Drodzy Mieszkańcy Podgórza!
Zgodnie z nową ustawą samorządową nasz kraj został podzielony na kantony - nowe jednostki samorządu terytorialnego. Przypadł nam ten zaszczyt, że zamieszkujemy kanton, w którym znajduje się stolica Państwa - Eskwilngrad. Wobec tego uważam, że szczególnie działalność naszej wspólnoty powinna być przykładem i wyznacznikiem dla innych. Nowa sytuacja stawia przed nami olbrzymie możliwości, ale też wyzwania, z którymi będziemy musieli sobie poradzić. Dlatego proponuję by 3 stycznia 2013 (chyba, ze ktoś ma inny pomysł) odbyło się pierwsze posiedzenie naszego Zgromadzenia Kantonalnego. Udział w nim mają prawo wziąć wszyscy uprawnieni do głosowania mieszkańcy Kantonu. Apeluję o liczne przybycie na obrady, by Zgromadzenie nie było martwym ciałem.
Proponowany porządek obrad:
1. Skierowanie wniosku o przeprowadzenie wyborów burmistrza.
2. Przyjęcie statutu Kantonu.
3. Ewentualne uchwalenie podatków kantonalnych
4. Wyznaczenie najważniejszych zadań na styczeń 2013
W ramach przygotowań do posiedzenia proszę o przygotowanie propozycji flag i herbów naszego Kantonu i zamieszczanie ich w temacie "Symbole kantonalne - konsultacje"
Dziękuję za uwagę.
W przyszłym miesiącu MG ma rozdzielać dotacje dla kantonów. Mam nadzieję, że to nie pierwszy raz. W związku z tym powinniśmy pomyśleć co za te pieniądze (+ pieniądze z naszych podatków i ewentualnie inne dochody) zrobić. Moim zdanie konieczna jest modernizacja Mostu Iguany w Eskwilingradzie, który został wybudowany w 1942 roku i dotychczas był remontowany tylko raz w 1973. Jest to jeden z dwóch mostów w stolicy (drugi jest w ciągu drogi S2). Chciałbym by nowy most został symbolem miasta, by był nowoczesny i przyciągający uwagę. Niestety taka inwestycja potrwa kilka miesięcy i pochłonie prawdopodobnie kilkadziesiąt tysięcy @. Nawet jeśli płatność będzie rozłożona na kilka rat, to nie wiem czy Kanton udźwignie taki wydatek. Z drugiej strony most nie może czekać, bo jego stan jest katastrofalny i gdybyśmy mieli w Eskwilinii nadzór budowlany, to pewnie już dawno zostałby zamknięty. Dotychczas w kraju była tylko jedna inwestycja drogowa - wybudowano drogę Eskwilingrad - Grodno. kosztowało to bodajże 75 tys. @. Czy macie inne pomysły? Jaką inwestycje przeprowadzić?
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.