Stare Forum RE ˇ Czat RE ˇ Osteria ˇ Ściana Gości ˇ Pomnik Narodu Eskwilińskiego ˇ RWPZiB ˇ Planeta Mikronacje ˇ Res Publica ˇ Nasza Eskwilinia ˇ Monitor Eskwiliński ˇ Tribuna del PubeloSobota, Wrzesień 17, 2016
Nawigacja
Strona Główna
Zamieszkaj!
Forum
Ulica Konsularna
Kraj
Historia Wyspy
Demografia
Katalog Praw RE
Siły Zbrojne RE
Korpus Służby Cywilnej
Szkoła Elementarna
Wyszukiwarka
Władze i instytucje

El Presidente Rzeczypospolitej Eskwilińskiej

JE Cheewazz Khadil
(kontakt)

Przewodniczący Rady Narodowej (XIII kadencja)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Przewodniczący Rady Rządowej (premier)

don Havelock Jaskoviakus
(kontakt)

Minister Spraw Zagranicznych

don Tomasz Anter
(kontakt)

Prezes Sądu Najwyższego

don Bruno van der Bizen

Komendant Kwatery Głównej Sił Zbrojnych

generał Max von Wereman
(kontakt)
Zobacz Temat
Res Publica Esquilina - mikronacja, państwo wirtualne > | RADA NARODOWA | Consilium Patrium
Autor Wotum zaufania
Raul Hugo
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 27.02.12
Dodane dnia 13-05-2013 14:41
Donowie posłowie!
Chcę złożyć gratulację z racji wyboru do parlamentu i mimo dzielących nas niekiedy poglądów liczę na owocną współpracę. Z racji tego, iż dobiegło końca procedowanie pierwszego posiedzenia RN, chcę wystąpić do Wysokiej Izby o udzielenie wotum zaufania dla dalszej działalności mojego rządu.
Spodziewam się krytyki ze strony opozycji, albowiem nie dokonałem za wiele w ciągu pierwszego okresu działalności mojego rządu, za jaki uznać chcę poprzednią kadencję Rady Narodowej. Jej nagłe przerwanie, przyśpieszone wybory, kampania prezydencka, nieco ograniczyły moje możliwości. W tym momencie jednak żywię nadzieję, iż rozpoczynamy okres pewnej równowagi, która pozwoli na efektywną pracę na rzecz kraju.
Do moich konkretnych planów na ten moment należy głównie ożywienie dyplomacji (powołanie ambasad, wizyty zagraniczne, a także kilka projektów, które lada dzień upublicznię), planuję również reformę gospodarki (i na tym odcinku liczę na ścisłą współpracę z Radą, chciałbym podjąć się próby uproszczenia i aktywizacji systemu) oraz rozwinięcie eskwilińskiej samorządowości (przez m.in. wybory lokalne, które mam zamiar rozpisać w najbliższym czasie, a także wspieranie władz lokalnych i współpracę z nimi na ich linii z rządem).
Jednocześnie pozostaję otwarty na propozycje parlamentu, które również chciałbym realizować i wdrażać w życie w przysługującej mojemu rządowi roli egzekutywy. Chcę podjąć efektywniejszą niż poprzedni szefowie rządów współpracę z parlamentem. Prawda jest taka, donowie posłowie, że bez siebie ani rusz. Trudno będzie rządowi realizować reformy i skutecznie pracować bez oparcia w parlamencie, jak i ograniczoną możliwość działań będzie miał parlament nie współpracujący z władzą wykonawczą. Nie możemy stanąć przeciwko sobie, nawet jeśli dzieli nas wiele, jeśli zależy nam na Eskwilinii.
Dlatego też składam wniosek o wotum zaufania dla mojego rządu i liczę na to, iż donowie posłowie zrozumieją potrzebę naszej wzajemnej współpracy. Dla dobra kraju, donowie!
Dziękuję.

Raul Esteban Fidel Hugo,
były przewodniczący Rady Rządowej,

Srebrny Order Cyrkla (II klasa)
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Wotum zaufania
Jaskoviakus
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11
Dodane dnia 13-05-2013 17:56
Wysoka Rado, debata potrwa do czwartku (16 bm.), do godziny 20.00.

Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR
Brodę nosi się w sercu. (anonim)
Filip Velicky
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.11
Dodane dnia 13-05-2013 23:38
A po co nam debata?
Już się wypowiedziałem na temat pracy dona Hugo.
Nie zrobił nic i wciąż jest nieobecny. Nadawałby się na urzędnika niższego szczebla albo księdza.
Nic więcej.

Dobrá Praca sama sa chváli.

Eskwilińska Partia Narodowa
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 12:53
Filip Velicky napisał/a:
Nadawałby się na urzędnika niższego szczebla albo księdza.

To drugie akurat świadczy b. dobrze o kwalifikacjach dona Hugo, drogi donie Velicky. smiley

Wysoka Rado! Zagłosuję za udzieleniem RR votum zaufania i proszę drugiego posła BR, adm. Weremana, aby uczynił to samo. Rząd pod przewodnictwem dona Hugo nie grzeszy, to prawda, aktywnością; jest to jednak rzecz to nadrobienia w toku tej kadencji, a w żadnym razie nie powód, by dona Hugo odwoływać ze stanowiska. Zresztą rząd ma swoje mocne punkty: MSZ (organizacja Kongresu, o którym była łaskawa napisać Res Publica), MW (opreacja Goliat). Jeśli RR zintensyfikuje działania i podejmie współpracę z opozycją, być może, że uda się stworzyć sprawny, awersistowski gabinet.

Co więcej, uważam za zasadne, by na czele RR stała osoba spoza grupy Eskwilińczyków przybyłych na Wyspę w latach 2009-2010. Uważam, że ma to pozytywny wpływ na państwo, choćby w ten sposób, że niektórych irytuje. smiley Ponadto jestem przekonany, że odwołanie dona Hugo spowoduje kryzys polityczny, za który nie chcę ponosić odpowiedzialności, ponieważ w obecnej sytuacji byłby dla Eskwilinii b. szkodliwy.

Z tych i innych powodów: będę głosował uti rogas, acz RR premiera Hugo będę się dokładnie przyglądał. Gratias ago.

PRN i PRR
Raul Hugo
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 14:03
Dziękuję za konstruktywną krytykę, ale też wyrazy poparcia ze strony Rojalistów smiley
Chcę również zaznaczyć, że po ewentualnym udzieleniu wotum zaufania rozpiszę wybory lokalne, a także zrekonstruuje rząd osłabiony opróżnieniem stołka ministerialnego przez prezydenta Khadila.

Raul Esteban Fidel Hugo,

Edytowane przez Raul Hugo dnia 14-05-2013 15:17
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11
Dodane dnia 14-05-2013 19:21
Podzielam zdanie dona Jaskoviakusa o nie za dużej aktywności dona Hugo, ale znając jego zaangażowanie i ambicję, wierzę, że będzie znacznie lepiej. Jako MW udało mi się zorganizować wraz z KG "Goliata" który napędza życie poza polityczne. No długo by pisać, ale generalnie dużo wyzwań i wiara, że w takim kształcie będziemy dobrze pracować dla Eskwilinii.
Zdecydowanie jestem za udzieleniem wotum zaufania.

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Max von Wereman
Użytkownik

Data rejestracji: 19.09.11
Dodane dnia 14-05-2013 20:14
Dla mnie najbardziej istotna jest współpraca z Ministerstwem Wojska a to działa bez zarzutu. Don Hugo póki co nie wykazał się wielkimi sukcesami, ale to człowiek uczciwy i jak się wydaje całkiem oddany Rzeczpospolitej.

Daje mu więc szansę na poprawę i głosuję za poparciem jego gabinetu, dając także do zrozumienia, że za mną może liczyć póki co na poparcie całej SZ.

"Ostatecznym celem i istotą państwa jest potęga, a jeżeli ktoś nie potrafi zmierzyć się z tą prawdą, powinien trzymać się z dala od polityki."

Heinrich Gotthardt von Treitschke

Admirał Maximilian Wilhelm Gottlieb Alexander Reinhold Lothar Guido Theodor Hans Siegfried Albrecht Christian Friedrich Arnold Wolfgang Bernard Heinrich August Otto Freiherr von und zu Wereman
Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 20:33
To jakaś zmowa ! Widzę, że nie można liczyć na kogokolwiek w Radzie Narodowej, bo chyba wszyscy już do końca oszaleli. Czy nie widzicie, że popierając dona Hugo, który jest nieprzydatny i tak odpowiedni na to stanowisko, jak Janek z Warzywniaka działacie tylko na szkodę Kraju? Jak chcecie budować potęgę i imperium? Nie uda się zrobić z nas poważnego gracza jeżeli oddamy kierowanie rządem niedomagającemu statyście. Interesuje was tylko kolesiostwo, partyjniactwo i własne stanowisko, bo cały don Hugo ma taki wpływ na Radę Rządową, jak ja na inflację Rotrii. Całe to przedstawienie to jakiś żart, który wyjdzie nam bokiem, zobaczycie.
Nie poprę tego marnego gabinetu. Głosuję przeciw.

Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 20:44
W imieniu kol. Janka stanowczo protestuję.

Filip Velicky napisał/a:
Jak chcecie budować potęgę i imperium?

Ja osobiście nie chcę, nie wiem, jak reszta Wysokiej Rady smiley

EDIT: Drodzy Donowie, wydaje mi się, że o wniosku dona Hugo nie można już nic więcej powiedzieć. Wnioskuję więc o skrócenie debaty. Jeśli do jutrzejszego południa nie usłyszę sprzeciwu, uznam, że wniosek został przyjęty.

PRN i PRR
Edytowane przez Jaskoviakus dnia 14-05-2013 20:49
Raul Hugo
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 22:25
Pardon, donie przewodniczący, ale chciałbym przy okazji tej debaty odpowiedzieć na zarzuty posła Velickiego. Donie Velicky. Proszę łaskawie przyjąć do wiadomości, że Eskwilinia NIGDY nie będzie imperium i mocarstwem. To irracjonalne i antypaństwowe spojrzenie na kraj, które jest destrukcyjne dla Rzeczypospolitej. Mam nadzieję, że don nigdy nie będzie miał wpływu na władze, bo bałbym się tego, w jakim stanie znalazłaby się eskwilińska dyplomacja, armia i państwowość. Kraj, który stanowi niewielką wyspę między dwoma kontynentami może być kluczowym punktem na mapie politycznej Pollinu, ba, istotnym łącznikiem dwóch skrajnie różnych kontynentów, ale nie mocarstwem, na Boga! Doński imperializm jest odpychający i doprowadzić może jedynie do zguby. W naszych czasach jest potrzebny zdroworozsądkowy patriotyzm, gotów na tolerancję, dialog i dyplomację, a nie rozbujały imperializm i wymachiwanie szabelką. Popada don w coraz większe odmęty skrajności. I mam nadzieję, że przyjmie don wreszcie do wiadomości, że nikomu w moim rządzie, ani jaki mi się wydaje nikomu oprócz dona w całym parlamencie, nie zależy na budowie "imperium", tylko na budowie silnego, szanowanego, nowoczesnego i bogatego v-państwa. Żałuję, że don nie podziela tego stanowiska, a jedynie przecenia wartości zupełnie puste i nieistotne dla Rzeczypospolitej. Bardzo żałuję, bo porządny był z dona polityk, sędzia, urzędnik, ale przede wszystkim człowiek. Ale niestety - był. Tyle, jeśli chodzi o moje dalsze debaty z donem posłem.
Dos Santos to przynajmniej był porządnym faszystą, nie to co don.
A don Janek z mojego osiedlowego sklepu spożywczego to całkiem fajny gość. Nie wiem o co chodzi.

Raul Esteban Fidel Hugo,

Edytowane przez Raul Hugo dnia 14-05-2013 22:27
Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 14-05-2013 23:15
Don chyba nie rozumie mojej wypowiedzi.
Budowanie mocarstwowości i imperializmu nie musi być od razu postrzegane w kategoriach podbojów wojennych. Używam tego jako bardziej odpowiedniego synonimu dona hasła "nowoczesnego patriotyzmu" i "silnej demokracji". Otóż tak:
-Dona rząd póki co w ogóle się nie popisuje i tacy politycy Eskiwlinii nie są potrzebni. Nie uważam więc, by przedstawianie faktów było powodem do zerwania jakiegokolwiek dialogu, skoro całkiem spora grupa obywateli pokłada w EPN nadzieje.
-"Nowoczesny patriotyzm" to działanie, próby i funkcjonowanie. Nie wnikając w idee, więcej do zaoferowania mają tu już donowe Khadil, de Wilczyno czy de Sigmund, gdyż mają pomysły i działają nie tylko aktami prawnymi, ale komunikują się ze społeczeństwie. Don żyje w swoim świecie i nic z tym nie robi.
-Silna demokracja. Właśnie. A kiedy byłaby silna demokracja,? Kiedy urzędy działałyby dobrze. A jak działają? Beznadziejnie. A czyja to wina? prawa? Też. Władzy? Jak najbardziej. Trzeba po prostu przestać gadać i zająć się konkretnymi problemami.
-Dos Santos faszystą? Krzykacz i felietonista. Narodowcem i faszystą trzeba umieć być. Trzeba nie niszczyć, ale tworzyć i pracować dla społeczeństwa. Ja mam pomysł na poprawę i swoją wizję funkcjonowania Eskwilinii. Takiej Eskiwlinii, która jest szanowana i podziwiana. Która zachęca nowych obywateli i o nich dba. To jest współczesny imperializm. O tym warto rozmawiać.

Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 08:04
OK, widzę, że Donowie chcą wyjaśnić sobie kilka spraw. Debata nie będzie skrócona, potrwa do jutra.

PRN i PRR
Filip Velicky
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 11:03
Dziękuję za możliwośc kontynuowania dialogu. Don Hugo jak czytam zapowiedzi z początku tego tematu w ogóle nie podjął tematu systemu gospodarczego. Dlaczego? Czyzby don nie miał pomysłu? Nie podejmie sie don naprawienia i wznowienia jej?

Raul Hugo
Użytkownik

Dodane dnia 15-05-2013 15:32
Dziwną ma don definicje imperializmu. Ja jednak nie jest tutaj aby dyskutować o ideach.
Jeśli nie znalazł don stanowiska ws. systemu gospodarczego nie umie don czytać i słuchać ze zrozumieniem. Wyraźnie powiedziałem:

planuję również reformę gospodarki (i na tym odcinku liczę na ścisłą współpracę z Radą, chciałbym podjąć się próby uproszczenia i aktywizacji systemu)

Jak podkreśliłem stawiam w kwestiach gospodarki na Radę Narodową, chcę z parlamentem o tym rozmawiać i przyjmować pod namysł koncepcje i propozycje posłów. Po ewentualnym udzieleniu wotum zaufania powołam również nowego ministra gospodarki, a jest to człowiek kompetentny i zaangażowany, który niechybnie podoła swoim zadaniom. Tyle w tej sprawie.

Raul Esteban Fidel Hugo,

Edytowane przez Raul Hugo dnia 15-05-2013 15:32
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 17-05-2013 12:37
Przepraszam za poślizg. Przechodzimy do głosowania, które potrwa do niedzieli, do 21.00.

Uti rogas.

PRN i PRR
Adam de Sigmund
Użytkownik

Miejscowość: Łodzia
Data rejestracji: 31.07.11
Dodane dnia 17-05-2013 16:55
Uti rogas.

Minister Wojska
Dowódca Sił Powietrznych
Szef Wywiadu Wojskowego
"El Presidente"
Nunquam in deditionem venias!
Jaskoviakus
Użytkownik

Dodane dnia 20-05-2013 12:52
Stwierdzam, że Rada Narodowa uchwaliła wotum zaufania dla RR dona Hugo (2 głosy za i 3 wstrzymujące). Gratuluję, donie premierze.

PRN i PRR
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Kongres
Kongres Orientyki w Eskwilingradzie

Witamy delegatów na Kongres Kontynentu Wschodniego!

• Zapraszamy do rejestrowania się na forum Kongresu.

• Zachęcamy do odwiedzenia forum Eskwilinii.

• Jesteśmy wdzięczni za wpisy pozostawione na Ścianie Gości.
  • Shoutbox
    Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Administrator
    17/12/2014 20:05
    Mnóstwo wspomnień wiąże się z tą stroną i całym państwem.

Meisande V Gvandoya
    12/11/2013 14:31
    Witam. Dziękuję za link do nowej strony smiley

Osama bin Ramzani
    03/11/2013 00:31
    Witam Szanownych Państwa. Dziękuję za informację o nowej stronie państwowej.

Cheewazz Khadil
    22/09/2013 13:10
    Mi działa normalnie smiley Choć był dzień ze coś się stalo...

Maksymilian Teodor I
    20/09/2013 22:46
    Czy wiadomo, co się stało ze stroną Kongresu?

Cheewazz Khadil
    05/09/2013 23:00
    Cieszymy się, że wróciłeś smiley Kto wie? Może nawet złożysz wniosek o obywatelstwo? smiley

Jaskoviakus
    05/09/2013 21:09
    To się zdarza nawet prezydentowi smiley

Hiige
    05/09/2013 19:23
    Hnngh... Zapomniałem o istnieniu Esquilinii

Aurelius Luczakius
    21/08/2013 18:22
    Marcinie dlaczego nas opuszczasz? ;(

Jaskoviakus
    10/08/2013 17:46
    Norbert Catalan pytał o Ciebie smiley