![]() |
|
Edelweiss atakuje? - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Edelweiss atakuje? (/showthread.php?tid=5252) |
Edelweiss atakuje? - Artur Kardacz - 14 Lip 2023 Zapewne większość z Was zdążyła zapoznać się z wydarzeniami związanymi z Nową Kurlandią/La Palmą. Dla tych, którzy jednak o tej sprawie słyszą pierwszy raz, postaram się opisać całe zajście. Wszystko zaczęło się 8 lipca, wtedy to do Rzeczpospolitej Obojga Narodów dotarła nota, przedstawiona przez władze Edelweiss, wzywająca do odbycia rozmów na temat przyszłości Nowe Kurlandii/La Palmy. Państwo pozwolą że zacytuję: Cytat:Wasza Królewska Mość, Jak widzimy, władze Edelweiss (ściśle mówiąc zastępcy faktycznej głowy państwa), zgłaszają roszczenia do ziem dawnej La Palmy. Argumentują to dawnymi związkami z tym krajem, niektórzy z obecnych mieszkańców Kotliny byli mieszkańcami i ważnymi osobistościami w La Palmie. W notce pięknie ukazują swoje zmartwienie losem dawnej ojczyzny, piszą o naprostowaniu błędów przeszłości, krzyczą że to sprawa istotna dla całego Pollinu (XD) i tak dalej. Z góry wygląda to po prostu na usprawiedliwienie swoich absurdalnych roszczeń do ziem, które utracono już bardzo dawno temu. Nie znam historii La Palmy, być może w naszym gronie jest osoba która może ją przybliżyć, jednakże z tego co do mnie doszło to La Palma została opuszczona i oficjalnie zakończyła swoją działalność. Tereny, do niej nalężące, od dłuższego czasu świeciły pustkami i zostały przejęte przez inne państwo. To normalna kolej rzeczy, ziemie od dawna opuszczone zostają wchłonięte przez inne twory. To pozwala mikroświatowi na rozwój, w miejscu państw upadłych pojawiają się nowe bądź wkraczają na nie inne, które pragną te miejsce zagospodarować. RON z Nowej Kurlandii zrobiło pożytek, jeśli spojrzymy na same statystyki, to dział Nowej Kurlandii zgromadził 19 wątków i 549 postów. Niestety w ostatnim czasie dało się zauważyć znaczny spadek aktywności w tym dziale (jak i zresztą w całym RON), co stało się pretekstem Kotliny do zgłoszenia swoich roszczeń. Czy są one zasadne? To zostawiam do Państwa oceny. Tymczasem przechodzimy dalej.... 10 lipca pojawia się rozkaz mówiący o rozpoczęciu manewrów wojskowych w Nowej Kurlandii. Cytuję: Cytat: Może przesadzam, wcale to nie jest wykluczone, jednak dla mnie sprawa jest już załatwiona na tym etapie. Spójrzmy na treść tego rozkazu (pogrubiłem na co mają zwrócić Państwo uwagę). Dowództwo Edelweiss wzywa do odbycia manewrów na terytorium NIEPODLEGŁEGO i SUWERENNEGO państwa. Nie obok Nowej Kurlandii, nie na terytorium geograficznie przypominającej Nową Kurlandię, tylko w Nowej Kurlandii. To tak jakby Muratyka zechciała przeprowadzić manewry na terytorium Azymutii Winkulijskiej. Jest to pogwałcenie zasad integralności państwowej i de facto akt wypowiedzenia wojny. Podkreślmy to jeszcze raz, obce państwo wzywa do przeprowadzenia manewrów na terytorium niepodległego, szanowanego i z bogatą historią państwa. Druga sprawa, w mikronacjach spędziłem już jakiś czas. Od początku starałem udzielać w sferze wojskowości. Wydaję mi się że przez ten czas zdążyłem się poro nauczyć i szczerze mówiąc, według mnie, dowództwo armii Edelweiss przekracza wszelkie granice absurdu. Wzywają do rozpoczęcia manewrów, które z logistycznego punktu widzenia nie mają prawa się udać. Armii brakuję sprzętu do przeprowadzenia takich ćwiczeń, brakuję odpowiednich jednostek i przede wszystkim brakuję dostępu do morza. Szanowne Dowództwo chcę przeprowadzić manewry, symulujące desant, bez statków, logistyki i dostępu do morza. Braki próbują załatać pomocą od swoich sojuszników (chęć uczestnictwa w tym manewrach wyraziła Fenocja oraz Voxland), jednakże samo wydanie takiego rozkazu świadczy o ogromnym braku kompetencji i elementarnej wiedzy. Sam rozkaz został zresztą doskonale wypunktowany przez znanego i bardzo szanowanego Ronona Dexa, osobę która dla mikronacynej wojskowości zrobiła ogromnie dużo i może być uznawana za autorytet. Wiecie jak to dla mnie wygląda? Kotlina, wydając tak absurdalne rozkazy, chcę urządzić RON pokaz siły i wpłynąć tym samym na ich decyzję. Niestety prężenie "muskułów" wyszło im bardzo karykaturalnie i wywołuję najwyżej uśmiech zażenowania, aniżeli respekt i poczucie strachu. Tego samego dnia, 10 lipca, rozpoczęto pierwsze przymiarki do dyplomatycznego rozwiązania tej sytuacji. Gospodarze tych rozmów (Edelweiss) już od samego początku postanowili zbombardować delegację z RON szkicami oświadczenia zrzekającego się władzy nad Nową Kurlandią. Odpowiedź JKM Konrada Radziwiła była błyskawiczna, nie zgodził się on na proponowane warunki, mało tego, postanowił że RON przedstawi własne. Według delegacji z RON, Edelweiss musiałaby przeprosić za całą zaistniałą sytuację, zrzec się roszczeń do Nowej Kurlandii oraz wypłacić zadośćuczynienie, w wysokości 5 tysięcy klubeków. Gospodarze nie zgodzili się na te warunki i rozmowy ustały. 12 lipca ukazało się oświadczenie w Księstwie Sarmacji. Książe Arkadiusz Maksymilian krytykuję działania Kotliny i wzywa do zmiany tonu i oparciu negocjacji o zasady fair-play oraz konstruktywnej wymianie argumentów. Podobnego zdania jest Andrzej Swarzewski z Bialenii. Cytat:OŚWIADCZENIE KSIĘSTWA SARMACJI Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać... Cytat:NOTA DYPLOMATYCZNA i odpowiedź Księcia Cytat:Wasza Ekscelencjo Panie Ambasadorze, Ja też zadaję sobie to pytanie. Po co? Po co wracać do ziem które już dobre parę lat temu zostały porzucone, a państwo które wówczas tam działało zakończyło swój udział. Nowa Kurlandia od ponad trzech lat należy do Rzeczpospolitej, rozwijali te ziemie jak potrafili i wszelkie roszczenia, ze strony Edelweiss, są po prostu bezzasadne. Po takim czasie nie można powoływać się na sentyment i dawne związki z tymi ziemiami. Wszelkie argumenty straciły siłę już bardzo dawno temu, gdy La Palma zakończyła swój żywot a jej ziemie był uznawane za OBPP. RON tchnęło nowe życie w te ziemie i nikt nie ma prawa im tego odbierać. 13 lipca obywatelstwa zrzekł się Rono Dex, demonstrując tym samym swój sprzeciw i to jak ta sprawa jest absurdalna. W swoim oświadczeniu napisał: Cytat:ZRZECZENIE SIĘ OBYWATELSTWA W pełni zgadzam się z Panem Rononem, wskrzeszenie La Palmy może wydawać słuszne. Jest to swego rodzaju powrót do korzeni, próba odtworzenia tego co było kiedyś. Sposobów na to było mnóstwo, stworzenie takiego państwa w innej lokalizacji, próba wskrzeszenia La Palmy na forum RON. Jednakże władze Edelweiss obrały najgorszą z możliwych dróg. Swoją bezczelnością, arogancją i poczuciem wyższości wzywają państwo, o wiele bardziej starsze, do zwrotu ziem które nie miały związku z ich państwem (jedynie z niektórymi obywatelami). Przykro się na to patrzy, Szanowny Heinz stworzył państwo z którego można było czerpać wzorce garściami. Super organizacja, narracja na wysokim poziomie. Niestety zaufane osoby postanowiły to zniszczyć i urządziły istny kabaret żenady. Napiszcie co uważacie na ten temat, chętnie poznam wasze zdanie czy roszczenia Edelweiss są zasadne. Tymczasem miłego dzionka. RE: Edelweiss atakuje? - Kamiljan de Harlin - 14 Lip 2023 W pełni się zgadzam z Rononem - nic dodać, nic ująć. Nie spodziewałem się takich prymitywnych yoyo-metod po jednej z trzech największych mikro w Polsce xD RE: Edelweiss atakuje? - Burek - 14 Lip 2023 Rozumiem motywacje, ale zaczynanie negocjacji od grożenia inwazją zbrojną raczej nie zachęci drugiej strony do porozumienia. No i kwestia, że robią to pod nieobecność właściwych władz. Gdybym ja był na urlopie i dowiedziałbym się, że moi namiestnicy pod moją nieobecność rozpętali kryzys dyplomatyczny, byłbym nieco zirytowany (byłym jak GRRR! dostaje ataku szału i wije się na podłodze w drgawkach).
RE: Edelweiss atakuje? - Henryk Wespucci - 14 Lip 2023 *wieko trumny trzeszczy* Zakończenie działalności przez La Palmę te kilka lat temu było moim zdaniem - niewyobrażalną stratą dla całego ówczesnego mikroświata. Niepowtarzalny klimat wyspiarski rodem z Kuby. Ciepło, brudne interesy. Do tego w czasie gdy trafiłem tam (dosłownie na ostatnie momenty działalności La Palmy) było to miejsce pełne narracji. W ówczesnym czasie dla mnie nie było chyba mikronacji bardziej przyjaznej. Taki eskapizm w czystej postaci. W sumie to jak tak sobie teraz myślę La Palma była ówcześnie bardzo blisko pbf-om. To tak nostalgicznie powspominałem. Sytuacja wydaje się absurdalna i władze Edelweiss chyba po prostu pojebało. To ostre słońce lipcowe ewidentnie innym zaszkodziło. To jest niepoważne, to jest nie na miejscu. Gdyby to było na Nordacie to nie zdziwiłbym się, a tak? No cóż. Jest jak jest. Cieszę się, że Ronon postąpił zgodnie ze sobą i nie wikłał się w jakieś niepoważne rozgrywki. Z pozdrowieniami z cmentarza, Henryk RE: Edelweiss atakuje? - Alfred Fabian - 14 Lip 2023 Gdybym nie znał międzynarodowej sceny mikronacyjnej, to bym się oburzył, obruszył i już dawno smarował oświadczenia. Ale nie. Znam ją. Znam sytuację, jaka panuje w Edelweiss. Trochę mniej tą, która panuje w RON. To nie po edelweissku, działać tak, "jak nam się podoba". Po prostu, tutaj akurat dialog MA duże znaczenie. I dlatego jestem pewny, że La Palma pozostanie w RON, a sama akcja przyczyni się do wzrostu aktywności, zarówno w RON, jak i w Edelweiss. Jak nam Budzimir próbował odebrać Apfelinsel to też mieliśmy szansę na całkiem spore pobudzenie aktywności. Szkoda, że negocjacje ostatecznie upadły pod presją cierpliwości i brakiem czasu Budzimira. A może po prostu uznał, że negocjacje nie mają sensu i działa sobie gdzieś po cichu z naszą wyspą, buntując mieszkańców i pod przykrywką jakiegoś winkulijskiego wyspiarza, buduje państwo podziemne? RE: Edelweiss atakuje? - Artur Kardacz - 14 Lip 2023 Strata dwóch zasłużonych obywateli i porządny burdel w relacjach międzynarodowych. To jest efekt tej zapalowanej akcji? Jeśli ktokolwiek myślał że cała ta sytuacja przyniesie coś dobrego to jest zwykłym idiotą. To już lepiej by było jakby działali na spontanie, bo zaplanowanej takiej farsy jest głupotą. RE: Edelweiss atakuje? - Alfred Fabian - 15 Lip 2023 O ile strata obywateli faktycznie jest niepowetowana, o tyle burdel w relacjach międzynarodowych jest czymś, co dopiero będzie można oceniać w przyszłości. Cała sytuacja przyniosłaby coś dobrego, gdyby ludzie faktycznie to potraktowali jak zabawę. Mam wrażenie, że w tym przypadku nie tylko Sarmaci mają kołek w dupie, co jest naprawdę bardzo zaskakujące. Nie wiem, jak małe państewko ułożone pomiędzy górami, zajmujące się chodzeniem w góry (a ostatnio również na pielgrzymki), mogło zostać potraktowane jako poważny agresor. RON jest przecież militarnie o wiele silniejszy, abstrahując, że należałoby dopasować się epokowo - co mogłoby stanowić pewne problemy w potencjalnej wojnie "na uczciwych warunkach". Niewątpliwie, stawia to Edelweiss w ciemniejszym świetle, ale nadal uważam, że pomimo złego "targetu" kierowały nimi dobre intencje. Czasami ktoś musi "grać" "tego złego" w mikroświecie, bo inaczej byłoby zbyt nudno. RE: Edelweiss atakuje? - Mateusz Żmigrodzki - 15 Lip 2023 Cóż, osobiście muszę pogratulować Edelweiss, że idealnie oddali tutaj, w mikronacyjnej skali ducha putinizmu i ruskiego faszyzmu. Szczerze, chapeau bas, czapki z głów. Ta nota dyplomatyczna w ogóle jest pisana "na pełnym Putinie" i myślę, że Wołodia Wladimirowicz by się nie powstydził takiego uzasadnienia. No na prawdę - te ziemie się należą, bo płynie tam "nasza krew" i oprócz tego mamy jakieś zaszłości historyczne. Idealny schemat postępowania strongmanów. No ale żarty na bok. Ja tam nie wiem, co elity z Kotliny palą, ale czysty tytoń to chyba nie jest. Nie wiem jak można wymyślić tak poroniony plan, szczerze. Jedyny pożytek z tego, że widzimy komedię, jakiej w Mikroświecie dawno nie widzieliśmy. Rozgadywać się tutaj nie będę, bo chyba najważniejsze zostało powiedziane. Ja tylko mam jedno pytanie do przedstawicieli Fenocji i Voxlandu - @Benji @Joahim von Ribertrop - co wyście k***a wymyślili? Szczerze, staliście się współudziałowcami w jednym z największych w historii spektakli, któremu dorównać może chyba tylko Operacja "Busola". Tylko tutaj zaatakowane zostało martwe od miesięcy państwo i wkrótce potem Muratyka się wycofała, a odpowiedzialna za to osoba straciła stanowisko. Niechaj Was podsumuje Zagłoba w tej oto scenie z "Potopu" Hoffmana: RE: Edelweiss atakuje? - Burek - 15 Lip 2023 (15 Lip 2023, 00:00:22)Alfred Fabian napisał(a): Cała sytuacja przyniosłaby coś dobrego, gdyby ludzie faktycznie to potraktowali jak zabawę. Dla mnie to jest zabawa, ale tak samo częścią zabawy są noty dyplomatyczne i wyrazy międzynarodowego oburzenia. (14 Lip 2023, 23:53:05)Artur Kardacz napisał(a): Strata dwóch zasłużonych obywateli i porządny burdel w relacjach międzynarodowych. To jest efekt tej zapalowanej akcji? Jeśli ktokolwiek myślał że cała ta sytuacja przyniesie coś dobrego to jest zwykłym idiotą. To już lepiej by było jakby działali na spontanie, bo zaplanowanej takiej farsy jest głupotą. Teraz widzę, że retoryka przedstawicieli Edelwajs złagodniała. Leci damage control. RE: Edelweiss atakuje? - Alfred Fabian - 15 Lip 2023 Cytat:Dla mnie to jest zabawa, ale tak samo częścią zabawy są noty dyplomatyczne i wyrazy międzynarodowego oburzenia. No i słusznie. Szkoda, że zasłużeni obywatele Edelweiss, nie potraktowali tego chociażby jako ćwiczeń, a już na pewno dziwne jest, że był to pretekst do rzucenia obywatelstwem. |