Na stolikach w Cafe pod Minogą ktoś porozkładał broszury zatytułowane.
T O M A S Z A N T E R To twój kandydat na prezydenta!
Bierzesz jedną do ręki i zauważasz że zawiera na następnych stronach następującą treść:
Obywatele Rzeczypospolitej Eskwilińskiej!
Jak zapewne wiecie kandyduję w wyborach prezydenckich. Kandyduję z poparciem Partii Pracy, Partii która skupia głównie "nowe" pokolenie Eskwilińczyków.
Pochodzę z Guberni Osteryjskiej, gdzie mieszkam w mieście Novia. Od początku mojego życia w Eskwilinii jestem zwolennikiem aktywności i inicjatyw oddolnych. Stworzyłem (i doprowadziłem do uchwalenia przez Radę Narodową) obywatelskiego projektu ustawy o organizacjach pozarządowych - była to chyba pierwsza tego typu inicjatywa w historii Eskwilinii.
Stworzyłem herby dla gmin osteryjskich, a w jednej z nich(gmina Novia) przez jedną kadencję pełniłem funkcję burmistrza. Jestem założycielem Zrzeszenia Osteryjskiego, które zresztą ma siedzibę we wspomnianym mieście.
Jednak jako obywatel Rzeczypospolitej leżą mi na sercu sprawy kraju i dlatego przyjąłem propozycję kandydowania na Prezydenta Rzeczypospolitej Eskwilińskiej złożoną mi przez władze Partii Pracy.
Tyle o mojej skromnej osobie. Eskwilińczyków zapewne bardziej interesuje co zamierzam zrobić dla Rzeczypospolitej, ale zanim przedstawię mój program wyborczy to dwa akapity wstępu:
W naszym kraju mamy taką specyfikę że o ile sfera polityczno-prawna jest na dość przyzwoitym poziomie to pozostałe dziedziny mocno kuleją.
Dlatego, w samym środku mojego programu wyborczego jest idea aby uczynić inne formy aktywności w naszym kraju równie atrakcyjne. Wszystko to zawarłem w siedmiu punktach mojego programu. Proszę zwrócić uwagę że realizacja tych postulatów "przesunie" część środków finansowych z Skarbu Państwa gdzie leżą zamrożone do kieszeni obywateli tym samym stymulując naszą gospodarkę.
1.Powołanie państwowej fundacji która zgodnie z określonymi prawem stawkami dotowała by prywatne media proporcjonalnie do ich aktywności. Aby zapewnić bezstronność prezes fundacji byłby wybierany przez przedstawicieli działających gazet i innych mediów. Szczegółowe zasady określiła by ustawa.
2.Ustanowienie nagród finansowych za osiągnięcia w sporcie, np w naszej lidze piłki nożnej.
3.Armia powinna być bardziej atrakcyjną formą aktywności w Eskwilinii. Manewry powinny odbywać się na poligonach z przygotowanymi mapami a żołnierze za uczestnictwo wynagradzani.
4.Samorządy powinny całkowicie być zreformowane. Podział administracyjny powinien być jednostopniowy a granice jednostek tak wyznaczone aby każda z nich miała minimum kilku mieszkańców. Samorządy powinny otrzymać realne środki z kasy państwa aby móc finansować swoją działalność, lokalne instytucje kulturalne i opłacać lokalnych urzędników.
5.W polityce zagranicznej należy kontynuować zacieśnianie współpracy z państwami Vaarlandu(Nowego Kontynentu). Jako Prezydent będę dążył do urzeczywistnienia idei Rady Nowego Kontynentu. Ta Rada, stanowiła by ramy w których nasza armia mogła by prowadzić wspólne manewry z wojskami innych krajów Kontynentu, nasze instytucje kulturalne uczestniczyć we wspólnych przedsięwzięciach a nasi przedsiębiorcy,(jeśli by powstała jakaś forma wspólnego rynku) prowadzić działalność w innych krajach Rady.
6.Poprawienie estetyki strony WWW kraju. Ciemnoszary na szarym nie jest zbyt zachęcający a dodatkowo gryzie się z błękitno-złotym godłem Eskwilinii. A już całkowicie niedopuszczalny jest komunikat "pliku nie znaleziono" witający potencjalnych przyszłych obywateli. Tak tylko zniechęcamy ludzi do zainteresowania się naszą mikronacją.
7.Reforma trybu działania Uniwersytetu Aldryka Wielkiego. Za działania takie jak pisanie i tworzenie opracowań, prac i innych materiałów pracownicy powinni być wynagradzani wg jawnych zasad i cennika. Uniwersytet powinien być bardziej niezależny, władze powinny być wybierane przez Senat Uczelni. Powinien też mieć możliwość prowadzenia działalności gospodarczej r11; np. tworząc publikacje o lokalnej historii różnych regionów na zlecenie samorządów.
Postów: 192 Miejscowość: Eskwilingrad Data rejestracji: 27.02.12
Dodane dnia 31-10-2012 22:20
To szczegółowy, mocny i przemyślany program. Bez frazesów i pustych słów. Konkrety.
A znając dona Antera, wiem, że jest to człowiek całkowicie otwarty na dialog społeczny i aktywność oddolną. Stanie się więc prezydentem całej Eskwilinii, patronem inicjatyw obywatelskich, właściwym człowiekiem na właściwym miejscu. Już po prezentacji powyższego programie widać, że zgłaszając jego kandydaturę nie popełniliśmy błędu - to człowiek poważny ze szczegółowymi planami na prezydenturę. A dodatkowo - młody, energiczny, pełen zapału i z konkretną wizją.
Nie dziwi mnie, że ugruntował swoją mocną, drugą pozycję w sondażach. Nie kryjmy - don Anter ze swoim zaangażowaniem, aktywnością, pomysłowością i patriotyzmem jest nadzieją dla kraju popadającego w drastyczny marazm.
Szczerze popieram i rekomenduję tą kandydaturę!
Anter na El Presidente!
Raul Esteban Fidel Hugo, były przewodniczący Rady Rządowej,