| Autor |
Powrót z emigracji |
Hector Escobar
Użytkownik

Miejscowość: Eskwilingrad
Data rejestracji: 05.06.12 |
| Dodane dnia 06-06-2012 21:17 |
|
|
Jako jedyny z rodu Escobar postanowiłem wrócić na Wyspę. Z zaskoczeniem przyjąłem, że Eskwilinia podbiła (przejęła) jakieś ziemie kontynentalne. No proszę, są tu i nowe możliwości, kto by się spodziewał. Pod naszą nieobecność posiadłość nieco podupadła. Dworek nie został sprzedany i zachował się całkiem dobrze. Zostawiłem tam walizki i z przerażeniem oglądałem kompletnie zdewastowane pola, gdzie kilka lat temu życie kwitło- plantacja i tak dalej...
Spojrzałem na to tak i pomyślałem, że trzeba to odtworzyć. Ale żeby zacząć, muszę mieć stałą pracę i jakieś pieniądze by wszystko ruszyło. przydałby się tu porządek. Kierunek- Policja!
"Firme como una roca"
Hector Andrea Marcio Ayala Escobar Markiz de Andorra
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
RE: Powrót z emigracji |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 13:06 |
|
|
Po powrocie do domu z zadowoleniem udałem się do kuchni, by zrobić sobie obiad. Dawno już tego sam nie robiłem. ojciec, Książę Andory, małej , hiszpańskojęzycznej krainy koło Limby zawsze miał masę służby. W bogactwie żyje na emigracji. Mi to jednak nie odpowiadało. Było nas czwórka braci, ja najmłodszy, nie maiłem właściwie co oczekiwać na podział majątku, który pozwoliłby mi żyć jak wcześniej - na odpowiednim poziomie. Teraz, jak tylko odczekam i nadeślę do El Presidente wniosek, o obywatelstwo- otrzymam racę. Póki co, muszę być cierpliwy. Z walizki wyjąłem zupełnie normalne ubrania, które były dla mnie jednak obniżeniem standardu. Po drodze musiałem zrobić zakupy, a patrząc na pustki w portfelu, to trzeba było iść do eskwilińskiej wersji Biedronki- sieci dyskont "Dorset"
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 13:09 |
|
|
Wydałem prawie wszystkie pieniądze, ale starczyło na: wodę mineralną, sos do spaghetti, ser żółty, ser biały, twaróg, kluski, makaron, mięso mielone, trochę szynki, pieczywo, filety z ryby, dwie paczki chipsów, ciasteczka a la pieguski, owoce (winogrona, ananasy, arbuz), mleko, jajka, cebulę oraz coś na umilenie wieczoru (trzy piwa i butelka wina).
Póki co musi wystarczyć, ale na jak długo?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

Data rejestracji: 20.07.11 |
| Dodane dnia 08-06-2012 13:36 |
|
|
*Pod posiadłość don Escobara podjechała rządowa limuzyna. Szofer zatrzymał auto przed samym wejściem głównym, wysiadł i otworzył tylne drzwi.
Cheewazz Khadil jednym hustem dokończył pić whiskey i odstawił szklankę na stoliczek w samochodzie, mocno zaciągnął się cygarem i wysiadł. Strzepnął popiół ze swojego garnituru przyglądając się jednocześnie gmachowi przed sobą.* No, no...kawał chałupy....musiał to kiedyś być. Sancho?
-Tak, donie kapitanie.
*Cheewazz pełnił wiele ważnych funkcji i wieloma tytułów miał w swojej kolekcji, jednak od swoich ludzi wymagał by zwracali się do niego tytułując go stopniem wojskowym*
-Jak się nazywa ten, tam...
-Escobar, kapitanie. Hector Escobar.
-Ładnie. Jak na właściciela czegoś takiego. Gdzie moja aktówka?
*Szofer palnął się w głowę i podbiegł szybko do bagażnika z którego wyjął aktówkę Cheewazza*
-Nie odjeżdżaj nigdzie- to nie powinno potrwać długo *przekazał swojemu szoferowi, gdy ten wręczył mu torbę, po czym udał się w stronę posiadłości.
El Presidente Rzeczpospolitej Eskwilińskiej
Kawaler:
*Wielkiego Orderu Złotego Orła za wstęgą
*Królewskiego Orderu Świętego Ducha
*Orderu Zasług Republiki Palmowej III Stopnia
*Krzyża Komandorskiego Orderu Bene Merenti
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 14:01 |
|
|
-Makaron gotuje się, ser starty czeka już, sos zaraz podgrzany będzie, mięso skwierczy na patelni- tak wyglądała póki co moja codzienność, chociaż trzymałem w reku pismo, które zmieniało wszystko. Ha! Trzeba świętować!
Przebrany szybko w ładne dżinsy, koszulę i marynareczkę tzw. "sportową". Trzy garnitury najwyższej klasy leżały w szafie, masa krawatów, spinek. Ale to na rozmowę, która na mnie zeka za 5 dni. A po co mam ryzykować i nie daj ci losie poplamić się sosem?
Wnętrze domu było niesamowite. Poroża zwierząt, obrazy, skóry niedźwiedzi i innych zwierząt, drogie meble. I ja. Z pustym portfelem. ale przynajmniej jest jedzenie! Właśnie, mięso!
Mielone było już dobrze dosmażone. Wrzuciłem wszystko na talerz, posypałem startym serem, polałem gorącym sosem i położyłem na zaszczytnym miejscu na końcu długiego stołu. Wyciągnąłem butelkę wina, otworzyłem ją i nalałem sobie kieliszek. Oj, znacznie się różniło od tych win z piwnic taty, które ma u siebie. Ale czego ja oczekiwałem po butelce półsłodkiego wina czerwonego za 6 auro? Ze smakiem pałaszowałem spaghetti. Cudownie nie było,a le w sumie za te pieniądze, to nawet niezłe. Musze to jakoś przeboleć póki co.
.....................................................
Właśnie jadłem ostatni kęs, gdy usłyszałem stukanie do drzwi.
-Ki czort?!?!
Nikogo się przecież nie spodziewałem.
-Kto tam?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 08-06-2012 15:53 |
|
|
*Cheewazz nie dbając o konwenanse skorzystał z tego, iż drzwi były otwarte i bezceremonialnie wtargnął do mieszkania Escobara. Tuż po przekroczeniu progu wypuścił dym cygara ze swych ust*
-Witam dona *zaczął nie czekając, aż to gospodarz przywita go pierwszy* Moja nazwisko Khadil- Cheewazz Khadil, na pewno don o mnie słyszał. Jestem właścicielem połowy Eskwiliniii- druga połowa należy do państwa, hoho *zaśmiał się jakby opowiedział dowcip, po czym uprzejmie poczekał, aż Escobar rozśmieje się z jego dowcipu*
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 02:47 |
|
|
Zastąpiłem mu drogę, dość mocno zaskoczony. Z tego co mówił nasunęło mi się tylko jedno - wariat. Uśmiechnąłem się z żalem patrząc na niespodziewanego gościa.
- Witam. Gdzieś w gazecie chyba wyczytałem dona nazwisko, ale nie wiedziałem, że don ma takie znajomości, ekhm.... W jakiej sprawie więc zaszczycił mnie don?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 02:56 |
|
|
-Zapomniałem się przedstawić, Hector Andrea Marcio Ayala Eskobar Markiz de Andorra
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 09-06-2012 15:43 |
|
|
Wiem, wiemy. W jakiej sprawie. Chodzi o te ziemie obok dońskiego...ekhem...dworku. Chciałbym je wykupić pod hodowlę zwierząt na ubój. Dobrze zapłacę *powiedział wskazując aktówkę* To co- wejdziemy do domu, czy chce don tak rozmawiać na progu? *uśmiechnął się wypuszczając dym cygara niemal prosto w twarz Escobara*
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 06:02 |
|
|
"Sprzedawać moją ziemię, którą własnie przyjechałem pielęgnować? Zobaczymy."
Z wahaniem wpuściłem gościa do środka. Sprzątnąłem talerz ze stołu i położyłem talerzyk z ciasteczkami.
-Proszę przysiąść się do stołu panie Khadil, słucham w takim razie oferty.
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 16:06 |
|
|
*Cheewazz uśmiechnął się i wszedł do środka. Gdy idąc za gospodarzem dotarł do salonu od razu wybrał duży fotel na swoje siedzisko, po czym wylał nań swą tuszę. Fotel skrzypnął niebezpiecznie, jednak (chwilowo) się nie zarwał* Dwie łyżeczki *powiedział Cheewazz gasząc cygaro*
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 18:04 |
|
|
Z odrzuceniem oglądałem tę parodię z zuchwalstwem gościa, ale przełknąłem to jakoś.
-Łyżeczki? Ciasteczka je Don na łyżeczki?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 10-06-2012 19:52 |
|
|
Dwie łyżeczki cukru do kawy. Ufam, iż jak w każdym dobrym eskwilińskim domu, ma don dobrą kawę, nieprawdaż? *spytał z rozbrajającym uśmiechem Cheewazz, po czym sięgnął po ciasteczko*
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 09:05 |
|
|
Z przypływu złych emocji zrobił dziubek ustami i zmierzył zuchwalca wzrokiem.
-Nie zaproponowałem donowi kawy bo dziś się właśnie mi skończyła. Mogę zaparzyć herbaty, hm?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 13:33 |
|
|
Oczywiście. *odpowiedział Cheewazz i w nadzwyczajnym przypływie pokory dodał jeszcze* o ile nie będzie to dla dona kłopot
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 18:13 |
|
|
-Ależ nie.
Szybko zaparzyłem herbatę importowaną Gerwick Castle i z uśmiechem siadając obok, powtórzyłem pytanie:
- Słucham, co to za oferta?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 18:46 |
|
|
*Cheewazz w odpowiedzi upił łyk gorącej herbaty* Aahh, dobra herbata nie jest zła *odrzekł* Co do oferty, donie Escobar, moja wstępna propozycja- 650 @ za parcele, jeśli będę mógł zakupić 5 parcel w najbliższym czasie, a na kolejne 5 będę miał prawo pierwokupu na przyszłość.*upił kolejny łyk* A tak z ciekawości to wasza rodzina, donie Escobar, to stara arystokracja czy tytuł został kupiony?
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 19:48 |
|
|
-650 @ za parcele? To nie jest jakaś dobra cena donie,-odpowiedziałem- zresztą, niech don wybaczy, nie podejmę teraz decyzji o jakiejkolwiek sprzedaży ziemi, gdyż dopiero co wróciłem i być może postanowię wznowić działalność na moich włościach. Jeżeli dona to interesuje to tak- moja rodzina to arystokracja od XV wieku, która trzymała w garści całe te ziemie wokół Limby zwane Księstwem Andory. Mój ojciec tym księciem, a ja markizem- tzn. przejmę ten tytuł automatycznie po jego śmierci lub rezygnacji. O ile mi wiadomo, to uzyskaliśmy te prawa dzięki wsparciu w wielu wyprawach morskich. A dona rodzina? Arystokracja?
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|
| Autor |
Cheewazz Khadil
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 23:28 |
|
|
Bynajmniej nie. Moja rodzina pracowała kiedyś jako służba w ispalskim dworze. *odpowiedział i upił kolejny łyk herbaty* To niezwykle wzruszające, iż chce don kultywować tradycje swoich przodków i rekultywować te tereny. Jak rozumiem ma don odpowiednie środki by wszystkie te tereny na nowo zagospodarować? *uśmiechnął się*
Kawaler:
*Złotego Orderu Cyrkla |
|
| Autor |
Hector Escobar
Użytkownik

| Dodane dnia 11-06-2012 23:43 |
|
|
-Przyjechałem tu trzy dni temu, więc ciężko cokolwiek przewidzieć. A o moje finanse, niech don się nie martwi.
"Firme como una roca"
Komendant Główny Policji
 |
|