Oby taka tragedia jak najszybciej minęła...
Trzęsienia znacząco straciły na sile, ale nie przeminęły na stałe. Woda wycofała się z Targowa w Kirianii. Skuteczna operacja ratunkowa pozwoliła ewakuację ponad 95% ludności w terenów, które zatonęły. Wojsko insulijskie wycofało się wraz z pojawieniem się oddziałów magnifikackich, które zajęły się minimalizacją strat. Bandyci, szabrownicy i gangsterzy na bieżąco zostają wyłapywani przez lokalną ludność i policję. Niektórzy dobrowolnie oddają się w ręce organów ścigania.
– Poniosło mnie – tłumaczył się jeden ze złodziei. – Myślałem, że to koniec świata, więc nie obawiałem się konsekwencji. Chciałem po prostu zabezpieczyć byt swojej rodziny wszelkim kosztem. Teraz tego żałuję i ze skruchą pozwolę się osądzić.
Wsunięcie się płyty batawskiej pod płytę nordacką poskutkowało trwałym spadkiem terenów nadmorskich. Spowodowało to, że niegdysiejsze wyżyny utworzyły wyspy, a linia morza przesunęła się wgłąb kontynentu.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.