Muszę przyznać, iż wyniki ankiety nieco mnie zaskoczyły. Oto już 9 Eskwilińczyków stwierdziło, iż czuje się przywiązanym do swojego regionu.
W takim razie chciałbym spytać się każdego mieszkańca naszego pięknego kraju:
1. Z czego słynie Twój kanton?
2. Z czego słynie miasto w którym mieszkasz?
Prosiłbym by każdy z was- oglądający ten temat odpowiedział na to pytanie teraz, od razu, z miejsca, bez zaglądania w jakiekolwiek informacje umieszczone na forum Eskwilinii.
Prosiłbym jednak by nie dublować odpowiedzi obywateli którzy już wcześniej wypowiadali się o kantonie w którym mieszkamy i mieście w którym mieszkamy. Tak więc należy przeczytać wypowiedzi swoich poprzedników i dopowiedzieć tylko to czego oni jeszcze nie powiedzieli.
Zacznę ja.
Mieszkam w Łodzia, w kantonie Kalanar.
1. Kalanar słynie ze swych licznych portów, złotych plaż, pięknego jeziora i przemysłowej stolicy kantonu- Łodzia. To gospodarcze centrum wyspy Eskwilinii, dla którego przeciwwagą jest tylko stolica państwa- Eskwilingrad.
2. Łodzia to miasto fabryczne, które gospodarczo konkuruje z Eskwilingradem.
W sumie to tylko tyle mogę powiedzieć
Czekam na odpowiedzi reszty obywateli.
Proszę- nie omijajcie tego tematu. Zamieście tutaj choć krótką odpowiedź. Wasze odpowiedzi będą miały wielkie znaczenie dla rządu, który starać się będzie rozbudować regiony
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla
Edytowane przez Cheewazz Khadil dnia 29-07-2013 12:34
Mieszkam w Andriejgradzie (I). Czasem w Port Eagle (II).
I
1. Z radosnego rozpierdolu i ledwie skrywanej anarchii.
2. Ze swojej książęcej przeszłości; dynastia Andriejewów itt.
II
1. Z Kalanarem kojarzą mi się mgliście tylko walki plemienne z czasów przedmonarchicznych, ew. starcia z wojny handlowej (bodaj Duczanie siedzieli w Kalanarze, a Ispalowie w Podgórzu).
2. Port Eagle kojarzy mi się z bazą Marynarki Wojennej, RockEsq i Ursusem (R.I.P).
Havelock Jaskoviakus Anonimus -
PRN i PRR Brodę nosi się w sercu. (anonim)
1.Osteria słynie też ze stepów, i gigantycznych, niezasiedlonych obszarów i nieeksploatowanych złóż surowców.
2.Novia słynie głównie z tego że jest drugim po Andriejgradzie portem w Osterii.
Ja mieszkam w stolicy (kanton Podgórze)
1. Podgórze leży pod górami, mamy jedyną w kraju elektrownię wiatrową w Janowie
2 Eskwilingrad leży nad rzeką, posiada jedyny cywilny port lotniczy na Wyspie, wiele pięknych zabytków np. Villa Baiano (siedziba Prezydenta), tu mieści się słynna Cafe pod Minogą
Dodane dnia 21-08-2013 21:26
1. Kanton słynie z huty w Griffionie, portu w Łodzi, miasta duchów, jakim staje się powoli Lutosławiec, plaż w Derbach i Jeziornie, portu wojskowego w Port Eagle i oczywiście Lojangu.
2. Lojang jest urokliwym miasteczkiem o średniowiecznej zabudowie zachowanej niemal w całości. Przez kilka stuleci był to główny ośrodek administracyjny wyspy, zdeklasowany później przez Eskwilingrad.
Obecnie źródłem względnego powodzenia Lojangu jest turystyka oraz przemysł tekstylny reprezentowany przez firmę PolWil S.A.
W Lojangu mieście się Eskwilińskie Archiwum Akt Dawnych - raj dla historyka.
Salus Rei publicae suprema lex esto.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.