Język insulijski?

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Język insulijski?

Post autor: Anastasia Windsachen »

Bottom post of the previous page:

Kamiljan de Harlin pisze: 14 lis 2022, 21:33
Aleksander Novak pisze: 14 lis 2022, 21:18 Dla mnie j. polski jest poza narracją i służy jako narzędzie mikronauty do egzystencji w pollinie czy coś
Generalnie w świecie narracyjnym polszkiego języka nikagda nie było.
Z całym szacunkiem, ale to nie o to chodzi. Koncept jest taki, że piszemy na forum i na tablicach po polsku, ale udajemy że to język insulijski, nie polski. Polski nam tylko ułatwia życie, bo przecież musimy wiedzieć co zostało gdzieś napisane, etc.
Język insulijski, powszechny, jak nazywamy tak mamy, ale tak jak mówicie - język, którym musimy pisać by się rozumieć.
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Aleksander Novak pisze: 14 lis 2022, 21:18 Dla mnie j. polski jest poza narracją i służy jako narzędzie mikronauty do egzystencji w pollinie czy coś
Generalnie w świecie narracyjnym polszkiego języka nikagda nie było.
Mam nadzieję że te słowa wynikają tylko z twojej niewiedzy, a nie z ignorancji i nieumiejętności pogodzenia się z tym, że nie tylko Ty ustalasz reguły Mikroświata. Bo polski jak najbardziej istniał/istnieje, i nie mówię tu nawet o języku mieszkańców RON. Niestety nie mogę teraz znaleźć całego podziału, ale polecam uwadze ten wątek.

A poza tym uwadze polecam też ten wykład Ametysta sprzed kilku lat. Też dosyć ciekawe spojrzenie na problematykę wspólnej mowy.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Joahim von Ribertrop pisze: 14 lis 2022, 21:58 Niestety nie mogę teraz znaleźć całego podziału,
Znalazłem. W linkowanej pracy o staroleockim, pierwszy rozdział. Tam macie cały ten wykres.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
August dlS

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: August dlS »

Szanowni Państwo, ostatnio Jego Cesarska Mość podsunął koncepcję, którą chciałbym teraz przedstawić, uważam ją bowiem za godną uwagi.
Język doctriński w roli ligua franca, a może i substytutem języka insulijskiego. Zaznaczam jednak, iż nie wiem czy jego podstawy zostały unormowane i opisane.
August de la Sparasan de Harlin
Sagan Amatorii, przewodniczący Sądu Ludowego, prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

August dlS pisze: 27 lis 2022, 19:03 Szanowni Państwo, ostatnio Jego Cesarska Mość podsunął koncepcję, którą chciałbym teraz przedstawić, uważam ją bowiem za godną uwagi.
Język doctriński w roli ligua franca, a może i substytutem języka insulijskiego.
Na pomysł wpadł Kolega Novak, ale idea mi się spodobała i ją rozwinąłem.
Imperialistyczna Doctrina w przeszłości kontrolowała wiele ziem porozrzucanych po kontynencie Nordackim – Ardemię, Brandię, Learven i późniejszą Dalerię. Obszary kontrolowane przez Unię Nordaty Północnej (resztki Unii Trzech Narodów reanimowane przez Doctrińczyków po opuszczeniu Unii przez Muratykę, Learven i Volkian) znajdowały się na dalekiej północy, więc wiele towarów musiało być importowane lub ukradzione z południa. Przybywający kupcy musieli uczyć się narzucanego przez władze języka doctrińskiego, co skłaniało wielu z nich do uczenia się go jako drugiego języka.
Nie wymaga to tworzenia nowego języka od zera, jest wygodne i uzasadnione historycznie.
August dlS pisze: 27 lis 2022, 19:03 Zaznaczam jednak, iż nie wiem czy jego podstawy zostały unormowane i opisane.
Zostały opisane na forum FN [http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=425], a w przygotowaniu jest podręcznik do tegoż języka.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co słychać w Insulii?”