotyczą głównego żądania powoda - ukarania mnie, mnie, który nie jestem związany z nim żadnym stosunkiem prawnym, w postępowaniu karnym.
Może inaczej, Wysoki Sądzie. Wątpliwości nie zachodzą, bowiem jasnym jest, że nie dopuściłem się oszustwa.

Kwestia samego długu jest problematyczna. Nasze prawo nie reguluje bowiem kwestii dochodzenia roszczeń cywilnych. Wnoszę zatem o oddalenie niniejszego pozwu w zakresie mojej odpowiedzialności karnej oraz wyłączenie do osobnego postępowania kwestii odpowiedzialności cywilnej Bawełny Eskwilińskiej.
Rozstrzygnięcie takie nie oceni, czy roszczenie Venice Banco jest zasadne. Odłoży tylko tę kwestię na później, aż powód złoży odpowiedni - tym razem prawidłowy - wniosek w tej sprawie.

Gdyby jednak Wysoki Sąd zdecydował się na rozstrzygnięcie sporu cywilnego już teraz - wnoszę łącznie o:
1) uznanie roszczenia Venice Banco względem Bawełny Eskwilińskiej w zakresie roszczenia głównego (sumy pożyczki),
2) odłożenie spłaty zaciągniętej pożyczki do czasu wznowienia funkcjonowania gospodarki,
3) odrzucenie roszczenia Venice Banco w zakresie odsetek ustawowych od naleznej kwoty, z uwagi na brak podstawy prawnej takich odsetek.

Gratias ago.

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 09:55
Wysoki Sądzie!

To już przekracza wszelkie granice.

Po pierwsze:
Opłata za pozew zostanie uwzględniona w deklaracji samowymiaru za MAJ 2013, którą Venice Banco prześle do Ministerstwa Gospodarki w czerwcu. Jest to zgodne z obecną ustawą gospodarczą.

Po drugie:
Pozwany zarzuca mi, że nie udowodniłem jego zamiaru oszukania mnie. Otóż pozwany specjalnie zarejestrował przedsiębiorstwo w takiej formie prawnej, która uniemożliwia pociągnięcie właściciela do odpowiedzialności osobistej - już wtedy myślał tak: wezmę kredyt, nie spłacę, to i tak mi nic nie zrobią.

Po trzecie:
Nasze prawo nie reguluje kwestii sporów cywilnych, ale w KK są przepisy "gospodarcze". Dlaczego więc mam nie dochodzić swoich praw na ich podstawie? To samo z odsetkami.

Po czwarte:

O ile pamiętam, to w ustawie karnej obowiązującej w chwili udzielenia BE kredytu znajdował się zapis o oszustwie. Wg kodeksu postępowania sądowego stosuje się ustawę względniejszą dla sprawcy. Wywód dona de Wilczyno sprowadza się do tego, że jeśli nie obowiązuje ustawa z okresu popełnienia czynu, to nie ma sprawy.

Po piąte:
Zapomniał sąd o odszkodowaniu w wysokości 1000@, o którym pisałęm w pozwie. Żądam także oświadczenia pozwanego, iż świadomie naraził mnie i moją firmę na starty majątkow i wizerunkowe; podania wyroku do publicznej wiadomości we wszystkich mediach.

Dziękuję

Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 10:59
Donowie !
Proszę o spokój ! Donie de Wilczyno, prosiłem jeszcze o ustosunkowanie się do pytania zadanego donowi Luczakiusowi.
Donie Luczakiusie- nie udzieliłem donowi głosu w sprawie zarzutów don de Wilczyno, a jedynie co do kwot żądanego zadośćuczynienia.
Jesli to się powtórzy, nalożę na donów karę dyscyplinarną grzywny w wysokości 300 auro. Czy zrozumiano?

-Donie Wilczyno, czy wg. zapisów umowy pożyczkę wzięła firma, czy personalnie don?

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 13:20
Iudice alte,

pożyczkę wzięła moja firma, a nie ja osobiście. Jeżeli mógłbym się jeszcze odnieść do ostatnich zarzutów powoda.

Primo. Oczywiście, że opłata za pozew zostanie uwzględniona w deklaracji. Ale deklaracja, jak sama nazwa wskazuje, jest tylko DEKLARACJĄ stanu faktycznego zaistniałego wcześniej. Nie tworzy nowego stanu prawnego. W każdym cywilizowanym kraju pozew musi być opłacony przed jego wniesieniem. Jeżeli nie zostanie, podlega odrzuceniu. Podtrzymuję wniosek o przesłuchanie don Khadila na tę okoliczność.

Secundo.
Otóż pozwany specjalnie zarejestrował przedsiębiorstwo w takiej formie prawnej, która uniemożliwia pociągnięcie właściciela do odpowiedzialności osobistej - już wtedy myślał tak: wezmę kredyt, nie spłacę, to i tak mi nic nie zrobią.

Otóż pozwany... może to samo powiedzieć o powodzie, który założył kilka przedsiębiorstw, wszystkie w takiej formie prawnej, która wyłącza jego osobistą odpowiedzialność. Możliwość tworzenia takich przedsiębiorstw ma na celu zmniejszenie ryzyka inwestycyjnego, a nie od razu oszustwo. Po to w firmie takiego przedsiębiorstwa jest skrót z o.o., by wierzyciel trzy razy zastanowił się, czy pożyczyć pieniądze danemu podmiotowi.

Tertio. Kodeks Karzący reguluje sprawy gospodarcze, ale nie w zakresie dochodzenia roszczeń, tylko odpowiedzialności za m.in. kradzież i hochsztaplerstwo. Taki wypadek w naszej sprawie nie zachodzi. Nie wiem natomiast, gdzie w Kodeksie Karzącym jest jakakolwiek wzmianka o odsetkach.

Quatro. O, to zmienia postać rzeczy! Jeżeli w starej ustawie był przepis o oszustwie, to czemu don Luczakius nie powołał go od razu, tylko zanudza Sąd powoływaniem niewłaściwych aktów prawnych? Jeżeli opiera don pozew na innej ustawie, to trzeba to było zaznaczyć wcześniej.

Quinto. Tym wszystkim żądaniom powoda sprzeciwiam się. Mają one bowiem charakter karny i mogą być orzeczone tylko w razie uznania mnie winnym oszustwa. A tego powód nie zdołał wykazać.
Poza tym powód myli pojęcia, mówiąc o odszkodowaniu zamiast o świadczeniu pieniężnym. Próbuje tym samym wprowadzić Sąd w błąd, operując cywilnym terminem ,,odszkodowanie" (które czysto teoretycznie mogłoby należeć się mu od Bawełny Eskwilińskiej) i łącząc ten termin z moją odpowiedzialnością karną (co jest jawnym nadużyciem).

Repeto:
Wnoszę o odrzucenie pozwu z przyczyn formalnych.
W razie jednak jego przyjęcia wnoszę o oddalenie pozwu w zakresie mojej odpowiedzialności karnej.
W sprawie odpowiedzialności cywilnej Bawełny Eskwilińskiej wnoszę o rozstrzygnięcie, jak już wskazałem wyżej.

Gratias ago.

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 19-05-2013 23:34
Kiedy ogłoszenie wyroku, Iudice Alte?

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 09:58
Wysoki Sądzie! Czy dożyjemy wyroku?

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 22-05-2013 19:49
Mam nadzieję, że chociaż sędzia go dożyje...

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 23-05-2013 18:02
To jest po prostu kpina. Sędzia nawet nie pofatygował się by wyznaczyć choć przypuszczalną datę wydania orzeczenia. Będę wnioskował o karę dyscyplinarną.

Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Dodane dnia 23-05-2013 19:47
To pierwsza rozsądna rzecz od początku postępowania, jaką don powiedział.

Aurelius Luczakius
Użytkownik

Dodane dnia 24-05-2013 10:18
No don już przesadza. Domyślam się, że to przewlekanie sprawy, to dona robota. Wszak sędzia jest dona podwładnym.

Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley