Salve Cives Esqulinii!
Nazywam się Cheewazz Khadil i jestem oficjalnym kandydatem na posła do Rady Narodowej XI kadencji.
Utarł się zwyczaj w naszej Ojczyźnie, zwyczaj naganny i niedemokratyczny, iż kapanie wyborcze nie są prowadzone. Utarł się zwyczaj, iż obywatele często głosują nie na konkretnego kandydata, lecz na partię, którą utożsamiają z konkretnymi wartościami przez siebie prezentowanymi. I to jest naganne i prowadzi do wypaczeń. W efekcie takich zwyczajów, obywatele nie utożsamiają się z polityką eskwilińską. Władze sprawują ,,Oni", a reszta naszego społeczeństwa to tylko ,,Ci maluczcy", którzy na nic nie mają wpływu i którymi nikt się nie przejmuje. Jest to błąd i karygodne wypaczenie idei demokracji!
Cives! Eskwilinia to Res Publica- dobro publiczne, tj. dobro każdego z nas. Władzę należy w naszym państwie do Narodu Eskwilińskiego. Władza ta objawia się bezpośrednim wpływem każdego z naszych obywateli na politykę i los naszego państwa. Udział w wyborach, świadome i przemyślane oddanie głosu- jest nie tylko naszym przywilejem, ale prawdziwym patriotycznym obowiązkiem!
Jestem Cheewazz Khadil- kandydat tych którzy, chcą by urząd posła był czymś więcej niż tylko comiesięcznym pobieraniem pensji. To oburzające, iż posłowie Rady Narodowej X kadencji okazali się tak bierni w swej służbie dobru publicznemu. Nie dość, że nie zgłaszali żadnych własnych pomysłów- nie korzystali z inicjatywy ustawodawczej, to nawet przez swoją absencję doprowadzili do kompletnego paraliżu naszej władzy ustawodawczej. To niedopuszczalne! Rada Narodowa to najbardziej demokratyczny organ państwa. To stróż który powinien czuwać nad władzą wykonawczą, by ta nie posunęła się w swych rządach dalej niż na to pozwala Konstytucja- umowa społeczna Narodu z jej reprezentantami!
Jak tłumaczyć więc można bierną postawę posłów? Jak usprawiedliwić to, iż gdy Prezydent nadużywając swoich kompetencji rozwiązuje Radę Narodową doprowadzając tym samym do przejęcia dyktatorskiej de facto władzy, posłowie nie protestują? Nasi reprezentanci zawiedli. Zarówno rewersiści jak i awersiści.
Jestem Cheewazz Khadil i postuluje o godne sprawowanie urzędu poselskiego. Zamierzam jako poseł wprowadzić nową jakość dyscypliny i rzetelnego wykonywania swoich obowiązków, które to pojęcia były dotąd nieznane w praktyce eskwilińskiej polityki.
Nie zmierzam obiecywać moim wyborcom gruszek na wierzbie. Nie zbawię Eskwilinii. Ale będę ze wszystkich sił działa dla dobra publicznego naszej Ojczyzny. Jako wielomiesięczy MrSZ- będę patrzył na ręce naszych dyplomatów i zadbam, by interes naszego państwa był godnie reprezentowany. Jako wieloletni przedsiębiorca i były minister gospodarki- będę działał na rzecz utrzymanie i ulepszenia eskwilińskiego systemu gospodarczego.
Jako długoletni sędzia Sądu Najwyżeszego- będą dbał o zapewnienie sądom eskwilińskiej faktycznej bezstronności, oraz zwiększenie efektywności wymiaru sprawiedliwości.
W końcu- jako żołnierz w czynnej służbie- zabezpiecze interesy naszej armii, tak by była ona stale modernizowana i właściwie broniła bezpieczeństwa naszego państwa.
To wszystko mogę wam obiecać, gdyż jestem przekonany- mam w tych dziedzinach odpowiednią wiedzę i doświadczenie.
Głos oddany dla mnie to głos na nową jakoś eskwilińskiej polityki i nadzieja na uzdrowienie zgniłego organu jakim jest obecnie Rada Narodowa!
Gratias ago!
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.