![]() |
|
Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Krąży widmo Unii nad Nordatą... (/showthread.php?tid=5061) Strony:
1
2
|
Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Mateusz Żmigrodzki - 17 Paż 2022 Pewnie większość z Was, a może i wszyscy, usłyszeli wieść następującą - w sobotę ostatnią do życia powołana została Unia Nordacka, która ma być - jak nazwa wskazuje - organizacją zrzeszającą państwa Nordaty. Państwami założycielskimi są Muratyka, Kiriania, Czesnorad, Hawiland i Insulia. Sam traktat w sumie opisuje funkcjonowanie Unii dosyć ogólnikowo. Wiemy jakie będą jej organy - Parlament Unijny o charakterze organu doradczego, który jest wybierany w powszechnych wyborach przez obywateli państw Unii, Nordackie Konsorcjum Informatyczne, które ma zapewniać funkcjonowanie informatycznych struktur UN, oraz Unijny Trybunał Arbitrażowy, który ma być chyba w czymś rodzaju realowego TSUE, czy ETPCz. Ponadto traktat ten opisuje kwestie związane z przystępowaniem i występowaniem państw z organizacji, a także zawiera lakoniczne zobowiązanie do współpracy państw członkowskich na niwie ekonomicznej, kulturalnej i naukowej. I na tym... treść umowy się kończy. Jak myślicie, jakież stanowisko wobec tego wydarzenia zająć powinnna Winkulia? Jak zauważyć można w wątku z ceremonią podpisania traktatu, Wielki Impreator Kirianii puścił do nas oczko, więc jakaś forma współpracy jest możliwa. Przy tej okazji chciałbym zwrócić uwagę na mapę wykonaną przez p. Waksmana, która to obok państw-członków i państw-kandydatów, wymienia formę tzw. państw-obserwatorów Unii. Zatem, ponawiając pytanie - jaką ścieżkę ZW obrać powinno? Przy tym wiemy oczywiście, iż jakiekolwiek działania de facto są pieśnią przyszłości, która miejsce mieć będzie dopiero po wyborach na Ministra Stanu. Aczkolwiek myślę, że warto na ten temat dyskutować nawet teraz, bo w sumie... dlaczego nie? RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Erik Otton von Hohenburg - 17 Paż 2022 Prywatnie jestem za tym aby Winkulia uzyskała status państwa obserwatora w Unii Nordackiej. W tej chwili nie jestem ani za zbyt szybkim wejściem w jej pełne struktury, gdyż nie widzę zbytnio korzyści wynikających z tego dla Winkulii, ale też nie zamykałbym się na luźne projekty współpracy. A o pełnym członkostwie lub opuszczeniu UN należy pomyśleć za jakiś czas, gdy będzie można określić czy jest to projekt perspektywiczny czy też nie. RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - AleksanderNovak - 17 Paż 2022 Czesnograd jest shitpostnacją RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Adam Aleksander II - 17 Paż 2022 (17 Paż 2022, 14:28:24)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Ponadto traktat ten opisuje kwestie związane z przystępowaniem i występowaniem państw z organizacji, a także zawiera lakoniczne zobowiązanie do współpracy państw członkowskich na niwie ekonomicznej, kulturalnej i naukowej. I na tym... treść umowy się kończy. Czyli nic nowego. Jak wprowadzą jakieś nowe ciekawe elementy i nie będą robić masła maślanego to myślę, że możemy się dołączyć RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - AleksanderNovak - 17 Paż 2022 Ja w sumie nigdy nie byłem za tym by uznawać egzystencję jakiegoś hawilandu, albo czesnogradu RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Joahim von Ribertrop - 17 Paż 2022 (17 Paż 2022, 17:54:18)AleksanderNovak napisał(a): Ja w sumie nigdy nie byłem za tym by uznawać egzystencję jakiegoś hawilandu, albo czesnogradu Generalnie czy ty w każdym wątku musisz robić syf? Miała tu być winkulijska debata o UN, a jak zwykle musisz wparować ty z swoimi nic nie wartymi uwagami.
(Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.)
RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Adam Aleksander II - 17 Paż 2022 Ale uznawanie nic nie zmienia przecież. RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Artur Kardacz - 17 Paż 2022 Dajmy czas Unii i zobaczmy co z tego będzie. Jeśli faktycznie stworzą coś trwałego i ciekawego, to w przyszłości możemy ubiegać się o wstąpienie. RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Kamiljan de Harlin - 17 Paż 2022 Ja stoję na stanowisku, że im więcej osób się zaangażuje, tym większa szansa, że wyjdzie coś trwałego i ciekawego. RE: Krąży widmo Unii nad Nordatą... - Alfred Fabian - 18 Paż 2022 Ogólnie, wszyscy wiemy, że będziemy sceptycznie nastawieni do czegokolwiek, mającego na celu krzewienie pannordatyzmu, dopóki albo my nie wyzbędziemy się uprzedzeń do Waksmana, albo Waksman nie będzie częścią Unii. Bez względu na to, czy jako szeregowy Prezydent, czy obywatel Muratyki, czy tam innego kraju. W takich sytuacjach mówi się trudno.
Osobiście nie mam żadnego problemu, ażeby obserwować i współpracować z państwami członkowskimi (tak, z Muratyką również), ale od wstąpienia w skład Unii, to chyba się wstrzymamy. Na pewno w najbliższej, dającej się przewidzieć przyszłości. Niewykluczone, że to już nie ja będę podpisywał traktat wejścia Związku Winkulijskiego do Unii Nordackiej.
Poczekamy, jak za 2-3 lata nie powtórzy się UTN i FN, to będzie można pomyśleć na bardzo poważnie. Natomiast, temu całemu Parlamentowi Unijnemu, nie wróżę mu przyszłości i tylko będzie zbędną biurokracją, pod której naciskiem, cały projekt może jebnąć. To może być czynnikiem destrukcyjnym, który może mieć wpływ większy od powodów, przez które darzymy Waksmana taką antypatią
![]() Ale to takie luźne spostrzeżenia, może kiedyś pomyślę nad głębszą analizą, w sposób spokojny. |