• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koncepcje ustrojowe
XD.

Jakby działał to chyba nie byłoby tak często wyborów na Prezydenta.
To nie wina systemu tylko ludzi. System wspaniały tylko ludzie kurwy.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(25 Mar 2021, 00:10:11)Deemer Saviour napisał(a): Powinniśmy iść w system prezydencki czy system parlamentarny?
Dobra, przeczytałem co nieco o tych systemach i już wiem o co chodzi.

Droga którą wybierzemy zależy od tego, czy rzeczywiście chcemy iść w kierunku monarchii patrymonialnej czy zostajemy przy republice/dążymy do monarchii parlamentarnej/konstytucyjnej. W opcji w której dążymy do monarchii patrymonialnej- należy zdecydowanie zwiększać uprawnienia prezydenta (czyli iść w system prezydencki). Jeśli natomiast chcemy utrzymać republikę lub wprowadzić monarchię konstytucyjną/parlamentarną to albo trzeba zostać przy status quo albo iść w system parlamentarny.
(25 Mar 2021, 15:08:45)Joahim von Ribertrop napisał(a): Jeśli natomiast chcemy utrzymać republikę lub wprowadzić monarchię konstytucyjną/parlamentarną to albo trzeba zostać przy status quo albo iść w system parlamentarny.
Nie jest to prawdą. Monarchia konstytucyjna, zakładająca wysokie uprawnienia króla, jest nie do pogodzenia z systemem parlamentarnym. Drogą do niej jest system prezydencki.

Ja osobiście preferuję system prezydencki, bo przy obecnej liczbie obywateli parlament to tylko kwestia dogadania się dwóch osób.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
(25 Mar 2021, 19:08:40)Deemer Saviour napisał(a): Ja osobiście preferuję system prezydencki, bo przy obecnej liczbie obywateli parlament to tylko kwestia dogadania się dwóch osób.

Racja. Czyli co teraz?

I czy ostatecznie dążymy do monarchii czy do utrzymania republiki?
A po co my zmieniamy ustrój?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Dla ocalenia kraju.
A kraj nam upada?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
3 osoby to zgromadzenie, nie państwo :>

Najpierw bym przetestował republikę prezydencką, a potem zobaczymy co będzie.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Trzeba pamiętać że ZP to państwo federalne.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości