| Autor |
Konsultacje ws. upamiętnienia Ursusa Prystora |
Raul Hugo
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 27.02.12 |
| Dodane dnia 12-06-2012 15:57 |
|
|
edit:
Oto projekt uchwały, tymczasowo wstrzymany.
Uchwała Burmistrza m. st. Eskwilingradu z dnia 12 czerwca 2012 roku
Z racji licznych i ważkich zasług Prezydenta Rzeczypospolitej Ursusa Afrodyzjusza Prystora dla Eskwilinii, między innymi wyprowadzenia go z najcięższego w historii kryzysu politycznego, udanej walki z rodzącym się eskwilińskim faszyzmem oraz szeregu działań na polu rozwoju kulturalno-społecznego kraju oraz wielu innych istotnych dokonań na polu eskwilińskiego życia publicznego władze miasta zadecydowały o nadaniu nazwy Placu Ursusa Prystora dotychczasowemu Placowi Niepodległości. Jest to ukłon wobec wielkiego Eskwilińczyka i złożenie podziękowania za jego zasługi dla kraju.
Władze miasta zobowiązują się również do ufundowania na nowoprzemianowanym placu pomnika Prezydenta Prystora.
Raul Hugo,
Burmistrz m. st. Eskwilingradu
Zapraszam do dyskusji.
Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,
Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Edytowane przez Raul Hugo dnia 13-06-2012 15:30 |
|
| Autor |
RE: Uchwała Burmistrza m. st. Eskwilingradu #1 |
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 17:25 |
|
|
Protestuję! Jeszcze niedawno była ankieta, o tej treści- czy zmienić nazwę Placu Niepodległości na Plac im. Prystora. Przygniatająca większość nie chciała zmiany. Prystor nie był jak twierdzi don burmistrz kimś kto uratował Eskwilinię. Bojkot uchwały!
Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
 |
|
| Autor |
Dymitr Ilijew
Użytkownik

Miejscowość: Andriejgrad
Data rejestracji: 17.03.12 |
| Dodane dnia 12-06-2012 17:29 |
|
|
Chyba don Hugo żartuje- w dwóch postach pokazał don jak wielce ubóstwia św. pam. Urusa Prystora. Aż śmiać się chce- dla myślę większości był to najbardziej nieudolny i nieobecny Prezydent podczas trwania mikronacji i nie zrobił nic dla zwiększenia aktywności. No chyba, że liczy się to, że sam wchodził na forum raz na dwa tygodnie i wszyscy wkurzali się na niego z tego powodu. Jestem przeciwny uchwale. Swoją drogą- dlaczego az tak gloryfikujesz byłego prezydenta?
 |
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 17:46 |
|
|
przypomnę jak inni, o tej ankiecie. Ale widać, czasem władza nie słucha. Obawiam się jednak, że przyjmą inni to jak ja- z niedowierzaniem, bo Prystor nie miał jakiegoś wielkiego poparcia wśród mieszkańców. I nazywanie jego imieniem głównego placu w stolicy to jakaś koszmarna pomyłka.
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Giovanni Duarte
Użytkownik

Miejscowość: Luanda
Data rejestracji: 21.09.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 17:55 |
|
|
Ma don odwagę by tak promować zmarłego Prezydenta, ale ja także w ankiecie glosowałem - tak jak większość, za niezmienianiem nazwy. W tym wypadku odwaga przekuwana jest w głupotę Jeżeli nie można tego uszanować, to ja dziękuję za taką władzę.
gen. Giovanni Ngobo Duarte

Edytowane przez Giovanni Duarte dnia 12-06-2012 18:05 |
|
| Autor |
Bruno van der Bizen
Użytkownik

Data rejestracji: 04.10.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 18:02 |
|
|
Nie skomentuje nawet tego cyrku pana burmistrza. Najlepiej, niech wykopie Ursusa z grobu i zrobi ze szczątków święte relikwie.
Prezes Sądu Najwyższego
"For there is none of you but will hang me, I know, whenever you can clinch me within your power." |
|
| Autor |
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 18:08 |
|
|
Don van der Bizen wrócił- proszę. I to z jakim ciętym językiem. Ale słusznym, jak najbardziej. Czy jako mieszkańcy Eskwilingradu możemy się spodziewać jakiś zmian tej uchwały?
"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."
Heinrich Gotthardt von Treitschke
Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
|
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 12-06-2012 19:22 |
|
|
Ja - naturalnie - zmianę popieram. Prystor uratował Eskwilinię, jak najbardziej, wówczas kiedy była w wielkiej potrzebie i - hate to say this - trochę opuszczona. Przypomnę Donom wydarzenia z minionych wakacji, kiedy El Presidente (niech mu ziemia lekką będzie) był jednym z niewielu akywnych, wnoszących coś do Rzplitej obywateli. A mieszkańcy Eskwilingradu nie interesowali się ani trochę wyborami swojego burmistrza (żenująca frekwencja, jeden kandydat), więc te oburzone głosy tracą nieco na sile. Ankieta nikogo nie wiąże. Wyniki wyborów - tak. A te są jednoznaczne: Eskwilingrad został oddany w ręce jedynego obywatela, który ma ochotę zająć się miastem. Oddaliście zarząd nad Eskwilingradem donowi Hugo, Donowie. Burmistrz miał pełne prawo wydac taką decyzję, choć powinien raczej nadać jej formę zarządzenia, nie zaś uchwały.
Gratuluję odwagi, donie Hugo.
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim) |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 12-06-2012 23:06 |
|
|
Sądzę, iż poprę stanowisko prezydenta Jaskoviakusa, który zgrabnie wyraził zdanie podobne do mojego. Uważam osobiście, że Ursus Prystor w porównaniu z uchodzącym prezydentem de Sigmundem wypada lepiej. Żałuję, że nie mogłem zetknąć się z tą postacią. Czy moja decyzja była słuszna - czas pokaże.
Nie wykluczam zmiany decyzji, jeśli uznam to za słuszne. Pomnik jednak powstanie bezdyskusyjnie, choćby dla oddania szacunku.
Raul Esteban Fidel Hugo,
Srebrny Order Cyrkla (II klasa) |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.12 |
| Dodane dnia 13-06-2012 01:53 |
|
|
Nikt nie wymusza nie stawiania pomnika, ale skoro robi się ankietę w której ponad 80% głosujących jest przeciw przy oddaniu kilkunastu głosów, to nawet dla mnie jest to dziwne, że mimo tego burmistrz robi odwrotnie. Ale nie poznałem dona Prystora i nie mówię czy to dobrze, czy źle- faktem jest tylko jak stwierdzili inni- ignorowanie głosu mieszkańców. Może najpierw jakieś konsultacje? To mogłoby rozładować emocje.
"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Aurelius Luczakius
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.11 |
| Dodane dnia 13-06-2012 09:59 |
|
|
Ja się zastanawiam czy burmistrz ma prawo do podjęcia takiej decyzji w świetle naszego prawa. Czy nie należy to do kompetencji Zgromadzenia Gminnego? Może należy zorganizować wybory do tego Zgromadzenia? Eskwilingradczycy pomyślcie o tym

|
|
| Autor |
Monique Lasalle
Użytkownik

Data rejestracji: 14.01.12 |
| Dodane dnia 13-06-2012 11:12 |
|
|
Moim zdaniem nie powinno być tak, że władza lokalna korzysta ze swoich uprawień ustanawiając nad jakimś terytorium swój folwark, gdzie mieszkańcy nie mają wpływu na decyzje. Jako mieszkanka Eskwilingradu jestem oburzona, że nikt nawet wcześniej nie wspomniał o tym pomyśle ze strony nowego burmistrza, i nie zasygnalizował czy my- Eskwilingradczycy faktycznie tego chcemy. Chodzi przecież o najważniejszy, historyczny Plac całego kraju.
Rzecznik Prasowy Kancelarii Prezydenta |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 13-06-2012 15:18 |
|
|
Dobrze, jestem otwarty na kompromis. Wstrzymam wejście uchwały w życie. Zorganizowane zostaną konsultacje społeczne z mieszkańcami ws. upamiętnienia Ursusa Prystora.
Mam jednak nadzieję, iż debata nie zejdzie do tak niskiego poziomu, jaki zaprezentowali don van Bizen lub don Ilijew. Liczę na konstruktywne rozmowy. Debaty toczyć będziemy w miejskim ratuszu. Sądzę, iż możemy kontynuować dyskusję w tym wątku, z-edytowałem jedynie tytuł i treść pierwszego posta.
Osobiście uważam, iż Ursus Prystor miał niewątpliwe zasługi dla Wyspy. Choćby tą najważniejszą, o której słusznie wspomniał prezydent Jaskoviakus - wyprowadzenie i pozostanie na Wyspie w obliczu kryzysu politycznego bądź działania na rzecz kultury, o których niedawno się dowiedziałem, czyli powołanie takich instytucji jak Ministerstwo Kultury czy Eskwilińskie Towarzystwo Szlacheckie. Sądzę, iż choćby dlatego zasługuje na godne upamiętnienie w centrum miasta. Uszanujmy jego ewidentne dokonania.
Jestem jednak otwarty na kontrargumenty.
Raul Esteban Fidel Hugo,
Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Edytowane przez Raul Hugo dnia 14-06-2012 14:03 |
|
| Autor |
RE: Konsultacje ws. upamiętnienia Ursusa Prystora |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 13-06-2012 15:47 |
|
|
Czegoś tutaj zdecydowanie nie rozumiem. Niechże mi to ktoś wyjaśni.
Niedawno odbyły się wybory na burmistrza stolicy. Frekwencja była bliska zeru, kandydat jeden, więc wynik łatwy do przewidzenia. Mieszkańcy Eskwilingradu pokazali, że ich miasto zupełnie nic ich nie obchodzi. Proszę nie zarzucać donowi Hugo, że nie słucha głosu mieszkańców, ponieważ to oni sami lubią milczeć. Dlaczego teraz ktoś krzyczy o bojkocie postanowień legalnie wybranego burmistrza? (notabene, dziwna rzecz: bojkot aktu prawnego)
Innymi słowy, drodzy mieszkańcy Eskwilingradu: chcieliście - macie.
PRN i PRR
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

Data rejestracji: 05.06.12 |
| Dodane dnia 13-06-2012 23:05 |
|
|
Jestem tu nowy, ale nawet na podstawie tego co tu piszą donowie i donia Lasalle, można coś powiedzieć. Donie Anonimusie- nieprawdą jest, że miasto mieszkańców nic nie obchodzi. primo- sam fakt nie zainteresowania się wyborem władz i zaakceptowania dona Hugo jako burmistrza nie oznacza, że trzeba zgadzać się ze wszystkim co roi.
Secundo- jeżeli jednak opór mieszkańców jest duży, i do tego wzrasta, to może to dobry znak? Zamiast śmiać się i wykpiwać tych mieszkańców, to może ktoś spóbóje zrobić te konsultacje?
"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 14-06-2012 13:59 |
|
|
Cóż, donie Escobar... One właśnie trwają Napisałem w ostatnim poście iż będziemy kontynuować rozmowy w tym wątku.
Raul Esteban Fidel Hugo,
|
| Autor |
Martinus de Wilczyno
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 19.07.11 |
| Dodane dnia 14-06-2012 19:21 |
|
|
Proszę, proszę! Eskwilingradczycy się obudzili, to wielki sukces nowego burmistrza.
Salus Rei publicae suprema lex esto. |
|
| Autor |
Jaskoviakus
Użytkownik

| Dodane dnia 14-06-2012 19:55 |
|
|
W nawiązaniu do naszej rozmowy z ubiegłego tygodnia, Marcinie: działalność awersu aktywizuje Eskwilińczyków sama przez się. 
PRN i PRR
|
| Autor |
Raul Hugo
Użytkownik

| Dodane dnia 14-06-2012 22:23 |
|
|
Kontrowersja > bodziec > aktywność.
To właśnie technika awersu. Prezydent chyba wie o tym najwięcej 
Raul Esteban Fidel Hugo,
|
| Autor |
Monique Lasalle
Użytkownik

Data rejestracji: 14.01.12 |
| Dodane dnia 14-06-2012 23:04 |
|
|
To chyba jednak nie jest dobry pomysł na aktywizację, bo nim coś się zrobi, można to przemyśleć, a robić dla samego robienia to można dać sobie spokój. Zamiast przyznasz się do błędu donie Raulu, to widać, humory ci dopisują, mimo, że chyba wszyscy mieszkańcy Eskwilingradu są już na nowego burmistrza całkiem źli
Rzecznik Prasowy Kancelarii Prezydenta |
|