| Autor |
Expose |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.11 |
| Dodane dnia 25-10-2011 21:40 |
|
|
Szanowni posłowie!
Przede wszystkim pragnę podziękować za wybór mnie, do niewdana apolitycznego i nie związanego z bieżąca polityką, na ten zaszczytny urząd Przewodniczącego Rady Rządowej Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Eskwilińskiej! Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieje, że nie zawiodę Waszego zaufania i pokieruję, wraz z całą Radą, naszym krajem, tak by się ciągle rozwijał. Przedstawię teraz najważniejsze priorytety na najbliższe cztery miesiące.
1. Reforma ustrojowa - wprowadzenie systemu semiprezydenckiego. Moim zamierzeniem jest powierzenie Prezydentowi prowadzenie polityki zagranicznej i obronnej kraju. Rząd zająłby się wtedy tylko sprawami wewnętrznymi. zmiany będą poprzedzone referendum.
2. Uporządkowanie zasad funkcjonowania Rady Rządowej poprzez wprowadzenie ustawy o Radzie Rządowej i jej regulaminu.
3. Prace nad nowym systemem gospodarczym.
4. Animacja regionów - zajmie się tym Minister Gospodarki.
5. Nowelizacja ordynacji wyborczej - wprowadzenie okręgów wyborczych, likwidacja formalna KKW.
6. Reforma sądownictwa. Likwidacja dwuinstancyjności w obecnej formie. Powołanie Eskwilińskiego Trybunału Sprawiedliwości. Nadanie nowych
uprawnień Prezydentowi w tym zakresie.
7. Nawiązanie stosunków dyplomatycznych ze Scholandią.
To chyba najważniejsze. Proszę spodziewać się konkretnych projektów ustaw w najbliższym czasie.
Dziękuję za uwagę i proszę o udzielenie mojemu gabinetowi wotum zaufania.
Edytowane przez Administrator dnia 17-03-2012 15:55 |
|
| Autor |
RE: Exspose |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 26-10-2011 21:27 |
|
|
Debatę uważam za zbędną, mam nadzieję że posłowie się ze mną zgodzą.
Kto jest za udzieleniem wotum zaufania?
Kto jest przeciw?
Kto się wstrzymał?
Gratias ago.
Uti rogas.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 28-10-2011 00:36 |
|
|
uti rogas!
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 28-10-2011 18:57 |
|
|
Uti rogas
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
MichailA
Użytkownik
Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.08.11 |
| Dodane dnia 28-10-2011 19:59 |
|
|
Antiquo.
I proszę do mnie nie mieć pretensji jak don Jaskoviakus. Mam kilka powodów.
Nigdy nie opuszczę Osterii.
książę major Michaił Andriejew
dowódca Kompanii Piechoty Morskiej |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 28-10-2011 20:06 |
|
|
Wszyscy posłowie oddali głosy. Wotum zaufania wyrażono Q.B.F.F.F.S.P.E. Gratuluję, donie prefekcie.
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 17-03-2012 15:53 |
|
|
Senatores!
Po raz kolejny przypadł mi w udziale wielki zaszczyt przedstawienia Radzie swojego expose. Obejmuję urząd w czasach dla Eskwilinii trudnych, lecz zarazem rokujących nadzieję na lepszą przyszłość.
W życie polityczne wchodzi nowe pokolenie obywateli, rozpoczęły się pracę nad nową Konstytucją, której uchwalenie, mam nadzieję, uświetni trzecią już rocznicę naszej niepodległości.
W tym przełomowym momencie, widzę następujące zadania, którym mój rząd musi podołać:
1. Wdrożenie uchwalonego przez Radę Narodową systemu gospodarczego, który może być doskonałym sposobem wspierania bieżącej aktywności obywateli. Najistotniejsze będzie przekucie języka ustawy w zrozumiałą dla każdego instrukcję.
2. Przeprowadzenie nowego spisu powszechnego. W przeciwieństwie do poprzedniego - w terminie dla obywateli dogodnym. Spisu poprzedzonego rzetelną dyskusją w łonie rządu.
3. Stworzenie dokładnego opisu poszczególnych regionów eskwilińskich, którego zaczątek już został stworzony.
4. Reaktywowanie, we współpracy z Prezydentem, Uniwersytetu i Eskwilińskiego Towarzystwa Szlacheckiego.
5. Rozpropagowanie wieści o trzeciej rocznicy niepodległości wśród państw ościennych tak, aby dzień ten był powodem do dumy Eskwilińczyków z ich znaczenia mikromiędzynarodowego.
6. Uchwalenie nowej, spójnej ustawy o Siłach Zbrojnych. Usprawnienie cywilnej kontroli nad armią.
Do realizacji tych planów potrzebuję poparcia donów posłów, wnoszę więc o udzielenie votum zaufania mojemu rządowi.
Gratias ago.
Salus Rei publicae suprema lex esto.
Edytowane przez Martinus de Wilczyno dnia 17-03-2012 15:54 |
|
| Autor |
RE: Expose |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

Data rejestracji: 04.10.11 |
| Dodane dnia 17-03-2012 18:42 |
|
|
Zanim zagłosuję: czy wyobraża sobie Don współpracę z Blokiem Rojalistów? czy bęzie Don poważnie rozpatrywał takie zmiany Konstytucji, które pomogłyby w odtworzeniu honorowyego nadawania tytułów arystokratycznych i poparcia starań o ustanowienia Eskiwlinii Monarchii Parlamentarnej?
Prezes Sądu Najwyższego
"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power." |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.11 |
| Dodane dnia 17-03-2012 18:55 |
|
|
|
Rozpoczynamy debatę, która potrwa do poniedziałku do godz. 20. jeśli nikt nie zabierze głosu w ciągu 24 godzin, to przejdziemy do głosowania. |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 17-03-2012 19:00 |
|
|
Don Brunonie, monarchia parlamentarna ma wiele zalet, a największą z nich jest zazwyczaj ,,zrośnięcie się" jej z ustrojem społecznym i politycznym, harmonizowanie go. ,,Zrośnięcie" to wynika z tradycji, której jednak nie posiadamy. Dlatego popierając samą ideę monarchii, jestem przeciw jej wprowadzaniu od zera.
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 18-03-2012 09:08 |
|
|
A jakby miało wyglądać jej wdrażanie bez natychmiastowego skoku na zmiany w stanowisku Głowy Państwa jako monarchy?
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11 |
| Dodane dnia 18-03-2012 10:17 |
|
|
Czy Don Martinus rozważa usunięcie z projektu gospodarczego punktu o okradzieniu wszystkich obywateli na 75%?
Dobrá Praca sama sa chváli.
Eskwilińska Partia Narodowa
 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 18-03-2012 18:10 |
|
|
Trudno tu mówić o kradzieży, to raczej dewaluacja. A ponieważ gdy tylko ruszy gospodarka, ceny będą w pełni kształtowane przez wolny rynek, koszty życia spadną mniej więcej proporcjonalnie. Co oznacza, że dewaluacja nie wpłynie na poziom życia i nie ma potrzeby zmieniać tego przepisu.
Zresztą, gdyby Rada tak sobie zażyczyła, może to zmienić i bez pomocy rządu. Wystarczy przeforsować odpowiednią ustawę.
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 18-03-2012 18:21 |
|
|
To nie dewaluacja.
Umiem odróżnić sytuację kiedy jest zmiana wartości pieniądza i wraz z tym proporcjonalnie zmieniają się ceny.
W ustawie ejst wyraźnie zapisane, że 75% poprzednich oszczędnośći zostaje utraconych. To jest co innego, niż przeliczyć nasze oszczędnośći wobec nowego poziomu cen. To jest bezprawne przejęćie prywatnych pieniezy, których nie odzyskamy.
 |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 18-03-2012 18:22 |
|
|
Sam Don mówił, że tę kwotę stracimy. To jest to w końcu dewaluacja po kursie 75%, czy po prostu wymazanie 3/4 pieniędzy z kont?

Edytowane przez Filip Velicky dnia 18-03-2012 18:22 |
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 18-03-2012 18:24 |
|
|
I to i to. Kwestia nazwania jest techniczna, liczy się efekt - spadną zasoby pieniądza, spadną ceny. Równie dobrze mógłbym przepis sformułować, mniej więcej:
,,1. Stare auro przelicza się na nowe w stosunku (jakimś tam)
2. Zarządza się dodruk nowych auro w wysokości xxx"
Efekt ten sam.
Salus Rei publicae suprema lex esto.
Edytowane przez Martinus de Wilczyno dnia 18-03-2012 18:24 |
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

Data rejestracji: 04.10.11 |
| Dodane dnia 20-03-2012 13:00 |
|
|
blok rojalistów czeka na odpowiedź w sprawie pytań barona von Weremana. Też jest nimi jak najbardziej zainteresowany.
Prezes Sądu Najwyższego
"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power." |
|
| Autor |
Filip Velicky
Użytkownik

| Dodane dnia 20-03-2012 14:14 |
|
|
Zdaniem EPD premier w expose za mało mówił o sprawach socjalnych. Jak wiadomo- sztandarowym punktem nowego Rządu jest wprowadzenie w życie systemu gospodarczego. To już nie sprawa czy, ale w jakiej formie on zostanie zaakceptowany. Należy jednak chronić pracowników przed tzw. "umowami śmieciowymi" i na przykład zastanowić się nad płacą minimalną. Czy don de Wilczyno ma jakieś zdanie w tej kwestii? EPD jako partia centrowa, chroniąca wszystkich obywateli chce zabezpieczyć pracowników przed wyzyskiem pracodawców.
 |
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 20-03-2012 14:18 |
|
|
A czy znajdą się jakieś środki na rozbudowę i modernizację Si Zbrojnych?
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

| Dodane dnia 20-03-2012 17:12 |
|
|
Don Brunonie - nie odpowiedziałem na pytanie generała, gdyż sądziłem, że zostało skierowane do Rojalistów. Sam, jak zaznaczyłem, jestem przeciwnikiem wprowadzenia w Eskwilinii monarchii.
Donie Velicky - słuszna uwaga o pensji minimalnej. Dotychczas brak jakichkolwiek uregulowań tej kwestii, więc rząd musi się tym zająć. Moja propozycja - płaca minimalna na poziomie 250 @. Czemu tak nisko? Dlatego, że zgodnie z ustawą o reformie gospodarki, wydajność pracownika została 4-krotnie zmniejszona. Stąd i obniżka pensji minimalnej.
Oba zabiegi związane są z ewaluacją pieniądza.
Środków na rozbudowę armii nie powinno zabraknąć dzięki reformie systemu skarbowego. Wszystkie pensje FOFów stanowić będą dochód budżetu Państwa.
|